veronique2508
    14. jan 2019    Čítané 321x

    Alergia či intolerancia? Alebo dvakrát vyberaj a raz jedz!

      Alergia je neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na bežné látky, na ktoré nealergický organizmus nereaguje. Alergická reakcia je sprostredkovaná tzv. špecifickými IgE protilátkami, ktorých tvorba sa dá zistiť napr. vyšetrením krvi. Ak sa tvorba špecifických IgE protilátok nepotvrdí, príčinu je potrebné hľadať inde. Okrem „bežných“ alergií existujú aj tzv. intolerancie, ktoré nemajú imunologický podklad, ale sú spôsobené poruchou enzýmov, a to ich nedostatočnou tvorbou alebo funkčnou poruchou. Patrí sem napr. laktózová intolerancia, intolerancia kravského mlieka či histamínová intolerancia.

    Histamínová intolerancia je stav, ktorý vzniká nepomerom medzi príjmom histamínu a schopnosťou organizmu odbúrať ho. Klinické prejavy histamínovej intolerancie sú veľmi pestré, medzi typické príznaky patrí pocit nafúknutého bruška, kŕče v bruchu, hnačka, svrbenie a začervenanie pokožky, menej špecifické sú napr. migréna, chronická únava alebo bolestivá menštruácia. Riešením je okamžité radikálne vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu.

         Dôležité je spomenúť aj tzv. oneskorené potravinové reakcie, ktoré poznáme skôr pod názvom, intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny. Tieto oneskorené potravinové reakcie môžu byť výsledkom zvýšenej priepustnosti črevnej steny pre dané problematické potraviny. Vzhľadom na prenikanie potravín alebo zložiek potravín cez stenu čreva do okolitého tkaniva môžu vznikať imunitné komplexy z IgG protilátok a potravín, ktoré sú uložené v tkanivách a tie vyvolávajú zápalové reakcie, ktoré následne spustia rôzne ochorenia.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/zaludocne-problemy-neutichaju-moze-za-ne-len-prejedanie-sa/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    17. sep 2018    Čítané 416x

    Keď sa z jedla stáva nepriateľ

    Cítiš sa vyčerpaná, trpíš častými bolesťami hlavy, zhoršil sa ti stav pleti a ani trávenie nie je žiadna sláva? Čo ak za tým nie je len PMS? Všetko to môže byť signálom, že tvoja imunita si vzala neplatené voľno, odmieta spolupracovať a nehovoriac o tom, že si znenazdajky nedokáže poradiť s niektorými potravinami. Ktoré potraviny patria najčastejšie do skupiny "problémové" a ako si poradiť?

    V poslednej dobe sa stále viac hovorí o ochoreniach, súvisiacich s nežiaducimi reakciami na niektoré potraviny. Ide o potravinové alergie alebo intoleranciu napríklad na histamín, laktózu alebo lepok. Niekedy tieto poruchy trávenia spôsobujú iba mierny diskomfort, no inokedy môžu vážne ohroziť naše zdravie. Pozrime sa spoločne na to, aké sú medzi nimi rozdiely a ktorým potravinám sa treba radšej vyhnúť.

    Alergia – tá, čo si dáva načas

    Alergia nám dá o sebe vedieť skoro okamžite. Zjete oriešky a zrazu cítite, ako vám nepríjemne puchnú pery a na tele máte nepekný, červený výsev. Imunita vyhodnotila danú potravinu za „nepriateľa“ a pomocou IgE protilátok sa začal obranný mechanizmus ochrany, prudkým vylučovaním histamínu a mnohých ďalších látok, ktoré sú zodpovedné za prejav alergie. Alergia sa môže prejavovať rôzne, najčastejšie však pocitom svrbenia, žihľavkou, nádchou, slzením očí, zvracaním alebo hnačkou. V extrémnych prípadoch, až život ohrozujúcim anafylaktickým šokom. Medzi najčastejšie potenciálne alergény patria najmä arašidy a iné orechy, ryby a morské plody, zeler, jablká, sóju, pšenicu. U malých detí treba dávať pozor najmä na vaječný bielok a bielkovinu mliečneho pôvodu, teda mlieko.

