Šlofík na moste 😃😴 #praha

    Nemohli sme ich nevyskúšať 😍.

    #praha #goodfood

    Zienky prosim vas co je zaujimave v #praha pre #deti

    emjee
    17. júl 2011    Čítané 0x

    Praha (alebo čo si počať s 2,5r dieťaťom v stovežatej a nezblázniť sa)

    Boli sme na výlete v Prahe aj s našim 2,5 ročným synom a babkou. Keďže sme predtým už v Prahe boli a všetky dôležité pamiatky poznali, rozhodli sme sa program plne prispôsobiť nášmu synovi. Na internete sme si vyhľadali miesta, kam sa v Prahe chodí s deťmi (vrátane reštaurácií s detským menu), zbalili sme veci (vrátane jednorázoviek Alán, nakoľko sušiť látkovky v dvojizbáku bez bálkona by bolo o hubu) a vyrazili.

    NEDEĽA

    Poobede vyrážame klimatizovaným autom so zásobou vody, jedla a dvoma plyšákmi. Prvú cikpauzu máme za Brnom na parkovisku s MacDonaldom. Syn by sa rád pohral, ale divná šmykľavka s nepriehľadným vchodom je určená až od 3 rokov a syn našťastie ani nedočiahne, aby vyliezol na prvý schodok. S revom odchádzame k autu, ale mliečko ho ukľudní. Ideme ďalej, snáď si pospí. Po 4,5 hodine cestovania a 300 km sme v cieli, syn ani oko nezažmúril, zato posledných 50 km len mlieko pýtal (vodu nechce). Schody na 4. poschodie ho na chvíľu zamestnajú. Unavení z cesty si dáme krátky výlet na blízku Bielu horu (rozsiahly park), nech sa krpec poriadne prebehne pred spaním. Chyba veliká sa stala, manduca ostala hore a syn sa po 200 m pýta nosiť. Brácho si ho posadí na koníka a vláči ho tak celý večer.

    PONDELOK

    Dnes má byť chladnejšie a sem-tam pršať, vybavení svetríkmi vyrážame o 10.30 do mesta. Syn kvíli, že ho bolí nožička, takže do manduce ide hneď pred vchodom do baraku. Dúfam, že sa nebude chcieť nosiť celý pobyt. Bude. 😀

    Trojdňové lístky na tejto ani najbližších zastávkach nie sú k zohnaniu, vystačíme si aj s jednodňovými. V električke putujú svetre do batohu a ostanú tam celý deň. Cestujeme smer Výstaviště, kde máme v pláne navštíviť Podmorské múzeum (najväčšie akvárium v ČR). Budú tam žraloky, korytnačky, ... Po prvých akváriách syn stráca záujem o rybičky a radšej sa venuje nejakej 5 ročnej slečne s trblietavými teniskami.

    Potom putujeme po vymretom Výstavišti a smerujeme k Dobe ľadovej, výstave, ktorá bola pre veľký záujem predĺžená až do zajtra. Teta nás upozorní, že exponáty sú napustené chemikáliami, ktoré sa mohli preniesť aj na špagátiky natiahnuté okolo, takže to syn nemá chytať. Našťastie je v manduci, takže nemá šancu.

    Je čas najesť sa. V neďalekej Vozovni Stromovka podávajú aj detské menu. Z krupicovej kaše padnú za vlasť tri lyžičky a „mama, idem sa hrať“. Na ihrisku hneď vedľa reštiky strávime ďalšiu hodinu. Piť ani jesť nechce, nemá čas. S revom opúšťame Stromovku a presunieme sa na Karlův most a na piatu sa ženieme k Orloju. Po ceste natrafíme na zmrzlinu – kopček za dvacku (o 5m ďalej za 25 a o ďalších 5m za 30 kačiek za kopček) – keďže nič dokopy nejedol, nech si dá. Orloj ho absolútne nezaujíma.

    Po zmrzke dobre padne mliečko, takže na najbližšej lavičke sa občerstvíme priamo od mamy. Unavený zaspí v električke asi 2 zastávky pred tou našou.

    UTOROK

    Ráno sa vyberáme do Tróje do ZOO. Metro tam nechodí, takže musíme skombinovať viacero spojov. Jeden autobus nestihneme, ďalší je úplne plný, no vzápätí prichádzajú ďalšie dva mimo jízní řád (Zistenie: Pražská MHD ráta s tým, že v prázdninový deň sa budú hnať do ZOO davy). Čaká nás fronta pri pokladni, ale žiadny problém, otvoria ďalšiu, lístky máme kúpené do 5 minút, proste služby na úrovni. (Návštevníci si môžu zapožičať vozíček na batožinu a unavené deti, nám musí stačiť manduca.)

