vepoet
    30. okt 2015    Čítané 0x

    Nebezpečné hračky

    Nedávno som zablúdila na stránky Slovenskej obchodnej inšpekcie, chcem kúpiť vianočné svetielka na stromček a chcela som vedieť, ktoré inšpekcia považuje za nebezpečné (ak to chcete vedieť, treba sa preklikať na január tohto roka). No a pri preklikávaní sa Nebezpečnými výrobkami som si uvedomila, že najčastejšie výstrahy sú na hračky! A čo horšie, riziko udusenia, ktoré osobne považujem za „miernejšie riziko“, lebo viem posúdiť, či hračku alebo jej súčasť dieťa dokáže prehltnúť, bolo uvádzané len zriedka. Druh rizika pri hračkách je „neviditeľný“ – ide o chemické riziko, testované hračky obsahovali nadlimit ftalátov.

    Druh nebezpečenstva: chemické riziko

    (Ak si chcete pozrieť zoznam škodlivých výrobkov, nájdete ich tu: http://www.soi.sk/sk/Nebezpecne-vyrobky/Narodny-trh-SR/contentInd/1.soi,)

    Myslím, že „zostala som zhrozená“, nepopisuje môj stav, keď som si prečítala zoznam škodlivých výrobkov. Samozrejme, všetky testované a nevyhovujúce hračky pochádzali z „krajiny nebeského draka“ – Číny.

    Ako som už spomenula, hračky predstavovali chemické riziko, pretože mali vysoký obsah ftalátov. To sú plastifikátory, ktoré zabezpečujú, že plast je mäkký a pružný. Poznáme približne 40 druhov, niektoré sú viac testované, iné menej. Ten najbežnejší, na ktorom bolo realizovaných aj najviac výskumov je di-2-ethylhexylftalát, skrátene DEHP. Úbohé myši, ktoré boli na testy použité nedopadli dobre. Poškodenia pľúc, pečene, obličiek, nezrážala sa im krv, rapídne oslabol imunitný systém a totálne sa znehodnotila reprodukčná schopnosť samcov. Keď sa výskum overoval na ľuďoch, výsledky boli rovnaké. Zistilo sa, že ftaláty poškodzujú testikulárne bunky, teda muži, ktorí v detskom veku boli vystavení priveľmi vysokej koncentrácii ftalátov, nedokážu produkovať spermie!

    Najjednoduchšia cesta do tela

    Prenos ftalátov do tela je veľmi jednoduchý – najčastejšie sa vstrebávajú cez pokožku a dobre sa rozpúšťajú v tukoch. Takže napríklad, nakrémujete dieťatko a pustíte ho na neoverenú penovú podložku alebo na linoleum – na krém sa ftaláty naviažu, a potom si pohodlne putujú do pokožky a ďalej k orgánom.

    Najsmutnejšie je, že nijakým spôsobom sa ftalátom nevyhneme, sú všade. Veď sa pozrite len do kuchyne, koľko plastových pomôcok máte. Práve tento nebezpečný DEHP ftalát sa používa na výrobu zdravotníckych pomôcok, kuchynských doplnkov, linoleí, hračiek a pod.

    Toxické látky v obehu

    Naozaj ma zaráža, aké veci naša všemocná EÚ zakazuje, akými „prkotinami“ sa často zapodieva, ale reálne hrozby nezakáže. Napríklad vždy keď idem do potravín alebo lekárne, rozčuľuje ma popisok na čajoch: účinky nemôžu byť podľa nariadenia EÚ uvedené... Pretože bylinky nemajú laboratórne overené účinky, nakoľko je to pridrahé a návratnosť investícií je v nedohľadne. Na druhej strane, laboratórne potvrdené škodlivé účinky nie sú dôvodom na to, aby sa toxická látka zakázala na trhu.

    Ftaláty nie sú nevyhnutné

    Nie som chemik, ale podľa všetkého sa dajú ftaláty obmedziť, alebo nahradiť inou, menej škodlivou látkou: „Bezpečnosť hračiek dokazujú testy v overených laboratóriách IDS / SGS / TUV v súlade s EN 71, CPSC a s ASTM. Hračky sú testované aj na prítomnosť ftalátov, kadmia, formaldehydov a formamidov, takže zdravotná neškodnosť výrobkov Lee Chyun je na prvom mieste.“ (zdroj: http://www.mackoviahracky.sk/vyrobca/lee-chyun/)

    Bisfenol A

    Pritom ftaláty nie sú jediné, v čom nám plastové hračky škodia. Práve tu, na FB diskusiách som narazila na príspevok, že niekoľkomesačnému dievčatku začali rásť prsia. Podľa článkov sa to deje aj chlapcom, na príčine sú buď hormóny kojacej matky, hormóny v mäse, ktoré pochádza z „umelo hnaných“ chovov alebo plasty. Tu ide o tvrdé plasty, ktoré sú vyrábané z bisfenol A, ten sa vo vyššej miere uvoľňuje pri vysokých teplotách a nájdeme ho v hračkách a donedávna i v plastových fľašiach na mlieko. Takže keď ste do plastovej fľaše dali horúcu vodu, alebo ste ju zohrievali v mikrovlnke, bisfenol sa uvoľnil a pitím sa dostával do tela bábätka. Táto látka sa v tele správa ako estrogén, a tak spôsobuje nárast pŕs u detí i mužov, znižuje produkciu spermií, zväčšuje prostatu a pod. Dobrou správou je, že od roku 2011 sú v EÚ zakázané dojčenské fľašky s obsahom bisfenolu, na hračky sa však zákaz nevzťahuje.

    Ako sa vyhnúť toxickým látkam?

    Ťažko tu asi dávať rady. Aj ja osobne som doslova odkázaná na plastové predmety – nakoľko mi často padajú veci z rúk, neviem si predstaviť, že by som používala len sklenené misky... Na druhej strane, zdravie detí mi asi za tých pár črepov stojí. U hračiek je možnosť využívať alternatívu - drevené hračky, aj tu si však treba dávať pozor, aby použité laky a farby neobsahovali škodliviny. Väčšinou overení výrobcovia, ktorí sa chvália kvalitou si dávajú na obsah toxínov pozor, takže asi radšej jednu poriadnu hračku ako desať nebezpečných.

    (Zdroj obrázkov: http://www.mackoviahracky.sk/)