Keďže sa mi nechce napchávať femibionkami každý deň, mixujeme rôzne #smoothie 😊
    Najdôležitejší je určite špenát 💪💪 a ďalej všetko, čo špajza ponúka 😁😊

    oira
    15. máj 2017    Čítané 1416x

    Semienka chia sa tešia obľube, dennú dávku však neprekračujte

    Potrebujete znížiť krvný tlak? Máte náročné zamestnanie a potrebujete doplniť energiu?Usilujete sa schudnúť? Snažíte sa do tela dostať vlákninu alebo vápnik? Ste vyčerpaná a chcete zvýšiť koncentráciu a pozornosť?

    Ak ste aspoň na dve otázky odpovedali okamžite slovkom „áno“,  odporúčam vám dozvedieť sa niečo viac o tejto zaujímavej potravine.  Vzhľadom je podobná nášmu maku a jej konzumácii prepadol celý svet.

    Kde sa vzali chia semiačka

    No, ony tu boli vždy. Poznali ich už staré civilizácie Aztékov a Mayov, ale aj ostatní obyvatelia strednej a južnej Ameriky.  Tí si ich cenili veľmi vysoko, pre niektoré kultúry to bolo dokonca posvätné jedlo. Pestovanie chia rastliniek je značne náročné, vyžaduje určitú klímu a určitú nadmorskú výšku. Nepoužívajú sa pri ňom žiadne pesticídy alebo iné umelé hnojivá, taktiež žiadne urýchľovače rastu.  Chia (Salvia Hispanica L.) by sa teda dali nazvať aj biopotravinou. Je až zvláštne, že boom chia semienok v Európe nastal  iba v posledných rokoch a že nám tak dlho boli skryté.

    Čo obsahujú chia semienka?

    • 5-krát viac vápnika ako sa nachádza v mlieku,
    • 2-krát viac bielkovín ako obsahujú ostatné semená,
    • 2-krát viac draslíka ako majú banány,
    • 3-krát viac antioxidantov ako sa nachádza v čučoriedkach,
    • 3-krát viac železa ako v špenáte,
    • najvyšší obsah Omega 3 a 6 mastných kyselín,
    • množstvo vlákniny

    Koľko chia denne?

    Denná porcia je stanovená na 1 polievkovú lyžicu denne.

    Je vhodné rozdeliť si ju na 2 - 3 časti a skonzumovať ju postupne, nie je to však podmienkou. Nezáleží  na tom, akým spôsobom  semienka budete konzumovať  -

    či suché, pomleté, alebo napučané v tekutine.

    Účinky pravidelnej konzumácie chia semienok

    Aby naozaj účinkovali, dodržiavajte pravidelnosť a vyváženosť ich konzumácie. Ak si dáte dávku semienok chia raz za mesiac, určite z nich nechudnete 3 kilá. A tiež naopak, ak si dáte trojnásobnú dennú dávku, určite sa z vás šmahom ruky nestane Superman, ktorý zvládne všetko. Čo teda zaradením tejto potraviny do nášho jedálnička získate? Dá sa povedať, že získate komplexnú výživu, čo sa prejaví na vašej nálade, výkonnosti a v neposlednom rade aj na vzhľade.  Zaradením do jedálnička teda vaše telo získa viacero benefitov:

    1) Zasýtia, udržia energiu a stabilizujú hladinu cukru v krvi – tým, že pri kontakte s tekutinou zvyšujú svoj objem až 10-násobne, zaberú po skonzumovaní v žalúdku viac miesta a teda hlad prichádza neskôr. V prípade, že si neviete predstaviť zmenu svojich stravovacích rituálov zo dňa na deň, napr. neviete si predstaviť raňajky bez pečiva, zaraďte semienka chia ako desiatu alebo olovrant. Postupom času, keď sa budete môcť spoľahnúť na to, že vás skutočne dokážu zasýtiť na viac hodín, je veľmi pravdepodobné, že sa zmenia vo vašom jedálničku na jedno z hlavných jedál.

    2) Bojujú proti tukovým vankúšikom – smerovanie k redukcii tukov vyplýva už aj z predošlého bodu. Bonusom je veľké množstvo omega 3 mastných kyselín, čo je základ pre spaľovanie tukov.

