icon

Pochod za život

anna442
21. sep 2015

My sme boli včera s deťmi na Pochode za život a každej mamine odporúčam prísť keď bude ďalší. Super atmosféra, pozitívne naladení ľudia, moje deti si našli veľa kamarátov a my priateľov. A ten dobrý pocit, že sme urobili niečo pre ten najväčší Boží dar, ktorými deti bezpochyby sú, je na nezaplatenie.

denduska
22. sep 2015

@mata1988 práveže som to čítala celé a niekoľkokrát a stále som si zaťukala na čelo akého alibistického traktátu s absolútne scestnými prirovnaniami je niekto schopný, aby obhájil usmrtenie nevinného, ktorý sa nemôže nijako brániť. A tie nohy hore..to sa už ani neoplatí komentovať. To môže napísať len niekto,kto naozaj nemá predstavu prečo všetko dochádza k spontánnemu potratu, akoby to tie nohy všetko zázračne poriešili, že na to ešte tí tupí gynekológovia neprišli. Ak je niekto zástanca UPT, nech je. Ale nech nazýva veci pravými menami a nemieša hrušky s jablkami. Pekne štylizované vety na jej podstate totiž nič nezmenia.

evkasus
22. sep 2015

1000 dovodov a vyhovoriek nezmeni podstatu...dieta ktore zilo a mohlo zit dalej, odchadza zo sveta.
Bez sudenia zeny...toto sa deje.
A vacsina potratov sa nedeje zo zdravotnejo dovodu u matky.
Ide vacsinou o egoizmus ktory je IN.

emita
22. sep 2015

@dai neviem akú zdravotnú indikáciu máte na mysli. Mimomaternicové tehotenstvo aj podľa cirkvi treba ukončiť, keďže ohrozuje život matky a ani dieťa v tomto prípade nemá šancu. O iných som nepočula.
Na pochode som nebola ale celý prenos som pozerala na tv lux a nezačula som ani jedno slovo ktorým by boli ženy v tejto ťažkej situáciu súdené. Neviem prečo tu niektoré pisateľky tak s obľubou píšu o súdení. Niet im čo závidieť. Mnohé celý život trápia strašné výčitky... Ale nakoniec myslím že práve pre toto ich vnútorné trápenie im Boh ponúka milosrdenstvo a odpustenie.

zuzinabila
22. sep 2015

@kalu33 veru,skus si nastudovat stranku Fora zivota a tam sa dozvies o vsetkych projektoch,kde sa pomaha.ver mi, ze na co sa stat vybodne,to zachranuje Cirkev,v mnohych oblastiach od bezdomovcov az po tieto tehotne zeny...

dai
22. sep 2015

@evkasus cize zaco si pochodovala? uz som sa tu niekolkokrat pytala na zmysel toho pochodu - co boli jeho ciele okrem demostracie sily? ( o tom egoizme ktory je in si to nechaj - tiez nezachranujes cudzie deti... alebo kolko si ich adoptovala, zachranila? momentalne je omnoho menej potratov ako bolo v minulosti tak o akom IN rozpravas ... )
dakujem za info

@emita napr. ked dostanes rakovinu je to mnohokrat bud alebo - bud donosis dieta a hrozi ti smrt lebo sa neliecis alebo sa liecis a zabijes tym dieta. Z mimomaternicoveho tehotenstva sa nikdy dieta nema sancu narodit - toto nie je potrat zo zdravotnej indikacie , zakrok je zivotazachranujuca operacia zeny preboha - splietas... V kazdom pripade som rada ze sama pises ze Boh je milionkrat milosrdnejsi ako vsetci pochodujuci za svoju vlastnu pravdu... verim nastastie na toho isteho milosrdneho Boha ( co sa tyka sudenia, sleduj podrobnejsie co hlasaju organizatory pochodu, precitaj si viac prispevky zien co tu za pochod tak vehementne bojuju a nazyvaju zeny vrahynami bez hlbsieho zamyslenia sa nad pricinami a situaciou... )

zuzinabila
22. sep 2015

@sissy27 ja som tam bola 3 hodiny a ziadnych zombikov som si nevsimla:}mali sme tam kopec srandy,nase deti vystrajali prislusne svojmu veku a bolo super.

