veronique2508
17. júl 2018
719 

Problém na tanieri alebo čo je to oneskorená potravinová alergia

Trápi vás vaše trávenie, cítite sa nafúknuto, zhoršil sa stav vašej pokožky alebo vás trápi častá bolesť hlavy? Možno aj vy patríte k 45 % našej populácie, ktorú trápi potravinová intolerancia na určitú potravinu. Príznaky potravinovej intolerancie sú často podceňované, príčina problému nejasná a nie vždy správne určená. Navyše, mnohokrát nesprávne zamieňaná za alergiu, čo je obrovský rozdiel.

Patrícia je moja kolegyňa. Každé ráno si pochutnávala na jogurtoch. Samozrejme, veď sú zdravé, chutné a plné vápnika. Robila to vždy, každý deň. Občas ignorovala obed a zjedla iba rožky so syrom. Takto Patrícia fungovala niekoľko mesiacov. Zhoršené akné, pravidelná migréna, problémy s trávením, pocit nafúknutia, bolesti brucha, malátnosť. To všetko pripisovala stresom v práci, v škole a ako každá žena trochu aj svojmu chlapovi 🙂. Napriek všetkým, priam učebnicovým príznakom potravinovej intolerancie, to nikomu nenapadlo. ,,Prešla som všetkými vyšetreniami, rôznymi lekármi, od gynekológa až k neurológovi. Všetci bezradne krútili hlavou a bezcieľne vypisovali výmenné lístky, od jedného lekára k druhému. To, že by za tým mohla byť neznášanlivosť na mlieko, nezistil nikto z nich. V lete ma skolila črevná viróza a musela som držať diétu. Žiadne mlieko, žiadne jogurty ani syry. Práve to ma zachránilo. Začala som sa cítiť lepšie. Pátrala som o tom viac na internete a aj baby konikárky opisovali rovnaký zdravotný stav, ako som mala ja. Neváhala som a objednala som sa na testy. Nechcela som čakať, takže som to riešila z vlastného vrecka. Stálo mi to za ten pocit. Chcela som pokojne spávať a vedieť, čo mi je. Takže záver? Neznášanlivosť kravského mlieka, nie klasická alergia, ale oneskorená reakcia. Po úprave jedálnička sa cítim ako nový človek. Dokonca sa mi konečne podarilo zhodiť aj nejaké to kilečko.“

Pri oneskorenej potravinovej alergii sa vyšetrujú špecifické IgG protilátky. Potraviny, ktoré zjeme, vyvolajú v našom tele oneskorené reakcie, ktoré sú založené na inom princípe, ako pri klasickej alergii. Ide síce o reakciu imunitného systému, ale na inom princípe, aj preto je veľmi náročné ,,na ňu prísť.“

Medzi najčastejšie netolerované potraviny patrí kravské mlieko, obilniny, vaječný bielok, morské plody, kukurica, ryža a iné.Reakcie pri potravinovej intolerancii sú na rozdiel od alergie oneskorené a príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín alebo dní. Nejde o život ohrozujúci stav. Takže nám ani nenapadne z našich zdravotným problémov podozrievať potravinu. Navyše, čo je ešte horšie, môžeme byť intolerantní k viacerým potravinám súčasne.

Klasická alergická reakcia je charakterizovaná okamžitou, často silnou reakciou nášho imunitného systému a sprostredkúvajú ju takzvané špecifické IgE protilátky. Tvorbu IgE protilátok môže lekár zisťovať pomocou kožných testov alebo vyšetrením ich hladiny v krvi. Ak sa prítomnosť IgE protilátok potvrdí, hovoríme o klasickej alergii. Medzi najčastejšie potravinové alergie patrí alergia na mlieko, vajcia, arašidy, orechy, čučoriedky a kôrovce. Alergické príznaky sa zvyčajne objavujú ihneď po konzumácii nevhodnej potraviny.

Typické príznaky oneskorenej potravinovej alergie

Oneskorená reakcia

Nepriaznivá reakcia sa objavuje o niekoľko hodín až dní neskôr. V prípade ekzému a artritídy to môže byť dokonca niekoľko týždňov až mesiacov.

Nevhodná potravina spôsobuje kumulačný efekt

Ak sa potravinová intolerancia na danú potravinu včas neodhalí a nelieči, človek môže byť časom citlivý aj na ďalšie skupiny potravín. Ak máte napríklad intoleranciu na jednu skupinu potravín zo štyroch hlavných skupín (na mlieko/mliečne výrobky, glutén/pšenicu, fruktózu, kvasnice/huby).

Ako vás môže potravinová alergia potrápiť?

Potravinová alergia môže ovplyvniť ktorýkoľvek orgán v našom tele. Medzi najčastejšie prejavy patria tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, pocit nafúknutého brucha, nevoľnosť alebo bolesť brucha. Typické a časté prejavy sú aj kožné prejavy, ako napríklad začervenanie, svrbenie pokožky, zhoršenie ekzému, akné a iné. Niekedy môžu nevyhovujúce potraviny vyvolať bolesť hlavy a malátnosť. Môžu dokonca zhoršovať aj niektoré ochorenia, ako napríklad cukrovku, reumatoidnú artritídu či astmu. 

Ako sa dá s týmto problémom bojovať?

Často postačí dobre nastavený stravovací plán, v ktorom sa nenachádzajú konkrétne problémové potraviny. Dnes už vďaka laboratórnemu vyšetreniu, pri ktorom sa zistí zvýšená hladina špecifických IgG protilátok, je možné odhaliť konkrétnu pre vás nevhodnú potravinu. Takáto nevhodná potravina môže byť zodpovedná za nežiaduce prejavy. Ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich odstrániť zo svojho jedálnička aspoň na 3 mesiace. Keď príznaky odznejú, vylúčené potraviny môžu byť znovu postupne jedna po druhej zavedené do stravy.

Netriafajte naslepo, vyberajte si svoje jedlo s istotou

Ak ste na sebe v poslednom čase spozorovali zdravotné ťažkosti a chcete si byť istí, že sa nejedná o potravinovú alergiu, dajte sa vyšetriť. Testy dnes už môžete absolvovať na vlastnú žiadosť, bez čakania a podľa vášho výberu. Ak sa potravinová alergia testami potvrdí, odborník vám nastaví špeciálnu diétu. V rámci laboratórnej diagnostiky, laboratóriá Medirex ponúkajú vyšetrenie potravinovej alergie na vlastnú žiadosť pacienta, na základné potraviny, alternatívne potraviny, ale aj skryté, vzácne a zriedkavé netolerované potraviny, ktoré dokáže súčasná medicína spoľahlivo odhaliť. Súčasťou tohto vyšetrenia je, samozrejme, aj konzultácia s lekárom a správne nastavenie vášho jedálnička.

Ak sa chcete o možnostiach vyšetrení na vašu žiadosť a podľa vašich predstáv dozvedieť viac, určite navštívte stránku https://www.laboratornadiagnostika.sk/pre-pacientov/vysetrenia/imunologia. Na vyšetrenie potravinovej alergie sa môžete objednať z pohodlia vášho domova, telefonicky alebo pomocou formulára na stránke www.laboratornadiagnostika.sk

Zdroj: www.laboratornadiagnostika.sk  

          www.zenskeveci.com

#zenskeveci #laboratornadiagnostika #potravinova_intolerancia #starajmesaoseba

Začni písať komentár...

Odošli