astarte123
    14. nov 2016    Čítané 52x

    Aplikácie - čo všetko im dovolíme?

    Prezeráte si obchod s aplikáciami a zrazu vás nejaká zaujme. Má dobré hodnotenia, stiahlo si ju už veľa ľudí a aj jej autor vyzerá dôveryhodne. Ostáva už len jediné ťuknúť na ikonku inštalovať. A zrazu na nás vybehne obrazovka s povoleniami.

    Priznajme si úprimne, že málokto z nás tieto povolenia naozaj číta. Automaticky s nimi súhlasíme a často krát si tak ani nestihneme uvedomiť, k čomu všetkému sme tak aplikácii dali prístup. Je to už dávnejšie, čo sa verejnosť zamýšľala nad vyžadovanými povoleniami pri aplikáciách, ktorých úlohou bolo rozsvietiť led svetlo blesku.

    Okrem povolení, ktoré by ste pri tomto druhu aplikácie mohli očakávať, požadovala povolenie na prístup k polohe. Podľa GPS súradníc potom posiela údaje tretím stranám a tie tak mohli zobrazovať na vašom zariadení adresnú reklamu.

    Pri všetkých aplikáciách, ktoré si inštalujete sa teda radšej pozrite na povolenia, s ktorými máte súhlasiť. Dôležité je zamyslieť sa nad ich potrebou. Ak má aplikácia za úlohu posielať sms správy, je prirodzené, že potrebuje povolenie na čítanie SMS správ alebo ak si inštalujete navigáciu, je jasné, že potrebuje informácie o vašej polohe.

    Väčšina aplikácií v obchode Google Play uvádza zoznam povolení, ktoré bude vyžadovať a taktiež aj vysvetlenia na čo, tieto oprávnenia potrebuje. Nezabúdajte, že v dnešnom konzumnom svete sa často krát nevyhnete zbieraniu údajov pre marketingové účely.

    Ako si však overiť, čo všetko sme už nainštalovaným aplikáciám dovolili? S funkciou Apps Audit ESET Mobil Security máte podrobný prehľad všetkého, k čomu majú vaše aplikácie prístup. ESET Mobile Security ponúka aj možnosť monitorovania zariadenia, skontroluje celkový stav zabezpečenia, povolené dáta, Wi-Fi pripojenia, roaming a dostupnú pamäť. Objavovať internet môžete aj vďaka vlastnosti Anti-Phishing, ktorá bráni podvodným stránkam, aby získali vaše citlivé údaje. ESET Mobile Security je taktiež súčasťou balíka ESET Family Security Pack

    Zhrňme si to:

    - ak aplikácia potrebuje povolenie k svojej práci, je to v poriadku

    - overte si pôvod aplikácie - dôverujete jej vývojárovi?

    - viete si prečítať na čo sú aplikácii poverenia potrebné?

    - používanie antivírusový softvéru môže uľahčiť spravovanie aplikácií

    Čítate si povolenia, ktoré aplikácie vyžadujú alebo ich len bez mihnutia oka odsúhlasíte?