lilivka
    24. nov 2015    Čítané 394x

    HASHTAG? To čo je?

    Čo to za čudné značky hádžu priatelia do statusov? Kopec modrých mriežok a akýchsi hesiel, ale na čo je to vlastne dobré?

    Aj vy to používate? A cielene, alebo "len-tak"? Šup #mriezka kamkoľvek, nech nie ste úplne "out"? Ozaj a tiež ju  ("#") musíte zakaždým okopírovať v príspevku niekoho iného, lebo nepoznáte klávesovú skratku?  Aspoňže to nik netuší, že? 😀 Dobrá správa! Už nemusíte. Stačí ak na tento "manuál" včas natrafíte 😉  

    Takže poďme na to... jednoducho a  krátko. Nie, ja nie som IT-macher 😀 Toto bude úplne pohodové čítanie 😉

    Čo je to ten HASHTAG?

    "Wiki" vraví, že sú to všetky frázy označená predponou „#“ (mriežka).

    V praxi to znamená, že ku symbolu # (mriežka) pridáme kľúčové slovo a máme hashtag 🙂

    Príklady hashtagov:  #mama  #dieta #rodina (skrátka za mriežkou je vždy to, čo najlepšie vystihuje daný status, obrázok, či fotografiu) 

    Pravidlá písania (si dobre prečítaj) sú len dve:

    1. Medzi # a kľúčové slovo NIKDY NEDÁVAJ medzeru! 

    2. Nepíš diakritikou, je to fakt zbytočné 😉

    Ale čo v prípade, že jedno slovo nestačí? Čo ak potrebujem celý reťazec slov?

    Možností máš viacero, no hlavne nezabudni, že to stále musí byť REŤAZEC .... t.j. medzi slovami opäť nesmú byť medzery!!!

    - buď to napíš celé spolu, ako: #dietatyzdna

    - alebo môžeš slová oddeliť  "podtržníkom" : #rodinka_uzasnych 

    A k čomu to vlastne slúži?

    Predovšetkým k vyhľadávaniu!

    Je to užitočný spôsob ako si uľahčiť hľadanie čohosi konkrétneho, či podobného. Slovíčko s mriežkou zadáš do “hľadáčika”, hodíš enter a vypľuje to príspevky, ktoré tento výraz obsahujú.  Samozrejme od všetkých užívateľov, ktorí vo svojom blogu takýto hashtag použili.

    Druhá možnosť- že ani nevyhľadávaš, len naň skrátka natrafíš. Samozrejme aj ten môžete rozkliknúť. Či to bude značka kohosi iného, alebo tvoj vlastný - napr. na blogu, klik Ti umožní vidieť viac. 🙂  Ak totiž existuje ktosi, kto značí príspevky rovnakým spôsobom, určite ho takto uvidíme. A možno sa i  pobavíme. 😀

    Napr. ja značím svoje vtipné príhody ako #vtip_zo_zivota... Teraz (čisto) hypoteticky:  ak by každá maminka dala pod svoju humornú príhodu takúto značku - mali by sme zbierku na popukanie 🙂 A hlavne boli by všetky pokope a dostupné ihneď (na ten jeden klik). Výsledok : Nemuseli by sme listovať vo svojom blogu, či blogu niekoho iného  až hlboko do histórie. 

    (tip: už ste niekedy ťukli na #navrh ?  To vám je super zbierka!!! 😀 )

    A tretie, úplne perfektné využite, je v našich MK skupinkách. Určite ste si všimli ten zakrížikovaný zoznam vpravo.  😉 Ešte to máme aj rozdelené na : najnovšie a najpopulárnejšie. Vďaka týmto "srandičkám" sa možno veľmi rýchlo preklikáte, práve k veciam ktoré potrebujete, alebo k informáciám, po ktorých vám srdce piští. 

    A aká je KLÁVESOVÁ SKRATKA #?

    No TOTO hlavne nezabudnime spomenúť! 😀 

    Takže "rovnica" je jednoduchá - nasledovná. Stlač len: 

    Pravý alt  + X  =############################################

    (prípadne Alt Gr + X 😉)   A mriežkovať môžeme pomaly aj väznicu 😀

    Ozaj, ak chcete, ukážem Vám čo všetko pravý alt ukrýva 😉 Viď obr. a skús.

    Tak čo.... funguje?  

    Ešte na doplnenie. Ak máš zapnutú anglickú klávesnicu (t.j. namiesto SK ti na lište svieti EN), vtedy tvojou funkčnou skratkou nebude to horeuvedené, ale:

    SHIFT+3

    No a teraz schválne, aký hashtag by sa hodil tomuto článku? (očakávam v komentároch - povedzme, že je to malá rozcvička, či skúška správnosti?  😉 

    Tak do zHASHTAGovania priatelia 😉