zdraviezprirody
27. mar 2012

Cesnak

Cesnak je oddávna ľudovým liekom, ktorý pomáha pri mnohých chorobách odpradávna. Už  3.000 rokov pred našim letopočtom Egypťanov volali smradľavými ľuďmi práve preto, lebo jedli veľa cesnaku nehľadiac na spoločenské konzekvencie. Dokonca aj cenu otrokov vyjadrovali cesnakom – zdravý otrok bol k dostaniu za 5 kíl cesnaku. Ten sa našiel aj v hrobke faraóna Tutenhamona. Dávali ho aj otrokom, ktorí pyramídy stavali, lebo už vtedy vedeli, že im to dá silu a lepšie budú vedieť robiť a aj mnohé epidémie ich obídu. Ebersova papyrusy opisujú receptúru o cesnaku v tom zmysle, že cesnak je vhodný proti bolestiam hlavy, na uštipnutia, na menštruačné problémy, črevným parazitom, na nádory a pri bolestiach srdca. Starí Gréci jedli cesnak vo zvýšenej miere pri príprave na Olympijské hry, vojaci pred bitkami a nie preto, aby svojim dychom odohnali nepriateľa. Podľa Odysey aj Odysseus jedol cesnak. Hipokrates používal cesnak tiež proti nakazeniam, na liečenie poranení, na rakovinu, lepru a poruchy trávenia. Dioskorides aj na srdcové ponosy a kornatenie ciev. Veľmi zaujímavé sú dobové pomenovania: napríklad „maďarský citrón“ alebo „ruský penicilín“. V I. svetovej vojne, keď ešte penicilín nepoznali, práve v ruskej armáde používali veľmi účinne cesnak pri poraneniach vojakov a túto vlastnosť využívali aj v II. svetovej vojne, keď už penicilín poznali, ale mali ho nedostatok.

Moderné skúmania tieto historické skúsenosti s cesnakom potvrdili. Naviac uviedli, že cesnak môže znížiť vysoký krvný tlak. Slovko môže je tam preto, lebo napríklad vysoký krvný tlak zapríčinený ľadvinovými kameňmi cesnak pravdepodobne nebude vedieť upraviť. Ale všeobecne je veľmi účinný pri tomto probléme. Znižuje hladinu cholesterolu, obmedzuje tvorbu krvných zrazenín, zamedzuje vzniku trombóz a znižuje hladinu cukru v krvi. Je veľmi dôležité si uvedomiť, že toto sú všetko také ochorenia, na ktoré lekárska veda predpisuje rôzne lieky a táto báječná rastlina vie pomôcť sama a naraz.

Moderná veda potvrdzuje aj antibiotické účinky cesnaku, hlavne pri vírusových a plesňových infekciách, ale aj pri vylúčení črevných parazitov. Má veľmi výrazné účinky pri čistení krvi a dokonca je dokázané, že je vhodný pri zmierňovaní negatívnych vplyvov životného prostredia, hlavne veľmi prudkého jedu – olova, ktorého množstvo ovzduší je čoraz viac.

V posledných rokoch sa stále viac ukazuje, že používanie antibiotik nie je také účinné, ako sa mnohí domnievajú a ich pôsobenie sa často preceňuje. Ako už bolo povedané, ničí tak dobré, ako i zlé baktérie. Cesnak je v tomto smere vyberavý. Zabíja len škodlivé baktérie a zároveň napomáha tým dobrým.

Výskum preukázal, že úspešne ničí 18 typov baktérií a dokáže odseparovať až 70 typov infekčných látok. Tento prípravok už bol úspešne použitý pri celej rade chorôb, ako sú osýpky, kiahne, rubeola, mumps, záškrt, mononukleóza, opary, pásové opary, hepatitída, vyrážky, trichofýcia (kožná choroba), tuberkulóza, besnota, cholera, úplavica, tetanus a kandidózy (ochorenia kože, slizníc, nechtov a vnútorných orgánov spôsobené kvasinkovými mikro organizmami a kandidami). 

Cesnak obsahuje aj Germánium – minerálny stopový prvok, ktorý posilňuje imunitný systém organizmu, a ďalej selén – stopový minerálny antioxidant

Viac na FB: VITALFORLIFE

Začni písať komentár...

Odošli