timotej_hsh
18. dec 2016
143 

Kúpiť kura chladené alebo mrazené?

Mnohí sa rozhodujú len na základe toho, či chcú kura variť hneď, alebo ho kupujú do zásoby. Aké sú však rozdiely medzi chladeným a mrazeným kuraťom?

Chladené kura

Ide o čerstvé mäso s prirodzenou šťavnatosťou a chuťou, so zachovaním všetkých výživových hodnôt. Trvanlivosť má niekoľko dní, odporúčaná spotreba je do 24 hodín. Skladuje sa pri teplote 0 až 4 °C. Pri kúpe možno posúdiť jeho vzhľad, farbu, vôňu, čo zároveň znamená, že vieme lepšie posúdiť jeho kvalitu. Jeho výhodou je, že sa pri ňom nemusíme trápiť zdĺhavým rozmrazovaním.

Kupovať chladené kurence do zásoby však  nie je dobrý nápad. Pomalý mraziaci proces v našej mrazničke kura znehodnotí. Mäso stratí živiny, bude tuhšie a oveľa suchšie. Ak chceme mäso do zásoby, je lepšie teda kúpiť rovno kura, ktoré bolo výrobcom zamrazené za pár minút pri veľmi nízkych teplotách.

Mrazené kura

Ide o mäso, ktoré prešlo mraziacim procesom, v dôsledku čoho postupne stráca farbu, vôňu a je náchylnejšie na stratu živín. Môže mať trvanlivosť aj rok. Skladuje sa pri teplote do -12 °C, pri hlboko mrazenom kurati je to až -18 °C. Nevýhodou je, že pri kúpe ťažko posúdiť jeho kvalitu. Tiež sa musíme spoliehať, že boli dodržané teplotné podmienky na prepravu a uskladnenie mäsa. Teplotné výkyvy sú nežiadúce.

Je ideálne, ak potrebujeme nakupovať do zásoby. Treba však dbať na správnu manipuláciu s ním. Rozmrazovanie má byť pomalé. Voda z topiacich sa ľadových kryštálov, ktoré sa v mäse zmrazením vytvorili, musí mať čas nasiaknuť späť. Z hľadiska výživy voda nemá veľký význam, ale pre kvalitu a kulinársky pôžitok z kuraťa je dôležitá. Ak rozmrazujeme mäso rýchlo, voda sa nestačí vstrebať späť do tkaniva kuraťa a vytečie nám do misky.

KuRadič na záver:

  • mrazené mäso vydrží dlhšie, ale stráca na kvalite,
  • ak mäso rozmrazíme, nemali by sme ho zamraziť znova,
  • dlhodobým skladovaním mrazeného mäsa môže úbytok jeho hmotnosti dosiahnuť až 10 %,
  • zmrazenie mäsa má byť čo najrýchlejšie, rozmrazovanie čo najpomalšie.
Komentár bol odstránený

ja by som si rada niekde kúpila kura s označením: bez hormónov, antibiotík a iných škodlivých prísad, kŕmené trávou (myslím, že nie je problém zohnať a nestojí to nič)...bude raz také niečo? foto z obchodu v Amerike...snáď to príde aj na SK...

18. dec 2016

@marianela2 na Slovensku to už je, dávno. Až na tú trávu, lebo tie naše kurence nejako radšej papajú pšenicu , kukuricu a trochu sóje, samozrejme žiadne GMO 😉

18. dec 2016

@timotej_hsh kde si môžeme také kúpiť? ja som ešte také nevidela v žiadnom hyper/supermarkete. ďakujem 🙂.

19. dec 2016

@marianela2 Majú aj v kauflande aj v tescu napríklad ;)

20. dec 2016

Začni písať komentár...

Odošli