Výsledky vyhľadávania pre slovo “#bezmliecnejbielkoviny”

Moje ZDRAVÉ potraviny. Z drogérie!
To, že svoju zdravú špajzu pravidelne dopĺňam v drogérii, nie je žiadnou novinkou. Novinkou je bohatší sortiment potravín dmBio, ktorý sa rozrástol o BEZLEPKOVÉ (aj BEZLAKTÓZOVÉ) potraviny. Prečo sa všetci tak vytešujeme? Lebo sú z prirodzene bezlepkových ingrediencií, ktoré sú výdobytkom našej úžasnej prírody, nie potravinárskeho priemyslu. Dokonca v BIO kvalite, čo sa silno odráža aj na ich chuti, ktorá je oveľa čistejšia a prirodzenejšia. A s kľudným svedomím môžem o nich vyhlásiť, že sú "zdravé", a to pre každého, aj pre tých čo sa s lepkom kamarátia. Pretože prirodzene bezlepkové obilniny a pseudoobilniny sú dôležitou súčasťou našej výživy, majú vysokú biologickú hodnotu, výborný profil vitamínov, minerálov, sacharidov, bielkovín a vlákniny (... nehovorím, že také s lepkom neexistujú).
Pozrime sa detailnejšie na tie novinky dmBio. Škodoradostných asi nepoteším, budem totiž chváliť. Pravdivo. Inak sa nedá. Samozrejme, sú medzi nimi také, ktoré nepotrebujeme mať doma stále. Niektoré však musia v tej mojej špajzi byť, lebo ich budem vyťahovať každý deň. Tak, idem pekne po poriadku, v poradí dôležitosti (pravidelnosti použitia, množstva zásob...) u mňa doma 🙂. A už teraz zisťujem, že to nebude jednoduché, keďže o niektoré miesta sa bije viacero z nich naraz. Tak teda poradie len orientačne.
1. Celozrnná ovsená múka, bezlepková dmBio, 500 g #bezlepku
Vďaka nej majú koláče špecifickú, príjemnú, nasladlú ovsenú chuť. A tú ja milujem! Určite ju poznáte, ak si zvyknete dať na raňajky ovsenú kašu. Ovsená múka dodáva pečeniu šťavnatosť a vláčnosť, je v nej viac tukov, tých dobrých pre naše zdravie.
Prečo ovos a čo všetko sa dá vyčarovať z ovsenej múky (recepty), si pozrite v tomto článku:
Okrem pečenia môžete ale ovsenú múku použiť aj pri zahusťovaní a obaľovaní.

Buď bohyňa! Daj si ovos🙂
Všetci sa snažíme byť zdravší, krajší, mať viac energie. A nielen preto, lebo je to dnes v móde, ale aby sme lepšie zvládali svoj každodenný kolobeh. Aj ten svoj obraz v zrkadle. Ja sa o to snažím tiež. S jedlom, ktoré mi chutí. S koláčikom, bez ktorého si neviem predstaviť ani jeden svoj deň. Našťastie, učarovali mi zdravé obilniny aj pseudoobilniny. Robia zázraky s naším telom, vrátane chuťových buniek. Jedným z nich je obyčajný ovos... čarovný ovos.
Ovos je často spomínaný ako pokrm bohov. Je pre nás jednoznačne to najlepšie z obilnín. Má vysoký obsah hodnotných bielkovín, "dobrých" sacharidov, vlákniny, vitamínov B a E, plus minerálov.
Svojim priam zázračným účinkom na naše telo a zdravie, vďačí unikátnej forme ovsenej vlákniny - betaglukánu. Betaglukán je usilovný pracovník našej imunity. Dokáže nasmerovať imuno-kompetentné bunky na miesto infekcie, zápalu, poškodených buniek, aby tam účinne vykonali svoju prácu. Bojovali, zneškodnili, upratali, vyčistili a zahojili čo treba. Infekcia a zápal potom nemajú šancu.
Ovsená vláknina funguje ako prebiotikum, nestráviteľná súčasť potravy, ktorá však chutí a je zdrojom pre probiotické "užitočné" baktérie. Tie sa potom krásne množia, bojujú proti škodlivým baktériám, zvyšujú tak imunitu a zlepšujú trávenie.
Ak pravidelne konzumujete kvalitnú vlákninu, ktorej je ovos výborným zdrojom, znižujete tým okrem iného riziko rakoviny prsníka. Nie je to len mýtus, toto je naozaj dokázané.
„Ovos má vysoký obsah sacharidov“, znie to ako strašiak... Tieto však netreba preklínať, lebo sú skutočne dobré. Čo sú dobré sacharidy? V tomto prípade nedostanú medailu tie, ktoré sú rýchle. Vyhrávajú pomalé! Polysacharidy, nazývané aj zložené/zložité alebo komplexné cukry, sú "pomalé" cukry, ktoré majú nízky glykemický index. Rozkladajú sa a dodávajú telu energiu postupne, počas dlhšieho času, teda pekne pomaly. Práve takéto sacharidy potrebujeme, inak by sme vôbec nefungovali, ani naše svaly, ani mozog. Ak si takýto pomalý sacharid doprajete pred fyzickou aktivitou, budete spaľovať ešte viac. Áno, ak chcete byť plavkovou kráľovnou, mali by ste sa skamarátiť práve s nimi, s pomalými.