magimary
22. sep 2015

@janasim na tom pochode bolo mnoho ľudí s nie zdravými deťmi... aj s ťažko postihnutými, ale keďže si tam nebola, tak sa k tomu nedá objektívne vyjadriť.
Tak nás, prosím, v rámci slušnosti-neposielaj do prdele. 😒
Ďakujem. 😉

zuzinabila
22. sep 2015

osobne sa ma najviac z celeho davu dotkol pohlad na cca 25-rocneho mladeho muza na voziku s vykrutenymi koncatinami a hlavou,ktory drzal maly transparent:"Kazdy zivot je hodny ochrany od pociatku."Urcite vedel,o com hovori....Nejaka "pokrokova" mamicka by toho chlapca mozno isla potratit a nedala mu sancu narodit sa,ale on v jeho stave bol VDACNY za svoj zivot.

emita
22. sep 2015

@dai trochu ma urazilo slovo splietaš. Napísala som že neviem o inej indikácii kedy cirkev schvaľuje potrat. Kto som ja aby som súdila? Myslím že také prípady treba posudzovať veľmi individuálne a že v skutočnosti ide o veľmi málo prípadov z tých všetkých, čo podstúpia potrat. Spomínam na jednu mamičku na koníkovi, ktorá mala rakovinu a napriek tomu sa rozhodla donosiť - myslím že tretie dieťatko. Nakoniec rakovine podľahla, ale nikto nevie povedať, či by ináč žila. Ona však bola so svojim rozhodnutím spokojná a bola šťastná, že sa pár mesiacov mohla tešiť z malého bábätka. Samozrejme šlo aj o rozhodnutie manžela, ktorý tiež musel počítať so všetkým. Je to veľmi ťažká téma.

cecil36
22. sep 2015

@emita mas adoptovane deticky alebo si dala nejake svoje dieta na adopciu? Vies sa vcitit do zeny, ktora je tehotna a nema podporu rodiny? Tu nehovorim o krizovych centrach a charite, ktore daju na par mesiacov byvanie alebo par handier ci kocik. Tu hovorim o podpore aspon dovtedy kym sa mamicka nezamestna tak, aby zvladla platit najomne a stravu pre seba aj dieta....

denduska
22. sep 2015

Mňa trošku zarazil príspevok niekde v začiatku témy od mamičky, ktorá chce veľmi otehotnieť, musí preto podstupovať IVF, no ale keby dieťatko nebolo zdravé, šup s ním preč. Iný príklad z môjho širšieho okolia - žena ktorá sa v 35.spamätala a po úspešnej kariére chcela otehotnieť, podstúpila sériu IVF, pri poslednom pokuse sa prijali 3 embryá...na čo zareagovala tým, že och to nezvládnem, šup podstúpila redukciu. Že zvyšné dve sa narodili potom v 26.tt lebo tehotenstvo nebolo možné nijak udržat ani na špičkovej klinike v USA a mali a doteraz majú kopu problémov, to je ďalšia vec. Zaráža ma ako sa niektoré dokážu vysmievať z ľudí, čo veria v Boha, ale to, že sa samé na neho hrajú, je úplne v poriadku 😔

emita
22. sep 2015

@cecil36 nie, čakám tretie dieťatko a do budúcna zvažujem možnosť stať sa profesionálnym rodičom t.j. starať sa o opustené detičky u nás doma. Existujú ale rôzne projekty-aj také o ktorých píšeš ale teraz si nespomeniem ako sa volajú tie posledné 2 organizácie, čo zastupovali tie 3 žienky na pódiu na pochode. Možno mi pomôžu tie čo tam boli. Pani hovorila že pomohli 400 deťom narodeným aj nenarodeným a ich rodinám. A takých organizácií sa tam prezentovalo po uliciach vraj viac. Rozhodne by som takú mamičku nakontaktovala na linku Alexis a tam by jej dali všetky potrebné info.

