Výsledky vyhľadávania pre slovo #zaujimavosti_o_jedle

avatar
foxylady13
9. nov 2017    Čítané 422x

Život bez lepku - 1. časť

Viete, čo je to lepok?

Ak patríte medzi skúsených „bezlepkárov“, bude pre vás odpoveď na nasledujúcu otázku hračkou, ale my ostatní, ruku na srdce. Skutočne viete, čo je to lepok? Lepok je zmes bielkovín, a to dvoch proteínov – gliadínu a glutenínu. Je obsiahnutý v obilninách, ktorými sú:

  • pšenica,
  • raž,
  • jačmeň,
  • ovos – ak namietate, že sem ovos nepatrí, máte do istej miery pravdu. Viac sa o ňom dozviete nižšie.

Lepok znamená v preklade z latinčiny lepidlo. Áno, vážne lepidlo, pretože jeho významnou vlastnosťou je práve lepkavosť. K tej dôjde až vtedy, keď sa lepok spojí s vodou, v ktorej sa nerozpustí, ale, naopak, napučiava. Vďaka tomu drží cesto z múky, ktorá obsahuje lepok, lepšie pohromade a dobre sa s ním pracuje. Múky z vyšším obsahom lepku sú považované za tie najkvalitnejšie.

Okrem potravín sa lepok vyskytuje aj v kozmetike a dro­gérii. Nemusíte sa však obávať, že keď váš šampón alebo púder lepok obsahuje, spôsobí vám zaručene zdravotné problémy. Ak ste na lepok alergickí alebo trpíte celiakiou, mali by ste si dať pozor hlavne na rúže a balzamy na pery alebo zubné pasty s obsahom lepku. U nich už hrozí možnosť, že sa dostanú tam, kde by vám mohli ublížiť – do vášho tráviaceho traktu.

Potraviny, ktoré obsahujú lepok

Ktoré potraviny vyškrtne zo svojej stravy, ak nechcete, alebo nesmiete jesť lepok?

avatar
foxylady13
9. nov 2017    Čítané 230x

Život bez lepku - 2. časť

Vitajte pri pokračovaní článku o bezlepkovej diéte. V 1. časti ste sa dozvedeli, čo je to lepok, a už viete, aké potraviny, vynechať a ktoré, naopak, do svojej stravy zaradiť v prípade, že nesmiete alebo nechcete jesť lepok. V dnešnom článku sa zameriame na možné úskalia bezlepkovej diéty aj na samotných stravníkov. Potraviny bez lepku sú totiž jedinou účinnou liečbou pre dve z troch skupín ľudí, ktorí si lepok cielene odopierajú.

3 skupiny ľudí, ktorí držia bezlepkovú diétu

Existujú tri skupiny ľudí, ktorí sa radia medzi tzv. „bezlepkárov“ a sú vymedzené podľa dôvodu, ktorý ich vedie k tomu, aby konzumovali bezlepkovú stravu.

Celiatici

Ľudia v tejto skupine trpia chronickým autoimunitným ochorením zvaným celiakia (celiakálna sprue), ktoré sa týka iba jedincov s určitými geneticky danými predpokladmi. Na vznik choroby však nemá vplyv iba genetika. Ďalšími rizikovými faktormi sú stres, extrémna fyzická záťaž a, samozrejme, prísun lepku v strave. Ak lepok pri celiakii konzumujete, vaše telo začne čoskoro bojovať samo so sebou. Presnejšie povedané, váš imunitný systém začne v prehnanej miere vyrábať protilátky proti niektorým bielkovinám a enzýmom, ktoré sú v lepku obsiahnuté, čo vedie poškodzovaniu črevných stien a k tvorbe zápalu.

Celiakia sa môže spustiť v ktoromkoľvek veku a niekedy sa objavuje aj v spojitosti s inými chorobami – napr. cukrovkou alebo poruchami štítnej žľazy.

Strana