    Oneskorená IgG reakcia na potraviny – nenápadná a pomalá nepriateľka

    Pri „klasickej“, okamžitej IgE potravinovej alergii, vieme okamžite, že máme s danou potravinou problém. Pri oneskorenej potravinovej reakcii je to oveľa zložitejšie. Neprejaví sa okamžite, ale až o niekoľko hodín, dní či dokonca až po pravidelnej konzumácii počas dlhšieho obdobia. Na rozdiel od potravinovej alergie, ide o zvýšenú priepustnosť čreva a následnú oneskorenú reakciu imunitného systému na problémovú potravinu. Oneskorená potravinová reakcia môže mať rôzne prejavy, od kožných ťažkostí až po bolesť hlavy, tráviace ťažkosti, pocit chronickej únavy, zápaly, gynekologické či dokonca až psychické problémy. Telom netolerovaných potravín môže byť naraz viacero. Najväčší problém je dlhodobé neliečenie a je potrebná  včasná kvalitná diagnostika, ktorá odhalí problémové potraviny. Pozor si treba dať najmä na najčastejšie netolerované potraviny ako sú mlieko, vajcia, obilniny, kvasnice, morské plody, orechy a strukoviny.

    Chlieb náš každodenný...

    Celiakia trápi čoraz viac ľudí. Organizmus má problém so spracovaním lepku – zmesou proteínov, ktoré sa môžu nachádzať v niektorých obilninách. Výrobky z pšenice, jačmeňa, špaldy či raže dráždia imunitný systém. Dôsledkom je poškodzovanie sliznice tenkého čreva a znížená schopnosť dostatočne vstrebávať potrebné živiny. Následkom toho, môžu byť ťažkosti s trávením, s pleťou, nedostatok vitamínov, porucha krvotvorby, či únava. Dôsledkom neliečenej celiakie môže byť dokonca rakovina tenkého čreva. Intolerancia lepku sa zisťuje pomocou krvného testu na hladinu protilátok, ktoré sú špecifické u celiatikov. Pozor si treba dať najmä na pšenicu, jačmeň, raž, ale aj špaldu.

    Problémový histamín

    Ak sa u vás nepotvrdí ani jedna z vyššie spomínaných porúch trávenia a napriek tomu máte podobné príznaky, jednou z možných príčin je aj histamín. Ten sa prirodzene nachádza v tele, no prijímame ju aj prostredníctvom stravy. Naše telo rozkladá histamín pomocou enzýmu, ktorý nazývame diamínoxidáza (DAO). Ak rozklad histamínu v tele neprebehne správne, môžu nastať nečakané zdravotné problémy. Najmä podráždenie kože, hnačka, nadmerný meteorizmus, bolesti brucha, bolesti hlavy, ospalosť, chronická únava či nervozita. Histamínová intolerancia sa zisťuje z krvi pomocou hodnôt enzýmu DAO. Ak sa potvrdí histamínová intolerancia, je potrebné na určitý čas upraviť svoje stravovanie. V prvom rade je potrebné obmedziť potraviny s vysokým obsahom histamínu a dbať na ich čerstvosť. Ak sa to však nedarí, je potrebné telu dodať enzým DAO v dostupných výživových doplnkoch. Pri histamínovej intolerancii je vhodné vylúčiť zo stravy rajčiny a výrobky z nich, jahody, špenát, kvasenú zeleninu, alkohol, čokoládu, údeniny, kysnuté pečivo, ale aj zrejúce syry.

