#detske_zubky
    Ústnu hygienu u detí nemožno podceňovať

    Za zdravie dieťaťa je v prvom rade zodpovedný rodič. Obzvlášť dôležité je to pri ústnej hygiene, pretože poškodenie zubov je zväčša nenávratné. Úloha aktívnej pomoci pri čistení je nevyhnutná do 10 - 12 roka života dieťaťa.

    Hoci v určitom veku človek dostane šancu na reparát a mliečne zúbky sa vymenia za stále, rozhodne to neznamená, že ústnu hygienu u detí v predškolskom veku môžeme podceňovať. Predčasná strata mliečnych zúbkov môže priniesť funkčné problémy či nevyhnutnosť zubného strojčeka.

    Jednou z kľúčových úloh rodiča je vytvorenie návyku u dieťaťa. Rovnako ako dieťa učíme umývať si pred jedlom ruky, malo by mať vďaka nám zautomatizovanú aj dentálnu hygienu.

    Nevypestovanie návyku počas prvých rokov môže znamenať problémy so zdravím ústnej dutiny po zvyšok života. Navyše kazy detí a s nimi súvisiace časté návštevy zubného lekára sú pre rodičov časovo aj finančne náročné.

    Ľahko sa tomu vyhnete. Stačí vaše deti naučiť pravidelnému čisteniu zúbkov, ideálne so správnymi pomôckami. Rodičia majú v rukách obrovskú výhodu – deti v nich vidia vzor a opakujú po nich to dobré aj zlé. Čistite si preto zúbky spolu s dieťaťom a stane sa to preň samozrejmosťou. Rodičia, ktorí doteraz dentálnu hygienu zanedbávali sa začnú starať o svoje zuby práve kvôli deťom.

    Pri vytváraní tohto návyku často o úspechu či neúspechu rozhoduje aj správna motivácia. Pri deťoch je obzvlášť dôležité, aby sme niečomu užitočnému dodali zároveň aj príjemný a zábavný rozmer.

    Preto má Curaprox takú širokú paletu detských motivačných materiálov. Naše nálepky, omaľovánky či pexeso fungujú v tomto smere výborne a zároveň tak uľahčujú úlohu rodiča.

    tinka_14
    16. jún 2015    Čítané 0x

    Prvýkrát u zubára s dieťaťom

    O mliečne zuby sa netreba príliš starať, veď aj tak vypadnú - takéto a podobné tvrdenia ešte stále kolujú v spoločnosti. Ľudia si dostatočne neuvedomujú, aké dôležité sú mliečne zúbky pre správny vývoj a zdravie trvalého chrupu dieťaťa. Nehovoriac o tom, že pokazené mliečne zuby spôsobujú deťom zbytočné bolesti a traumy, ktoré si neraz deti ponesú do dospelosti. O mliečne zuby sa teda starať treba a to naozaj dôkladne.

    Kedy začať?

    Najneskôr však treba začať s hygienou ústnej dutiny v momente, keď uvidíte prvý zúbok. Čistiť prvé zúbky dieťatku môžete takzvanou prstovou kefkou, ktorá sa nasadí na váš prst, ale jeden či dva zúbky v pohode vyčistíte aj vatovou tyčinkou alebo kúskom gázy omotaným okolo vášho prsta. Neskôr je možné používať aj detské zubné kefky určené pre najmenšie deti. Zubné pasty by sa mali používať až v dobe, keď už dieťatko dokáže vypľúvať. Je to dôležité kvôli obsahu fluóru v zubných pastách.

    Ten by sa nemal prehĺtať, aby náhodou nedošlo k predávkovaniu a preto je potrebné, aby dieťa dokázalo vypľúvať. Zvyčajne to deti zvládajú okolo dvoch rokov. Zúbky dieťaťu treba čistiť dôkladne. Aj keď si napríklad trojročné dieťa už samo dokáže s kefkou „pobehať“ po zúbkoch, nestačí to a rodičia musia čistenie dokončiť. Zhruba do veku 10 rokov by rodič stále mal po vyčistení zúbkov dieťaťom samotným zuby skontrolovať a prípadne ešte dočistiť.

    Kedy ku zubárovi

    Na to, kedy ísť s dieťaťom prvýkrát k zubárovi, existujú stále rozdielne názory. Niektorí zubní lekári odporúčajú prvú prehliadku už v prvom roku života dieťaťa. Má to iste svoj význam, nakoľko môžu rodičom ukázať a vysvetliť, ako sa správne starať o zúbky ich drobčeka. Mnohí rodičia totiž netušia, ako má vyzerať správna starostlivosť o detský chrup. Môže to byť teda zaiste dobrá prevencia prípadných budúcich problémov.

    So zubárom taktiež môžete prediskutovať všetko, čo vás zaujíma – napríklad pečatenie zúbkov, používanie fluoridových prípravkov, vhodné zubné kefky podľa veku dieťaťa a množstvo iného. Najneskôr by ste však so svojím dieťatkom mali prísť na prehliadku v dobe, keď má prerezaný celý mliečny chrup.

    Vtedy mu zubný lekár skontroluje zúbky, poučí rodičov o správnej ústnej hygiene. Na preventívne prehliadky u zubného lekára majú deti nárok dvakrát do roka a je rozumné tieto prehliadky nezanedbávať. Deťom sa môžu zúbky rýchlo kaziť a je lepšie podchytiť problém v zárodku ako potom riešiť rozsiahly bolestivý kaz a zápal.

    Navyše, dieťa si tak zvyká na prostredie zubnej ambulancie a zubný lekár pre neho nebude neznámym človekom, ktorého sa treba báť. Je nesprávne myslieť si, že k zubárovi s dieťaťom stačí ísť vtedy, keď sa objavia problémy so zubami. Ak sa dieťa sťažuje na bolesť zubov, je to neskoro. Toto by sme nemali ako rodičia dopustiť, pretože boľavé zúbky a ich následné ošetrenie u zubára môžu byť pre dieťa zbytočnou traumou. Dieťa by malo k zubárovi v ideálnom prípade skutočne chodiť len na prehliadky.

    Mliečne detské zúbky by sa rodičia mali snažiť u svojich detí udržiavať zdravé a bez kazov. Dávajú tak dobrý základ trvalým zubom. Ak deti naučíme správnej ústnej hygiene, je tiež pravdepodobné, že si osvoja hygienické návyky a budú sa vedie o svoj chrup starať i neskôr.

    #sutaz #detske_zubky #schill Mame tu nasu prvu sutaz o srdiecka ❤️ skupine Schill - starostlivosť o zuby Poslite fotku svojho dietatka ako si cisti zubky a fotka s najvyssim poctom like-ov ziska 3 srdiecka, 2.miesto 2 srdiecka a za 3.miesto 1 srdiecko Sutaz prebieha do nedele do 20:00, svoje fotky môžete pridávať do skupiny https://i.modrykonik.sk/schill_skupina Tesim sa na vase fotky 🙂