veronika3006
    8. okt 2019    Čítané 1920x

    Buď bohyňa! Daj si ovos🙂

    Všetci sa snažíme byť zdravší, krajší, mať viac energie. A nielen preto, lebo je to dnes v móde, ale aby sme lepšie zvládali svoj každodenný kolobeh. Aj ten svoj obraz v zrkadle. Ja sa o to snažím tiež. S jedlom, ktoré mi chutí. S koláčikom, bez ktorého si neviem predstaviť ani jeden svoj deň. Našťastie, učarovali mi zdravé obilniny aj pseudoobilniny. Robia zázraky s naším telom, vrátane chuťových buniek. Jedným z nich je obyčajný ovos... čarovný ovos. 

    Ovos je často spomínaný ako pokrm bohov. Je pre nás jednoznačne to najlepšie z obilnín. Má vysoký obsah hodnotných bielkovín, "dobrých" sacharidov, vlákniny, vitamínov B a E, plus minerálov. 

    Svojim priam zázračným účinkom na naše telo a zdravie, vďačí unikátnej forme ovsenej vlákniny - betaglukánu. Betaglukán je usilovný pracovník našej imunity. Dokáže nasmerovať imuno-kompetentné bunky na miesto infekcie, zápalu, poškodených buniek, aby tam účinne vykonali svoju prácu. Bojovali, zneškodnili, upratali, vyčistili a zahojili čo treba. Infekcia a zápal potom nemajú šancu. 

    Ovsená vláknina funguje ako prebiotikum, nestráviteľná súčasť potravy, ktorá však chutí a je zdrojom pre probiotické "užitočné" baktérie. Tie sa potom krásne množia, bojujú proti škodlivým baktériám, zvyšujú tak imunitu a zlepšujú trávenie. 

    Ak pravidelne konzumujete kvalitnú vlákninu, ktorej je ovos výborným zdrojom, znižujete tým okrem iného riziko rakoviny prsníka. Nie je to len mýtus, toto je naozaj dokázané.

    „Ovos má vysoký obsah sacharidov“, znie to ako strašiak... Tieto však netreba preklínať, lebo sú skutočne dobré. Čo sú dobré sacharidy? V tomto prípade nedostanú medailu tie, ktoré sú rýchle. Vyhrávajú pomalé! Polysacharidy, nazývané aj zložené/zložité alebo komplexné cukry, sú "pomalé" cukry, ktoré majú nízky glykemický index. Rozkladajú sa a dodávajú telu energiu postupne, počas dlhšieho času, teda pekne pomaly. Práve takéto sacharidy potrebujeme, inak by sme vôbec nefungovali, ani naše svaly, ani mozog. Ak si takýto pomalý sacharid doprajete pred fyzickou aktivitou, budete spaľovať ešte viac. Áno, ak chcete byť plavkovou kráľovnou, mali by ste sa skamarátiť práve s nimi, s pomalými.

    Ovos pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Do jedálnička by ho mali zaradiť nielen cukrovkári a srdciari, ale všetci, ktorí by týmto civilizačným chorobám chceli predísť. Kto by nechcel? 

    Má mnoho aj ďalších prínosov pre zdravie, napríklad odstraňuje únavu, na druhej strane lieči nespavosť, posilňuje mentálnu činnosť, podporuje činnosť obličiek... je proste nadupaný, vlákninou, sacharidmi, bielkovinami, vitamínmi a minerálmi. 

