veronique2508
9. júl 2018
668 

Čo ste možno nevedeli o asistovanej reprodukcii

Asistovaná reprodukcia, patrí k jedným z najmladších odborov medicíny. O asistovanej reprodukcii, sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení a poloprávd, ktoré ľuďom snažiacich sa otehotnieť, občas zbytočne komplikujú a znepríjemňujú cestu k vytúženému bábätku. Aká je teda pravda? Pozrite sa spolu so mnou, na niekoľko dôležitých faktov o asistovanej reprodukcii.

Je IVF jediná možnosť liečby neplodnosti?

V centre asistovanej reprodukcie sa nevykonávajú len in vitro fertilizácie (IVF), ako si niektorí mylne myslia. IVF je laboratórna technika, pri ktorej prebieha oplodnenie vajíčka mimo maternice a patrí medzi najefektívnejšie metódy riešenia neplodnosti. IVF nie je voľbou číslo 1.  Vždy sa pri liečbe postupuje od najjednoduchšej metódy, ako napríklad hormonálna stimulácia, k tej najzložitejšej, akou je umelé oplodnenie.

Ovulácia, je pre zdravú ženu prirodzený stav,  kedy dochádza k uvoľneniu zrelého vajíčka z vaječníka. Vyvolanie ovulácie pomocou hormonálnych liekov, je indikované u žien, u ktorých sa spontánne neuvoľňujú vajíčka a nepredpokladá sa u nich iná príčina neplodnosti, ako chýbajúca ovulácia.

Ďalšou možnosťou riešenia neplodnosti, je vnútromaternicové vloženie spermie (IUI) priamo do maternice, počas ovulácie. Ovulácia môže byť súčasťou prirodzeného menštruačného cyklu, alebo aj vyvolaná hormonálnymi liekmi. Pri IUI, je šanca na oplodnenie oveľa vyššia, pretože spermia, sa dostáva do bezprostrednej blízkosti vajíčka.

Podľa štatistík, iba necelých 30 % párov, dospeje k cyklu umelého oplodnenia. Často sa stáva, že páru pomôže aj minimálna hormonálna liečba. Výberu metódy liečby predchádza vždy komplexné vyšetrenie páru. Žiaľ, sú aj diagnózy, kedy iný postup ako IVF neprichádza do úvahy. Je to napríklad, ťažká porucha spermiogramu, závažné genetické ochorenia v rodinnej anamnéze, dlhodobá neplodnosť, nepriechodnosť vaječníkov ale aj vysoký vek u ženy, túžiacej po bábätku.

Je IVF  100%-ne úspešnou metódou liečby?

Nie! Nie je to pravda. IVF má síce vyššiu úspešnosť, ako akákoľvek iná metóda liečby neplodnosti, no nikdy nie na 100%. Partneri musia byť psychicky pripravený na to, že prvý cyklus oplodnenia nemusí byť  vždy úspešný a možno, bude potrebné vykonať viac pokusov oplodnenia.

Kedy je ten správny čas?

Platí, že čím je vyšší vek ženy, tým je aj vyššia pravdepodobnosť, že bude potrebné vykonať viacero pokusov IVF, potrebných na to, aby sa narodilo zdravé bábätko. Ak má žena viac ako 35 rokov a nedarí sa jej otehotnieť viac ako pol roka, odborníci odporúčajú, absolvovať potrebné vyšetrenia hneď a nečakať rok. Čas, je v tomto prípade veľmi rozhodujúci faktor. Takže, čím je žena staršia, tým by mal byť čas neúspešného snaženia kratší. U žien po 40-tke, nie je treba čakať dlhšie ako 3 mesiace.

Ak máte ďalšie otázky o asistovanej reprodukcii, neváhajte a informujte sa priamo na adrese info@gyncare.sk, kde vám veľmi ochotne a milo poradia. Alebo navštívte www.gyncare.sk.

Zdroj: www.gyncare.sk

            www.zenskeveci.com

#zenskeveci #gyncare #neplodnost #asistovanareprodukcia #starajmesaoseba

Mne pred 16 rokmi pomohli velmi v CAR Brno😜

6. júl 2018
6. júl 2018

Treba však hovoriť aj o zdravotných rizikách. Ja som podstúpila cyklov niekoľko. Prekonala som hyperstimulačný syndróm. Mám zjazvenú pošvovú stenu, bolesti pri styku som mala cez rok. Krčok maternice tiež nemám v poriadku. Z hormonálnej liečby som sa spamätávala dlho. Neodrádzam, len dopĺňam aj tie menej pozitívne informácie. Napriek vštkému neľutujem, že som to skúsila, len som s tým pokúšaním mala skončiť oveľa skôr.

6. júl 2018

Áno presne, je dôležité rozprávať o všetkých stránkach veci, ďakujem, že si napísala ❤️❤️❤️

6. júl 2018

@veronique2508 ale nerozprava sa o tom!! nikde sa o tom nepise!! pozorujem tuto temu aj na konovi, zeny sa rozprchnu do "CAR" v domneni, ze budu v rukach "odbornikov" , kde budu liecene (naivita) a tam ich zacnu umelo oplodnovat a oplodnovat. Naco vysetrenia. Co tam, ze potraca.. Pride znova. O tomto by sa malo pisat.

16. okt 2018

Začni písať komentár...

Odošli