mykka
    5. sep 2022    

    #test_dm40
    @konik_testuje
    #alverde #vegan #naturkosmetik
    V rámci šetrenia človek (resp. moja maličkosť) kúpi častokrát veľké balenia výrobkov, ale pri balení na predĺžené víkendy sú tie veľké fľašky len za trest... Preto prišla táto 200ml fľaštička z testovania na chorvátsky víkend akurát vhod 👌Navyše vonia super (toto ja móžem) a už po prvom opláchnutí vlasy "žgirčia", proste je to taký ten pocit čistých vlasov bez potreby peniť hlavu na 2krát ☺️

    Plnený baklažán tatkovi do práce #vegan #obed 🍽❤️

    Obed a večera🤗🌿🌿🌿
    #vegan

    veronika3006
    13. okt 2019    Čítané 630x

    Moje ZDRAVÉ potraviny. Z drogérie!

    To, že svoju zdravú špajzu pravidelne dopĺňam v drogérii, nie je žiadnou novinkou. Novinkou je bohatší sortiment potravín dmBio, ktorý sa rozrástol o BEZLEPKOVÉ (aj BEZLAKTÓZOVÉ) potraviny. Prečo sa všetci tak vytešujeme? Lebo sú z prirodzene bezlepkových ingrediencií, ktoré sú výdobytkom našej úžasnej prírody, nie potravinárskeho priemyslu. Dokonca v BIO kvalite, čo sa silno odráža aj na ich chuti, ktorá je oveľa čistejšia a prirodzenejšia. A s kľudným svedomím môžem o nich vyhlásiť, že sú "zdravé", a to pre každého, aj pre tých čo sa s lepkom kamarátia. Pretože prirodzene bezlepkové obilniny a pseudoobilniny sú dôležitou súčasťou našej výživy, majú vysokú biologickú hodnotu, výborný profil vitamínov, minerálov, sacharidov, bielkovín a vlákniny (... nehovorím, že také s lepkom neexistujú). 

    Pozrime sa detailnejšie na tie novinky dmBio. Škodoradostných asi nepoteším, budem totiž chváliť. Pravdivo. Inak sa nedá. Samozrejme, sú medzi nimi také, ktoré nepotrebujeme mať doma stále. Niektoré však musia v tej mojej špajzi byť, lebo ich budem vyťahovať každý deň. Tak, idem pekne po poriadku, v poradí dôležitosti (pravidelnosti použitia, množstva zásob...) u mňa doma 🙂. A už teraz zisťujem, že to nebude jednoduché, keďže o niektoré miesta sa bije viacero z nich naraz. Tak teda poradie len orientačne. 

    1. Celozrnná ovsená múka, bezlepková dmBio, 500 g #bezlepku 

    Vďaka nej majú koláče špecifickú, príjemnú, nasladlú ovsenú chuť. A tú ja milujem! Určite ju poznáte, ak si zvyknete dať na raňajky ovsenú kašu. Ovsená múka dodáva pečeniu šťavnatosť a vláčnosť, je v nej viac tukov, tých dobrých pre naše zdravie.

    Prečo ovos a čo všetko sa dá vyčarovať z ovsenej múky (recepty), si pozrite v tomto článku:

    Okrem pečenia môžete ale ovsenú múku použiť aj pri zahusťovaní a obaľovaní. 

    U mňa je Celozrnná ovsená múka dmBio topka, vrelo ju všetkým odporúčam. 

    2. Ryžový nápoj s vápnikom dmBio, 1 l #bezlepku #bezlaktozy #bezmliecnejbielkoviny 

    Má príjemnú, sladkastú chuť, je úplne bez pridaného cukru, tá sladkosť vzniká fermentáciou ryže. Zloženie je čisto prírodné a bez zbytočností, nad ktorými sa zvyknem čudovať, čo vôbec v niečom takom hľadajú. Tu nie sú. Je z vody, ryže, slnečnicového oleja, morskej riasy (z nej je ten vápnik! 😉) a morskej soli. A to všetko bio. 

