kasandra_g
    23. máj 2017    Čítané 1511x

    10 spôsobov, ako dieťa odučiť od cumlíka

    Cumlík je hneď po plienkach najdôležitejšou súčasťou novorodeneckej výbavy. Najprv je vykúpením z plaču nielen bábätka, ale častokrát je aj vašim vykúpením. Potom je preklínaným a najradšej by ste ho niekde zabudli a nikdy viac nenašli. No ale čo keby náhodou… Predsa ho len máte v taške, však?

    Napriek tomu, že je dnes ponuka cumlíkov široká, žiaden z nich nie je pre dieťa z hľadiska vývoja chrupu a reči vhodný. Ani anatomicky tvarovaný. Pri nepretržitom cmúľaní hrozí riziko, že sa mäkké detské kosti začnú prispôsobovať tvaru cumľa. Vznikajú odlišnosi v postavení zubov, jazyk sa posúva smerom dopredu. Výsledkom môže byť otvorený zubný zhryz, krivá čeľusť a narušená artikulácia. Dieťa zle vyslovuje sykavky a iné hlásky. Najhoršie je, ak sa cmúľanie už stalo návykom. Myslíte si, že tu nie je cesty späť? Spolu s osobnými skúsenosťami mamičiek vám poradíme, ako na to.

    Kedy zobrať

    Medzi deťmi sa nájdu aj vrodení “cumlikári”, ktorí majú cumeľ stále v ústach. Začnite s odúčaním už tu. Vždy, keď je dieťa spokojné a neplače, vždy, keď sa s ním rozprávate, cumlík vyberte. Vždy, keď je aktívne, lezie, hrá sa, pozerá si predmety, alebo svoje ruky. Tiež nie je nutné, aby ho bábätko malo v puse, keď spí.

    Čím skôr začnete odúčať, tým to bude ľahšie. Majkina dcérka má už viac ako tri roky a zdá sa, že odobrať cumlík bude stáť rodičov veľa práce:  “Jednoducho ho chce! Či spí, či sa hrá, stále má "dudu" v puse... Minule sme išli von a cumlík sme zabudli doma.  Museli sme sa vrátiť, pretože kvôli nemu robila cirkus… Aj naša detská lekárka ma upozorňovala, že je na cumeľ veľká. Už som všetko možné vymýšľala... “ Naozaj všetko možné?

    Ako ho zobrať

    • Buďte neodbytná

    Povedať rázne NIE jednoducho raz musíte. Ste rodič. Buďte príkladom aj dieťaťu a svoje slovo dodržte. Trpezlivo. “ Odúčala som syna od cumľa rok. Vždy som povolila, bola som na neho mäkká. Mal ho do 3 a pol roka. Vždy to bolo s plačom a ja som po hodine revu ustúpila. Bola to moja chyba, netreba povoliť, dieťa za dve – tri noci zabudne,”  priznáva si na diskusnom fóre Adri.

    • Darovať, predať, skryť

    Popustite uzdu svojej fantázie a vymyslite príbeh, komu ste cumlík darovali. Alebo ste ho predali pani doktorke pre ďalšie bábätká... Niekedy všetko vyrieši zhoda náhod, ako v prípade Ľubky:  “Mňa raz tak dcéra naštvala, že som cumlík skryla a povedala, že ho vzali smetiari, ktorí aj v tú chvíľu boli pred našim domom. Mala tri roky. A bolo…”

    • Zabudnúť, stratiť

    Ak cestujete na dovolenku, možno cumlík aj naozaj zabudnete doma. Alebo sa niekde cestou stratí…

    • Vypustiť do vesmíru

    Priviažte cumeľ šnúrkou o balón naplnený héliom. A jednoducho ho spoločne vypustite.

    • Vymeniť za vianočný darček

    Vianoce sú síce ďaleko, ale ak to inak nepôjde, nech pod stromčekom vaše dieťa nechá cumlík a Ježiško mu zaň, na výmenu, prinesie vytúžený darček.

    • Znepríjemniť

    Pokvapkajte cumlík citrónom, alebo namočte do neobľúbeného jedla.

    • Poškodiť

    Odstrihnite špičku cumlíka. Znemožníte tak sanie. Cumeľ "nefunguje" a nie je oň záujem.

    • Kniha o odučení

    Ak vymýšľanie príbehov nie je vašou silnou stránkou, zájdite do kníhkupectva. Bude to trochu iný príbeh, poučný…

    • Červíkový cumlík

    Odstrihnite konček a dajte doň celú rascu. Vytvoríte v cumlíku nepríjemné “červíky”, ktoré sa do pusy predsa nedávajú.

    • Je to veda?

    Podľa Katky ani nie: “Normálne ich včetky vyhoďte a za pár dní máte pokoj. Netreba z toho robiť vedu…”

    Vedeli ste, že…

    Cumeľ nie je vynález modernej doby. V 19. storočí sa bežne používali “cumlíky” v podobe polievkovej lyžice cukru zabalenej do malej handričky. Alebo sa do kúska plátna zavinulo mäso, či živočíšny tuk. Sú údaje aj o podávaní maku, alebo alkoholom zmáčaného chleba.

    Foto: pixabay.com