kasandra_g
    14. jún 2017    Čítané 2755x

    Zdenka po ťažkej chorobe rodila doma: Verím svojmu telu

    Asi tak pred sto rokmi by táto téma nebola ničím výnimočná. A aby o tom niekto ešte písal na internete!? (Samozrejme, keby existoval). Pôrod doma s babicou bol jedinou možnosťou, ako a kde priviesť malého človiečika na svet. Dnes je všetko inak a predsa niektoré ženy chcú to isté. Za ich rozhodnutím porodiť doma sú rôzne dôvody. 
    Zdeňka Solaříková je matka dvoch detí a obe porodila plánovane doma, s pomocou svojho manžela. Cesta k tomuto rozhodnutiu netrvala toľko, čo jej tehotenstvo. Tento príbeh je dlhý, ako to už býva. Začína v jej devätnástich rokoch, kedy jej bola diagnostikovaná Crohnova choroba. Jej stav bol z tých vážnejších. Bez liekov na celý život to nešlo. A založiť si rodinu? To už vôbec!

    Po rodine si túžila už o devätnástich. Aké boli lekárske prognózy? 

    Doktoři mi řekli, že rodina zůstane mým snem a mám být ráda, pokud to zvládnu já bez větších následků. S co nejmenším počtem operací... Byla jsem opravdu mladá a s tímto závěrem jsem se nehodlala smířit. Hledala jsem tedy i alternativy.


    Čo všetko si musela podstúpiť v terapii Crohnovej choroby? 

    Byla jsem na řízené detoxikaci, jedla ajurvédské čínské i české bylinky. Mezitím jsem docházela ke své gastroenteroložce v Praze. Nic mi nefungovalo. Jednoho dne jsem si přečetla článek o souvislostech stravy s nemocemi a začala měnit svůj jídelníček. Studovala jsem do hloubky principy výživy, živočišné i rostliné bílkoviny a jejich působení na autoimunitní choroby. Upravila jsem stravu, začala jsem užívat zelené potraviny.

    Kedy sa to prelomilo?

    V mých 24 letech. Odvtedy jsem bez náznaků Crohnovy choroby, bez léků, bez následků. I dle lékařů jsem zdravá.

     
    Ako to súvisí s tvojim rozhodnutím rodiť doma? 

    Důvěra v mé tělo mě utvrdila v rozhodnutí rodit doma. Znám své tělo a věřím mu. Uzdravila jsem se a uvěřila jsem, že zvládnu i doma porodit miminko.

    A konkrétne dôvody?

    Hlavní důvod byl, že nemám ráda nemocnice. Když tam vejdu, vrací se mi to, co jsem zde zažila a necítím se bezpečně. Pocit bezpečí je pro porod nejdůležitější věc. Někomu vyvolává pocit bezpečí to soukromí vlastního domu, někomu prostředí nemocnice, kde ví, že za dveřma je nejmodernější vybavení.

    Pripravovala si sa nejako špeciálne na svoj pôrod doma? 

    Nevím jestli speciálně... Hodně jsem si toho načetla. Setkala jsem se ženami, které rodily doma i v porodnicích. Dívala jsem se na záznamy porodů v různém prostředí, i třeba v sanitce. Chtěla jsem vědět vše, abych měla ten pocit, že jsem se rozhodla správně.


    Aké boli tvoje pôrody? Mala si pri pôrode prítomnú pôrodnú asistentku, dulu? 

    U prvního porodu jsem chtěla porodní asitenku. Zodpovědně jsem ji sháněla. Bohužel, tehdy se asistentky bály. Nakonec jsem rodila sama s manželem a porodní asistentku jsem měla na telefonu. Druhý den po porodu nás přijela zkontrolovat. U druhého porodu jsem chodila k porodní asistentce na konzultace, ale obě jsme věděly, že porod bude rychlý a bezproblémový. Kdybych potřebovala, volala bych. Porod byl ale opravdu rychlý a bezproblémový. Trval kolem tří hodin.

    Mala si aj záložný plán?

    Bydlíme asi 15 minut chůze od porodnice, takže bych kdyžtak jela tam. Měli jsme domluvu s manželem, že jakmile jeden z nás bude cítit, že potřebujeme jet, tak jedeme.

    V niektorých krajinách sa po pôrode zje placenta. Vyskúšala si to tiež?

