tinka_14
11. jún 2015

Ako správne používať dentálnu niť

Veľa ľudí používa zubnú niť nesprávne. Omotanie okolo prstov je nepríjemné nie len pre prsty, ale aj nebezpečné pre Vaše ďasná.

Ďasná v ohrození

Veďte zubnú niť opatrne cez každé miesto kontaktu (miesta, kde sa dva zuby vzájomne dotýkajú). Vyžaduje to použitie oveľa menšej sily ako klasická metóda, kedy zubná niť použitím sily prenikne cez kontaktné miesto veľmi prudko a zastaví ju až ďasno, ktoré poraní. 

Metóda so slučkou 

Metóda so slučkou umožňuje eliminovať toto riziko takmer úplne. Táto metóda Vám umožní plnú kontrolu nad zubnou niťou bez boľavých prstov.

1. Vezmite si kus, najlepšie povoskovanej nite, o dĺžke okolo 50 cm.

2. Chyťte oba konce a zviažte ich spolu. Cieľom je vytvoriť slučku, ktorá bude pevne obopínať 4 prsty jednej Vašej ruky. 

3. Niť si chyťte tak, aby ste ju viedli cez ukazovák jednej ruka a palec na ruky druhej. Keď si necháte medzi prstami len minimálny priestor, môžete dentálnu niť ovládať bezpečne, jednotucho a bez poškodenia ďasna. Ak by bola slučka príliš veľká, neumožnila by Vám kontrolovať smer a silu zavádzania zubnej nite. 

4. Miesto jednoduchého uzla, urobte na niti uzol dvojitý. Zoberte koniec nite a prevlečte ho cez slučku druhýkrát.

5. S použitím dvojitého uzla, bude slučka pevná a nebude mať tendenciu sa rozťahovať.

6. Veďte zubnú niť cez každé kontaktné miesto pomocou krátkych vodorovných pohybov. Pomocou slučkovej metódy to pôjde veľmi jednoducho, s využitím len minimálneho tlaku, ktorý predstavuje riziko poranenia Vašich ďasien.

7. A takto si môžete čistiť zuby jemne ale efektívne:

  • Umiestnite palec a ukazovák tak, aby medzi nimi ostalo len toľko miesta s dentálnou niťou, koľko je potrebné na prechod medzizubným priestorom. 
  • Veďte zubnú niť opatrne dvakrát alebo trikrát od ďasna smerom k zubu (hore - dole).
  • Presne ako predtým, pomalými horizontálnymi pílkovitými pohybmi vysuňte niť cez miesto kontaktu a pokračujte v ďalšom medzizubnom priestore.
  • Opakujte tento proces aj v každom mieste kontaktu dvoch zubov

Začni písať komentár...

Odošli