Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Dni s Kuraťom Kráľovským sa nezadržateľne blížia ku koncu. Ďakujem za krásne strávený týždeň vo vašej prítomnosti 🙂 A teším sa na ďalšie stretnutia tu s vami. Ak by ste mali niekedy pochybnosti o niečom ohľadom kureniec, určite sa na mňa obráťte a rád poradím.
    Želám vám, drahé dámy, šťastné a veselé Vianoce a všetko dobré do nového roku 2017 🙂

    timotej_hsh
    18. dec 2016    Čítané 143x

    Kúpiť kura chladené alebo mrazené?

    Mnohí sa rozhodujú len na základe toho, či chcú kura variť hneď, alebo ho kupujú do zásoby. Aké sú však rozdiely medzi chladeným a mrazeným kuraťom?

    Chladené kura

    Ide o čerstvé mäso s prirodzenou šťavnatosťou a chuťou, so zachovaním všetkých výživových hodnôt. Trvanlivosť má niekoľko dní, odporúčaná spotreba je do 24 hodín. Skladuje sa pri teplote 0 až 4 °C. Pri kúpe možno posúdiť jeho vzhľad, farbu, vôňu, čo zároveň znamená, že vieme lepšie posúdiť jeho kvalitu. Jeho výhodou je, že sa pri ňom nemusíme trápiť zdĺhavým rozmrazovaním.

    Kupovať chladené kurence do zásoby však  nie je dobrý nápad. Pomalý mraziaci proces v našej mrazničke kura znehodnotí. Mäso stratí živiny, bude tuhšie a oveľa suchšie. Ak chceme mäso do zásoby, je lepšie teda kúpiť rovno kura, ktoré bolo výrobcom zamrazené za pár minút pri veľmi nízkych teplotách.

    Mrazené kura

    Ide o mäso, ktoré prešlo mraziacim procesom, v dôsledku čoho postupne stráca farbu, vôňu a je náchylnejšie na stratu živín. Môže mať trvanlivosť aj rok. Skladuje sa pri teplote do -12 °C, pri hlboko mrazenom kurati je to až -18 °C. Nevýhodou je, že pri kúpe ťažko posúdiť jeho kvalitu. Tiež sa musíme spoliehať, že boli dodržané teplotné podmienky na prepravu a uskladnenie mäsa. Teplotné výkyvy sú nežiadúce.

    Je ideálne, ak potrebujeme nakupovať do zásoby. Treba však dbať na správnu manipuláciu s ním. Rozmrazovanie má byť pomalé. Voda z topiacich sa ľadových kryštálov, ktoré sa v mäse zmrazením vytvorili, musí mať čas nasiaknuť späť. Z hľadiska výživy voda nemá veľký význam, ale pre kvalitu a kulinársky pôžitok z kuraťa je dôležitá. Ak rozmrazujeme mäso rýchlo, voda sa nestačí vstrebať späť do tkaniva kuraťa a vytečie nám do misky.

    KuRadič na záver:

    • mrazené mäso vydrží dlhšie, ale stráca na kvalite,
    • ak mäso rozmrazíme, nemali by sme ho zamraziť znova,
    • dlhodobým skladovaním mrazeného mäsa môže úbytok jeho hmotnosti dosiahnuť až 10 %,
    • zmrazenie mäsa má byť čo najrýchlejšie, rozmrazovanie čo najpomalšie.
    timotej_hsh
    18. dec 2016    Čítané 119x

    Žrebovanie výhercov súťaže s Kuraťom Kráľovským

    18.12.2016

    Ahojte, a je to tu. Týždeň s Kuraťom Kráľovským sa chýli ku koncu a mne pripadá milá povinnosť zverejniť výherkyne fantastických cien od spoločnosti HSH. Tak poďme na to, chvíľka napätia... 🙂

    timotej_hsh
    18. dec 2016    Čítané 89x

    2 Videá: Porciovanie a servírovanie kuraťa

    Porciovanie

    Mnohé sa zdá byť veľmi jednoduché, kým to nezačneme robiť. To, čo jeden zvládne ľavou zadnou, druhý považuje za namáhavú činnosť. Vyhýbate sa kúpe celého kuraťa, lebo neviete, ako ho rozporciovať? Alebo si myslíte, že to zaberie príliš veľa času?

    Potom je tu práve pre vás krátke inštruktážne video, kde sa dozviete, ako hravo a ľahko rozporciovať kura. Jediné, čo k tejto činnosti potrebujete, je ostrý nôž a ak si nechcete poškodiť kuchynskú linku, doska na krájanie.