janasim
22. sep 2015

@magimary Patrilo to ľudom, ktorí tlačia na zeny v ťažkej životnej situácii ,aj ked to sami nikdy nezažili! ,na pochode sa zúčastnila aj moja krstná mama , zarita veriaca , nema manžela ani dieta, viem ake ma názory, neda sa za každú cenu dotlačit zenu aby sa rozhodla pre zivot , samozrejme ja som tiez za aby dieta žilo,ale nesúdili by som urcite. Ide mi aj o zenu ako cloveka . ak som sa ta dotkla prepáč, nemyslela som to zle. Sama som ako mladá sestra musela asistovať pri interrupciách , do teraz ma to trápi ale nezlyncovala by som zenu ked neviem co ju k tomu viedlo.

sardinka333
22. sep 2015

@zuzinabila aj ,,taketo,, deti sa vedia tešiť, byť vdačné a úžasné svojim sposobom...robila som s takými v špeciálnej škole, bolo to velmi ťažké..rodičia maju moj obdiv a aj keby take dieťa potratom odmietli tak im do tvare nenaplujem lebo osobne si ani nechcem predstaviť čo problémov a starostí s postihnutým dieťaťom maju. ..ale aj takyto život resp. taketo deti boli pre mna obohatením - tam mal človek moznost prekonavat svoje mantinely, vidieť veci inak a rast ako človek... 🙂

magimary
22. sep 2015

@janasim jasne, lenže ja som presvedčená, že 90% ľudí, čo tam boli, nechcú ženy lynčovať a ničiť, práve naopak (naozaj sa v tejto veci robia konkrétne projekty, lenže tie tu v záplave tých útokov zanikajú)...
a potom sú tu príspevky, kde sa všetci hádžu do jedného vreca, čo rozhodne nekorešponduje s realitou...
(to, že nejaký muž v reštaurácii sa správal zle k žene, neznamená, že sa tak správajú všetci;, to že sa niekto tlačil v autobuse, neznamená, že tak robili všetci; to, že jedna príbuzná ženy lynžuje za ich rozhodnutie, neznamená, že to robíme všetci... atd...), preto som len pocítila, že sa musím ozvať, ak máme ísť "všetci do prdele"...ale som rada, že si to tak nemyslela...

cecil36
22. sep 2015

@emita a ako im pomohli? vazne ma zaujima ta konkretna pomoc, nie cislo pomohli sme 400 ludom. Aj ja som minule pomohla bezdomovcovi ked som mu dala veci po mojom otcovi, ktore su mu male, ale toto neriesi jeho situaciu... aj keby tam chodim denne mal by akurat tak plnu kopu handier...vies co som tym chcela povedat?

cecil36
22. sep 2015

@magimary mna by tie projekty zaujimali ako pisem vyssie emite, co konkretne sa v tych projektoch robi?

dai
22. sep 2015

@emita urazit som ta nechcela... vies len mne napr. to rozhodnutie mamicky voci ostatnym detom pride velmi sebecke - ak tam teda ta sanca na uzdravenie bola... pre mna ako matku je strasne pomyslenie ze by som tu pre svoje deti nebola lebo viem ze ma este stale strasne potrebuju - myslis ze 8rocnemu dietatu vysvetlis ze mamimka zomrie aby donosila dieta ktore ono nepozna? myslis ze niekedy to pochopi, odpusti matke? neviem... je to strasne nieco taketo od deti vobec chciet☹ osobne v tomto pripade je pre mna napr. hodnotnejsi ten zivot matky - je to strasna situacia a opaet som rada ze v nej nie som, a tym ze po dietatku este tuzime viem ze by to bolo strasne rozhodnutie keby v tej situacii som - ale bolo by to rozhodnutie pre moju rodinu ktoru uz mam, ktora ma potrebuje...
ja som teda rada ze bolo na pochode vela ludi s postihnutymi detmi - ved co ine im uz zostava, ze?☹ vaecsina z nich nevedela ze sa im narodi postihnute dieta ( vela z nich to aj priznava, jasne ze ked sa uz narodi tak ho nepohodia niekde - nikto kto ma trosku citu to nespravi ) - tiez je podla mna rozdiel medzi fyzickym postihnutim a mentalnou retardaciou... Ja mam napr. v rodine dospeleho postihnuteho a verte nie je to med lizat - matka sa obetovala pre neho, mala velke psychicke problemy kvoli tomu, ostatne jej deti vlastne o matku prisli... teraz je uz stara a boji sa co s nim bude... a nevieme to nikto , velmi tazke vobec nad tou situaciou rozmyslat a riesit ju hypoteticky ... ono z vonku sa tak krasne a jednoducho na takychto ludi a ich rodiny pozera☹ ono z pohladu tej matky pritom o ziadne hrdinstvo neide, len o obycajny matersky pud ktory sa plne rozvija po narodeni dietata...
Keby sa mi inak ma narodit fyzicky postihnute dieta ale mentalne v poriadku tak nie je o com - tu je blbost vobec nad nejakym prerusenim tehotenstva rozmyslat - takyto clovek je pre mna uplne v poriadku...