    Bezlepkáči boli dlho na pochybách, uvádzalo sa síce, že ovos má nízky či žiadny obsah lepku, pri potravinách však chýbal bezlepkový symbol preškrtnutého klasu. Posledné obdobie však týchto deklarovaných bezlepkových ovsených výrobkov pribúda. Našťastie. Má ich v ponuke napríklad sieť drogérií dm, pod svojou privátnou značkou dmBio (#test_dm24). Ovos je totiž skutočne prirodzene bezlepkový, môže však dochádzať pri jeho pestovaní a spracovaní ku kontaminácii inými obilninami. Za bezpečne bezlepkový sa môže pokladať len ten, ktorý je tak označený. Hocijaký ovos má však veľmi nízky obsah lepku. Nikomu nie je na škodu, občas odľahčiť svoje trávenie a telo od lepku. Niekedy však značka bezlepkovosti funguje ako nejaká hrozba pre tých, čo lepok môžu. Rovnako sú však bezlepkové aj zemiaky, ryža, syr... teda plno našich obľúbených jedál. Prirodzene bezlepkové potraviny sú dôležitou súčasťou našej výživy. Hlavne, ak sa jedná o takú nutričnú bombu ako ovos. Takže v tomto prípade žiadne "ruky preč". Áno, horalky si zbytočne bezlepkové kupovať nemusíte... 

    Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Nie všetky spracované potraviny obsahujúce ovos sú zdravé, česť výnimkám. Rôzne chrumkavé müsli a pod., plné glukózo - fruktózového sirupu, farbív, aróm, umelín... nie sú práve najlepšou voľbou, preto nepodľahnite reklamným ťahom a čítajte zloženia.

    Asi najobľúbenejším ovseným jedlom je kaša, teda uvarené celozrnné ovsené vločky, v mlieku či vo vode. Možno si niekto teraz vzdychol, že je to pre neho ťažké na trávenie. To však spôsobuje mlieko, nie ovos, preto si ich ja varím radšej vo vode. Ovsené vločky pustia svoj vlastný "mliečny" sliz, chutia akoby tam to mlieko vlastne aj bolo. 

    Müsli sú už spracované ovsené vločky, doplnené inými cereáliami, semienkami, orechmi, čokoládou či ovocím. Chutia zaliate mliekom, jogurtom, či ich náhradami. Tu si treba dať záležať na výbere, tie extra chrumkavé a sladké sú plné vyššie spomínaných umelých prísad, spracovaním väčšinou prišli už o všetko cenné. Z ochutených müsli odporúčam čokoládové značky dmBio (#test_dm24), jemne sladené trstinovým cukrom, chrumkavé, s kvalitnou horkou čokoládou, doplnené kukuričnými a ryžovými lupienkami. Sú príjemným spestrením a zdravou alternatívou sladkého zhrešenia. 

    Ja som taká varená pečená, každý deň musíme mať na stole nejaký domáci koláčik. Ovos je skutočne vďačnou ingredienciou. Milujeme zeleninovú polievku s ovsenými vločkami, ktoré ako základ restujem na oleji spolu s drvenou rascou, pridám mletú papriku, zeleninu podľa chuti, osolím, okorením, podlejem vodou a varím. A chutná sýta polievka je za pár minút na stole. 

    Ale poďme k tomu pečeniu. Časť múky môžete vo svojich osvedčených receptoch zameniť na celozrnnú ovsenú a zvýšiť tak nutričnú hodnotu svojich obľúbených pochúťok. Sú však aj recepty, kde funguje ovos v 100 % pomere a na 100 %. Pozývam vás ochutnať tie moje osvedčené ovsené variácie. Recepty sú rýchle a jednoduché. Sú bez lepku, keďže používam bezlepkové ovsené vločky aj celozrnnú múku. Prajem dobrú chuť a na zdravie! 

    🧡 OVSENÝ KOLÁČ S BIELYM ZLATOM 

    Tým bielym zlatom je tvaroh, ktorý je mimoriadne výživný a pritom má málo kalórií. Je výborným zdrojom bielkovín, vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, nezaťažuje trávenie... to by bolo na ďalší článok. Ovos + tvaroh, dve muchy jednou ranou, zároveň veľmi chutná kombinácia. Ideálny na raňajky. 

    Ingrediencie: 

    Tortová forma priemer 26 cm

     - 500 g tvaroh (je lepší taký v kocke ako v tégliku, je šťavnatejší, napr. značky Milsy Bánovecký, Kukkonia...)

