veronique2508
3. júl 2018
756 

Keď sa počatiu nedarí

Problém neplodnosti  je v súčasnosti veľmi aktuálnou témou. Až jeden z ôsmich párov má problém spontánne otehotnieť. Počet tých, ktorým sa nedarí spontánne počať dieťatko a ktorí  potrebujú pomoc odborníkov v centrách asistovanej reprodukcie, neustále rastie.

Mama má Emu

Poviem vám príbeh. Skutočný príbeh. Taký, ktorý napísal sám život. Danka je moja dobrá kamarátka.  Ona a  jej manžel Peter, sú dvaja veľmi veselí a otvorení ľudia. Ako obaja hovoria: ,,K nášmu šťastiu chýbalo málo a predsa pre nás tak veľa. Danka a Peter mi porozprávali o ich ceste k bábätku. Bola to náročná cesta, no po siedmich rokoch snaženia ich na jej konci čakalo vysnívané šťastie.

,,Veľmi sme túžili po bábätku. Na začiatku sme verili, že to zvládneme aj sami. Mesiac čo mesiac som v kútiku duše dúfala, že na tehotenskom  teste uvidím dve vytúžené čiarky. Veľmi ma to celé pohltilo. Psychicky som to znášala veľmi ťažko. V práci to bolo hektické a z nášho vzťahu sa už vytrácala úprimná radosť a záujem. Chýbalo nám dieťatko. Skúšali sme všetky babské rady, diéty, liečiteľov a uvažovali sme aj nad adopciou. Napokon, jedného dňa prišiel zlom“.

,,Pochopili sme, že ak sa chceme pohnúť ďalej, musíme vyhľadať pomoc odborníkov. Peter, bol mojou obrovskou oporou a všetky vyšetrenia sme absolvovali spoločne. Dnes viem, že to bol ten správny impulz, ktorý sme obaja vo svojom živote potrebovali. A Mama, má Emu.

V čom môže byť problém?

Pri hľadaní príčiny neplodnosti je veľmi dôležité si uvedomiť, že ide o problém páru, nie o čisto mužský alebo ženský problém. Premýšľať o neplodnosti ako o spoločnej veci je prirodzené, keďže na splodenie dieťatka treba oboch partnerov.

Okrem typických príčin, ktoré sa týkajú reprodukčných orgánov či spermií, môžu mať neplodnosť na svedomí aj hormonálne poruchy, poruchy genetickej výbavy, imunologické faktory, stres, rôzne faktory prostredia, ale aj trend odkladania tehotnosti do vyššieho veku. Nehovoriac o nezdravom životnom štýle, ktorý celkovo vplýva na naše zdravie.

Každý pár je jedinečný a taká je aj diagnostika či riešenie problému. Na úspešnú cestu k vytúženému dieťatku preto neexistuje univerzálny návod. Je dôležité, aby všetky procesy liečby boli nastavené individuálne pre každého tak, aby naplnili potreby konkrétneho páru.

Čo hovorí  o neplodnosti lekár?

„O neplodnosti páru hovoríme vtedy, ak k otehotneniu nedôjde po roku pravidelných nechránených pohlavných stykov. Celosvetové štúdie ukazujú, že problém otehotnieť má jeden z ôsmich párov pri pokuse o prvé dieťa a jeden zo šiestich pri pokuse o dieťa druhé,“ hovorí MUDr. Martin Hrivňák, PhD. „Zároveň vieme, že na neplodnosti páru sa významne podieľa aj mužský faktor. Najmenej 30 % prípadov infertility je spôsobených mužským faktorom a v ďalších 20 % ide o poruchu plodnosti oboch partnerov súčasne. Infertilita muža je teda príčinou neplodnosti páru približne v polovici prípadov.“

Danka a Peter  sú len jeden z mnohých šťastných párov, ktorému sa splnil ich sen o zdravom dieťatku. Ak chcete aj vy vedieť viac o možnostiach liečby neplodnosti, problémoch s otehotnením, metódach asistovanej reprodukcie, kedy začať riešiť problémy s počatím a ako vyhľadať pomoc odborníka, navštívte: http://www.zenskeveci.com/cesta-k-dietatu/  a http://gyncare.sk/neplodnost/ .

Váš čas snaženia je dôležitý. V prípade vašich ďalších otázok, alebo v prípade objednania sa na konzultačný pohovor s odborníkmi, prosím, neváhajte smerovať svoje otázky priamo na e-mailovej adrese info@gyncare.sk alebo prostredníctvom klientskeho centra na čísle 0800 300 000.

V našej skupine ženské veci (https://www.modrykonik.sk/group/10627/) sa tešíme na vaše názory a skúsenosti s problematikou neplodnosti. Všetky príspevky k téme, v skupine odmením srdiečkom ♥.

Zdroj: www.gyncare.sk

            www.zenskeveci.com

#zenskeveci #gyncare #neplodnost #asistovanareprodukcia #starajmesaoseba

Začni písať komentár...

Odošli