    Ja laktózu môžem, ale priznám sa, jem príliš veľa mliečnych výrobkov a mlieka. Na obed by som si v pohode dala mliečnu polievku a po nej mliečny prívarok, a to každý deň. A to je veľa. Preto odľahčujem od mlieka, ale len tam, kde mi chutí. Náhrady mlieka som začala hľadať najmä po narodení syna, v začiatkoch kojenia, kedy mu mlieko v mojej strave robilo problémy. Niektoré rastlinné náhrady mi však vôbec nešli dolu krkom. Vtedy som objavila nápoje dmBio. Ryžový nápoj sa mi osvedčil pri pečení, do kávy, do ryžového nákypu alebo len tak na osvieženie a dodanie energie počas dňa. Aby mi chutil na "pitie", musí byť chladený. 

    3. Ryžovo - kukuričné cestoviny Fusilli dmBio, 400 g #bezlepku #vegan 

    Je ideálne, že sú kombináciou dvoch, ryže a kukurice. Nemajú silnú chuť ani jednej z ingrediencií, ako to býva u iných zvykom, čo potom ruší výslednú chuť jedla. Sú neutrálnej chuti. Aj ich štruktúra je príjemná. 

    Dajú sa zohriať a zjesť aj na druhý deň, nevysychajú, nelámu sa. Sú to Fusilli s poctivými závitmi, z ktorých žiadna šťava nesteká. Z 44 % ryže je dokonca 36 % celozrnná! 

    4. Müsli čoko dmBio, 375g #bezlepku #vegan 

    Z ochutených müsli odporúčam jednoznačne tieto. Žiaden glukózo-fruktózový sirup, farbivá, arómy, ani stužené tuky... Ingrediencie bežné pre ochutené müsli, o ktorých si myslíme, že sú zdravé, keďže obsahujú ovos. 

    dmBio Čoko müsli sú jemne sladené trstinovým cukrom, chrumkavé, s kvalitnou horkou čokoládou, doplnené kukuričnými a ryžovými lupienkami. Sú príjemným spestrením a zdravou alternatívou sladkého zhrešenia.

    5. Semienkový chlieb (Saaten Powerbrot), zmes na pečenie dmBio, 330 g na 500 g chlieb #bezlepku #vegan #bezdrozdia #bezsoje 

    Nazvať tento chlieb polotovarom, by bola jeho urážka. Je ním len v zmysle jednoduchej a rýchlej prípravy. Väčšina bezlepkových zmesí na domáce pečenie sú len škroby, zahusťovadlá, emulgátory a stabilizátory. V porovnaní s nimi má tento chlieb čisto prírodný obsah, prirodzene bezlepkové zložky (celozrnná ryžová múka, celozrnná pohánková múka, celozrnné ovsené vločky, múčka zo svätojánskeho chleba, ľanová múka, jablčná vláknina a semienka). Na semienka je naozaj bohatý, sú v ňom tekvica, slnečnica, ľan, chia a konopné semienka. Po upečení mu dodávajú super chuť a chrumkavosť. 

    Ak si chcete doma rýchlo upiecť zdravý chlieb, voľba je jasná. K zmesi sa pridáva len perlivá voda a jablčný ocot.

    6. Paradajková omáčka s grilovanými paprikovými strukmi dmBio, 325 ml #bezlepku #vegan 

    Šťastie, že som túto omáčku dostala v testovacom balíčku. Na predajni som po nej nesiahla kvôli názvu, ktorý ma pomýlil. Myslela som si, že sa jedná o paprikový krém. Pravda je tá, že je to úžasná paradajková omáčka, ktorá je dochutená grilovanými paprikami. Okrem toho je v nej ešte cibuľa, cesnak, bazalka, kapary a citrónová šťava. Len prírodné zložky, žiadne zahusťovadlá a ochucovadlá. Dokonalá harmónia chutí v Bio kvalite.

    Je úžasná na cestoviny (ja som ešte prihodila kúsky opečených kuracích pŕs a posypala strúhaným syrom), ako omáčka k mäsu, podklad na pizzu, či ako základ pikantnejšej paradajkovej polievky. Chutí aj chlapom, manžel ju odvtedy, čo ochutnal, spomína. Ak uvarím niečo dobré, tak sa ma pýta, či tam nie je táto omáčka, hoci nie je. To je dôkaz, že je fakt dobrá. Oplatí sa ju mať doma vždy, pre prípad núdze, vyčarujete s jej pomocou rýchly obed za pár minút. 