    3) Dodajú telu bielkoviny – pokiaľ ste vegetarián, alebo jednoducho máte pocit, že nekonzumujete dostatok mäsa, toto je rýchla cesta, ako si bielkoviny v tele aspoň sčasti doplniť.

    4) Sú zdrojom vlákniny – podporujú správne fungovanie tráviaceho traktu a zmäkčujú stolicu. Jedna porcia chia semienok pokrýva až tretinu dennej dávky vlákniny.

    5) Podporujú  silné kosti a zdravé zuby  vďaka vysokému obsahu vápnika -  jedna porcia chia semienok obsahuje bezmála 20 % dennej dávky vápnika.

    6) Bojujú proti osteoporóze – okrem vápnika spevňuje kosti aj mangán. Porciou chia zabezpečíte pre svoje telo až 30% dennej dávky mangánu.

    7) Pomáhajú chrániť svalové vlákna a zabezpečovať ich obnovu – za týmto procesom stojí okrem iného fosfor, ktorý tkanivám pomáha a zároveň syntetizuje bielkoviny. 

    Mám ich už kúpené. Ako začať?

    Dobrá správa je, že tieto semienka majú naozaj široké využitie v kuchyni a ich základná príprava je naozaj veľmi jednoduchá.  Do misky alebo šálky dáte 1 polievkovú lyžicu chia semienok, zalejete štvornásobným množstvom studenej vody a necháte 15 minút odstáť. V priebehu státia premiešate, aby sa vodou napili všetky semiačka. Nezľaknite sa - ako semiačka naberú do seba vodu,  vznikne hustejší, na pohľad možno nevábny gél. A práve tento gél je základom ďalších receptov. Pridávajte ho do vášho obľúbeného smoothie, v receptoch na liate koláče alebo muffiny 1 vajíčko kľudne zameňte ze túto gélovitú chia hmotu, alebo ju zamiešajte len tak do jogurtu či ovsenej kaše.  Fantázii sa medze nekladú. Nemajte obavy, chia semienka nijako výrazne neovplyvnia obľúbenú chuť vášho pokrmu, sú chuťovo skoro neutrálne.

    Chia recepty pre prvú inšpiráciu 

    Banánové smoothie

    Potrebujete:  1 banán, 30 g horkej čokolády (min. 72% kakaa), 2 PL chia semienok, 2,5 deci polotučné mlieko

    Postup: Ošúpaný banán pokrájajte do mixéra na menšie kúsky, pridajte horkú kvalitnú čokoládu, napučané chia semienka a zalejte to mliekom. Všetko spolu vymixujte na krémovú hmotu.

    Jahodovo-malinový chia puding

    Potrebujete: 2 hrnčeky mandľového mlieka, 1 balenie mrazených jahôd, ½ hrnčeka chia semienok, ¼ hrnčeka medu , 1 ČL vanilkového extraktu

    Postup:  V mixéri rozmixujeme mandľové mlieko a jahody. Túto zmes zmiešame s chia semienkami, medom a vanilkovým extraktom. Misku prikryjeme a vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny.

    Chia nanuk marhuľový

    Potrebujete: 300 ml kokosové mlieko, 40 g chia semienok, 4 ks marhule,  formičky na nanuky a misku (prípadne med, ak máte radi sladšie)

    Postup: Do misky dajte kokosové mlieko a chia semienka, nechajte ich „napučať“ 25 minút pri izbovej teplote. Potom si vo vyššom pohári rozmixujete na kašu marhule. Do napučaných chia semienok s kokosovým mliekom vložte túto ovocnú kašu a jemne premiešajte. Hmotu rozdeľte do nádobiek na nanuky alebo do jogurtových kelímkov. Vložte do mrazničky aspoň na 1,5 hodiny.

    Na zdravie a dobrú chuť!

    Chia semienka kúpite za dobrú cenu v Bazáre Modrého koníka 

    Foto: pixabay.com

    zajkouskovy
    23. feb 2017    Čítané 212x

    Ako na zápchu? Skúste smoothie!

    Na začiatku každého kalendárneho roka si zvykneme dávať predsavzatia. My, ženy väčšinou ohľadom nášho zdravia a krásy.

