Vyčarujte si zdravé letné potešenie. 5 receptov na zdravé nanuky pre Vás a Vaše deti.
Leto a prázdniny sa pomaly ale isto rozbiehajú a slnečné počasie nám snáď konečne bude priať.
Pripravte si preto domáce ovocné nanuky, ktoré vás príjemne osviežia a navyše ich môžete vyšperkovať podľa vlastnej chuti. Je to úplne jednoduché. Čo budete k tomu potrebovať? 5 minút času, zopár ingrediencií a formu na nanuky. Úžasnú, s jednorožcami, či plameniakmi nájdete v aktuálnej ponuke PEPCO. Vaše deti budú nadšené.

Nanuk je mladší brat zmrzliny. Za jeho vznikom stojí mladík Frank Epperson, ktorý ho v roku 1905 vymyslel úplnou náhodou. Jedného dňa totiž zabudol svoj téglik s limonádou a slamkou cez noc na verande. Keď ho ráno našiel, tekutina so slamkou bola zamrznutá, ale chuťovo rovnako dobrá, možno aj lepšia. Epperson si uvedomil potenciál zamrznutej tekutiny na „paličke“ a začal ju podomácky vyrábať. Pre deti, pre priateľov. Vynález si nechal v roku 1921 patentovať a tak mohol celý svet začať postupne spoznávať zmrzlinu na paličke, neskôr označovanú ako nanuk.
Domáce sú aj tak najlepšie
Domáca príprava nanukov vôbec nie je náročná, väčšie deti ju pokojne zvládnu samé, tie mladšie s malou pomocou a dozorom. Nechajte sa inšpirovať alebo vytvorte vlastnú originálnu receptúru nanukov, ktoré budú chutiť práve vašej rodine. Predstavím Vám naše najobľúbenejšie. Vo väčšine prípadov dávam množstvá od oka, takže gramáž nepíšem.
1. Jahodový s gréckym jogurtom
Jahody
Grécky jogurt
Med/agávový sirup
Limetka/citrón

Ak chceme jednofarebné, tak zmixujeme všetky ingrediencie a napĺňame formičky. Ak mramorované, tak na striedačku plníme rozmixované jahody s limetkou a jogurt zmiešaný s medom podľa chuti.

2. Avokádový nanuk
Avokádo
Kokosové mlieko
Ďatle/med
Limetka/citrón

Najskôr je potrebné namočiť ďatle do vody aspoň na hodinu. Ja som žiaľ ďatle nemala. tak som použila na osladenie med. Potom si očistíme avokádo, vložíme do mixéra, pridáme ďatle, kokosové mlieko (vodu vylejeme), pridáme šťavu z jednej limetky a všetko zmixujeme. Plníme do foriem a dáme zamraziť.

3. Makový nanuk s marhuľami
Šľahačka 200 ml
Mlieko 90 ml
Mak 2 PL
Cukor 50g
Vanilková/mandľová aróma 1ČL
Marhule

Dáme do hrnca mlieko, šľahačku, mak a na miernom ohni rozpustíme cukor. Pridáme arómu a nechame vychladnúť. Marhule si rozmixujeme, kto chce pridá cukor, či med. Vychladnutú makovú zmes vlejeme do formy, pridáme rozmixované marhule a dáme do mrazničky aspoň na 8 hodín.

4. Banánový nanuk
Banány
Banány dáme na dve hodiny do mrazničky, potom zmixujeme, dáme do formy a zamrazíme. Je výborný aj takto, kto si ho chce obzvláštniť, môže pridať tvaroh, či grécky jogurt.

5. Mangový nanuk s tvarohom
Mango čerstvé alebo mrazené
Tvaroh
Grécky jogurt
Med
Limetka

Mango rozmixujeme s limetkou. Zvlášť si zmiešame tvaroh, grécky jogurt a prisladíme troškou medu. Formu plníme na striedačku zmesami a dáme do mrazničky.
Na záver jeden tip, ako ľahko vytiahnuť nanuky z formy: nahrejte ju chvíľku v rukách, alebo ponorte do teplej vody. Aby to bolo dokonalé, nanuk môžte ponoriť do čokolády a posypať lyofilizovaným ovocím. Pracujte rýchlo, čokoláda veľmi rýchlo stuhne.

Dobrú chuť!
Ak máte Vaše obľúbené recepty na nanuky, podeľte sa do komentára, ako vďaku Vám pošlem 10 srdiečok 💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙
Zuzka
Odporúčame
@amel to znie zaujímavo, asi to skúsim 😆
@modrinkaa vidíš, jahody banam je super kombinácia. Ze ma to nenapadlo 🙂
@monikaaa7 toto je tiež super nápad 👍🎉
@blumchen2 v pohode 🙂 mam ho z Bonami. Značka je myslím Kitchen Kraft
@zuzannka10 dakujem velmi pekne
Začni písať komentár...



Kaloricka bomba, ale Salko s vyslahanou šľahačkou.