#eset #it_news #heslo
    Číňania vytvorili algoritmus, vďaka ktorému sa im podarilo uhádnuť 73 % hesiel pri limite do 100 pokusov. Algoritmus sa zakladá na využívaní osobných informácií, ktoré o sebe zverejňujeme na rôznych sociálnych sieťach. Heslá by aj z tohto dôvodu nemali obsahovať žiadne osobné údaje ako sú napríklad dátumy narodenia, alebo mená detí.

    astarte123
    18. nov 2016    Čítané 144x

    Aby heslo silné bolo

    Tou najzákladnejšou ochranou, ktorú svojim účtom poskytujeme je heslo. Pre tvorbu hesiel platí niekoľko osvedčených pravidiel:

    - malo by sa skladať z aspoň 8 znakov,

    - malo by obsahovať špeciálne znaky, čísla, malé aj veľké písmená,

    - neodporúča sa použiť znaky s mäkčeňom alebo dĺžnom,

    - nemalo by mať význam a nachádzať sa v bežnom jazyku.

    Ak si už vytvoríte dostatočne silné heslo podľa týchto pravidiel, rozhodne ho nepoužívajte pre každý účet. Práve to je najčastejšia chyba, ktorej sa dopúšťame.  Čím zložitejšie je heslo, tým ťažšie sa zapamätá. S tým vám môžu pomôcť mobilné aplikácie - správcovia hesiel, ktoré sú dostupné za finančný poplatok, ale aj zdarma pre všetky operačné systémy.

    Pokiaľ však nedôverujete heslám schovaným vo virtuálnom priestore aplikácií, vytvorte si silné heslo podľa tohto návodu:

    1. Vyberte si frázu

    Zvoľte si krátku frázu, ktorý si ľahko zapamätáte.

    Napríklad: ráno si dám kávu.

    2. Upravte ju

    Z tejto frázy vypustite všetky samohlásky. Zo spoluhlások s mäkčeňmi alebo dĺžňami si tieto diakritické znaky odmyslite.

    Ráno si dám kávu → RN S DM KV

    3. Vylepšite

    Aby heslo spĺňalo základné pravidlá, musíme doplniť číslo a špeciálny znak. Zvoľte si taktiež, ktoré z písmen má byť veľké. Takto ste si vytvorili dostatočne silné heslo.

    Napríklad:

    1Rnsdmkv*

    4. Variácie

    Máte hotové heslo, avšak heslo je len jedno a účtov máme niekoľko. Upravte teda heslo podľa toho, kde ho používate. Týmto spôsobom si všetky heslá jednoducho zapamätáte.

    Napríklad:

    heslo na facebook:  1Rnsdmkv*fcb

    heslo na gmail:        2Rnsdmkv*gml

    heslo na koníka:      3Rnsdmkv*mk

    Aj takéto silné heslo je potrebné po istom čase zmeniť. Zvyknite si meniť hesla aspoň raz za pol roka. Tento jednoduchý krok vám pomôže lepšie chrániť vaše účty a údaje, ktoré v nich uchovávate.

    V novej verzii ESET Security Smart Premium je dostupná funkcia Password Manager, ktorá vám pomáha ukladať a chrániť heslá pomocou extra silného spravovania hesiel a šifrovania súborov a USB kľúčov.   

    Ako často si meníte svoje heslá?