    V ZOO začíname tuleňmi, nejako extra ho nezaujímajú. Najviac ho bavia tučniaky, pretože jeden sa mu predvádza priamo pred nosom a „ďobe“ ho do prsta. Z gorilieho mláďatka je nadšený. Nevidí leva, „niekam sa schoval“, sú z toho škreky. Slony treba všetky pofotiť.

    Na obed (detské menu neriskujeme) si dá 3 hranolky a vytešuje sa v detskom kútiku, zatiaľ čo my jeme. Poobede pokračujeme k ďalším zvieratkám. Pri zebre nevidí leva (ako v rozprávke Madagaskar) a je oheň na streche. Hlad zaženie kopčekom zmrzliny, piť si prosí takú vodičku ako my z tej veľkej fľaše (takže finty pre pitný režim na ďalší deň už berieme len klasickú plastovú fľašu s vodou). Cestou dole zaspí v manduci.

    Po hodinovom spánku ho budíme, za odmenu sa prevezie detským vláčikom. (Zistenie: v ZOO sa môžu deti kúpať v bazéne – keby sme to vedeli dopredu, zaradíme kúpanie do programu. Dokonca sa zdá, že Pražáci majú kúpené ročné vstupenky a chodia sa do ZOO kúpať pravidelne.) Ešte pozrieme krokodíly a hajde domov.

    V električke mu napadne, že dávno nepil mliečko – no čo, v električke sme sa ešte nedojčili. (Zistenie: v Pražskej MHD ľudia automaticky púšťajú mamičky s deťmi sadnúť si.)

    Večer smer pizzeria, cestou objavíme medzi panelákmi ihrisko pre dospelých resp. vonkajšiu posilňovňu. Sú tam rôzne náčinia vrátane zdvíhacej kladky, „bežiek“, lavice na brušáky ... Všetko komplet aj s návodmi na cvičenie.

    V pizzerii si dá krpec kúsok pizze a stačí mu, lebo objavil zmrzlinu. „Dostaneš, ak si vypýtaš od tety.“ Nema problema, príde čašníčka a mladý pán zahlási: „Teta, máte zmrzlinu?“ Takže večera – kopček zmrzliny. K tomu si usrkne z maminej sódovky.

    STREDA

    Dnes je na programe bobová dráha na Paseku.

    Synovi sa páči a dokonca aj vyhladne a spráska s nami obed - grilovací tanier a k tomu zemiaky. Na detskom ihrisku vedľa bobovky sa zrazíme s Aňou Geislerovou.

    Vyrážame do Dinoparku do obchodného centra Harfa. Ale najskôr treba krpcovi kúpiť nové topánky, lebo tie čo má na nohách sa mu práve rozpadli (nechápem, ako je to možné, keďže je každú chvíľu v manduci). Dinopark sa nakoniec nekoná, zato máme troje topánky, troje tričká, jednu mikinu a jedny nohavice pre mladého pána. A tiež nehorázne drahé cukríky, na ktoré mladý pán dostal 50% zľavu 😀 Rád by sa pohral, ale detský kútik je až od troch rokov a detské ostrovčeky na hranie ako ich poznáme z Bratislavských nákupných centier tu nie sú. Iba v hračkárstvach majú kútiky na hranie, takže skončíme tam a aby na nás nezazerali, kúpime aspoň jednu knihu.

    Cestou domov v električke sa ho snažím udržať, aby nezaspal. Podarí sa, zaspí až večer o desiatej 😝

    ŠTVRTOK

    Hajde domov na Slovensko. Hoci nesvieti slnko a v aute je príjemne, cesta nám trvá oveľa dlhšie ako sem, lebo mladý pán má furt nejaký problém (mliečko, mliečko, cukríky, mliečko, ...). Keby aspoň na chvíľu podriemkal. V Brne si dávame prestávku na obed, potom sa ešte zastavíme obzrieť bráchovu novostavbu (zatiaľ základy). O piatej sme doma, krpec hneď zaspí. Po zobudení sa konečne (od soboty) vykadí.

    Sláva nášmu výletu, nezmokli sme a sme tu. Z naplánovaného programu sme zrealizovali asi tretinu (ešte sme mali vyhliadnuté: Toulcův dvúr, Beckiland, muzeum Lega, Aquapark Barandov).

    Malá súkromná štatistika na záver

    Na našich potulkách sme stretli:

    • milión kočíkov
    • 2x kočík a zároveň klokanka
    • 1x klokanka
    • 2x ergonomický nosič