Výsledky vyhľadávania pre slovo #celiakia

#celiakia Ahojte, chcela by som sa opýtať mamičiek ktorých detičky majú celiakiu ako to majú v škôlke. Ide o to že malý ma 3 roky ma nastúpiť do škôlky keď sa prestahujeme. Cca o 2 mesiace. Je to škôlka v dedine. Akurát mi volala riaditeľka že malého nezoberu lebo kuchárku majú na pol úväzku tak že nebude odoberať jedlo pred zahustovanim. Tak som chcela aspoň doobeda nech ho zoberú. Že desiatu mu budem nosiť. Tak ze jedlo nemôžem nosiť do škôlky. Prosím Vás je nejaký zákon ktorý zakazuje nosiť takýmto detičkam stravu do škôlky? Ďakujem

avatar
jamesinka
11. jún 2019    Čítané 174x

Vianoce v máji alebo Keď celiatikovi chutí

Ahojte!

Celiakiu mi zistili len pred niečo vyše rokom. Priznám sa, že chlebík, ktorý som si kúpila v obchode, mi nechutil a tak som sa rozhodla piecť si sama. Zatiaľ nie som veľmi úspešná. Ak som svoj pekársky výtvor nemusela vyhodiť hneď, tak sa dal jesť len v ten prvý deň. Na ďalší deň to chcelo kus sebazaprenia a hriankovač a na tretí bol tvrdý ako kameň.

Pred tromi týždňami sa mi narodila dcérka a ja sa v šestonedelí mením na sladkožrúta. Pri starších deťoch ma manžel z pôrodnice čakal s tromi plechmi tvarohových moravských koláčikov. (Ja viem, strašne dobre som sa vydala!) Ale čo teraz? Bezlepkové kysnuté si netrúfal a ja na pečenie a) nemám bunky b) teraz vôbec nemám čas (úprimne, ledva sa stíham najesť, aj to mám dilemu, či sa radšej najem alebo osprchujem...) A práve vtedy prišiel mail, že ma vybrali na testovačku bezlepkových výrobkov  značky Vitacelia od firmy Penam. Juchúúúú!

Keď prišiel ten obrovský balík, tancovala som (a to je po cisaráku celkom výkon) od radosti ako malé dieťa na Vianoce. Myslela som si, že to ani nestihnem všetko pojesť. (Hahaha!) Tieto bezlepkové výrobky totiž nemajú záruku niekoľko mesiacov, ale keďže sú balené, vydržia čerstvé pár dní. Boli tam: chlebík, sladký bochník, banánový chlebík, makový závin, oškvarkové pagáčiky a... moravské koláčiky: marhuľové, čučoriedkové, makové a tvarohové!

Takže, poďme na tie kysnuté moravské koláčiky, lebo tie som si po pôrode naozaj zaslúžila. Všetky majú vypísané, že obsahujú 25 % náplne. Ja som začala marhuľovými a mľaskala som nahlas. Lahodné, tak akurát sladké, cesto šťavnaté, plnka poctivá. Ešteže sú balené po dvoch kusoch, lebo by som sa po testovačke nezmestila cez dvere. Ku káve eňo-ňuňo.

Čučoriedkové chutili naozaj po  čučoriedkách! (V zložení píšu, že 35 % náplne tvoria naozaj ozajstné čučoriedky.) Nesmierne som si pochutila. Makové som vám nestihla odfotiť. Zbalila som ich s deťmi na oslavu MDD. Tam samozrejme nemali nič bezlepkového, a tak som si pri kojení vytiahla svoju tajnú zásobu. Aspoň som synom nezávidela, že sa furt niečím nadžgávajú. A tvarohové? Tie sú top!!! Milujem tvaroh.  Boli lahodné, sladkasté, plnka obsahuje až 54 % tvarohu a bolo ich máááálo! Teda, aspoň ja by som ich dokázala jesť a jesť.

#celiakia ahojte mamičky je tu niekto kto bol v Martine s dieťatkom (2-3 rocnym) na biopsii tenkeho creva? Rada by som sa opýtala pár vecí. Ďakujem ❤

avatar
veronique2508
6. dec 2018    Čítané 217x

Celiakia – prísny strašiak čreva?

Celiakia je ochorenie, ktoré môže uniknúť pozornosti nielen všeobecných lekárov, ale aj špecialistov. Všeobecný lekár sa však s pacientom stretáva najčastejšie, a preto môže odhaliť problém ako prvý. Základom je správna a včasná diagnostika. V prvom kroku stačí dať spraviť pacientovi rozbor krvi.

