veronique2508
20. aug 2018
865 

Je mamografia účinnou metódou v prevencii rakoviny prsníka?

Medzi ženami sa názory na mamografiu líšia a často vyvolávajú negatívne emócie, najmä pre nedostatok relevantných informácií. Niektorí tvrdia, že mamografia je nepríjemná, zbytočná, škodlivá, ženám nepomáha a dokonca je zdrojom zdravotných komplikácii. To je však mýtus! Mamografia je dôležité, preventívne vyšetrenie prsníkov, zachraňujúce ročne stovky životov žien. Je mamografia v prevencii rakoviny prsníka naozaj účinná? Ako toto pre niekoho nepríjemné vyšetrenie prebieha, kedy a ako často by mali ženy mamografiu absolvovať? Na tieto najčastejšie kladené otázky nám odpovedala pani doktorka MUDr. Andrea Šalátková.

Prečo majú podľa vás ženy obavy z mamografického vyšetrenia?

Mamografia sa používa na vyšetrenie prsníkov s použitím nízkych dávok röntgenového ionizujúceho žiarenia. Rozlišujeme preventívnu a diagnostickú mamografiu. Diagnostická mamografia sa používa pri zistení ťažkostí, napríklad po nahmataní hrčky. Preventívne vyšetrenie sa robí u žien, ktoré nemajú žiadne ťažkosti, z dôvodu vylúčenia alebo záchytu ložiskovej lézie v prsníku, s následným stanovením, či sa jedná o benígnu – dobrú alebo malígnu – zlú léziu. Mamografia je vyšetrenie vhodné pre záchyt včasnej rakoviny prsníka, pretože dokáže zachytiť mikrokalcifikáty a asymetriu prsnej žľazy. Prínos preventívnej mamografie je v tom, že sa urobí záchyt v skorom štádiu ochorenia, teda už veľmi malého ložiska, menšieho ako 1 centimeter.

Od akého veku a ako často je potrebné podstúpiť mamografické vyšetrenie prsníkov?

Toto vyšetrenie sa odporúča po dovŕšení 40. roku života ženy a to pravidelne, každé dva roky. V prípade pozitívnej rodinnej anamnézy na rakovinu prsníka určuje lekár  v spolupráci s genetikom intervaly preventívnych vyšetrení danej pacientky. Tkanivo prsnej žľazy je po 40tke redšie a mamografia dokáže zachytiť nádorové zmeny už v začínajúcom štádiu.

Kedy by sme nemali mamogafické vyšetrenie odkladať?

Vo všeobecnosti sa ženám neodporúča vyšetrenie prsníkov odkladať. Je potrebné podstúpiť vyšetrenie každé 2 roky. Ak si žena nájde  pri samovyšetrení  hmatateľnú hrčku, pociťuje bolesť alebo pozoruje akékoľvek zmeny, ktoré sa jej nepozdávajú, je potrebné ihneď navštíviť svojho ošetrujúceho lekára a podstúpiť  potrebné vyšetrenia. Zvyčajne je čakacia doba na vyšetrenie prsníkov aj 2 mesiace, no v prípade zdravotných komplikácií alebo ak má žena hmatateľnú hrčku na prsníku, je potrebné vyšetriť pacientku čo najskôr, ideálne do 1 týždňa.

Je potrebné sa na mamografiu nejako špeciálne pripraviť?

Nie, nie je potrebná špeciálna príprava na mamografické vyšetrenie. Odporúča sa však pacientke pred vyšetrením nenanášať si do oblasti podpazušia žiadne kozmetické prípravky.

Ako prebieha samotné vyšetrenie prsníkov?

