veronique2508
4. apr 2019
131 

Okamihy, ktoré nás zachraňujú...

V živote ženy sú rôzne okamihy. Veselé, spontánne, krásne, plné šťastia. Niektoré z nich sú dokonca najkrajšie v živote. Napríklad ako keď držíme v náručí svoje vytúžené dieťa. Občas však stratíme pevnú zem pod nohami a všetko sa v zmení v jedinom okamihu. Napriek našej úžasnej sile narazíme na svoju krehkosť a to najvzácnejšie čo máme, naše zdravie a život, sa môže rozbiť na márne kúsky. Všetko je odrazu viac čierne ako biele a pocit neistoty strieda strach. Strach o to, čo by sa stalo, ak by... A potom sú tie okamihy, ktoré nás zachraňujú. Tie, kedy sa rozhodneme pre správne veci, na správnom mieste a v pravý čas. 

Po pôrode, v roku 2017, som išla k svojej gynekologičke na klasickú preventívnu prehliadku. Lekárka mi odobrala vzorku z krčka maternice a zaslala ju na cytológiu. Cítila som sa výborne a bola som presvedčená, že je všetko v absolútnom poriadku. Dovtedy som vždy mala výborné výsledky, takže mi ani nenapadlo, že by to tentokrát mohlo byť inak. To čakanie bolo večné. O dva týždne mi zazvonil telefón. ,,Dobrý deň Sonička," ozval sa hlas sestričky v telefóne, ,,máme vaše výsledky." Úplne som stŕpla. „Potešíte ma?“ Opýtala som sa neisto. ,,Bude lepšie, ak si pre ne prídete osobne." Cítila som, že sa niečo deje. Ženská intuícia, 6. zmysel, nech tomu hovoríme akokoľvek, vedela som, že na mňa nečakajú dobré správy. Jasné, že som bola vystrašená na smrť, no potom som si povedala, že sa tým nebudem bezdôvodne stresovať. Ani vo sne by mi však nenapadlo, čo si vypočujem...

Hneď na druhý deň som poslušne sedela v ambulancii a čakala na svoj ortieľ. Gynekologička mi oznámila, že mám HSIL. ,,Ženy s takýmto nálezom odosielame na onkogynekologické pracovisko." Vyschlo mi v hrdle a do očí sa mi tisli horúce slzy. Po chvíli som sa odvážila opýtať, čo to znamená. Sonička, HSIL je stredne ťažký, až ťažký predrakovinový stav buniek krčka maternice. Zmeravelo mi celé telo, prišlo mi nevoľno a iba som sa na ňu nechápavo pozerala. Nedokázala som povedať jediné slovo.

Lekárka ma začala utešovať, že to spolu zvládneme. Navrhla, že mi nastaví správnu liečbu, predpíše vaginálny gél, ktorý je určený pre pacientky v tomto štádiu a s ktorým má výborné skúsenosti, absolvujem ďalšie vyšetrenia a prípadne pôjdem k iným odborníkom. Lekárka teda zvolila vyčkávacie stanovisko. A to sledovať nález aspoň 3 mesiace a potom urobiť kvalitné kontrolné cytologické vyšetrenie. Toto obdobie, keď sa čaká, či sa zmeny zhoršia alebo úplne vymiznú, je pre ženu psychicky veľmi náročné. Pocit, že v sebe nosím zárodok možnej rakoviny krčka maternice, bol pre mňa hrôzostrašný. Na druhej strane bolo toto vyčkávanie oveľa lepšie ako radikálny chirurgický zákrok a riskovanie možných komplikácií, hlavne v takom mladom veku.

Po 3 mesiacoch som sa pri kontrolnom cytologickom vyšetrení bez váhania rozhodla pre LBC cytológiu. Navrhla mi to nielen moja gynekologička, ktorá povedala, že má s týmto vyšetrením len tie najlepšie skúsenosti a ja som bez váhania som do toho šla. Ale prečítala som si aj na internete samé pozitívne ohlasy žien, ktoré boli nadšené a na LBC cytológiu nedajú dopustiť. Suma, ktorú som zaplatila v ambulancii, je zanedbateľná oproti tomu, ako som sa spokojne cítila. Výsledky som mala k dispozícii do niekoľkých dní a mala som istotu, že som pre svoje ženské zdravie urobila to správne rozhodnutie. Predstavte si, že všetko bolo v poriadku. Každý polrok musím absolvovať kontrolné cytologické odbery, no po tejto mojej životnej skúsenosti je pre mňa jasnou voľbou iba LBC. A nad klasickou cytológiou už ani neuvažujem.

Milé ženy, matky, dcéry, manželky, partnerky. Chcem vás veľmi pekne poprosiť, kvôli nám, nášmu zdraviu, aj kvôli našim rodinám, nezanedbávajme preventívne prehliadky u gynekológa. Robme správne rozhodnutia a investujme do svojho ženského zdravia. Je to v našich rukách. Vyberajme si pre svoje zdravie len to najlepšie. Veď zdravie máme iba jedno. Ja na LBC cytológiu nedám dopustiť.

Ďakujem @lejlicka ,  za tvoj skutočný príbeh ♥. 

Prežila si niečo výnimočné? Chceš aby sa o tom dozvedeli aj ostatní? Chceš motivovať ženy  k prevencii, vyhrala si boj  s ochorením, prežila si ťažký pôrod, máš skúsenosti s LBC cytologickým vyšetrením, trisomy testom, potravinovou intoleranciou, umelým oplodnením? Na tvoj jedinečný životný príbeh čakám v IP. Možno vyberiem práve teba, tvoj príbeh uverejníme na webe Ženské veci a odmeníme ťa malým darčekom. 

Zdroj: http://www.zenskeveci.com/pribeh-sone-zo-ziliny-vyberajme-si-pre-svoje-zdravie-len-to-najlepsie/

#zenskeveci #prevencia #starajmesaoseba #lbc

Začni písať komentár...

Odošli