janasim
22. sep 2015

@magimary Vies predstavila som si seba pred šiestimi rokmi v situácii ze ma zavolajú ti nasi genetici, ktorých aj ty poznas;), a povedali by mi ze ako to s mojim bábätkom naozaj je. Tato situácia sa nestala, nic sa v tehotenstve zle neukázalo, len som si predstavila seba ze by mi to povedali. Pre mna by sa nic nezmenilo,to vytúžene moje bábätko by sa mi narodilo,to je vsak moje rozhodnutie , ale urcite by som chcela mat aspon pocit slobodnej voľby.

magimary
22. sep 2015

@cecil36 tie pani tam hovorili o celkom konrétnych, dlhodobých (nie krátkozrakých) projektoch-týmto matkám-opsuteným, zahanbeným poskytli ubytovanie, sprievodné služby pri vybavovaní formalít, samozrejme finančná, materiálna podpora atd...
myslím, že niekde vyššie som tu vzhliadla aj link na to, kde sú tieto aktivity vypísané.

ivetz
22. sep 2015

@bubinko1506 hm... počula si už o prípadoch, keď výsledky amniocentézy neboli celkom dobré a narodilo sa zdravé dieťa? Ja o takýchto prípadoch viem. Zdá sa, že si rozhodnutá. A ak by tie výsledky boli dobré a dieťa by sa narodilo choré... aj to by si zabila? Veď aj to by "živorilo"... Každého rozhodnutie, každého svedomie. Ale pre mňa takého argumenty - čudné!

kaki
22. sep 2015

"Pochod za život" ako aj každé iné organizované akcie je podľa mňa prezentovaním názoru zúčastnených verejne.
Prečo by sa nemohli ľudia s rovnakým názorom organizovane stretnúť a ukázať, že je dôležité podľa nich chrániť život od počatia? Bez ohľadu na to či nejako podporujú alebo nepodporujú tie ženy ktoré o potrate uvažujú.
Ak je veľa ľudí s rovnakým názorom a dokážu sa stretnúť tak prečo nie? Nikomu neublížia ak prejavia svoj názor verejne.
Ja osobne poznám dve ženy ktoré sú po umelom prerušení tehotenstva. Obe si nesú ťarchu rozhodnutia. Obe sú neveriace, obe riešia čo by bolo keby.....cesta späť neexistuje. A trápi ich to už dlhú dobu (jedna 10 rokov, druhá 5 rokov - po potrate).
Všetci prežívame aj ľahšie aj ťažšie chvíle v živote, a máme zodpovednosť za naše konanie. Nikto nemôže povedať že existuje "trochu tehotná žena", lebo to je iba plod do XY týždňa.

