icon

Ako sa zbaviť jarných alergií?

matejq
26. máj 2026

Pridávam tento príspevok, lebo na internete často vidím rôzne „zaručené tipy“ na liečbu alergií, ktoré sú skôr reklamou na doplnky a prírodné produkty ktoré mne nefungovali. Ja som na nich stratil veľa času a každú jar som sa len trápil.

Mám 16 alergií a roky som hľadal riešenie. Vyskúšal som množstvo prírodných postupov – med, inhalácie, kúpele s morskou soľou a podobne – ale bez dlhodobého efektu. Jediný reálny rozdiel prišiel buď počas pobytu pri/na mori, alebo po nasadení LORATADIN 1A Pharma (antihistaminikum).

Po jeho užívaní (jedna tabletka denne) mi výrazne ustúpili/úplne zmizli príznaky ako svrbenie očí, hrdla a kýchanie. Predtým som na jar reagoval takmer na všetko, od zvieracích chlpov až po prach vo vzduchu. Dnes mám symptómy pod kontrolou a jar konečne zvládam normálne fungovať.

Než som vyskúšal LORATADIN, osvedčila sa u mňa aj zmena stravy – po obmedzení mliečnych výrobkov som si všimol zlepšenie, aj keď hlavný efekt malo až antihistaminikum.

Dúfam, že tento príspevok niekomu pomôže užiť si jar namiesto len "prežívania".

patrike
26. máj 2026

Nic prekvapujuce, ani zazracne, len moderne lieky funguju ako maju. Na rozdiel od homeopatik a roznych sarlatanstiev.

anonym_ccab5c
26. máj 2026

Allegra je tiez skvela bez vedlajsich efektov... co sa tyka stravy, na to davaj bacha stale, zbytocne si drazdit creva nema vyznam...co dychas ovplyvnit tak nevies. Doma vzdy sprcha ako vstupis, pelovy filter v miestnosti, v najhorsej sezone neotvarat okna, inak mas pel na paplonoch...

anonym_ed831e
26. máj 2026

@matejq k tomu co mudro poznamenal @patrike dodam, ze aj ty trosku davas "zarucene tipy", respektive k tomu sklazavas... lebo
1, na co si alergicky (aj na viacej veci) ti zisti vysetreniami alergolog...
2, ak nie si alergicky na mlieko, tak zbytocne ho budes vynechavat... tak isto ak nie si alergicky na zvieracie chlpy, tak nie si...

Alergolog mi predpisuje antihistaminikum, ktore samozrejme funguje, preco by nemalo...

anitka63
26. máj 2026

najst si vhodne tabletky, ktore to pomozu prekonat.

simsalabim
26. máj 2026

@matejq a nad desenzibilizacnou liecbou, ci uz vo forme injekcie, kvapiek ci tabletiek si neuvazoval? Mne velmi vyrazne pomohla. Inak to, ze ti zabralo antihistaminikum nie je nic zazracne, ale na druhej strane to je super, ze stacilo iba to. Jedno z mojich deti pred desenzibilizaciou fugovalo na 2 roznych antihistaminikach, kvapkami do uci, sprejom do nosa a na priedusky, cisticka vzduchu sla na plne obratky a aj tak zle.

patrike
26. máj 2026
@anonym_ed831e

@matejq k tomu co mudro poznamenal @patrike dodam, ze aj ty trosku davas "zarucene tipy", respektive k tomu sklazavas... lebo
1, na co si alergicky (aj na viacej veci) ti zisti vysetreniami alergolog...
2, ak nie si alergicky na mlieko, tak zbytocne ho budes vynechavat... tak isto ak nie si alergicky na zvieracie chlpy, tak nie si...

Alergolog mi predpisuje antihistaminikum, ktore samozrejme funguje, preco by nemalo...

@anonym_ed831e Ano. Zaklad je dokladne vysetrenie a podla toho liecba. Tych liekov je chemicky asi 5 az 10, vacsine uz skoncil patent, vyraba to kde-kto pod roznymi nazvami. Vela pomozu aj kvapky / injekcie, kde si telo postupne zvyka na alergen. Pripadne pridat sprej do nosa , bud cisty antihostamin alebo kortikoid alebo mix.

anonym_c46667
26. máj 2026

"jarné alergie" mi začali pred 40 rokmi v puberte. Najskôr lieky, injekčne vakcíny, trpela som ako pes. Cez deň som prakticky nemohla ísť von, do školy nadopovaná liekmi. Zmiernili sa po pôrodoch, neskôr sa však pridali potravinové, riešila som už iba prírodne homeopatiou, radikálna zmena stravy (paleo), meditácie, práca s telom a dychom.

anonym_6578a3
26. máj 2026
@patrike

Nic prekvapujuce, ani zazracne, len moderne lieky funguju ako maju. Na rozdiel od homeopatik a roznych sarlatanstiev.