    Po prvním porodu ne, tu jsem celou zakopala. U druhého porodu jsem si kousek rozmixovala s borůvkama. Placenty se dává opravdu jen kousek do velkého koktejlu… Zbytek je zatím v mrazáku, ještě jsem se nerozhodla, kde ji zakopu, protože bydlíme v podnájmu.

    Čo považuješ za najväčší problém pri pôrode doma?

    Nějvetší problém je vlastně to, že se žena nemůže oficiálně rozhodnout rodit doma. V Anglii je to běžně schválená praxe. U nás je to zatím něco nepřípustného, i když už jsou první vlaštovky. Mnozí považují porod doma za návrat na stromy…

    Komu by si pôrod doma vyslovene neodporúčala?

    Porod doma bych nedoporučovala ženám, které se bojí, že ho nezvládnou. Pokud máte pochybnosti, raději roďte v porodnici. Najděte porodnici, kam můžete třeba se svoji porodní asistentkou. Připlate si nadstandard a proberte dopředu svoji představu o porodu. Nedoporučila bych porod doma ženám, které mají zdravotní problémy.

    A na čo by naopak pamätať budúce mamičky, ktoré sa rozhodnú rodiť doma?

    Připravit se nejen na porod, jedná se o celé těhotenství. Přečtěte si příběhy i odbornou literaturu z obou stran. Od žen a od odborníků na přirozené porody i o porodech v porodnicích. Rozhodněte se jak chcete celé toto mimořádné a silné období prožít. Stojí za to se zastavit a zamyslet.  Ať už si zvolíte cestu porodnice či domácí prostředí.


    Ako sa na svoje pôrody pozeráš teraz, s odstupom času? 

    Pro mě je důležité být v souladu s cestou, kterou jsem si vybrala a aby s ní byl v souladu i můj partner. Ke komplikacím, ať už fyziologickým, či emocionálním, vede právě  nesoulad a strach, který prožíváme.  Přeji všem, ať si stojí za svou cestou ať už je jakákoliv.

    Ďakujem za rozhovor

    foto: archív Zděnky Solaříkovej
    #porod #domaci_porod #porod_doma #rozhovor

    kasandra_g
    27. apr 2017    Čítané 562x

    Domáci pôrod áno alebo nie? 11 otázok pre ľahšie rozhodovanie

    Plánovaný pôrod v domácom prostredí začína byť trendom. V zahraničí takáto vlna pretrváva už niekoľko rokov a otázka "Budeš rodiť doma, alebo v pôrodnici?" nie je taká nezvyčajná. Duly majú svoje stránky a možno si ich k pôrodu privolať. "Haló, už tlačím!"

    Legislatíva na Slovensku je v tejto problematike nejednoznačná. Nie je zakázané, aby žena rodila doma. Nie je ani legislatívne ustanovené, aby rodila len v zdravotníckom zariadení. Pri plánovanom pôrode doma preberá zodpovednosť za čokoľvek nastávajúca matka a jej manžel, alebo partner. Lekár môže prísť k pôrodu doma len v akútnej situácii, ak ide o poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Avšak, ak by bol prítomný počas plánovaného pôrodu, hrozí mu trest, takisto ak je prítomná dula, či pôrodná asistentka.

    Čo slovenské ženy vedie k pôrodom doma?

    “Myslím si, že pôrod je niečo také úžasné, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval ma a tváril sa, aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nie je zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach...,”  domnieva sa Kamila. Je to jej prvé tehotenstvo, zatiaľ bezproblémové a je rozhodnutá rodiť doma.
    Sú rodičky, ktoré rodili v nemocnici a povedali si, že nikdy viac: “Prvé dve deti som rodila v pôrodnici, tretie doma, plánovane. Pre mňa osobne bol domáci pôrod najkrajším a najsilnejším zážitkom. Nikoho by som na to nenahovárala, každá žena, ktorá sa tak rozhodne, si sama musí zvážiť zodpovednosť, strach... Proste, s veľkým strachom by sa doma rodiť nedalo.”
    Áno, strach hrá kľúčovú úlohu. Ťažko povedať, čoho sa my, ženy, viac bojíme. Sú to bolesti, komplikácie, ktoré by sme radšej nechali na odborníkov? Alebo naopak, tí odborníci, pôrodníci a ich zásahy?  "Ja na svoj prvý pôrod v nemocnici nespomínam rada. Nikto mi nevysvetľoval, čo so mnou práve robia a prečo. Bolo tam veľa zbytočných rutinných úkonov..." spomína Dobromila.