    7. Jahodová nátierka dmBio, 250 g #bezlepku #vegan 

    Má vysoký obsah ovocia, 75 % jahôd, sladená je len šťavou z agáve. Okrem toho je jej pridanou hodnotou najmä božská jahodová chuť. Mám síce plnú pivnicu marhuľových lekvárov vlastnej výroby, ale táto jahodová nátierka je pre mňa príjemným osviežením. Do jogurtu, müsli, na dochutenie raňajkovej kaše, na palacinky či lievance. 

    Ochutila som ňou dokonca aj mascarpone - tvarohový krém do torty. Vymiešala som jedno mascarpone s jedným krémovým tvarohom a s jednou fľaškou tejto jahodovej nátierky. Cukor som už nepridávala. Výsledkom bol chuťovo úžasný krém, ktorý perfektne držal (viď foto torty nižšie). 

    Určite ochutnajte a vyskúšajte! 

    8. Čokoládový koláč dmBio, zmes na pečenie, 380 g #bezlepku #vegan #bezlaktozy #bezsoje 

    Ryžová múka + trstinový cukor + kúsky horkej čokolády (obsah min. 53 % kakaa) + kukuričný škrob + kakao + múčka zo svätojánskeho chleba + himalájska soľ + bourbónska vanilka + prášok do pečiva s vínnym kameňom

    ...toto sú ingrediencie majstrovsky namiešanej zmesi na pečenie dmBio Schoko Kuchen, ku ktorej sa pridáva len voda a olej. Jasné, vedela by som ho vytvoriť aj sama, ale je príjemné si takto niekedy uľahčiť prácu. A tejto zmesi nemám čo vytknúť, zloženie je čisté, prírodné, v Bio kvalite. Idete na istotu, konzistencia a chuť je výborná. A nemusíte vykúpiť polovicu najbližšej Bio predajne. Je to bleskovka.

    Ja som si ho upiekla v tortovej forme a perfektne poslúžil ako korpus pre mascarpone - tvarohovo - jahodovú plnku. Mňam! 

    Má však dve chybičky krásy, a to v informáciách na obale:

    1/ Uvádza sa príliš dlhá doba pečenia, 45-55 min., v skutočnosti je však hotový za 15-20 min.. Možno to závisí aj od formy, v ktorej sa pečie, ale nemyslím... Ja som ho piekla v tortovej forme s priemerom 26cm. Cesto je úplne tmavé čokoládové a ak spotrebiteľ ide presne podľa návodu, ktorému dôveruje, ľahko sa stane, že si ho úplne vysuší. Na tmavej farbe koláča počas pečenia si to totiž nevšimne. 

    2/ Druhou dezinformáciou je, že sa v zložení uvádza čokoládová "poleva", pritom sa jedná o čokoládové kúsky, guľôčky, ktoré zostávajú v ceste aj po upečení. Dokonca aj na obale je zobrazený koláč s polevou, teda vás to zmiatne dvojmo.

    Inak je koláč dokonalý, u niekoho by bol určite hneď na prvom mieste. Ja ale strašne veľa pečiem svoje vlastné, takže každý druhý deň ho piecť nebudem. 

    9. Chrumkavý snack z ryžovej múky dmBio, 80 g #bezlepku #vegan 

    Chuťovo je ako tyčinky či praclíky, avšak oveľa viac chrumkavejší. Pri chrúmaní som sa bála, že zobudím svoje spiace dieťa. V balíku je toho veľa, až som bola prekvapená. 

    Podľa mňa by chutil každému, je super spestrením aj pre návštevy. Aj ako výbava pre mamičky počas dlhého kočíkovania. 

    10. Orientálna nátierka hrášok & masala dmBio, 135 g #bezlepku #vegan 

    Zloženie je vegánske, obsahuje 50 % zeleniny, je v nej hrášok aj cícer, cibuľa a veľa korenín. Je orientálne ochutená, ale príjemne. Priznám sa, predčila moje očakávania. S čerstvo upečeným semienkovým chlebom dmBio chutila výborne. 

