timotej_hsh
14. dec 2016
254 

Kuracie diely či celé kura?

Jedným z dôvodov, prečo nakupujeme radšej kuracie diely namiesto celého kuraťa, je úspora času. Nemusíme sa zaoberať porciovaním, jednoducho vyberieme stehná z obalu, hodíme na pekáč a hotovo. Ušetrili sme možno pár minút, ale peniaze určite nie. Jedno celé kura nás stojí totiž menej, ako keď si ho vyskladáme ako puzzle. Cena celého kuraťa je výhodnejšia takmer o tretinu oproti nákupu kuracích častí.

Celé kura v kuchyni

Možno namietate, že kúpou celého kuraťa nič neušetríte, lebo to celé kura aj tak nespotrebujete, veľa z neho totiž skončí v koši. Vážne? Čo konkrétne neviete využiť? Každý vie, ako pripraviť stehná či prsia. Čo nám zostáva? Trup, na ktorom veľa mäsa nenájdete, ale do polievky je priam ideálny. Potom sú tu krídla, ktoré môžu letieť priamo na gril. A čo s kožou, krkom, chrbtom, kosťami? Urobme si bujón. Niet nad domáci, bez umelých dochucovadiel a konzervantov. Čo nám teda z toho kuraťa vlastne zostalo? Nič. Vlastne, predsa niečo. Obal.

Zvýšená pozornosť pri dieloch

Kvalitné, zdravé kura už na prvý pohľad spoznáte podľa hmotnosti, podielu prsného a stehnového svalstva či farby. Ak to kura, ktoré ste si domov priniesli, má dolámané krídla či nohy, ak mu ostro vyčnieva prsná kosť, ak má nejaké povrchové rany, niečo určite nie je v poriadku. Toto sú znaky, ktoré si pri dieloch nemôžeme všimnúť, nevieme z akých kuracích tiel boli odobraté, a môžeme sa spoliehať len na to, že vzhľad a obal nás nijako neklamú. Azda ani netreba hovoriť, že pokazená strava môže človeku poriadne skomplikovať život.

Štatistiky hovoria, že 80 % z predaného hydinového mäsa sú diely. Ak aj vy pri kúpe uprednostňujete diely pred celým kuraťom, odporúčame kupovať len produkty od overených producentov. Kura Kráľovské určite nesklame.

KuRadič na záver:

  • Celé kura je cenovo výhodnejšie a sme schopní lepšie posúdiť jeho kvalitu.
  • Každá časť kuraťa má svoju originálnu chuť a dokážeme ju využiť.
  • Ak kupujeme diely, venujme zvýšenú pozornosť údajom z etikety.

ja si vzdy kupim aj 10 kureniec a takto si ich naporcujem a mam aj na polievku aj na rezne ,alebo pecenie,ale je pravd aked clovek nestiha hlavne v dnesnej dobe tak rychlo kuracie rezne ,a jednoznacne HSH ine ani nekupujem 🙂

14. dec 2016

Tak sa zapojte do sutaze! 🙂

14. dec 2016

kupujem aj aj... zalezi od toho, co idem varit... lebo ked chcem kracie rezne, je jasne, ze si nekzpim kvoli tomu 2-3 kurence, ale radsej 1-1,5 kuracich prs... nehovorim, ze nepotrebujem setrit, lenze pri mojej pracovne dobe si casto vecer zabudnem vybrat maso z mrazaku a ked rano idem domov, tak si po ceste kupim, co prave potrebujem... inak aj u mna spokojnost s HSH

14. dec 2016

ja kupujem cele,naucili ma to rodicia.vedela som ze usetrim ale kolko ma nikdy nenapadlo ratat 🙂

14. dec 2016

@timotej_hsh a ako je to teda? Lebo dosť dlhú dobu kupujem v coop kuracie štvrte - horne a dolne stehno , a cena je okolo 1,20€ .... celé kura som v tej cene nepostrehla

14. dec 2016

@halit13 tak... toto je rátané z kuraťa kráľovského... tie štvrte asi za tú cenu nebudú Kráľovské... hlavne keď si predstavím, že ako obchodný zástupca ponúkam veľkoodberateľom stehná za 2,2€/kg bez DPH... 😅

14. dec 2016
Komentár bol odstránený

tak u nás napríklad polievka-vývar nejde-nevaríme, krídla nechce tiež nik, prsia sú dosť suché, takže z tých varím tak dvakrát ročne, aj na rezne používam radšej vykostené stehná, takže u nás idú len stehná, či už celé, horné, dolné alebo vykostené. keby kúpim celé kura a okrem stehien všetko vyhodím, pochybujem, že ušetrím

14. dec 2016

fuj kura. este ak tak od niekoho z chovu. z obchodu v zivote

14. dec 2016

@adriana1312 treba vyskusat nase. 😉 jedine, ze by ste boli vegetarianka 🙂

15. dec 2016

@marsmykkok z polievkovej zmesi a krídel sa dá urobiť aj parádny základ na omáčku, ktorú potom môžete použiť na preliatie kuracích pŕs, aby sa vám nezdali suché.

15. dec 2016

@marsmykkok tu je link na omáčku pre inšpiráciu od Jamieho Olivera: http://bit.ly/2hyQvpE

15. dec 2016

Začni písať komentár...

Odošli