    Celé kura vám nereže? Tak teda režte…

    Servírovanie

    Uvariť lahodné jedlo je jedna vec, podávať ho tak, aby lahodne vyzeralo je vec druhá. Niekedy veru aj oči jedia a ak zbadáme pekne naservírované jedlo, ani plný žalúdok nás nezastaví pred tým, aby sme pripravený pokrm aspoň neochutnali.

    Pohľad na tanier s kuracím stehnom a dvoma či troma kôpkami ryže máme už tak vrytý do pamäte, že napriek tomu, že toto jedlo má rád skoro každý, len málokomu by ešte pri pohľade na tanier s touto kombináciou tiekli sliny. A pritom stačí naozaj málo, a aj jednoducho upečené kura sa môže stať príťažlivým pokrmom.

    Vďaka jeho nevýraznej farbe nie je ťažké vybrať k nemu vhodné „dekorácie“. Biely tanier je (nielen pre kura) vynikajúcou voľbou, ako sa zhodujú mnohí poprední kuchári. Vzhľad jedla dotvárame potom najmä pomocou bylín, zeleniny či omáčok. Avšak tie naše jedlé dekorácie musia vzájomne ladiť a musia byť v harmónii s tým, čo podávame. 

    Celý dojem zo stolovania môže tiež pokaziť samotné podávanie jedla. Ak sa nám nechcelo nakrájať kura ešte skôr, ako sme ho postavili pred hostí, snažiť sa pred nimi nakrájať ho a klásť im ho za pochodu na taniere nemusí pôsobiť zrovna profesionálne či vábivo.

    Video ukazuje ako málo stačí na to, aby sa z obyčajného kuraťa stalo kura kráľovské. Naozaj netreba veľa… ani oblohy, ani snahy.

    timotej_hsh
    17. dec 2016    Čítané 87x

    Kuracie mäso čoraz častejšie na tanieroch

    Celosvetová spotreba kuracieho mäsa má stúpajúci trend. A to aj vďaka tomu, že kuracina je diétna a bohatá na plnohodnotné bielkoviny.

    V predvojnovom období bola spotreba hydinového mäsa viac ako 2 kg na hlavu z celkovej spotreby 38 kg mäsa. Oveľa častejšie sme vtedy jedli bravčové a hovädzie mäso. Osemdesiate roky naštartovali vlnu fitness a osvetu ohľadom stravovania. Kuracina sa stala veľkým hitom. Začiatkom 90-tych rokov sme ročne zjedli skoro 14 kg hydiny, kedy celková spotreba bola 95 kg mäsa ročne. V roku 2010 bola spotreba hydiny už 20 kg na hlavu, čo predstavovalo asi 40 % celkovej konzumácie mäsa.

    Kvalita na prvom mieste

    Popularita hydinového mäsa si vyžadovala nárast produkcie, aby bol pokrytý dopyt. To na trh prinieslo aj veľa nevyhovujúcich produktov. Pre spotrebiteľa by mala byť však kvalita mäsa na prvom mieste. Welfare chov hydiny sa riadi mnohými prísnymi predpismi a nariadeniami tak, aby bola kvalita mäsa zachovaná a nebolo ohrozené zdravie konzumentov. Systém veterinárnej starostlivosti a kontroly zdravotného stavu kureniec zabezpečuje, že sa na pulty dostanú len kvalitné kusy hydiny.

    Zemiaky? To je nuda!

    Kuracie mäso dokážete pripraviť vari na sto spôsobov. Čo však prílohy? U nás sú to najčastejšie zemiaky či ryža. Pozrime sa však do sveta. Veľmi atraktívnou prílohou je kuskus či dusené strukoviny. V ázijskej kuchyni je obľúbený zázvor, kokosový orech aj ryžové rezance. Čatní z manga aj pyré z červenej šošovice a mrkvy prinesú do našej kuchyne korenistý závan Blízkeho východu. S akými prílohami sa môžete ešte stretnúť? Cesnakovo-avokádová pena sa javí vskutku netradične, či nie?

    Z kuracieho mäsa dokážete zostaviť kompletné menu. Dokonca aj sladký dezert sa dá vyčarovať. Puding z kuracích pŕs je turecká špecialita.

    KuRadič na záver:

    • Pre štíhlu líniu nahraďte škrobové prílohy porciou zeleniny.
    • Jednoduché jedlo dokážete pozdvihnúť na vyššiu úroveň exotickou prílohou a omáčkou.
    • Kura Kráľovské je zárukou kvality.
    timotej_hsh
    17. dec 2016    Čítané 95x

    Video: Welfare chov – záruka kvality

    Nie je kura ako kura! Každá dobrá gazdinka už z prvého kontaktu s hydinovým mäsom vie posúdiť, či sa jej dostalo do rúk kvalitné a čerstvé mäso.