    Hlavné dôvody žien pre plánovaný pôrod doma:

    • jedine doma sa cítia bezpečne, majú pocit intimity
    • predchádzajúca zlá skúsenosť z pôrodnice
    • strach z nástrihu, cisárskeho rezu
    • odmietanie klystíru
    • odmietanie podania oxytocínu
    • odmietanie oholenia
    • odmietanie medikamentóznych zásahov
    • odmietanie monitorovania plodu počas pôrodu
    • obmedzenie jedla a pitia v pôrodnici pri pôrode
    • bonding dieťaťa hneď po narodení
    • prítomnosť manžela pri pôrode

    V obývačke? V kuchyni? S čím?

    Na diskusných fórach sa to názormi na pôrod doma len tak hemží. Nastávajúce mamičky už ani tak neriešia otázku, či rodiť, alebo nerodiť doma, ako to, na aké “nástroje” nezabudnúť. Špeciálne vybavenie to nie je. Na podviazanie pupočníka stačia bavlnené šnúrky z topánok. Vložky, podložky, rolka buničitej vaty, nožnice… Záves zo sprchy, na ktorom sa ide do finále. A šampanské v chladničke!

    Odborná verejnosť sa búri

    Pôrodník z košickej nemocnice je toho názoru, že strach v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom je hlavne spájaný s bolesťou. Ostatné riziká, ako zdravie dieťaťa či matky, sú utláčané do úzadia. Pritom sú také dôležité! Bezpečnosť pôrodu sa berie ako samozrejmosť. Akékoľvek zásahy do pôrodu sú laickou verejnosťou chápané ako zbytočné, priam nebezpečné. Neonatológovia prízvukujú, že mnoho ukazovateľov, ktoré sú spojené so zdravím dieťaťa, sa až do samotného pôrodu nemusia preukázať. Veľa toho vyjde na povrch, až keď je bábätko na svete. Absolútne kľúčovým je to, ako sa po pôrode rozvinú pľúca novorodenca.


    Práve po skúsenostiach s prvým pôrodom si Milada priznáva:  “Ešte pred svojim prvým pôrodom som si myslela, že pôrod doma by mohol byť fajn.  Až keď som rodila, som pochopila, že doma by som sa rodiť bála. Môže sa čokoľvek nepredvídané stať, doma nikdy potrebné vybavenie človek nemá.  Nechcela by som takýmto spôsobom v žiadnom prípade ohroziť svoje dieťa a ani seba.” 


    “Moja suseda prežila, ale jej bábätko, bohužiaľ, nie. Pôrod sa skomplikoval a nestíhali do nemocnice. O dieťa sa snažili viac ako 5 rokov. Vtedy som si povedala, že takúto “módu” určite nebudem podporovať. Keď ide o zdravie a pôrod, nie som múdrejšia ako skúsený lekár,”  
    opisuje Ivana.

     Žena má právo na výber. A za tento výber zodpovedá. Ak váhate, položte si pár otázok,  ktoré vám pomôžu ujasniť si vaše rozhodnutie:

    • ak sa stane čokoľvek, som pripravená niesť zodpovednosť za mňa i dieťa?
    • je toto prostredie pre mňa najbezpečnejšie?
    • prečo sa rozhodujem pre pôrod doma?
    • aké vybavenie potrebujem?
    • dokáže so mnou môj manžel/partner spolupracovať počas celého pôrodu?
    • aké bolo moje tehotenstvo?
    • aké boli 2 mesiace pred pôrodom ?
    • som na svoj pôrod pripravená?
    • mám po ruke pôrodnú asistentku, či dulu, ktorá už má skúsenosti s pôrodom doma?
    • viem sa dostať urýchlene do nemocnice, ak by nastali komplikácie?
    • ktorý lekár a kedy vyšetrí moje novonarodené dieťatko?

    Čo všetko sa zistí vyšetrením novorodenca hneď po pôrode? 

    Aké sú možnosti

    Do 19. storočia ženy nemali inú možnosť, rodilo sa doma. Otázkou zostáva, či vedia dnes pôrodnice poskytnúť odbornú zdravotnú starostlivosť s prihliadnutím na intimitu a kritériá prirodzeného pôrodu. Niektoré nemocnice už upustili od istých, nazvime ich socialistických, rutín. Sú naklonené splniť požiadavky pôrodných plánov rodičiek. Azda najdôležitejším je, aby si žena uvedomila, čo je konkrétne pre ňu bezpečné. Zdravie dieťaťa i jej by malo byť na prvom mieste.

    Foto: freeimages.com