Aký je rozdiel medzi celiakiou a intoleranciou lepku? Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spojené s príjmom lepku. Avšak existujú aj iné imunologické cesty, ktoré môžu spôsobiť nežiaduce potravinové reakcie na lepok, ktoré musíme brať pri diagnostike do úvahy. Okrem „klasických“ alergií (spôsobené protilátkami IgE), ktoré, samozrejme, tiež musíme vylúčiť, existujú aj oneskorené potravinové reakcie. Tie pacienti poznajú pod názvom intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny, teda aj lepku.

Celiakia vzniká v dôsledku imunologickej precitlivenosti na prijatý glutén. V laboratóriách sa robia sérologické vyšetrenia a stanovujú sa protilátky. Výsledok základného testu na celiakiu, je pacientovi k dispozícii už za 1 týždeň. Ak je výsledok pozitívny, lekár odošle pacienta ku gastroenterológovi, ktorý mu urobí biopsiu tenkého čreva, aby sa zistilo prípadné poškodenie tenkého čreva.

Dať sa vyšetriť na celiakiu má význam najmä vtedy, keď pociťujeme príznaky ako napríklad hnačka, nafukovanie, zvýšená plynatosť, pocit tlaku v bruchu po požití lepku. Menej špecifické príznaky sú porucha trávenia, anémia, celková slabosť, osteoporóza, zmeny psychiky alebo kožné prejavy. Na celiakiu by mali byť vyšetrené aj páry, ktoré majú problém prirodzene splodiť dieťatko.

Zdroj: http://www.zenskeveci.com/ako-sa-zistuje-celiakia/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

avatar
veronique2508
14. júl 2018    Čítané 855x

Je celiakia iba výmysel modernej doby? Ako zistiť, či ju mám?

Možno sa práve teraz chytáte za hlavu a myslíte si, že je to ďalší "problém", ktorý naši predkovia nepoznali. Celiakia nie je výmysel modernej doby. Ak vás dlhodobo trápia tráviace ťažkosti ako nadúvanie, bolesti brucha, hnačky, zápchy, alebo rôzne kožné problémy, nastal čas zistiť, čo za tým je. Možno ste to doteraz ani netušili a aj vy trpíte celiakiou.

Celiakia je autoimunitné ochorenie, kedy telo produkuje protilátky proti lepku (gluténu). Celiakia je geneticky podmienené ochorenie a trpí ním čoraz väčšie množstvo ľudí. Hlavným vinníkom vzniku celiakie je bielkovina, nazývaná glutén, ktorej zložky vytvoria v organizme po jej konzumácii v strave sled imunitných reakcií. Ich výsledkom môže byť napadnutie tenkého čreva. Stena tenkého čreva sa v dôsledku toho poškodí a môže stratiť jednu zo svojich hlavných funkcií, a tou je vstrebávanie živín. Následok toho, sa v tele spustia rôzne tráviace ťažkosti ako napríklad hnačka, bolesti brucha, nadúvanie, vracanie, kožné problémy alebo únava. Celiakiu často sprevádzajú ďalšie autoimunitné ochorenia, ako napríklad zápal štítnej žľazy, hrubého čreva či vznik cukrovky 1. typu.

Odhaliť Celiakiu dnes už nie je také zložité. Takéto vyšetrenie celiakie je možné absolvovať napríklad aj v laboratóriu MEDIREX, a to bez toho, aby ste museli navštíviť svojho všeobecného lekára alebo iného špecialistu. Vyšetrenie prebieha jednoducho a to špeciálnym vyšetrením krvi. Na celkové stanovenie diagnózy sú zvyčajne potrebné 2 návštevy laboratória. Pri prvej návšteve laboratória, vám zdravotníci odoberú krv. Okrem krvného obrazu, železa a základnej biochémie vám v rámci imunológie, vyšetria protilátky proti lepku a autoprotilátky proti enzýmu nazývanom, tkanivová transglutamináza, ktoré sú pre celiakiu vysoko špecifické.

Tieto testy sa vykonávajú v čase, keď ešte človek zo svojej stravy nevylúčil lepok. Je to práve preto, že takouto chybou odberu v nevhodnom čase, môže dôjsť k nesprávnemu vyhodnoteniu laboratórneho testu a zlému stanoveniu diagnózy. Čo nie je chybou testov alebo laboratória, ale nesprávneho načasovania diéty. Počas druhej návštevy, lekár vyhodnotí výsledky vášho vyšetrenia celiakie. Keďže sa jedná o vyšetrenia na vlastnú žiadosť, tieto laboratórne služby si pacient v plnej výške hradí sám.

Ak sa chcete o tomto vyšetrení  na vlastnú žiadosť dozvedieť viac, všetky potrebné informácie nájdete na webovej stránke: https://www.laboratornadiagnostika.sk/pre-pacientov/vysetrenia/imunologia.

V našej skupine ženské veci, prebieha diskusia o tom, aké sú vaše skúsenosti s celiakiou a aký je život celiatika. Za váš názor, vás odmením  srdiečkami ♥ 

Strana