    Stavte na istotu a netriafajte naslepo

    Zistite, čo je za vašimi tráviacimi problémami. Myslite na svoje zdravie a starajte sa o seba. Naše deti potrebujú zdravé mamy. Ak máte akékoľvek podozrenie na niektorú zo spomínaných porúch trávenia, majte na pamäti, že najdôležitejšie je včasná a kvalitná diagnostika ochorenia. Potrebné laboratórne testy vám spravia aj bez žiadanky od lekára napríklad v laboratóriách Medirex. Pri testovaní intolerancie je dôležité nevynechávať pred vyšetrením predpokladané, podozrivé problémové potraviny, pretože "vinník" by nemusel byť adekvátne odhalený 😉 a výsledky testov by mohli byť skreslené.

    Zdroj: www.zenskeveci.com, www.laboratornadiagnostika.sk

    veronique2508
    17. júl 2018    Čítané 719x

    Problém na tanieri alebo čo je to oneskorená potravinová alergia

    Trápi vás vaše trávenie, cítite sa nafúknuto, zhoršil sa stav vašej pokožky alebo vás trápi častá bolesť hlavy? Možno aj vy patríte k 45 % našej populácie, ktorú trápi potravinová intolerancia na určitú potravinu. Príznaky potravinovej intolerancie sú často podceňované, príčina problému nejasná a nie vždy správne určená. Navyše, mnohokrát nesprávne zamieňaná za alergiu, čo je obrovský rozdiel.

    Patrícia je moja kolegyňa. Každé ráno si pochutnávala na jogurtoch. Samozrejme, veď sú zdravé, chutné a plné vápnika. Robila to vždy, každý deň. Občas ignorovala obed a zjedla iba rožky so syrom. Takto Patrícia fungovala niekoľko mesiacov. Zhoršené akné, pravidelná migréna, problémy s trávením, pocit nafúknutia, bolesti brucha, malátnosť. To všetko pripisovala stresom v práci, v škole a ako každá žena trochu aj svojmu chlapovi 🙂. Napriek všetkým, priam učebnicovým príznakom potravinovej intolerancie, to nikomu nenapadlo. ,,Prešla som všetkými vyšetreniami, rôznymi lekármi, od gynekológa až k neurológovi. Všetci bezradne krútili hlavou a bezcieľne vypisovali výmenné lístky, od jedného lekára k druhému. To, že by za tým mohla byť neznášanlivosť na mlieko, nezistil nikto z nich. V lete ma skolila črevná viróza a musela som držať diétu. Žiadne mlieko, žiadne jogurty ani syry. Práve to ma zachránilo. Začala som sa cítiť lepšie. Pátrala som o tom viac na internete a aj baby konikárky opisovali rovnaký zdravotný stav, ako som mala ja. Neváhala som a objednala som sa na testy. Nechcela som čakať, takže som to riešila z vlastného vrecka. Stálo mi to za ten pocit. Chcela som pokojne spávať a vedieť, čo mi je. Takže záver? Neznášanlivosť kravského mlieka, nie klasická alergia, ale oneskorená reakcia. Po úprave jedálnička sa cítim ako nový človek. Dokonca sa mi konečne podarilo zhodiť aj nejaké to kilečko.“

    Pri oneskorenej potravinovej alergii sa vyšetrujú špecifické IgG protilátky. Potraviny, ktoré zjeme, vyvolajú v našom tele oneskorené reakcie, ktoré sú založené na inom princípe, ako pri klasickej alergii. Ide síce o reakciu imunitného systému, ale na inom princípe, aj preto je veľmi náročné ,,na ňu prísť.“

    Medzi najčastejšie netolerované potraviny patrí kravské mlieko, obilniny, vaječný bielok, morské plody, kukurica, ryža a iné.Reakcie pri potravinovej intolerancii sú na rozdiel od alergie oneskorené a príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín alebo dní. Nejde o život ohrozujúci stav. Takže nám ani nenapadne z našich zdravotným problémov podozrievať potravinu. Navyše, čo je ešte horšie, môžeme byť intolerantní k viacerým potravinám súčasne.