    Spoločnosť HSH dosahuje kvalitu svojich produktov prostredníctvom špeciálneho chovu, ktorý je známy pod názvom WELFARE. Už od roku 2010 uplatňuje jeho zásady, čím garantuje dobré životné podmienky pre kurence. Tento chov vystihujú najmä pojmy prosperita a pohoda. Minimalizuje sa možný stres, a to sa odzrkadľuje na vynikajúcej kvalite mäsa.

    Ak sa chcete dozvedieť viac o zásadách welfare, pozrite si naše krátke video. Zistíte, ako zlepšuje životné podmienky vo výkrme hydiny prostredníctvom zníženia zaťaženosti plochy, zvýšenej kontroly, predĺženia stanovenej dĺžky výkrmu a iných požiadaviek. Na otázku, čo by nemalo obsahovať hydinové mäso, vám odpovie odborníčka na výživu – MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. a svoj názor na dobré kura vám prezradí aj známy šéfkuchár Marián Filo.

    timotej_hsh
    17. dec 2016    Čítané 29x

    Ako pripravuje Kura Kráľovské šéfkuchár Marián Filo

    Nie každý má tú výsadu variť pre prezidentov, vojvodov či kráľov. Marián Filo je šéfkuchár a majiteľ vychýrenej reštaurácie Afrodita v Čereňanoch, ktorý nadchol svojou kuchyňou aj holandskú kráľovnú Beatrix či luxemburského veľkovojvodu Henriho.

    Tento skvelý a široko-ďaleko uznávaný šéfkuchár vám ukáže, ako pripraviť chutné jedlo pre vašich hostí! Na kvalitu surovín si potrpí. Sám vraví jedno: „Nie sme takí  bohatí, aby sme kupovali lacné produkty, ktoré nie sú kvalitné. Kurčatá Kráľovské z firmy HSH  sú jedinečné.“

    Základom receptu, ktorého prípravu vám ukáže v nasledovnom videu, sú Kráľovské kuracie prsia a čerstvé hríby. Nechajte sa inšpirovať a očarte týmto jednoduchým, no delikátnym jedlom aj svojich blízkych. Stačí naozaj málo a gurmánsky zážitok je na svete.

    Dobrú chuť!

    timotej_hsh
    16. dec 2016    Čítané 92x

    Čo stojí za úspechom HSH?

    Od svojho založenia v roku 1992 sa HSH špecializuje na výrobu čerstvej, vzduchom chladenej i hlboko zmrazenej hydiny a hydinových výrobkov. Túto hydinu chová a spracováva výlučne na Slovensku. Vďaka tomu v tejto spoločnosti našlo prácu už 500 ľudí. Na akých pilieroch stojí táto firma?

    Ohľaduplnosť

    Nikto nie je len zamestnanec. Každý je hlavne človek, ktorý má svoje radosti i trápenia. A práve toto si HSH uvedomuje, čo dokazuje aj výnimočným sociálnym programom pre zamestnancov. Tento rok spoločnosť HSH získala ocenenie Skvelý zamestnávateľ, napríklad aj za to, že pre zamestnancov stavia podnikové domy. HSH verí, že šťastný a spokojný zamestnanec je dobrý a lojálny zamestnanec, ktorý svoju prácu odvádza

    poctivo.

    Úcta

    Nikto nie je len zákazník. HSH sa pozerá na zákazníkov ako na svojich blízkych, ktorí si zaslúžia len to najlepšie. Tak chová hydinu a spracúva produkty v podmienkach, ktoré zaručujú výrobkom prvotriednu kvalitu. Mnohé ich výrobky sa pýšia Značkou Kvality SK a Značkou Kvality SK GOLD, pričom počet ocenených produktov neustále rastie.

    Dôstojnosť

    Zviera nie je len produkt. Stály prísun vody, dobré krmivo, správny svetelný režim, dostatočný životný priestor – to je základom pre pohodový život kureniec chovaných spoločnosťou HSH, ktorá ako prvá na Slovensku začala chovať kurence podľa štandardov Welfare. Tie sú nielen garanciou kvality mäsa, ale pre kurence aj zárukou dôstojného života bez stresu. Nadarmo si kurence z tohto chovu nehovoria kráľovské.

    Rešpekt

    Príroda nie je len prostriedok. Ľudia sú od nej závislí. Technológie a balenia teda HSH vyberá tak, aby mali čo najmenší nepriaznivý dopad na prírodu.