Mamografia sa vykonáva vo vysoko špecializovaných zdravotníckych zariadeniach. Pacientka pred vyšetrením vyplní  dotazník s informáciami o anamnéze, prekonaných operačných zákrokoch, zdravotnom stave, aby sa zistilo, či žena patrí do rizikovej skupiny. Samotné vyšetrenie trvá len niekoľko minút, postojačky, za asistencie rádiologickej asistentky. Pacientka je vyzlečená do pol pása, každý prsník sa vyšetruje samostatne, položí sa na platňu a stlačí. Stlačenie prsníka môže byť nepríjemné, no nemalo by byť bolestivé. Stlačenie prsníka sa robí v spolupráci s asistentkou, tak aby to pre ženu nebolo bolestivé. Odporúča sa absolvovať mamografiu v prvej polovici menštruačného cyklu, keď sú prsníky menej citlivé ako v druhej polovici menštruačného cyklu. 

Ak vyšetrenie odhalí problém, je potrebné mať hneď obavy?

Nie, pretože sa môže jednať aj o nezhubné lézie. Najčastejšie sa jedná o cystu alebo fibroadenóm, čo je následne potrebné diagnostikovať sonograficky, prípadne biopsiou.

Môže silné stlačenie prsníka, ktoré je nevyhnutné pre správne vyšetrenie, spôsobiť nejaké zdravotné komplikácie?

Nie, je to iba nepríjemné. Toto stlačenie nijako nepoškodzuje štruktúru prsníka a je nevyhnutné pre správne zobrazenie vyšetrovaného prsného tkaniva.

Aké je percento výskytu rakoviny prsníka na Slovensku?

Podľa zdravotníckych štatistík bolo na Slovensku v roku 2007 približne 8 – 10 % žien, ktoré v priebehu svojho života ochoreli na rakovinu prsníka. S pribúdajúcim vekom toto riziko stúpa a  najčastejšie sa na Slovensku vyskytuje u žien vo veku od 60 do 70 rokov. Žiaľ, rakovina prsníka sa nevyhýba ani mladším ročníkom, už dávno neplatí, že je to ochorenie žien po 40tke.

Kedy sa mamografia pacientkam  neodporúča?

Mamografia sa neodporúča pacientkam počas prebiehajúceho zápalu v prsníku. A neodporúča sa kvôli vyššej citlivosti prsníkov v druhej polovici menštruačného cyklu.

www.zenskeveci.com

#zenskeveci # starajmesaoseba #prevencia #jasomuzbola

Neviem ako je dolezita a ci aj je. Ale napriklad moja svokra na nej bola, nasli jej nejaku hrcku, no aj tak musela ist pre dodiagnostikovanie na sono. Nestaci len to sono?

20. aug 2018
Komentár bol odstránený

@zuzi0911 ve v prípadoch, kedy lekár na mamografe nájde nejaký problém, je treba to diagnosticky doriešiť sonografickým vyšetrením, prípadne biopsiou. Ženy sa veľakrát zľaknú, keď im lekár po mamografii odporučí sonografické vyšetrenie, ale netreba sa hneď obávať, často je to iba preto, že mohlo byť tkanivo prsníka pri mamografii menej prehľadné a sonografia umožní lepšie zobraziť tkanivo alebo hrčky. 2 rôzne typy zobrazovacej techniky prsného tkaniva su lepšou zárukou kvalitnejsieho vysetrenia pacientky. Redsie prsne tkanivo u starsich zien, sa lepsie zobrazuje mamografom, hustejsie u mladsich prave sonograficky 🙂

20. aug 2018

@veronique2508 dakujem. Mna to len tak napadlo vlastne, ci len sono teda nestaci ked aj tak po mamo, clovek musi ist na sono ak sa tam nieco najde, a teda zobrazi zo aj sono.

20. aug 2018

@zuzi0911 niektorí lekári odporúčajú mamografiu až po 50tke, do 50tky sono. V podstate je jedno aké vyšetrenie žena podstúpi, je to na nej a na odporúčaní jej lekára ktorému dôveruje. Hlavná je pravidelná prevencia 😉

20. aug 2018

@veronique2508 to ano. Prevencia je najdolezitejsia 🙂

20. aug 2018

Začni písať komentár...

Odošli