magimary
22. sep 2015

@cecil36 stačí sa nakontaktovať napríklad sem:
http://www.zachranmezivoty.sk/
dozvieš sa všetko presne, čo ťa zaujíma

emita
22. sep 2015

@cecil36 tak som predsa našla jednu z tých organizácií a dávam link na konkrétne príbehy žien. Stránka ako som si všimla vyzerá byť veľmi transparentná, čiže kto máte možnosť a chcete naozaj pomôcť ženám v neľahkých situáciách, tu sa to dá: http://www.zachranmezivoty.sk/prijemcovia_pomoci/

emita
22. sep 2015

@magimary si ma predbehla :D

aristka
22. sep 2015

@magimary je to pekne .aj to ubytko.ale vsetko je to kratkodoba zalezitost ....ale dieta mas u seba omnoho dlhsie a nielen pri starte ....preto opakujem .ak je zena rozhodnuta .ze dieta nechce .jednoducho ho da prec a je to jej slobodna vola .na ktoru ma pravo ...

magimary
22. sep 2015

@aristka lenže mnoho tých žien nie je rozhodnutých, ale zúfalých...
a to je obrovský rozdiel..
aby aj ony dostali šancu rozhodnúť sa nie pod náporom negatívnych pocitov zúfalstva a beznádeje...
mnohým stačí dať nádej, podporu a pomocnú ruku...
(a to práve na začiatku, kedy je budúca mamička pod tlakom hormónov a bojí sa všetkého, práve vtedy jej maximálne pomôže adresná pomoc, bývanie, podpora a keď už sa začlení a je s deťatkom zabehnutá, už môže "vyletieť z hniezda" aj sama)

sardinka333
22. sep 2015

@aristka ale ved nech ho da preč ked chce...len mi to pride od teba tak, ze akakolvek pomoc je teda zbytočná lebo šak je to len na nejaku dobu a potom čo? Niekedy riešenia prichadzaju postupne a naozaj sa na začiatku nevie ako to bude o rok,dva, tri...to asi nevie nikto. Ale ak zena naozaj chce si dieťa nechať tak hlada sposoby a nie dovody a sposoby existuju - nebude to jednoduché, ale uprimne...na to mala dotyčná myslieť pred tým ako otehotnela. A nech tu nikto na mna nejde so ,,sudením,, lebo x zien robí chyby ok - chybovať je ludské , ale x zien sa nepoučí...ma napr. 2 deti každé s iným mužom, potom ma zase partnera a zase akoze ,,neplanovane,, otehotnie..akoby tie ich negativne skusenosti im ziadne poučenie nedali. To su nezodpovedné zeny pre mna bez rozumu, hnané len chtičmi a hladom po láske...ale bez rozmýšlania čo bude...A kto takto zije ma zial problémy.

cecil36
22. sep 2015

@aristka presne toto som isla napisat...
@emita
@magimary uprimne len co som zbezne pozrela tie pribehy, bo konkretna pomoc vypisana nie je nikde, tak je tam vela blabolu o minulosti cize klasicka kazuistika...ae mna zaujimalo nie to ze nasli mi utulnu garsonku, ale kto tu garsonku plati na ako dlho a ci bude dostavat peniaze na stravu bo rodicak je nieco cez dvesto eur. Ako dlho mozu byt v krizovom centre a co potom? Mna zaujima dlhodoba pomoc nie to, ze sme ubytovali tehulu... ako pekne, ale co dalej? Ja som nedavno jednej mamine v hmotnej nudzi vybavila mliecko na pol roka, ale je to len mliecko...kde su ine veci, strava, najom... Nemozeme vyrisit jednu zlozku pomoci a pri druhej sa tvarit, ze vlastne nie je alebo, ze hadam pomoze niekto iny. A ak nie, co potom? Skonci mamina s dietatom v zahradnej chatke?

magimary
22. sep 2015

@cecil36 je tam uvedený kontakt, zavolaj si, SOM SI ISTÁ, že ti odpovedia na všetky otázky, ak ťa tak zaujímajú, prípadne im SAMA poskytni nejakú pomoc...

vyššie to sardinka dobre napísala, ak sa niekomu zdá pomoc nedostatočná, nie je podľa neho potom potrebná vôbec...
lenže vždy treba od niečoho začať...
tá pomoc sa potom nabaľuje aj ďalej, hlavne že sa človek dostane do toho systému...
a to dsa dostane, najmä ak mu to niekto z 80000 ľudí predostrie, prezentuje...