Toto je Lily. Má diabetes. A preto vždy keď pichnem inzulín Simonkovi,bez reptania sa nechá pichnúť tiež.Rovnako to mame aj s meraním cukru,vážením stravy a podávaním hroznového cukru pri hypoglykemii.
    Lily je zlata.Lily pomáha Simonkovi žiť s #diabetes

    katjanka
    30. júl 2017    Čítané 3368x

    Ako som prišla na to, že moje dieťa má diabetes

    Diabetes I. typu postihuje čoraz viac detí v predškolskom veku. Skúsenosť s týmto ochorením majú aj mamičky na MK, ktoré radia, čo nepodceniť pri prevencii, aj ako sa s cukrovkou u svojich detí naučiť žiť.

    „Ide o autoimunitné ochorenie, keď si organizmus, často po nejakom prekonanom ‘strese’, začne ničiť vlastné bunky. Imunitný systém sa 'poblázni' a tvorí protilátky proti svojmu vlastnému telu. Zatiaľ sa nevie, prečo u niekoho vznikne a u iného nie,“ popisuje na fóre jedna zo skúsených mamičiek a dodáva: „Najčastejšie ide o zlyhanie tvorby inzulínu v Langerhansových ostrovčekoch pankreasu.“

    "Na vine nie je človek samotný. Skrátka je to choroba, ktorej sa dá ťažko zabrániť,“ dodáva na fóre Tanja.

    Faktorov je viacero

    Do istej mieri sa na vzniku diabetesu u najmenších môže podieľať genetika. Ak cukrovku máte vy alebo váš partner, je o to väčšia šanca, že s ňou bude zápasiť aj vaše dieťa. No ako dokazujú mnohé skúsenosti mamičiek, diabetes I. typu sa často objavuje aj u detičiek, u ktorých sa nikto v rodine s podobným problémom nestretol. Zažila to napríklad aj Ajka: „Moja dcérka má 6 rokov a má diabetes I. typu. Picháme jej teda inzulín už rok. Nie je to jednoduché, ale ani také hrôzostrašné. Zvykli sme si. Je to najmä o disciplíne a kvalite stravy, ktorú je. Spustila nám to štítna žľaza. Nikto v rodine doteraz cukrovku nemal."

    S vlastnou skúsenosťou sa podelila aj Annika, u ktorej dcéry zistili diabetes I. typu, keď mala 4 roky: "Odvtedy sme na inzulíne, teraz je to už 8. rok. Je to veľmi náročné. Pritom nemáme v rodine nikoho, kto by mal cukor tohto typu. Dovolím si dať jednu dobrú radu - nedávajte deťom príliš veľa sladkostí. Radšej zvoľte ovocie. Nech si príliš skoro nezvyknú na sladké príchute."

    Veľký smäd napovie

    Ktoré príznaky vlastne môžu napomôcť vytušiť, že niečo nie je v poriadku? Dieťa je veľmi často smädné, veľa vypije, a to aj v noci. Často močí, sťažuje sa na únavu, môže pochudnúť. Neskôr sa môže pridružiť aj vracanie.

    Práve abnormálny smäd môže byť varovným signálom na návštevu pediatra. „Testovať svoju dcérku som dala po tom, čo sa mi nezdalo, ako veľa tekutín denne príjme. Aj v noci dokázala stiahnuť 2 litre vody," približuje svoju skúsenoť ďalšia mamička na fóre.

    Ak u svojho drobca zistíte cukrovku dostatočne skoro, je to iba pozitívne. Vďaka včasnému zisteniu je pre detí prirodzenejšie zvykať si na obmedzenia, než keď to zistíte neskôr a musíte meniť dlhoročné návyky. Zároveň mnoho, či už detí alebo dospelých, o svojom probléme dlhodobejšie ani nevie a sami si tak stav zhoršujú.

    Zdravý životný štýl ako prevencia

    Vzniku diabetu u detí nie je jednoduché predchádzať. Zdravým životným štýlom však skutočne nemôžete nič pokaziť. Snažte sa teda svojim deťom dožičiť dostatok pestrej a čerstvej stravy, vitamínu D, veľa pohybu a málo stresových chvíľ.

    Plnohodnotný život

    Mamičky deti – cukrovkárov  sa zhodujú, že je to najmä o zvyku. Diabetes I. typu je choroba, s ktorou sa dá viesť úplne plnohodnotný život. Dieťa síce bude mať isté obmedzenia, no postupom času si na ne aj ono zvykne a naučí sa s nimi žiť. 

    V prvom rade samozrejme netreba podliehať panike a zbytočne sa ešte viac stresovať. 

    "Postupne dieťa aj samo pochopí a zistí, čo mu škodí a naučí sa to rozoznávať. Moje deti napríklad, síce nie sú cukrovkári, ale takisto od malička niektoré potraviny nemohli, to časom pochopili. Keď dostali od babiek či susedov potravinu, ktorá im škodí, priniesli mi danú vec, ja som ju odložila alebo niekomu dala a deti dostali za odmenu to, čo môžu," popisuje na fóre Katka a dodáva, že je dôležité dieťaťu najmä vysvetliť, prečo niečo môže a niečo nemôže, nielen o samotnom zákaze. 

    #zdravie #cukrovka #diabetes

    Zdroj foto: pixabay