Postup:
Najskôr si pripravíme preliv, aby bol chladný, kým bude baklava hotová. – 20 minút varíme vodu s cukrom a pred koncom pridáme šťavu z citróna. Odstavíme a necháme chladiť.
Orechy, pistácie, mandle, zmiešame so strúhankou.
Formu premažeme olejom a začneme ukladať. Najskôr dáme tri vrstvy cesta, ktoré len premažeme olejom a potom striedame – vrstva s orechmi, vrstva s olejom, vrstva s orechmi, vrstva s olejom...atd až kým neminieme celý materiál. Vrchné tri vrstvy zas premažeme len olejom, ako aj na spodku.
Poslednú vrstvu prelejeme roztopeným maslom a dáme piecť do predhriatej rúry.
Pečieme na 160 stupnov, kým nie je zlatistá. Prvých a posledných 10 minút môžeme zvýšiť teplotu na 180.
Horúcu baklavu prelejeme chladnou zálievkou, necháme vsiaknuť a chladíme na izbovej teplote.
Myslim, ze sa na nu pouziva skor cesto fillo. Inac super album☺
http://www.kajman.net/recepty/zakusky/117-bakla...
inac pozor zenice, na baklavu som expert 😀 nie sice na pečenie, ale na degustovanie ano 😂 Existuje viac druhov a niekoľko alternatív. Niektorí nedávajú pistácie, či mandle, ale iba obyč. orechy. Hlavne keď chcú ušetriť. potom sa vie prelievať namiesto cukrovou vodou rôznymi sirupmi, alebo vodou s trochou medu, nech to nie je také sladké. Keď ju raz robil Tomica, tak sme nepotierali kazdy plat olejom, ale len sem tam nejaky, aby to nebolo také mastné a tiež to bolo super 🙂 A sú dokonca ženy, čo si robia tie kôry doma samé, ale tak to už je moc 😂 Dajú sa tu kúpiť "kôry" na baklavu v obchode, ale susedy to robia aj z listkového cesta. Ale je to zhruba to isté, aj na pohľad, aj na chuť.
V cukrárni závisí aj od toho, na akú kvalitu natrafíš, niektoré baklavy vedia byt také presladené a mastné, že je to ozaj len pre silny zaludok, ako píše @franica 😂 ale ked sa spraví dobrá, domáca, chrumkavá tak to je ozaj pôžitok zmyslov 🙂
@tomiholjubavi ja milujem balkansku kuchynu, boze za ich fazulovicu by som zivot dala 😅 ale baklave som nikdy na chut neprisla, strasne mi je to sladke a to mi je boh svedkom ze sladkeho nemam nikdy dost 😅 a za najvacsiu lakotu povazujem kajmak...normalne polievkovou lyzicou rovno z kyblika 😂
@jenn7 sladké mi ani tak nevadí, ako keď ju niekto spraví mastnú...to sa z nej potom grgá jak zo zabíjačkovej klobásy 😂 ...až na to, že bez príchute papriky 😂 ...no, baklavu proste treba vediet spraviť, je to úplne umenie 🙂
Jeeej... prvu baklavu doniesol moj muz z Turecka zo sluzobky, lebo vie ze milujem sladke, ked som bola tehotna s dcerou... mala som obdobie, ze som sladke neznasala, tak si musel tu kilovu baklavu zjest sam 😀 nebola som schopna ochutnat
Ja som tedaa brutal na sladke veci a kedze mame pribuznych zo Syrie mala som moznost original ochutnavky doma robenej a co ja viem no je to mnamka ale ozaj len par kuskov na ochutnanie. Pre mna tieeez hodne sladke. Takze bez tejto dobroty sa mozem zaobist...ja radsej cokoladu😝
@tomiholjubavi a baklavu tie mozem...albanci ju tiez vedia...😉

Potrebujeme:
500 g lístkového cesta
400 g vlašských orechov
100 g pistácií
3 lyžice strúhanky
125 g masla
100 ml oleja
(môžu byť aj mandle)
...
800 ml vody
800 g cukru
Šťava z pol citróna