1 / 1

    Mozem sa opýtat? To dnes mate stedry den akoby? Alebo prvy sviatok vianocny? Nemame v rodine nikoho kto by oslavoval vianoce teraz a vzdy ma zaujimalo ako to je. Dakujem a pozehnane Vianoce.

    6. jan 2021

    @lotte1 dnes maju vianoce a o tyzden novy rok

    6. jan 2021

    @lotte1 áno dnes Vianoce a 13.1 novy rok 😉.

    6. jan 2021

    @tommy83
    @lizatko1009 dakujem, no aj tak my nie je jasne dnes je ta stedrovecerna vecera?

    6. jan 2021

    Christos razdajetsja! 😊

    6. jan 2021

    @lotte1 ano dnes maju stedru veceru

    6. jan 2021

    @lotte1 Dovolim si vnutit sem trochu dejepisu na objasnenie. 🙂
    Ked Julius Cezar prišiel v Rime k moci, Rimania použivali lunarny kalendar, ktory mal 355 dni. Ulohou hlavneho pontifika bolo, na konci každeho roka, vyratat odchylku od realneho času a vyhlasit par dni volna. Po tychto dnoch sa zase mohol začat ratat novy rok. Lenže Cezar, ktory venoval svoj čas vojnam a spisovaniu samo-oslavnej literatury, zanedbaval pracu pontifika a ked sa k tomu konečne dostal, rok mal taky sklz, že sa rozhodol začat odznova 😀
    V r. 46 pr.Kr. sa teda konzultoval s greckymi hvezdarmi a vznikol, ovela presnejši 365 dnovy Juliansky kalendar. (S každym 4tym rokom prestupnym) Tento sa potom použival až do roku 1582. Ked sa teda narodil Ježiš, ratalo sa Julianskym kalendarom.

    Lenže v r. 1582 sa papež Gregor XIII zase musel zaoberat reformou kalendara, lebo za tych 1600 rokov sa zase nakumulovala odchylka od skutočneho solarneho času. Vyhlasenim teda posunul datum o cca 2 tyždne. V pravoslavnom svete to nebolo hned priznate, lebo papež tam nebol autorita. Postupne sa však novy gregoriansky kalendar ujal všade, z dovodu, že zodpoveda realnemu času. Pravoslavni si ale ponechali tradične ratanie v pripade Vianoc.
    Čiže teoreticky, aj oni slavia Vianoce 24teho Decembra...Ktory je podla stareho julianskeho kalendara dnes. Ak by sme stale použivali stary kalendar, dnes by bol datum 24.12.2020.

    6. jan 2021

    @tomiholjubavi super dakujem, tak teraz si to uz isto budem pamatat... aj viac podobnych dejepisnych okienok by som uvitala 🙂

    6. jan 2021

    Poriadna haluz, že to tak striktne držia dodnes, aj keď im je jasné, že úplne od veci 😀

    6. jan 2021

    @redwine Podľa mna, od veci by to bolo, keby sa toho držia vo svetskom zmysle. Ale sláviť náboženske sviatky podľa starého kalendára je pekné. Dodržiavajú tradíciu 🙂

    6. jan 2021

    @tomiholjubavi ja premyslam ako deti potom vyjedaju adventne kalendare 😂😅 ked maju Vianoce dnes.. je to pekne ale mam v tom celkom chaus, moja kamaratka (z Bosny) maju Vianoce dnes, a az do tychto Vianoc som netusila, ze su "ini"

    6. jan 2021

    Dnes je stedry den a zajtra je 1.sv vianocny 🙂

    6. jan 2021

    My sme sice gréckokatolíci, ale mávame trojkráľovú večeru. 😊 /Muž sa mi smeje, lebo nechápe že prečo na tri h kráľov sa robí večera, odkedy bývam na západe to nerobím, lebo tu býva zvykom zase silvestrovská večera/ Inak oslavujeme Vianoce klasický 24.12 a Silvester je 31.12 ale páči sa mi, že pravoslávny aj v dnešnej dobe pokračujú vo svojej tradícii a nevidím natom vôbec nič zlé ani čudné. Keď sa už všetci na všetko vykašlú,tak zanikne naozaj už všetko. Veď už koľko pekných tradícii, čo bolo na Slovensku pomaly mizne do zabudnutia, lebo ľudia to považujú za zastaralé a smiešne...

    6. jan 2021
    Autor komentár zmazal

    @prinzesz normalne odratam od 6.1. dozadu 24 dni a dam im kalendar, ktory som kupila uz za vypredajovu cenu 😁 ale inac tych 24 dni pre nas neznamena nic, lebo pôst mame pred Vianocami 40dnovy.... davam im to len preto, ze vidia, kolko este mame dni do Stedreho dna - u nas je to "Svjatyj večur" =) Inac nase deti to vobec neriesia, vyrastaju do toho od narodenia, ze sviatkujeme "inac" vsetky sviatky =)

    7. jan 2021

    @anhelik dakujem, ja sa opytam aj tej mojej kamosky ako to robia 😉 ano aj moj syn ma kalendar len na odratavanie 🥰 nebolo to myslene zle (moj koment hore)

    8. jan 2021

    @prinzesz jasne jasne, ja som to brala tiez v pohode =) Ja myslim, ze malo pravoslavnych vobec kupuje ten adventny kalendar, kedze advent nemame... Akurat mozeme vyuzit povianocne vypredaje - ked prave nie je lockdown =/

    8. jan 2021

    @anhelik este sa opytam, kedy staviate stromcek a kedy odzdobujete? to mi napadlo len preto, lebo u nas (De) vcera zrusili komplet vyzdobu mesta.. myslim ze aj na Sk tak..

    8. jan 2021