tinka.binka
3. aug 2015

Kráľovná letnej kuchyne, Cuketka 3 krát inak 🙂

Prečo je cuketa kráľovnou letnej záhradky? + Kompletné cuketové menu 🙂

Úžasná plodina, ktorú by bol hriech v kuchyni nepoužiť. Vieme z nej urobiť každý chod, od nátierky cez polievku, hlavné jedlo na milión spôsobov až po dezert. Okrem toho, že má vynikajúcu, lahodnú chuť, je skvelá aj pre zachovanie zdravia, a čo viac, odborníci ju odporúčajú aj na redukciu hmotnosti. Ak si ju doteraz prehliadala, začneš na ňu nazerať úplne inak. Pre nás je kráľovnou letnej záhradky 🙂.

Prečo práve cukina?

Dôvod je jednoduchý. Je to vynikajúca zelenina s úžasnými hodnotami. Tak sa teda na ňu lepšie pozrime. Z kalorického hľadiska má 100 g cukiny len 16 kcal, Bielkoviny 1,2 g, Sacharidy 3,1 g a Tuky 0,3 g, Vláknina 1 g. , Malé množstvo sodíka a veľmi veľa draslíka, ktorý prospieva obličkám, kĺbom a srdcovo-cievnemu systému.
Spomeniem len niekoľko ďalších priaznivých účinkov na organizmus:

  • odkysľuje organizmus,
  • priaznivo pôsobí na trávenie,
  • posilňuje svaly,
  • zvyšuje imunitu organizmu,
  • pôsobí proti stresu,
  • zlepšuje činnosť mozgu,
  • detoxikuje a odvodňuje,
  • má antibakteriálne účinky,
  • pomáha udržiavať štíhlu líniu.

Tak čo? Presvedčila ťa táto nenápadná zeleninka? Mňa áno. Prinášam ti kompletné letné menu, po ktorom sa budeš len zalizovať 🙂.

Image title

POLIEVKA: Krémová cukinová polievka 

Čo budeme potrebovať?

  • 3 ks stredne veľkej cukiny
  • 2 väčšie zemiaky (nemusia byť)
  • 1 bio zeleninový bujón
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, majoránka
  • 200 ml mlieka
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 4 ČL tekvicového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Cukinu nakrájanú na kolieska, zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie a bujón dáme variť spolu s vodou.

2. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme čerstvo pretlačeným cesnakom, majoránkou a 4 lyžičkami tekvicového oleja. Pridáme mlieko, biely jogurt a premiešame.

3. Môžeme podávať s bielkovinovými krekrami od Active sports, ktoré zoženieš napríklad v Hypernove.

Image title

HLAVNÉ JEDLO: Cukinový prívarok s kôprom

Čo budeme potrebovať?

  • 4 ks väčšie cukiny
  • čerstvý kôpor
  • 4 ks bobkový list
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, bio vegeta
  • 400 ml bieleho jogurtu
  • vodu
  • vajíčka uvarená natvrdo

Ako budeme postupovať?

1. Cukiny nastrúhame aj so šupkou na hrubšom strúhadle a vložíme do hrnca. Pridáme bobkový list, čierne korenie, soľ a 2 strúčiky cesnaku. Uvaríme domäkka cca 25 minút a pridáme ku koncu varenia čerstvý nasekaný kôpor. Dochutíme bio vegetou.

2. Necháme trošku vychladnúť a ponorným mixérom jemne zašľaháme biely jogurt. Podávame s varenými vajíčkami, volským okom alebo vareným hovädzím mäskom.

Image title

DEZERT: Šťavnaté cukinové brownies

Čo budeme potrebovať?

  • 2 ks cukiny
  • 3 vajcia
  • 2 bielka
  • 2 PL hnedého cukru
  • štipka soli
  • vanilková esencia
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 g 85 % čokolády
  • 3 PL holandského kakaa
  • 7 PL celozrnnej múky hladkej
  • ríbezle

Ako budeme postupovať?

1. Nastrúhame si cukinu na jemno a vytlačíme z nej vodu. V miske si vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh, primiešame cukor, vanilkovú esenciu a žĺtka.

2. Do žĺtkovej peny metličkou opatrne primiešame prášok do pečiva, kakaový prášok a roztopenú 85 % čokoládu. Postupne po lyžičkách primiešavame celozrnnú múku a nakoniec nastrúhanú cukinu.

3. Zohrejeme si rúru na 180 stupňov, plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme. Pridáme ovocie podľa chuti. Pečieme cca 30 min.

Image title

Prajem dobrú chuť 🙂

zdroj: http://fitshaker.sk/

mnamky mnamky 🙂

3. aug 2015

Začni písať komentár...

Odošli