    Podobne aj ja som sa rozhodla, že budem žiť tento rok zdravšie a lepšie. Jedna z vecí, ktorá má už dlhodobejšie zdravotne trápi, je zápcha. Jej pravdepodobnou príčinou bude asi to, že nestíham piť dostatočné množstvo tekutín, prípadne málo športujem a s jedením ovocia či zeleniny to tiež nepreháňam.

    Povedala som si však, že stačí. Veď „vypestovať si zlatú žilu,“ či iný zdravotný problém, nie je žiadna zábava. Prvé čo som zmenila na svojom spôsobe života bolo, že som začala jesť primerané množstvo ovocia a zeleniny. Ako sa mi to podarilo? Mojím hlavným pomocníkom je mixér na smoothie. Vďaka nemu zjem primerané množstvo ovocia (lekári odporúčajú zjesť približne 5 kúskov ovocia a zeleniny denne). Stal sa mojím pomocníkom a inšpiráciou zároveň, vždy sa teším na to, aký ovocný nápoj si vďaka nemu spravím. A vždy si nájdem čas na prípravu tejto zdravej pochúťky. 

    Moje rady pre tých, ktorých trápi tiež zápcha:

    • Kúpte si niečo, čo vás bude motivovať jesť ovocie a zeleninu (pre mňa to bol práve mixér na smoothie).
    • Veľa vlákniny, ktorá je zodpovedná za naše rýchle trávenie obsahujú napríklad jablká. Môžete kupovať tie naše slovenské, tie sú zdravšie.  Prípadne si pozrite zeleninu a ovocie obsahujúce vlákninu na internete, aby ste jedli to čo vám chutí.
    • Keď viete, že nebudete mať čas sa napiť počas dňa, skúste to ráno.
    • Ak máte málo času na pohyb, chodievajte do práce autobusom. Tak zaručene prejdete aspoň kúsok cesty peši zo zastávky a na zástavku.
    • Nájdite si  čas na pohyb aspoň cez víkend, stačí prechádzka s rodinou či s domácim miláčikom.
    • Robte veci s radosťou, stres neprospieva nášmu zdraviu a ani našej tráviacej sústave.
    • Ak máte so zápchou vážnejšie problémy, určite navštívte lekára.

    Pri konzumácií smoothie nápojov a pokrmov s najväčšou pravdepodobnosťou i schudnite, vaše telo bude totiž obohatené o vitamíny, stopové prvky. Tým pádom bude pravdepodobne rýchlejšie spaľovať kalórie.

    Zdroje fotiek: pixabay.com

    #smoothie na večer na zhadzovanie nadbytočných kg, vyzerá čudne , ale ja ho vyskúšam ...
    našla som toto smoothie na nete
    ingrediencie:
    2 polievkové lyžice nakrájanej vňati petržlenu
    2 poháre vody
    pár listov špenátu
    1 citrón (bez kôry)
    1 až 2 cm čerstvého koreňa zázvoru
    Po odšťavení je dobré džús vypiť v ten istý deň. Nemusíte konzumovať naraz celé množstvo, môžete si to rozložiť na dobu 2 hodín počas večera.

    #vedeli_ste #smoothie
    Vedeli ste, že výroba smoothies sa môže stať aj vzrušujúcou rodinnou aktivitou?
    Deti milujú hádzať ovocie a púšťať mixér. Samozrejme pod vaším dohľadom! 🙂
    Vaša rodina môže tento čas využiť aj na vzdelávanie detí o tom, aká je zdravá výživa dôležitá. V závislosti na veku svojich detí môžete hovoriť o rôznych zdravotných prínosoch ovocia umiestneného do mixéra. Je super, keď si môžete so svojimi deťmi spolu oddýchnuť a užiť si kokteil.
    Môžete deti napríklad inšpirovať i tým, že pre “svoj” nápoj vymyslia aj názov ;) Uvidíte, že takto do detí “dostanete” oveľa viac ovocia a zeleniny, než by ste predpokladali 🙂
    viac info v skupine S FRESHAMI RIO - žijeme zdravo https://www.modrykonik.sk/group/7266/

    #vedeli_ste #smoothie
    Vedeli ste ze pri priprave smoothies sa nepouziva voda? Najlepsie je riedenie 100% ovocnymi stavami (teda RIO FRESH-e su na to ako stvorene) 🙂
    viac info nielen o smoothies najdete v skupine S FRESHAMI RIO zijeme zdravo 🙂 https://www.modrykonik.sk/group/7266/