    Zodpovednosť

    Pre HSH nie je ľahké urobiť len tak nejaké rozhodnutie. Ak by sa totiž HSH rozhodla nesprávne, mohlo by to mať dopad na 500 ľudí, ich rodiny i zákazníkov. Preto sa snaží zodpovedne pristupovať ku všetkému, čo robí a svedomito napĺňať svoje poslanie – dodávať na trh kvalitné, biologicky a nutrične plnohodnotné výrobky.

    timotej_hsh
    16. dec 2016    Čítané 75x

    Štíhla línia s kuraťom

    Nevhodné potraviny sa podpíšu nielen na našej figúre, ale ovplyvňujú aj zdravotný stav. Prvým krokom k lepšej postave je výber správnych surovín. Obmedzenie tukov a cukrov vedie k redukcii telesnej hmotnosti. Bielkoviny sú však iná šálka kávy. Sú základnou stavebnou hmotou, fungujú ako katalyzátory biochemických reakcií v tele, sú súčasťou hormónov a starajú sa aj o imunitu. Teda ich vynechaním zo stravy si veľmi nepomôžeme, skôr naopak.

    Kuracie mäso pri redukcii hmotnosti

    Kvalitné kuracie mäso obsahuje plnohodnotné bielkoviny, pre jeho ľahkú stráviteľnosť a jednoduchosť prípravy je obľúbené vo väčšine domácností sveta a patrí k diétnemu stravovaniu. Ideálne je najmä v spojení so zeleninou. Jemná chuť tohto mäsa poskytuje veľké možnosti kombinácií.

    Opečený steak z kuracích pŕs si bohato obložte na pare dusenou brokolicou a mladými fazuľovými strukmi, z tekvice hokkaidó vyčarujte pyré, čím nahradíte klasické zemiakové pyré plné sacharidov. A ochutnali ste už voňavý paštrnák, petržlen či zeler ako prílohu miesto ryže? Denne by sme mali zjesť pol kila zeleniny a ovocia. Zelenina je skvelým spoločníkom pri redukcii hmotnosti – vďaka vláknine dokáže zasýtiť, obsahuje draslík a iné stopové prvky, podporuje trávenie a dodá telu množstvo vitamínov. Netreba pritom hľadať nič mimoriadne. Aj obyčajná mrkva, kaleráb, reďkovky či kvaka, zeler a iná koreňová zelenina sa môžu stať lahodnou prílohou ku kuraťu z welfare chovu.

    Finta pre maškrtníkov

    Zmenšite taniere a zväčšite zeleninové prílohy. Nie nadarmo sa hovorí, že “oči jedia”. Takýmto spôsobom obalamutíte svoj žalúdok, ktorý sa poteší plnému tanieru.

    KuRadič na záver:

    • Jedzte menšie porcie a častejšie, aspoň päťkrát denne.
    • Dajte si malý zeleninovo-kurací šalát ako posledné jedlo asi 2 hodiny pred spaním. Tým udržíte svoj metabolizmus v pracovnom tempe a telo nebude ukladať tuky do zásoby.
    • Kvalitné suroviny sú podstatné pri vytváraní diétneho jedálnička.

    Viac o tom, ako byť s kuraťom fit, sa môžete dozvedieť tu.

    timotej_hsh
    16. dec 2016    Čítané 159x

    Kura na celý deň – večera

    Kuracie mäso je nielen zdravé a výživné, ale má i jednu veľkú výhodu – dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokážete z neho zostaviť kompletné menu na celý deň.

    Prinášame vám sériu krátkych receptových videí, v ktorých vám šikovné ruky šéfkuchára Zoltána Baláža ukážu prípravu lahodných kuracích jedál. Vôbec pritom nezáleží na tom, v akú dennú hodinu vám kura príde na chuť. Výborné pokrmy z kuracieho mäsa si môžete dopriať na raňajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru.

    Želáme vám kráľovsky dobrú chuť.

    timotej_hsh
    15. dec 2016    Čítané 193x

    Jedenie za dvoch v tehotenstve

    „Teraz musíš jesť za dvoch!” – počúvate to aj vy? Áno, tety aj babky vám dávajú overené rady na zvládnutie gravidity. V tomto sa však mýlia. V tehotenstve je síce príjem potravy vyšší, ale plod nepotrebuje toľko ako dospelý človek. Jeho denný príjem je približne 300 kcal. Tehotná žena by mala prijať okolo 2400 kcal denne.