    Klasická alergická reakcia je charakterizovaná okamžitou, často silnou reakciou nášho imunitného systému a sprostredkúvajú ju takzvané špecifické IgE protilátky. Tvorbu IgE protilátok môže lekár zisťovať pomocou kožných testov alebo vyšetrením ich hladiny v krvi. Ak sa prítomnosť IgE protilátok potvrdí, hovoríme o klasickej alergii. Medzi najčastejšie potravinové alergie patrí alergia na mlieko, vajcia, arašidy, orechy, čučoriedky a kôrovce. Alergické príznaky sa zvyčajne objavujú ihneď po konzumácii nevhodnej potraviny.

    Typické príznaky oneskorenej potravinovej alergie

    Oneskorená reakcia

    Nepriaznivá reakcia sa objavuje o niekoľko hodín až dní neskôr. V prípade ekzému a artritídy to môže byť dokonca niekoľko týždňov až mesiacov.

    Nevhodná potravina spôsobuje kumulačný efekt

    Ak sa potravinová intolerancia na danú potravinu včas neodhalí a nelieči, človek môže byť časom citlivý aj na ďalšie skupiny potravín. Ak máte napríklad intoleranciu na jednu skupinu potravín zo štyroch hlavných skupín (na mlieko/mliečne výrobky, glutén/pšenicu, fruktózu, kvasnice/huby).

    Ako vás môže potravinová alergia potrápiť?

    Potravinová alergia môže ovplyvniť ktorýkoľvek orgán v našom tele. Medzi najčastejšie prejavy patria tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, pocit nafúknutého brucha, nevoľnosť alebo bolesť brucha. Typické a časté prejavy sú aj kožné prejavy, ako napríklad začervenanie, svrbenie pokožky, zhoršenie ekzému, akné a iné. Niekedy môžu nevyhovujúce potraviny vyvolať bolesť hlavy a malátnosť. Môžu dokonca zhoršovať aj niektoré ochorenia, ako napríklad cukrovku, reumatoidnú artritídu či astmu. 

    Ako sa dá s týmto problémom bojovať?

    Často postačí dobre nastavený stravovací plán, v ktorom sa nenachádzajú konkrétne problémové potraviny. Dnes už vďaka laboratórnemu vyšetreniu, pri ktorom sa zistí zvýšená hladina špecifických IgG protilátok, je možné odhaliť konkrétnu pre vás nevhodnú potravinu. Takáto nevhodná potravina môže byť zodpovedná za nežiaduce prejavy. Ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich odstrániť zo svojho jedálnička aspoň na 3 mesiace. Keď príznaky odznejú, vylúčené potraviny môžu byť znovu postupne jedna po druhej zavedené do stravy.

    Netriafajte naslepo, vyberajte si svoje jedlo s istotou

    Ak ste na sebe v poslednom čase spozorovali zdravotné ťažkosti a chcete si byť istí, že sa nejedná o potravinovú alergiu, dajte sa vyšetriť. Testy dnes už môžete absolvovať na vlastnú žiadosť, bez čakania a podľa vášho výberu. Ak sa potravinová alergia testami potvrdí, odborník vám nastaví špeciálnu diétu. V rámci laboratórnej diagnostiky, laboratóriá Medirex ponúkajú vyšetrenie potravinovej alergie na vlastnú žiadosť pacienta, na základné potraviny, alternatívne potraviny, ale aj skryté, vzácne a zriedkavé netolerované potraviny, ktoré dokáže súčasná medicína spoľahlivo odhaliť. Súčasťou tohto vyšetrenia je, samozrejme, aj konzultácia s lekárom a správne nastavenie vášho jedálnička.

    Ak sa chcete o možnostiach vyšetrení na vašu žiadosť a podľa vašich predstáv dozvedieť viac, určite navštívte stránku https://www.laboratornadiagnostika.sk/pre-pacientov/vysetrenia/imunologia. Na vyšetrenie potravinovej alergie sa môžete objednať z pohodlia vášho domova, telefonicky alebo pomocou formulára na stránke www.laboratornadiagnostika.sk

    Zdroj: www.laboratornadiagnostika.sk  

              www.zenskeveci.com