icon
13 / 23
Citrónová Anke torta bola najmilovanejší dezert ruského klasika Tolstoja. Pomenovaný bol po Dr. Anke, ktorého mama dala recept Tolstojovej ženici. Tá s nim zožala veľký úspech a potom ho často vypekala. Ak ľúbite kyslé, ako Tolstoj, toto je pre vás :
avatar

Potrebujeme:
400 g múky
2 citróny
300 g masla
350 g cukru
5 vajec
Pohár vody
Vanilín podľa želania (ale nemusí byť)

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

Postup:
Postup:
Do múky pridáme 200 g masla, 100 g cukru, 3 žĺtka a vanilín. Premiešame, pridáme vodu a zamiesime cesto.
Rozdelíme ho na dve časti. Prvú dáme do formy, vyrovnáme a dáme piecť do prehriatej rúry na 200 stupňov, 15-20 minút , kým okraje nebudú zlaté. Potom rovnako pripravíme aj druhý korpus.
Z jedného citróna ostrúhame kôru a z obidvoch vytlačíme všetku šťavu. (Ak ľúbite kyslé a chcete robiť ako Sofia Andrejevna, Tolstojova žena, tak použite kôru z dvoch citrónov a šťavu z troch).
Nad vodný kúpeľ nasypať zvyšok cukru, dodať maslo, 2 vajcia a materiál z citrónov. Na malom ohni (nad tým kúpeľom) pomaly variť 15-20 minút za stáleho miešania, kým to „nebude husté ako med.“
Potom natrieme oba korpusy krémom, ktorý sme získali.
Niekoľko hodín necháme na chladnom mieste, aby krém zhustol.

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

ejha dnes si nam sem pridala novinku 🙂 mna toto je taka letna fajnotka

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

toto vyzera luxusne dobre.
ja sladke neoblubujem, ak, tajk sacherka a citronove kolace
cez vukend to vyskusam

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

Mňam! Moja najobľúbenejšia klasika Je Anna Karenina, a ako vidím, s Levom Nikolajevičom sa asi aj v dezerte zhodneme! 🙂 😀 Inak, vďaka ti za tento album, ja totiž nesmierne rada pečiem.🙂

Odpovedz
28. nov 2017