    Kvantita jedla počas tehotenstva veru nie je to podstatné. Dôležitá je najmä kvalita a dodržiavanie zásad racionálneho stravovania.

    Kuracina bez výčitiek svedomia

    Kuracie mäso by sme počas tehotenstva z jedálnička vynechať nemali, keďže je významným zdrojom živočíšnych bielkovín. Určite je však potrebné vyhnúť sa surovému mäsu či údenému mäsu. Asi 20 % zo všetkej dennej stravy by mali u tehotných žien tvoriť mliečne výrobky, hydina (prípadne iný druh mäsa), strukoviny a vajcia.

    Kvalitná kuracina poskytuje tehotným ženám významné benefity: je ľahko stráviteľná, takže aj rozhojdaný žalúdok ju dokáže spracovať. Je významným zdrojom prírodných bielkovín, vitamínov skupiny B, železa a zinku. Má nízky podiel tuku. Dbajte však o spôsob prípravy kuraciny. Vyhýbajte sa vyprážaniu, miesto toho kura uvarte, uduste alebo upečte.

    Vývarom proti nevoľnosti

    Počas tehotenstva nie je ničím nezvyčajným nevoľnosť. Ako to prekonať? Odporúča sa mäsový vývar, napr. kurací či rybací. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, pomáha udržiavať rovnováhu telesných tekutín a vďaka obsahu vody predchádzate dehydratácii organizmu.

    KuRadič na záver:

    • Lekári odporúčajú jesť ľahko stráviteľné jedlá, v malých dávkach, 5-krát za deň (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera).
    • Kvalitné a čerstvé suroviny sú základným predpokladom pre zdravú stravu.
    • Kupujte kvalitné kuracie mäso z welfare chovu a len od overených producentov.
    • Skonzumujte aspoň 500 g surovej zeleniny a ovocia denne, keďže spotreba minerálov, stopových prvkov a vitamínov je v tehotenstve vyššia.
    • Nezabudnite na zvýšený príjem tekutín a pravidelný pohyb.

    Viac o stravovaní v tehotenstve sa dočítate tu.

    timotej_hsh
    15. dec 2016    Čítané 61x

    Kura na celý deň – olovrant

    Kuracie mäso je nielen zdravé a výživné, ale má i jednu veľkú výhodu – dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokážete z neho zostaviť kompletné menu na celý deň.

    Prinášame vám sériu krátkych receptových videí, v ktorých vám šikovné ruky šéfkuchára Zoltána Baláža ukážu prípravu lahodných kuracích jedál. Vôbec pritom nezáleží na tom, v akú dennú hodinu vám kura príde na chuť. Výborné pokrmy z kuracieho mäsa si môžete dopriať na raňajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru.

    Želáme vám kráľovsky dobrú chuť.

    Dnes to bude prvý ranný beh v snehu tento rok.

    timotej_hsh
    14. dec 2016    Čítané 254x

    Kuracie diely či celé kura?

    Jedným z dôvodov, prečo nakupujeme radšej kuracie diely namiesto celého kuraťa, je úspora času. Nemusíme sa zaoberať porciovaním, jednoducho vyberieme stehná z obalu, hodíme na pekáč a hotovo. Ušetrili sme možno pár minút, ale peniaze určite nie. Jedno celé kura nás stojí totiž menej, ako keď si ho vyskladáme ako puzzle. Cena celého kuraťa je výhodnejšia takmer o tretinu oproti nákupu kuracích častí.

    Celé kura v kuchyni

    Možno namietate, že kúpou celého kuraťa nič neušetríte, lebo to celé kura aj tak nespotrebujete, veľa z neho totiž skončí v koši. Vážne? Čo konkrétne neviete využiť? Každý vie, ako pripraviť stehná či prsia. Čo nám zostáva? Trup, na ktorom veľa mäsa nenájdete, ale do polievky je priam ideálny. Potom sú tu krídla, ktoré môžu letieť priamo na gril. A čo s kožou, krkom, chrbtom, kosťami? Urobme si bujón. Niet nad domáci, bez umelých dochucovadiel a konzervantov. Čo nám teda z toho kuraťa vlastne zostalo? Nič. Vlastne, predsa niečo. Obal.

    Zvýšená pozornosť pri dieloch

    Kvalitné, zdravé kura už na prvý pohľad spoznáte podľa hmotnosti, podielu prsného a stehnového svalstva či farby. Ak to kura, ktoré ste si domov priniesli, má dolámané krídla či nohy, ak mu ostro vyčnieva prsná kosť, ak má nejaké povrchové rany, niečo určite nie je v poriadku. Toto sú znaky, ktoré si pri dieloch nemôžeme všimnúť, nevieme z akých kuracích tiel boli odobraté, a môžeme sa spoliehať len na to, že vzhľad a obal nás nijako neklamú. Azda ani netreba hovoriť, že pokazená strava môže človeku poriadne skomplikovať život.