    Považujem ju však za "príležitostnú", toto neviete jesť každý deň, ani každý druhý. Už som si ju však kúpila do zásoby, plánujem ju natrieť na jednohubky pre návštevu, ako spestrenie k tým tradičným. Je to proste špecialita a delikatesa, príležitostne dokáže prekvapiť aj veľmi chutiť. 

    11. Prosná minútka so zeleninou dmBio, 170 g #bezlepku #vegan 

    Proso, ja to volám pšeno, mávame ako prílohu k mäsu či zelenine minimálne raz týždenne. Je plné vitamínov a minerálov. Ja ho nekorením ani príliš nesolím, mám rada jeho čistú chuť. Prosná minútka je už ale hotové jedlo, je ochutená zeleninou (mrkva, petržlen, paradajky, pór, cibuľa, cesnak) a koreninami (koriander, čierne korenie, paprika, rímska rasca, škorica). 

    Jedla som ho sama, ako rýchly obed, je to chuťovka. Zostávam však pri čistom pšene, ako ho má rada celá rodina, vrátane môjho malého jedenásťmesačného. Varím totiž pre každého naraz, teda mne táto minútka veľmi neposlúži. 

    12. Kešu dezert dmBio, 160 g #bezlepku #vegan #bezlaktozy #bezmliecnejbielkoviny 

    Chutí kyselkavo ako jogurt (vďaka vegánskym jogurtovým kultúram), je príjemne krémový, úplne hladký na jazyku. 

    Zloženie je čisté, len voda, kešu, jogurtové kultúry (vegánske), škrob, pektín, morská soľ. Všetko v Bio kvalite. 

    Ochutený medom chutil celkom príjemne, dala som ho raz dva. Napriek tomu, že ja som veľký fanatik jogurtov a mliečnych dezertov... Predtým som už ochutnala rôzne rastlinné jogurty, no tie som nevedela ani zjesť. Ale tento sa dal. Pre intolerantov laktózy určite vynikajúco poslúži aj k ovseným vločkám, či k ovociu na raňajky. 

    V dmku nakupujem potraviny pravidelne. Tieto novinky ma obzvlášť potešili, lebo vyslovene myslia na bezlepkáčov, a zdravo. Do predajne som nabehla hneď, ako som sa o nich dočítala v ich žurnále. Dokonca ma predbehla sestra, ktorá mi upiekla tento úžasný čokoládový koláč, celá vytešená, že mi ku káve môže ponúknuť niečo bezlepkové. Ďakujem dm, len tak ďalej! 😉

    Dnesny obed 🙂 #vegan #vvv

    Ranajky pre krpcov 🙂 psenova kasa s pohankoveho mlieka s jahodami , malinami a javorovym sirupom 🙂 a horkou cokoladou #vegan

    Zobrala som dieťa na jarmok, kúpili sme si cigánsku. Dieťa zjedlo mäso a mne nechalo žemlu. Díki, ty asi vegetarián nebudeš...
    #diagnoza_mamicka #jarmok #ttj #vegan

    Hlivový paprikáš: jedno z jedál, ktoré tak super chutí ale je tak veľmi nefotogenické. Tento recept je bezlaktózový a bezlepkový🙂

    https://bioska.blog/recepty/obedy/hlivovy-papri...

    #bezlaktozy #bezlepku #vegan #vegetarianske #zdrave

    tretí #darcek - Edukatívny a zážitkový kurz varenia, kde sa aj super najete

    Osobne som tento rok zažil niekoľko kurzov a naozaj mám z toho super pocit. Nie len že sme sa mali na kurze s ľudmi čas lepšie spoznať, ale veľa sme aj podebatovali o výžive, jedle, surovinách a zdravom varení. Mňa totiž klasika a dookola tie isté recepty v domácej kuchyni nebavia a tak stále rád hľadám inovácie a inšpirujem sa svetovými kuchyňami. Preto ak máte niekoho, čo rád varí, alebo ho baví jedlo, tak určite ako zážitok odporúčam kurz varenia v Chefparade. Či už prídete ku mne alebo na steaky, či Indiu to nechám na vás… Dôležitá myšlienka je, aby ste si to užili a priniesli domov nové recepty i know-how ako ich zvládnuť.
    #kurzvarenia #darceknavianoce #vianoce #zdraverecept #raw #paleo #vegan #chudnem #mamka #tipynadarcek