kasandra_g
    26. apr 2017    Čítané 403x

    Ako zmierniť alergiu bez liekov

    Farmakoterapia môže byť pre niekoho už otravná, no ako inak zabrániť nádche, či začervenaným, opuchnutým očiam?

    Lekári Clemens von Pirquet a Béla Shick začiatkom 20. storočia pozorovali, že niektorí ich pacienti sú precitlivelí na bežne neškodné látky ako prach, peľ a isté druhy potravín. Túto reakciu nazvali alergiou a popísali ju aj s charakteristickými symptómami.

    A histamín zaúraduje...

    Pri alergickej reakcii organizmu sa vyplaví histamín. Histamín je jedným z neurotransmiterov (prenášačov vzruchov) centrálnej nervovej sústavy.  Nachádza sa ale aj v žírnych bunkách v periférnom nervovom systéme a v bunkách žalúdka. Práve histamín má na svedomí všetky prejavy alergie: uvoľní sa hladké svalstvo ciev, čo spôsobí vazodilatáciu (rozšírenie ciev), začervenanie a zdurenie nosnej sliznice.  Zvýši sa permeabilita ciev i kapilár, prejaví sa sekrécia z nosa, či očí, ktoré začnú slziť. Takisto kvôli zvýšenej permeabilite kapilár sa do tkanív nahrnú tekutiny, čo sa prejaví ako opuch. Pri uvoľnení histamínu sa  kontrahuje aj hladké svalstvo bronchov – rozvinie sa astma.  A tiež sa stimuluje hladké svalstvo čriev, čoho následkom sú nepríjemné hnačky – napríklad pri alergickej reakcii na potraviny.

    Na všetkých týchto úrovniach môže zasiahnuť farmakoterapia – siahnete po tabletách či kvapkách do očí, alebo spreji do nosa. Takto utlmíte alebo úplne zablokujete pôsobenie histamínu a tým sa zamedzí alebo zmierni alergická reakcia.

    Zdá sa to veľmi jednoduché, lieky potlačia symptómy, ale alergiu neliečia. Tá bude prítomná vo väčšej či menšej miere stále, pokiaľ ste citliví na alergény.

    Niečomu sa stačí vyhnúť, ale niečo sa obísť jednoducho nedá

    Pre niekoho sú to oriešky, sója, vajcia, alebo ovocie. Týmto sa dá jednoducho vyhnúť. Ani v reštauráciách nemusíte mať obavy, od  13. decembra 2014 bolo uvedené do platnosti Nariadenie EÚ 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Preto nielen obchody, ale aj reštaurácie, uvádzajú presný zoznam alergénov v pokrmoch – označujú sa číselne za jedlom.

    Existujú však alergény, ktorým sa ťažko vyhnúť – pele, roztoče, domáci miláčikovia, spóry húb aj plesne. A taká reakcia môže trvať aj niekoľko mesiacov, sprevádzaná príznakmi, ktoré sú doslova otravné.  Ako toto zvládnuť bez liekov?

    Často pomôžu homeopatiká. Poraďte sa v lekárni, ktoré sú najvhodnejšie na príznaky upchatého nosa, ktoré zaberú pri riedkom vodnatom výtoku z nosa, alebo s ktorými zaženiete slzenie očí, či ich rezavý, pálivý pocit. 

    Spojenie západnej a východnej medicíny

    Na alergiu však treba hľadieť v prvom rade komplexne. Dlhoročné nefarmakologické skúsenosti má MUDr. Štefan Cifra z Lučenca, ktorý alergiu diagnostikuje a lieči pomocou biorezonančného prístroja. “Liečim alergiu viac rokov a, až na vzácne výnimky, veľmi úspešne. Základom je aj s pomocou prístroja určiť slabé miesta v organizme, nájsť deficit potravinový, psychický, či iný. Určiť alergizujúce faktory s cieľom pomenovať koreň problému. V tejto diagnostike sú vždy rovnaké zákonitosti, ktorých je potrebné sa držať a vtedy sú výsledky zaručené. A často aj priam šokujúco rýchle! Otvorenosť a spolupráca sú veľmi potrebné,” uvádza. Táto metóda sa opiera o osvedčené poznatky západnej a východnej medicíny. Spojením týchto oboch prístupov sa dosiahne v praxi podstatne efektívnejší diagnostický a terapeutický výsledok.

    Omega-3

    V boji s alergiou pomáha aj konzumácia omega-3-kyselín. Stimulujú imunitný systém a ich preventívny účinok na vznik alergie bol potvrdený hneď niekoľkými štúdiami. Treba na to myslieť, najmä, ak ste tehotná, alebo dojčiaca žena, kedy viete užívaním omega-3-kyselín znížiť možnosť prepuknutia alergie u vyvíjavúceho sa plodu. V nedávnej štúdii sa tehotným ženám podávali omega-3-nenasýtené kyseliny. Podávanie prebiehalo od 25. týždňa tehotenstva a 3 - 4 mesiace počas dojčenia. Porovnávajúcej skupine sa podávalo placebo. U detí žien, ktoré užívali omega-3-kyseliny, sa vyskytla potravinová alergia u 2 % detí, ekzém u 8 % detí. U detí žien, užívajúcich placebo, sa objavila potravinová alergia u 15 % detí a ekzém bol potvrdený u 24 % detí. 

    Študujte však poriadne obsah uvedený na krabičke: dôležitý je pomer EPA a DHA kyselín, nielen samotného oleja, ako aj ich samotná chemická štruktúra. Etylestery mastných kyselín sú oveľa horšie ako triglyceridy mastných kyselín. Takéto kapsulky užívajte vždy po jedle, najlepšie súčasne s antioxidantami (vitamín C, E). Dobrý výrobca uvádza aj zdroje, z ktorých sú omega-3-kyseliny získané.

    Najprv sprcha, potom telka

    A nakoniec - asi najjednoduchším prostriedkom ako zmierniť alergickú reakciu, je osprchovať sa. Mala by to byť prvá činnosť, ktorú urobíte, keď sa vrátite domov. Pravidelné sprchovanie vlažnou vodou zmyje alergény a zbaví vás tak aspoň časti z nich.

    Zdroje: Farmakologie v kostce, Sixtus Hynie

                   Tvojlekarnik.sk

                   Furuhjelm C., Warstedt K., Larsson J., et al, Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy 98(9):1461-7, 2009.)

    Zdroj foto: freeimages.com