    Štatistiky hovoria, že 80 % z predaného hydinového mäsa sú diely. Ak aj vy pri kúpe uprednostňujete diely pred celým kuraťom, odporúčame kupovať len produkty od overených producentov. Kura Kráľovské určite nesklame.

    KuRadič na záver:

    • Celé kura je cenovo výhodnejšie a sme schopní lepšie posúdiť jeho kvalitu.
    • Každá časť kuraťa má svoju originálnu chuť a dokážeme ju využiť.
    • Ak kupujeme diely, venujme zvýšenú pozornosť údajom z etikety.

    Hádajte čo práve robí synček s ocinkom ;)

    timotej_hsh
    14. dec 2016    Čítané 155x

    Prečo je kuracie mäso pre deti ako stvorené

    Vraví sa, že malé dieťa uťahá aj štyroch dospelých. A je to pravda! Takýto výdaj energie dobíja dieťa spánkom a jedlom. Aby však z detí vyrástli zdraví dospeláci, strava musí byť vyvážená a obsahovať vhodný pomer bielkovín, cukrov a tukov.

    Čo na zdravú stravu drobci?

    Deťom je jedno, či je niečo zdravé. Pre ne je dôležité, či je jedlo chutné, voňavé, lákavé. Logické argumenty rodičov neobstoja. Deti nechápu, že ak budú jesť mäso plné antibiotík, môže si ich telo na ne vybudovať odolnosť, a keď ochorejú, nebudú im antibiotiká zaberať. Jedenie takéhoto mäsa môže poškodiť aj črevnú flóru dôležitú pre imunitný systém. Je preto na nás, rodičoch, aby sme deťom dávali kvalitné produkty. Welfare kuracie mäso neobsahuje rastové hormóny ani antibiotiká. Rýchlo z neho pripravíme chutné jedlá a navyše si môžeme byť istí, že naše deti vo svojej porcii jedla dostanú potrebné bielkoviny a živiny.

    Dieťa potrebuje viac ako rodič

    Bielkoviny sú základnou stavebnou látkou tela. Sú potrebné pre vývoj pokožky, orgánov, šliach aj svalov, pre obnovu tkanív, sú súčasťou hormónov a enzýmov, zaisťujú prenos látok v tele atď. Viete, že aby mohli deti správne rásť, potrebujú v porovnaní s dospelými viac bielkovín? Odporúčaná denná dávka u dospelého človeka je 0,8 g bielkovín na deň a kilogram svojej hmotnosti. U detí je to 0,9 – 2,7 g/kg/deň. Kuracie mäso z welfare chovu je možnosť, ako pre svoje deti zabezpečiť dostatok kvalitných bielkovín.

    Zdravá strava pre zdravý vývoj

    Pre zdravý rast a vývoj dieťaťa je potrebné, aby malo vyváženú stravu. Každý rodič chce pre dieťa len to najlepšie. Také by malo byť aj jedlo, ktoré dieťaťu s láskou pripravíte.

    KuRadič na záver:

    • Pre deti je kuracina najľahšie stráviteľný druh mäsa. Preto sa s ňou stretávajú už v prvých príkrmoch.
    • Varte z welfare kuracieho mäsa. Neobsahuje rastové hormóny či antibiotiká a je bohatým zdrojom bielkovín potrebných pre zdravý rast.

    Viac o tom, prečo deti milujú kuracinu, sa dočítate tu.

    Obed za 1€ v nasej jedalni. Mnaaaaam

    timotej_hsh
    14. dec 2016    Čítané 52x

    Kura na celý deň – obed

    Kuracie mäso je nielen zdravé a výživné, ale má i jednu veľkú výhodu – dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokážete z neho zostaviť kompletné menu na celý deň.

    Prinášame vám sériu krátkych receptových videí, v ktorých vám šikovné ruky šéfkuchára Zoltána Baláža ukážu prípravu lahodných kuracích jedál. Vôbec pritom nezáleží na tom, v akú dennú hodinu vám kura príde na chuť. Výborné pokrmy z kuracieho mäsa si môžete dopriať na raňajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru.

    Želáme vám kráľovsky dobrú chuť.

