tinka_14
14. jún 2015

Ako vybrať správnu zubnú pastu?

Každý, komu po čistení zubov ostáva v ústach zvláštna chuť by sa mal viac sústrediť na to, čo vlastne jeho pasta obsahuje. Je to obzvlášť dôležité v prípade pocitu suchých úst, poškodenia ústnej sliznice, alebo dokonca vredov a áft v ústach. Zubné pasty samozrejme obsahujú fluoridy, ale ktoré? Čistiace častice a penidlá (tenzidy) sú v pastách tiež obiahnuté, ale aké sú to? 

Fluoridy

Vedecká komunita sa zhodla v tom, že fluoridy poskytujú účinnú ochranu proti zubnému kazu. Posilňujú zubnú sklovinu, remineralizujú ju, dokonca majú antibakteriálny účinok. Žiadny konsenzus však nedosiahli v otázke, či je aminfluorid vhodnejší ako fluorid sodný.

Fluorid sodný je iónová zlúčenina vytvorená reakciou stopových prvkov fluoridu so sodíkom tak isto, ako je kuchynská soľ vytvorená reakciou sodíka s chlórom. Naopak, amínové fluoridy sú tvorené hydrofluorizáciou amínov získaných zo živočíšnych tukov. Fluorid sodný a amínové fluoridy sa používajú ako prevencia proti zubnému kazu. Fluorid sodný je prírodný produkt a ponúka podobný obsah aminfluoridu. 

Fluorid sodný alebo aminfluorid?

Aminfluorid býva úspešný. Ten, kto netrpí podráždením ústnej sliznice alebo aftami v ústach nemá potrebu prestať používať zubnú pastu s jeho obsahom.

Aminfluoridy bývajú zriedka príčinou podráždenia ústnej sliznice alebo tvorby áft pokiaľ sú len v malom množstve obsiahnuté v zubnej paste. Avšak, aminfluoridy možno rozhodne považovať za jeden z faktorov spôsobujúci ich. Je to spôsobené tým, že aminfluoridy vytvárajú mierne kyslé prostredie, ktoré môže dráždiť sliznicu dutiny ústnej. Po druhé, aminfluoridy pôsobia tiež ako čistiaca a peniaca zložka (detergent). Tieto čistiace prostriedky obvykle dráždia sliznicu dutiny ústnej.

Ľudia, ktorí sú citliví na podráždenie ústnej sliznice alebo mávajú afty v ústach si vyberajú šetrnejšiu zubnú pastu obsahujúcu fluorid sodný. Fluorid sodný nepôsobí ako kyselina, je prírodného pôvodu a poskytuje rovnako dobrú ochranu proti zubnému kazu ako aminfluoridy.

Čistiaci prostriedok a penidlo - agresívne SLS

Každý pozná pocit suchej pokožky po použití určitých šampónov. SLS (sodium lauryl sulphate) je veľmi efektívny tenzid (čistiaci a peniaci prostriedok) používaný v čistiacich prostriedkoch, šampónoch a pastách.

SLS však pôsobí aj ako veľmi silný odmasťovací prostriedok, ktorý útočí na vrstvy lecitínu v bunkách. V najhoršom prípade bunky odumierajú, pretože už nie sú chránené mastnou lecitínovou vrstvou. V menej závažných prípadoch zostávajú koža a sliznice podráždené. Vedecky preukázané je aj spojenie medzi tvorbou áft a SLS.

Jedna štúdia dokonca dospela k záveru, že zubné pasty obsahujúce SLS by mal byť klasifikované ako vysoko dráždivé. Pokusy so slepačími vajcami ukázali, že SLS sa ukladá v bunkových membránach a bunky tak následne odumierajú. Ďalšie štúdie ukazujú súvislosť medzi SLS a krvácaním ďasien a vznikom áft v ústach.

Ako vždy, dôležitá je úroveň dávky obsiahnutej v zubnej paste. Štúdie ukazujú, že SLS v koncentráciách nižších ako 2%, nie je považované za škodlivé. Prečo však zbytočne riskovať?

A čo viac, odmasťovanie s SLS spôsobuje vysušovanie slizníc a dutiny ústnej, ktoré sa prejavuje nepríjemným pocitom po vyčistení zubov.

Enzýmy chránia

Antibakteriálne vlastnosti slín sú dôležitým faktorom obranného systému dutiny ústnej - ich účinok vieme ešte posilniť. 

Ak sú enzýmy, ktoré sú už prirodzene prítomné v slinách pridané do zubnej pasty, táto prirodzená ochrana slín je ešte intenzívnejšia: menej zubného povlaku a zubného kameňa, prirodzená remineralizácia.

Enzýmy - systém laktoperoxidázy

Enzýmy sú proteíny, ktoré posilňujú početné biochemické reakcie v ľudskom tele. Napríklad zubná pasta Enzycal obsahuje enzýmy amyloglukozidázou, glukózaoxidázu a laktoperoxidázu, ktoré sa vyskytujú prirodzene v slinách. Tieto enzýmy pomáhajú znižovať tvorbu usadenín,zubného povlaku, a tým znížiť zápal ďasien. Enzýmy v Enzycale môžu tiež znížiť oxidačný stres. 

Dôležitá ochranná funkcia slín je tak podporovaná, prírodné prostredie úst je udržiavané a škodlivé baktérie sú eliminované.

na intraku mam spominany enzycal a doma elmex bez mentolu to je pre mna naj pasta lebo mi chuti 😀 😀 😀 u mna pri vybere pasty zohrava ulohu hlavne jej chut, nemozem si pomoct 🙂

14. jún 2015

Začni písať komentár...

Odošli