máte svoje spánkové rituály?

    teda nepýtam sa na vás, milé mamičky. predpokladám, že vás do spánku nik tlačiť nemusí 😅

    ide mi skôr o detičky. keď sa narodila Debi, mala som v tom jasno. okúpať sa, naolejčekovať a pri kojení zaspinkať. potvrdené doktormi aj psychológmi, podporené manželom. jediný, kto v tom nemal jasno bola naša malá princeznička. rituály nezaberali. možno neboli dostatočne rituálne, možno nebol správny čas.. spätne to už povedať neviem. časom som to vzdala a zmierila sa s tým, že chodí spať, kedy sa je zachce 🙄 po dvoch rokoch som skúsila čítať rozprávky pred spaním. a to bol gól. teraz bude mať 3 roky a čítame Pipi dlhú pančuchu. už druhý krát.

    táto skúsenosť ma povzbudila k tomu, aby som nezatracovala pravidelnosť pred ukladaním na spánok a skúsila to aj s druhým dieťatkom. a čuduj sa svete, náš malý dubák je muž rituálov. okúpať naolejčekovať a spinkať. hurá! od 9tich mesiacov má ustálený jeden spánok denne. každé doobedie potrebuje prechádzku v kočíku, inak je mrzutý. tento chlapček to proste potrebuje. pravidelnosť. dodáva mu pokoj. dodáva mu to pokoj natoľko, že kompletnú večernú starostlivosť o naše bábätíčko, vrátane uspávania prebral môj skvelý manžel.

    tento týždeň sme rituál mierne pozmenili. prišiel nám balíček detskej kozmetiky Manufaktura. ja som mierne tŕpla, lebo viem, že niektoré bábätká sú háklivé na vône. ale táto kozmetika je taká jemná a príjemná, že náš pampúch vôbec neprotestoval a ja si naďalej môžem užívať svoj večerný čas. Dokonca aj môjmu mužovi (kvôli ktorému som prestala používať voňavky, lebo mu z každej silnejšej vône slzia oči) sa tá vôňa páči. Prechádza sa po izbe s nosom zaboreným do tých malých hebučkých vláskov, až kým dubáčik nezaspinká. tomu sa hovorí výhra

    #test_manufaktura4 #ritualy #prosimspinkaj