    Ospravedlňujem sa, že až teraz odpisujem na fóre, pomáhal som vo výrobe, tieto dni pred sviatkami sú u nás v práci dosť hektické a je treba každú ruku 🙂

    timotej_hsh
    Správa bola zmenená    13. dec 2016    

    Milé dámy,
    pripravil som pre vás SRDIEČKOVÚ SÚŤAŽ O MNOHO ATRAKTÍVNYCH CIEN 😉
    Stačí ak do 17.12.2016 kúpite akýkoľvek produkt značky Kura Kráľovské a „postnete“ fotografiu pokladničného dokladu do fóra https://www.modrykonik.sk/forum/dni-s-kuratom-k....
    Nezabúdajte, čím viac bločkov, tým väčšia šanca na výhru! Vaša milá spoločnosť ma nesmierne teší, preto som sa rozhodol, že za každý blok vám pošlem až 2 ❤❤

    timotej_hsh
    13. dec 2016    Čítané 68x

    Nielen stehno je chutnou časťou kuraťa

    Kura možno spotrebovať „od hlavy po päty”. Kuracie stehná, prsia, krídelká sa bežne nachádzajú v našom jedálničku, netreba sa však vyhýbať ani ostatným častiam kuraťa.

    Chutné a výživné

    Welfare chov má pozitívny vplyv na život kureniec. Odzrkadľuje sa nielen na vysokej kvalite mäsa, ale aj vnútorností. Preto bez obáv siahnite aj po kuracích žalúdkoch, srdiečkach či pečienkach. Hoci slovo vnútornosti nevyvoláva u mnohých zrovna lahodné predstavy, predsa ide o časti kuraťa, ktoré sa môžu postarať o gurmánsky zážitok. Zároveň sú zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín.

    Kuracie pečienky obsahujú napríklad zinok, železo či kyselinu listovú, teda látky napomáhajúce pri tvorbe červených krviniek, kostného tkaniva či posilňujúce prirodzenú imunitu voči infekciám. V kuracom srdci či žalúdku sa nachádzajú zase draslík, fosfor, železo, zinok, vápnik, vitamíny skupiny B. Tieto látky zohrávajú v ľudskom organizme významnú úlohu. Vedeli ste, že fosfor je minerálom, ktorý udržuje v dobrom stave kosti a pomáha pri tvorbe zubnej skloviny? Kuracie žalúdky majú navyše málo tuku, preto sú vhodné aj pre tých, ktorí sa stravujú diétne.

    Nedeľa bez kuracích rezňov?

    Rezne v trojobale sú nedeľnou klasikou na našich stoloch. Zmena však občas nezaškodí a môže dokonca priniesť neočakávané labužnícke zážitky. Pripravovali ste už napríklad kuracie srdiečka na masle? A skúšali ste už vložiť kuracie pečienky pod kožu kuraťa či kurací perkelt z kuracích krkov, žalúdkov a srdiečok?

    Naberte odvahu a vyskúšajte niečo zo skrytých, no chutných častí kuraťa. Budete isto milo prekvapení. A ktovie, možno raz svojim blízkym budete ponúkať nielen srdce na dlani, ale aj na tanieri.

    KuRadič na záver:

    • Vnútornosti pred a počas varenia nesolíme, aby nestvrdli.
    • Kupujte len čerstvé vnútornosti, ideálne v podnikových predajniach výrobcu.
    • Na internete nájdete množstvo chutných receptov na prípravu vnútorností.

    Celý článok o chutných častiach kuraťa si môžete prečítať tu.

    timotej_hsh
    13. dec 2016    Čítané 1863x

    Kura na celý deň – desiata

    Kuracie mäso je nielen zdravé a výživné, ale má i jednu veľkú výhodu – dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokážete z neho zostaviť kompletné menu na celý deň.

    Prinášame vám sériu krátkych receptových videí, v ktorých vám šikovné ruky šéfkuchára Zoltána Baláža ukážu prípravu lahodných kuracích jedál. Vôbec pritom nezáleží na tom, v akú dennú hodinu vám kura príde na chuť. Výborné pokrmy z kuracieho mäsa si môžete dopriať na raňajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru.

    Želáme vám kráľovsky dobrú chuť.

    Večerné čítanie pre ľudí s Histamínovou Intoleranciou. Pani blogerke sme ozaj nič neposlali a nebola to platená reklama... proste sa rozhodla, že sa podelí s dobrými skúsenosťami. To sa dnes už len tak nevidí. Sme radi, že vďaka nášmu kuriatku nemusí vynechať kuracie mäso z jedálnička aj napriek nepríjemnej diagnóze.
    http://glutenfreesphere.com/sk/ako-som-dostala-...

