kasandra_g
    22. jún 2017    Čítané 2149x

    Naj triky na umývanie vláskov: Zachránia to lentilky

    Šplech sem, šplech tam, hlavne, nech je to už za vami… Umývanie vláskov, to je niekedy beh na dlhé trate – a je jedno, či sú vlasy dlhé a či krátke… No tak stop! Užívajte si to. 

    Deti majú veľa starostí… Kto by povedal, že umývanie vlasov je jedna z nich. Pre niektoré je to doslova trápenie sprevádzané hysterickým plačom. Keď sme sa detičiek opýtali, čo im najviac na tejto procedúre vadí, odpovede boli rôzne. Jedným voda v očiach, druhým strach zo štípania šampónu, iným zas oplachovanie vlasov. Dvojičky Lila a Nela S. sa dvojhlasne zhodli: “Neznášame, keď nám voda steká po tvári, štípu oči a rodičia nás pri šampónovaní natriasajú.”

    Ako na to? 

    Na začiatok pár zásad správneho umývania vlasov:

    1. Do jedného roka dieťaťu vlasy nešampónujte. Stačí opláchnuť vodou.
    2. Väčším deťom netreba vlasy umývať každý deň, optimálne je dvakrát do týždňa. Pri výbere šampónu nechajte drobca asistovať: nech vám povie, akú správnu farbu, vôňu má mať,  prípadne, aký obrázok na obale. Vy mu zas povedzte, prečo je dôležité, aby bol šampón jemný, nedráždil pokožku a príliš nepenil.  A malým slečnám aj uľahčil rozčesávanie. Už nakupovanie vo dvojici bude tým správnym začiatkom.
    3. Pred umývaním vlasy poriadne rozčešte zo všetkých strán.
    4. Vlasy namočte vodou, použite navlhčenú hubku.
    5. Šampón nelejte priamo na hlavičku, ale vytlačte malé množstvo do dlane. Takto ho aplikujte na vlásky.
    6. Zmyte jemným prúdom vody.
    7. Nechajte vysušiť. Detské vlasy nie je vhodné fénovať. Oslabíte a poškodíte ich. Budú sa štiepiť a lámať.
    8. Pri umvaní udržujte pozitívnu náladu, dieťa chváľte a aj keď plače, povzbudujte, nekričte. Trpezlivosť čisté vlasy prináša.

    Triky 

    Na diskusných fórach je debát o tipoch na umývanie detských vlasov neúrekom. Azda najradikálnejším je ostrihať ich na kratúčko. “Stačilo ich potom umyť rukou namočenou vo vode,” skonštatovala praktickosť strihu svojej dcéry Baša. “A keď už dorástli, stratil sa aj strach,” dodala.

    Možno netreba zájsť až tak ďaleko. Vyskúšajte z tých najosvedčenejších trikov mamičiek:

    • Používajte pomôcky. V obchodoch je široký výber šiltov na hlavu, pomocou ktorých voda po tvári nebude stekať. Dostať rôzne tvary, aj farby. Existujú i opierky pod krk, vďaka ktorým vlasy zmyjete bez strachu.
    • Nalepte na strop farebné obrázky, na ktoré sa dieťa bude pozerať a zároveň tak zakloní hlavu pri oplachovaní šampónu.
    • Počas dňa sa hrajte na kaderníčku, umývanie nacvičujte na bábike.
    • Skúšajte rôzne metódy oplachovania – niektoré deti majú rady spláchnutie šampónu malou šálkou, niektoré si nechajú namočiť rukou len končeky. Iné zas znesú  postriekanie vlasov vodou v rozprašovači. Na internete sa predávajú špeciálne nádobky, ktoré vodu lejú len v určitom prúde. Martine sa osvedčilo oplachovanie po ležiačky:  “Niekedy sme vlasy neumývali kvôli plaču aj dva týždne. Potom som do vane napustila trochu vody, dcérka si do nej ľahla a apoň sa tak namočili.”
    • Natália radí, aby si dieťa na očiach držalo malý uteráčik, ktorým si ich zakryje. Tak mu voda do nich nebude stekať.
    • Dávajte si navzájom masáž hlavičky kedykoľvek počas dňa a aj pri umývaní. 
    • Vlasy umyte ako prvé a je čas na zábavu: nasypte do kúpeľa lentilky, gumových macíkov alebo farebné loptičky a zabávajte sa, špliechajte, vystrájajte!
    • Ak má dieťa rado potápanie, dajte mu plavecké okuliare. Počas potápania rýchlo  vlasy umyte.
    • Keď už to inak nejde, je k dispozícii suchý šampón. Používajte len príležitostne.
    • Simona na to ide svojsky: "Nediskutujem už o tomto. Vlasy treba umyť a môže bľačať, koľko chce. O 15 minút sa už rehoce. Ideme ďalej..."

    Možno stačí odložiť stres bokom a deti vnímať. 

    Foto: freeimages.com

    Video: Youtube.com