zuzinapipina
21. apr 2024
33 

Život nie je čierno-biely, nebuď na to sama 💜Pomoc existuje 💜

Myslím, že je veľmi dôležité hovoriť o tom, ako sa cítime a čo prežívame. Aj keď máme strach, že nás odsúdia, je potrebné ho prekonať, aby sme sa už viac nemuseli cítiť zle a neboli nato sami. Rodičia, ktorí vychovávajú svoje deti sami, často spadajú do veľmi ťažkých životných situácií a až polovcia osamelých rodičov na Slovensku, žije na prahu úplnej chudoby. Možno sa tu nájdu rodičia, ktorí potrebujú pomoc a tento článok ich buď nasmeruje, osamelí alebo aj keď len malým kúskom nejako pomôže.

Ako slobodná matka viem, aké to bolo mať častokrát len 10 euro v peňaženke a kúpiť zato nákup na celý víkend. A aj napriek tomu, že som pracovala, mať pár drobných na niekoľko dní a nevedieť čo vôbec zato kúpiť, vyvolávalo vo mne neskutočný pocit zlyhania. Že zlyhávam ako matka, ktorá nedokáže prevziať zodpovednosť za svoj život, že sa nedokážem postarať o dieťa, že absolútne zlyhávam ako človek. Čo samozrejme viedlo len k hlbším depresiám a pocitu bezmocnosti. Mala som však pri sebe správnych ľudí a rodinu, ktorí mi pomohli. Ktorým som sa dokázala zdôveriť o tom, čo prežívam. Ale nebolo to vôbec jednoduché, pretože som nechcela nikomu ukázať, že to nezvládam, nedokážem sa pohnúť a že sa takto opúšťam. Mala som strach, že keď sa priznám, odsúdia ma. Strach, že budem niekomu s mojími problémami na príťaž. A to by som už asi naozaj nezvládla. Samozrejme som sa mýlila a nikto ma neodsúdil. Ale ten krok priznať sa druhým a hlavne aj sebe, ako to naozaj je, bol veľmi ťažký. No veľmi, veľmi dôležitý. 

Našťastie ma v tom nenechali samú. Ja som ale mala to šťastie, no stále sú tu osamelí rodičia,  ktorí pomoc v okolí nemajú a zúfalo ju potrebujú. Možno sa boja o pomoc požiadať, lebo sa hanbia, možno majú strach, že ich niekto odsúdi, že im niekto nepomôže alebo možno iba nevedia, kde majú vôbec nejakú pomoc hľadať. Preto sa mi páči organizácia jedenrodič, ktorá ponúka aj psychologickú pomoc, má aj program zameraný na sebarozvoj a pomáha nájsť rodičom tú pravú hodnotu v sebe. Pretože práve byť si vedomý svojej hodnoty,  dodáva silu, energiu a hlavne nebyť viac v nefunkčných či až deštrukčných vzťahoch. A samozrejme, byť vedomý si svojej hodnoty, pomáha ukazovať tie správne hodnoty aj svojim deťom. Myslím si, že je veľmi dôležité o tom hovoriť, ako sa dá naozaj nebyť na všetko sám, pretože veľa ľudí o tom stále ani len netuší. A nie, nerobím nikomu žiadnu reklamu, len ma veľmi zaujala táto organizácia a z vlastnej skúsenosti viem, že vymaniť sa z toho všetkého je veľmi ale veľmi náročné. Či po finančnej stránke, ale hlavne po tej psychickej. Pretože ako sa hovorí, keď je šťastná mama, sú aj deti. Ale niekedy spraviť krok vpred a prestať sa opúšťať, je  naozaj náročné a bez pomoci aj veľmi zdĺhavé. Preto je úplne úžasné, že existujú viaceré organizácie, ktoré pomáhajú a nie len po finančnej stránke, materiálnej, ale aj po tej psychickej. Lebo uvedomenie si vlastnej hodnoty, buďme úprimné, je viac než polovica cesty.

Veľmi sa mi páči citát práve od Fridy Kahlo: ,,Zamiluj sa najprv do seba, do života a potom do koho chceš". Keby sme sa touto myšlienkou zameriavali na seba a vychovávali aj svoje deti, verím že by na tomto svete o niekoľko rokov bolo omnoho menej zúfalých osamelých rodičov, ktorí kvôli nizkej sebahodnote a zlej finančnej situacii, opakovane vstupovali do ďalších nefunkčných vzťahov. 

Aj keď sú občas ťažké dni, veľmi ťažké chvile, a zúfalo plačeme každý večer do vankúša, pretože v tej chvíli nevidíme nič pozitívne, svet okolo nikdy nie je čierno-biely. Je farebný a ponúka nám veľa možností, riešení a hlavne, ako nebyť na to všetko sám. 

Veľa týchto strachov a pocitov ako, že zlyhávame, že nás odsúdia, že budeme na príťaž niekomu, keď povieme čo cítime, pochádza z nášho detstva. Ak sa však rozhodneme s týmito pocitmi pracovať a dávať ich z nášho života von, prestaneme ich prenášať na naše deti. Tým im vlastne zabezpečujeme, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú musieť dostávať do podobných ťažkých situácií. A čo je ešte dôležitejšie, ukazujeme im, ako veľmi dôležité naše pocity sú a je úplne v poriadku o nich rozprávať.

Rada by som spomenula pár organizácií, ktoré sú zamerané na podporu osamelých rodičov. Prípadne ak viete o niekom, kto pomoc potrebuje,  uvedomuje si to, len možno nevie kam sa má obrátiť, bola by som vďačná, ak to posuniete ďalej. Často aj tu na modrom koníkovi čítam zúfalé príspevky a je mi smutno, že to čo som prežívala ja, prežíva mnoho ďalších ľudí. Verím však, že sa to dostane viac a viac do povedomia dotknutých ľudí, že sa osmelia požiadať o pomoc a že sa jej pomoci aj dostane 💜.

https://jedenrodic.sk/

https://www.nadaciajt.sk/pomoc-ohrozenym-rodinam-s-detmi-k31.html#

https://www.domquovadis.sk/sk/pomoc-zenam-a-matkam-v-nudzi-1

https://www.nadaciajt.sk/nadacia-jt-k37.html

https://www.mamyvpohybe.sk/prihlaska-pomoc-pre-mamu-samozivitelku/

Začni písať komentár...

Odošli