    Nechcem tu robiť reklamu 🤐, ale v HLOHOVCI sú tí najfantastickejší zubári široko - ďaleko. Veľká vďaka za dnešok.

    timotej_hsh
    12. dec 2016    Čítané 38x

    Infografika: Ako sa welfare chov prejavuje na kvalite mäsa?

    Hlavným cieľom welfare chovu je zlepšenie životných podmienok vo výkrme hydiny. Pri takomto chove sa musí dbať o dodržiavanie špecifických zásad, ktoré zaručujú kurencom fyzickú i psychickú pohodu.

    Ako vyzerá chov v štandarde welfare sme vám ukázali už vo fotoalbume o welfare chove v HSH. Dnes vám welfare chov predstavíme v prehľadnej infografike. Nájdete v nej informácie o štandardoch takéhoto chovu a dozviete sa tiež, ako sa welfare chov odráža na kvalite konzumovaného mäsa.

    timotej_hsh
    12. dec 2016    Čítané 76x

    Ako chutí doma a ako chutí v škole?

    Doma mi chutí najlepšie!

    Toto vám povie veľa detí. Prečo? Aby naši potomkovia všetko zjedli, sme ochotné navariť im to, po čom im srdiečka pištia.

    Áno, mamkina kuchyňa to sú aj: hranolčeky, hlavné jedlo bez zeleniny alebo múčnik naplnený krémom. Takéto zvyky si dieťa často udrží po celý život, čím sa vystaví riziku obezity alebo iných ochorení.

    Stálice školských jedální

    „Tety kuchárky“ aj dnes pripravujú rozmanité jedlá.

    Palacinky, hranolčeky alebo pečené kuracie stehná s ryžou a kompótom sú najväčšími stálicami detí. Na opačnej strane sa nachádza neobľúbený kelový prívarok a kôprová omáčka.

    Vybalansovať školský jedálniček je náročné

    Prichystať chutné, zdravé a ekonomicky únosné jedlá je komplikované.

    „Kúzlenie” nastáva pri vytváraní jedálnych lístkov pre jednotlivé skupiny žiakov. Deti z prvého stupňa majú iné nároky ako deti z druhého stupňa školy a stredoškoláci.

    Pri varení majú prednosť kvalitné zdroje bielkovín – mlieko a mliečne výrobky, chudé varené a dusené mäso, hydina, ryby, vajcia. Je potrebné dbať na vyšší podiel čerstvej zeleniny a ovocia.

    Školské jedálne musia hľadieť aj na kvalitu surovín, z ktorých jedlá pripravujú.  

    Správne otázky

    Čo ste mali na obed?” –  každodenná konverzácia v rodinách, kde majú školákov. Dôležité je počúvať. Tak zistíte, či vaše dieťa jedáva školské obedy, či v jedálni varia a zdravo. Ak si chcete byť istý, akú stravu vaše dieťa dostáva, informujte sa. Máte nárok poznať kvalitu surovín. Ide predsa o zdravie detí. Prostredníctvom združení rodičov spoločne hľadajte riešenia pri tvorbe jedálničkov plných kvalitných surovín.

    KuRadič na záver:

    • Kvalitná a pravidelná strava je pre vývoj detského organizmu mimoriadne dôležitá.
    • Pýtajte sa detí, čo mali na obed v škole a či im chutilo.
    • Zaujímajte sa o kvalitu používaných surovín pri príprave jedál.
    • Kuracie mäso z welfare chovu je ideálnym zdrojom bielkovín.
    • Školské obedy sú dôležitou súčasťou spoločenskej výchovy detí – podporujte ich v tom, aby obedovali so svojimi spolužiakmi!

    Celý článok o domácej vs. školskej kuchyni si môžete prečítať tu.

    timotej_hsh
    12. dec 2016    Čítané 81x

    Kura na celý deň – raňajky

    Kuracie mäso je nielen zdravé a výživné, ale má i jednu veľkú výhodu – dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokážete z neho zostaviť kompletné menu na celý deň.

    Prinášame vám sériu krátkych receptových videí, v ktorých vám šikovné ruky šéfkuchára Zoltána Baláža ukážu prípravu lahodných kuracích jedál. Vôbec pritom nezáleží na tom, v akú dennú hodinu vám kura príde na chuť. Výborné pokrmy z kuracieho mäsa si môžete dopriať na raňajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru.

    Želáme vám kráľovsky dobrú chuť.

    Ďalšie recepty nájdete na www.kurakralovske.sk

    Od dnes sa teším na spoločné dni so značkou 🙂 Idem si trochu zabehať a potom sa môžeme pustiť do toho! Krásny pondelok želám