pehe
    29. máj 2017    Čítané 40459x

    Sťahovanie predkožky u chlapcov: Myslím, že som spravila chybu

    Ako sa správne starať o chlapčenskú  predkožku a kedy vôbec začať s jej sťahovaním je dilema mnohých mamičiek.  Univerzálny návod ako postupovať neexistuje, dokonca ani lekári nie sú v tomto smere jednotní. 

    Zorientovať sa v tejto naozaj náročnej téme je pre mnoho mamičiek veľmi ťažké. Najväčší strach v rodičoch vzbudzuje násilné preťahovanie predkožky u urológa či dokonca operačné zákroky ako obriezka. Hoci inštrukcie, ako sa starať o svoje dieťa dostáva matka už v pôrodnici a neskôr u detského pediatra, súčasné trendy v starostlivosti o chlapčekov vzbudzujú v mamičkách nedôveru a obavy. Najmä ak vedia, že ich mamy to robili trochu inak.

    Novodobé štúdie v starostlivosti o chlapčenskú predkožku hovoria, že pokiaľ dieťa nemá žiadne problémy, treba s týmto úkonom počkať. Názory lekárov sa ale rôznia, čo pocit neistoty u  mamičiek ešte znásobuje. Niektorí pediatri sa prikláňajú k tvrdeniu, že so sťahovaním treba začať až po jednom roku života, iní dokonca odporúčajú tento úkon až od troch rokov.  Je preto úplne pochopiteľné, že zneistené mamičky hľadajú radu medzi inými maminami, ktoré už majú skúsenosti so starostlivosťou o "pipíka".

    Kedy riešiť sťahovanie predkožky

    "Syn má 5 mesiacov a pediatrička nám vyslovene zakázala čokoľvek robiť s predkožkou. Nechcem nič zanedbať a preto sa obraciam na vás. Kedy ste začali riešiť daný problém?" zaznela prosba o zdieľanie skúseností.

    Aj keď sú rady rôzne, každá sa zhodne v jednom - nasilu sa sťahovať predkožka nemá. Násilné sťahovanie predkožky môže spôsobiť vznik mikrotrhliniek, ktoré  zväčša prerastú do bolestivých zápalov. Rozdielne názory sú aj v tom, kedy začať so sťahovaním predkožky. 

    "Keď sme prišli z pôrodnice a bola u nás na návšteve doktorka, tak hovorila, že hlavne s 'pinďou' nemáme zatiaľ nič robiť, že nám včas povie. V pol roku sme dostali mastičku a veľmi opatrne mi ukázala, ako na to. Len sťahovať pomaličky, dokiaľ to pôjde, trochu namasírovat a nechať. Zatiaľ to robíme párkrát do týždňa po kúpaní, kde se nám to pekne nahreje. Ze začiatku to nešlo vôbec, teraz už kúsok pretiahnem. Nikam sa neponáhľame. U kamarátiek som sa stretla s kladným názorom aj záporným. Niekde nepreťahovali vôbec a sú bez problémov, niekde majú problémy. Myslím, že keď na to idem  takto pomaličky, tak snáď nič nepokazíme," zamýšľa sa jedna z mám.

    Skončili na urológii

    Kým niektoré na radu detských lekárov nerobia s chlapčenskou predkožkou vôbec nič až kým nedostanú pokyn od lekára, iné začínajú aj skôr ako v pol roku dieťaťa. Nič ale nerobia násilne, všetko opatrne a predkožku sťahujú počas kúpania iba pokiaľ to ide. Mnoho mamičiek tiež po zlej skúsenosti, keď ich "ničnerobenie" priviedlo ku komplikáciám, odporúčajú začať so starostlivosťou o 'pipíka' čo najskôr.

    "Aj my sme sa natrápili s predkožkou a nakoniec sme skončili na urológii. Teraz je už všetko v poriadku a všetci sme spokojní. Moja osobná skúsenosť je: preťahovať poctivo vo vode každý deň  a začať čím skôr," vyvodila závery k tejto téme z vlastnej skúseností ďalšia z mamičiek.

    Názor otecka

    "Je pekne vidieť ako tu mudrujete o takej veci, čo ste spoznali najskôr v puberte alebo neskôr  Ale pekne, ste starostlivé mamičky, tak debatujte, je to fajn. Rady doktorov sú všelijaké a aj musia byť. Ja zatiaľ nemám skúseností so synom  a ani si nepamätám, čo robili mne. Ale predpokladám, že nič a predkožka mi držala ešte niekedy okolo začiatku ZŠ na pinďúrovi. A potom zrazu nedržala. Ako dlohoročný odborník na svojho pinďúra by som vám odporučil umývať a inak nechytať," podelil sa svojou skúsenosťou a názorom aj istý tatino.

    Myslím, že som spravila chybu

    "Pred týždňom sme sa vrátili z nemocnice po chirurgickom zákroku. Malému sťahovali aj predkožku. Po operácii mu nič nebolo, ale na kontrole lekárka pozerala, ako sa mu to dá stiahnuť. Samozrejme, po 10 dňoch ničnerobenia mu to začalo zarastať, a tak zobrala potrebnú lekársku pomôcku, myslím, že skalpel a  "dala to do poriadku".  Až vtedy som zistila, čo je to problém s pipíkom u malého dieťaťa. Včera malý nechcel vôbec cikať a tak sme museli vždy napustiť vaňu teplej vody a tam sa vycikal. Dnes je to už o niečo lepšie, len sa mu nesmieme pipinda ani chytiť, no zajtra už musíme začať postupne sťahovať, lebo sa bojím, že mu to zase zarastie a ten drasťák už absolvovať nechcem. No ale čo som vlastne chcela zdôraznit. Keď sa narodil tak som mu postupne predkožku sťahovala. Už mu to krásne išlo. Potom som sa dočítala (i lekárka mi to potvrdila) že mu nemám nič robiť, príroda zariadi. Myslím, že som spravila chybu, lebo keby som pokračovala, tak teraz nemáme žiaden problém," napísala vo Fóre ďalšia z mamičiek.

    V snahe vyhnúť sa bolestivému zákroku u lekára mamičky  používajú na sťahovanie predkožky aj rôzne mastičky. Čo bolo dobré pre jedno dieťa, môže vášmu uškodiť. Preto sa vždy poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

    Skúsenosti sú teda odlišné, no vyplýva z nich jednoznačne: Predkožku nikdy nesťahujte nasilu! Ak nejde, nejde.

    Na záver skúsenosť lekárky - mamičky 

    "Problémy s předkožkou se řeší snad u všech kluků. Já to řešila u svého syna a nakonec se stejně obřízce nevyhnul. Nejvíc mě štve fakt, že pracuji jako lékařka na klinice dětské urologie a nefrologie a nedokázala jsem tomu zabránit," pridáva svoju skúsenosť martiinka2 


    Každý desiaty chlapček do troch rokov má problémy s predkožkou >>


    S otázkami týkajúcimi sa zdravotnej starostlivosti o dieťa sa vždy poraďte s lekárom alebo aj viacerými odborníkmi na danú oblasť. 

    Foto: Pixabay.com