    - 1 biely smotanový jogurt

    - 4 vajcia

    - štipka soli

    - 1 vanilkový cukor

    - cukor podľa chuti (ja som dala 6 lyžíc, podľa toho ako kyslý je tvaroh)

    - 10 lyžíc jemných bezlepkových ovsených vločiek dmBio 

    - 4-5 marhúľ nakrájaných nadrobno, cca centimetrové kocky (môže byť aj iné ovocie)

    Všetky ingrediencie, okrem ovsených vločiek a ovocia, miešame mixérom do krémova. Na záver vmiešame do cesta ovsené vločky a ovocie. Necháme odstáť aspoň 30 minút, aby sa ovsené vločky nasali a cesto sa spojilo. 

    Vložíme do vymastenej a múkou vysypanej, alebo papierom na pečenie vystlanej, tortovej formy. Pečieme pri 175°C na teplovzdušnom ohreve.

    🧡 ŠŤAVNATÝ OVSENÝ JABLČNÍK 

    Koláč je veľmi šťavnatý, vďaka celozrnnej ovsenej múke má špeciálnu, lahodnú chuť. Všetky ingrediencie majú sladkastú príchuť a ak použijete sladké jablká, cukor nemusíte do cesta pridávať vôbec. Stačí, ak koláčik po upečení pocukrujete na ozdobu. 

    Ingrediencie:

    Tortová forma priemer 26 cm

    Hrnček 200-250 ml

    - 2 hrnčeky bezlepkovej celozrnnej ovsenej múky dmBio #test_dm24 (alebo si zomlieť ovsené vločky na múku) 

    - 1/2 prášku do pečiva (používam prírodný bezfosfátový s vínnym kameňom dmBio) 

    - 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (zvážiť či treba) 

    - 1 hrnček ryžového nápoja s vápnikom dmBio #test_dm24 

    - 1/2 hrnčeka oleja 

    - 1/2 kávovej lyžičky mletej škorice 

    - štipka soli 

    - 3 jablká nastrúhané na hrubo 

    Všetky ingrediencie zmiešame, ručne - stručne, nie je potrebné vyťahovať mixér. 

    Tortovú formu vymažeme olejom a vysypeme múkou, vlejeme do nej cesto a pečieme v predhriatej rúre pri 175°C, na teplovzdušnom ohreve, cca 55 minút. 

    Necháme vychladnúť (vo forme) a ozdobíme práškovým cukrom. 

    🧡 JEMNÉ OVSENÉ LIEVANCE 

    Lievance sú hebké, ľahké a nadýchané. Nie sú mastné. Upečené cesto má výbornú chuť už aj samotné. 

    Ingrediencie: 

    Na 20 lievancov

    Pečené v obyčajnej teflónovej panvici 

    - 150 g bezlepkovej celozrnnej ovsenej múky dmBio #test_dm24 

    - 1 lyžica hnedého trstinového cukru

    - 1 lyžička sódy bikarbóny

    - 1/4 lyžičky soli

    - 250 ml ryžového nápoja s vápnikom dmBio #test_dm24 

    - 2 vajcia

    Na pečenie:

    - kokosový olej 

    Na natieranie:

    - jahodová nátierka sladená šťavou z agáve dmBio #test_dm24 

    V jednej miske si zmiešame suché ingrediencie, v druhej tekuté. Potom tieto dve zmesi spojíme, poriadne premiešame a necháme cesto 15 minút odstáť. 

    Lievance pečieme na dobre rozohriatej panvici, na ktorú sme frkli trošku kokosového oleja, vždy cca 1/4 lyžičky. Na panvicu dávame z cesta cca 3 lyžice (ja som naberala cesto takou väčšou umelohmotnou lyžicou). 

    Úžasne chutia s jahodovou nátierkou, ktorá je osladená len šťavou z agáve, chutí bohovsky jahodovo a je to zdravá alternatíva. 

    🧡🧡🧡