Výsledky vyhľadávania pre slovo #medovnik

avatar
elmelpel
5. jan 2017    Čítané 117x

Vianočné medovníčky z našej skupinky.

Pozrime sa trošku inak na medovníčky... než sa pustíme obdivovať tie naše súťažiace.

História výrobkov z medu je taká dlhá, ako dlho poznal človek med, múku a oheň. Med bol jediným sladidlom po dlhé stáročia a pečivo z neho jedinou sladkosťou. Až oveľa neskôr, s rozvojom výroby cukru, ktorý priniesol lacnejšie produkty cukrovinkárov, sa medovníky stali len pečivom Vianoc, Veľkej noci a symbolom každého dobrého jarmoku.

História medovníkov

Podľa historických prameňov má medovnikárstvo ako remeslo korene v Nemecku. Na Slovensku začali vznikať cechy medovnikárov v 14.storočí. Vznikali najmä  vo veľkých mestách s výsadami – Bratislava, Bardejov, Prešov, Trnava, neskôr v Banskej Bystrici, Košiciach a Rožňave, pretože v čase vzniku medovnikárstva si sladkosti mohli dovoliť len bohatší. Chudobnejší sa zvykli perníkom obdarovať len na Vianoce. Po čase sa medovníky rozšírili aj na vidiek, predovšetkým prostredníctvom pútí a jarmokov.

Medového pečivo nie je len pochúťkou, ale aj vzácnou potravinou. Je totiž oveľa hodnotnejšie ako pečivo vyrobené z cukru. Je výživnejšie, ľahšie stráviteľné a trvanlivejšie. Najlepšie je uskladňovať ho v plechových krabiciach v suchých a chladných miestnostiach, aby si uchovalo dobrú vôňu aj chuť, krehkosť i vláčnosť.

Medovník verzus perník- čo je čo?

Vianočné pečivo s melasou.

Chutia výborne a keď niekto nemôže medovníky kvôli alergii na peľ/med, je to ideálna náhrada. #vianoce #pecenie #medovnik

Výborne sa k nemu hodí #cerstva #prazenakava

Nech sa paci recept:
http://www.varim.sk/2016/12/vianocne-pecivo-s-m...

Strana