veronique2508
26. dec 2018
193 

Aby vianočné trávenie nebolo trápením

To, že je zvýšené mlsanie v období Vianoc poriadnou skúškou odvahy pre naše trávenie, nenaznačujú len častejšie sa vyskytujúce reklamy na antacidá a lieky na podporu trávenia v našej televízii. Na "ťažobu po jedle" niekomu pomôžu domáce triky ako sóda bikarbóna, voda s citrónom, pohár piva či kola.

Aby však náš žalúdok z toľkej štedrosti jedla naozaj neskolaboval, je dobré vsadiť na zlatú strednú cestu, maškrtiť s rozumom a striedmo. Môžeme ochutnať zo všetkého, a aj kombinovať chute, ale v malých množstvách. Nikde nie je napísané, že z vianočnej kapustnice musíme naraz vyloviť všetku klobásku. Pomôcť môžu aj alternatívy niektorých potravín. Namiesto majonézy môžeme použiť jogurt, vyprážanej ryby grilovanú, sladkú vodu nahraďme obyčajnou. Aj pohár vínka v rodinnom kruhu žalúdku neublíži, no všetko s mierou 😉.

Za predpokladu, že ste zdraví a nemáte žiadne tráviace problémy, váš organizmus zvládne štedrovečernú bombu oveľa ľahšie ako tí, ktorí bojujú celoročne s podráždenejším žlčníkom, zvýšeným tlakom, cholesterolom či cukrovkou. U týchto pacientov je diétnejší režim aj počas sviatkov absolútne nevyhnutný.

Aj keď si mnohí z nás sadajú k štedrovečernému stolu s predsavzatím najesť sa s rozumom, predsa len nie všetci to do bodky splnia. Práve počas sviatkov si dovolíme svoj limit výrazne prekročiť. Ak sa nám nepodarí udržať chute na uzde, v prípade tráviacich problémov je vhodné siahnuť po liekoch na báze pankreatických enzýmov, ktoré nám pomôžu s trávením. Ešte účinnejšia vie byť prechádzka na čerstvom vzduchu.

Extrémne prejedanie sa, aj keď len občasne, napríklad na Vianoce, lekári neodporúčajú. Extrémy v oblasti zdravia sa skutočne nevyplácajú. Ak po najedení sa pociťujete intenzívne pichanie pod pravým rebrom a vystreľujúcu bolesť do pravej lopatky, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Môže sa totiž jednať o žlčníkovú koliku.

Zdroj: www.zenskeveci.com 

#zenskeveci #starajmesaoseba #zdravetravenie #zdravie

Začni písať komentár...

Odošli