@patrike predstav si, že existujú prírodné antihistaminiká a liečivá proti alergií... Samozrejme, že je jednoduchšie a pohodlnejšie pchať do seba chémiu také " kortikoidy " než si niečo zistiť, alebo nechať poradiť o alternatívnej liečbe od naturopata - šarlatána.

anonym_c7002b
26. máj 2026
@anonym_6578a3

@patrike predstav si, že existujú prírodné antihistaminiká a liečivá proti alergií... Samozrejme, že je jednoduchšie a pohodlnejšie pchať do seba chémiu také " kortikoidy " než si niečo zistiť, alebo nechať poradiť o alternatívnej liečbe od naturopata - šarlatána.

@anonym_6578a3 aké?

hiro
26. máj 2026

Očkovanie na covid, na 4 roky kľud.

miriamzba
26. máj 2026
@simsalabim

@matejq a nad desenzibilizacnou liecbou, ci uz vo forme injekcie, kvapiek ci tabletiek si neuvazoval? Mne velmi vyrazne pomohla. Inak to, ze ti zabralo antihistaminikum nie je nic zazracne, ale na druhej strane to je super, ze stacilo iba to. Jedno z mojich deti pred desenzibilizaciou fugovalo na 2 roznych antihistaminikach, kvapkami do uci, sprejom do nosa a na priedusky, cisticka vzduchu sla na plne obratky a aj tak zle.

@simsalabim ahoj, prosím na ako dlho Ťa ta desenzibil.liecba zbavila alergie? Muž na to kedysi chodil a pomohlo, ale len na pár rokov. Potom sa mu to rozbehlo tak ako predtým. A pred 4 rokmi sa rozvinula silná alergia aj u mňa a zhoršuje sa.

miriamzba
26. máj 2026
@hiro

Očkovanie na covid, na 4 roky kľud.

@hiro to fakt? Tak to je ten lepší prípad. U mňa sa práve po očkování spustila alergia.

patrike
26. máj 2026
@anonym_6578a3

@anonym_6578a3 Iste. Prirodne. Rovnako ako na rakovinu, vsak ?

anonym_6578a3
26. máj 2026
@patrike

@anonym_6578a3 Iste. Prirodne. Rovnako ako na rakovinu, vsak ?

@patrike kľudne do seba pchaj chémiu, mne pomáhajú prírodné AH 🙂

patrike
26. máj 2026
@anonym_6578a3

@patrike kľudne do seba pchaj chémiu, mne pomáhajú prírodné AH 🙂

@anonym_6578a3 Tak presne napis, ktore to su a aky je mechanizmus ich ucinku v tele.

anonym_6578a3
26. máj 2026
@patrike

@anonym_6578a3 Tak presne napis, ktore to su a aky je mechanizmus ich ucinku v tele.

@patrike zbytočne budem vypisovať čo mi pomáha a čo zhoršuje príznaky, každý organizmus reaguje inak. Vyskúšaj niektoré prírodné AH, alebo navštív dobrého naturopatha nadstaví ti liečbu.

simsalabim
26. máj 2026
@miriamzba

@simsalabim ahoj, prosím na ako dlho Ťa ta desenzibil.liecba zbavila alergie? Muž na to kedysi chodil a pomohlo, ale len na pár rokov. Potom sa mu to rozbehlo tak ako predtým. A pred 4 rokmi sa rozvinula silná alergia aj u mňa a zhoršuje sa.

@miriamzba u dcery vyrazne a ucinok trva uz par rokov, asi 5?. Ja sama som ako dieta mala injekcie na travu a na travy alergicka odvtedy nie som - a to uz mam nad 50, cize ucinok tak 40 rokov. Pred par rokmi som zacala desenzibilizaciu Staloralom (ambrozia, palina) a tiez mi vyrazne pomohla, minulu sezonu som mala minimalne prejavy. Alergia na ambroziu a palinu sa mi rozvinula az vo veku cca 35 rokov a postupne sa zhorsovala. Po zacati Staloralu sa mi priznaky velmi zmiernili. Tento rok mam posledny rok Staloral, takze uvidim, aka bude buducnost.

patrike
26. máj 2026
@anonym_6578a3

@patrike zbytočne budem vypisovať čo mi pomáha a čo zhoršuje príznaky, každý organizmus reaguje inak. Vyskúšaj niektoré prírodné AH, alebo navštív dobrého naturopatha nadstaví ti liečbu.

@anonym_6578a3 Stale som sa nedozvedel, co su tie prirodne AH. To je tajne ?
Lebo na tu "hnusnu chemiu" ti vymenujem z hlavy :
rupatadin, loratadin, cetirizin ...

anonym_6578a3
26. máj 2026
@patrike

@anonym_6578a3 Stale som sa nedozvedel, co su tie prirodne AH. To je tajne ?
Lebo na tu "hnusnu chemiu" ti vymenujem z hlavy :
rupatadin, loratadin, cetirizin ...

@patrike začínaš byť vážne otravný, nie si schopný nájsť základné info na nete??

anonym_010cc9
26. máj 2026

Antihistaminiká len potláčajú symptómy. Či už z lekárne alebo od spomínaných šarlatanov 😃 jediná liečba je vakcína. Už niekoľko desiatok rokov. Zatiaľ nič iné nevymysleli

patrike
26. máj 2026
@anonym_6578a3

@patrike začínaš byť vážne otravný, nie si schopný nájsť základné info na nete??

@anonym_6578a3 Vies, ako chemicky zniceny som vratane mozgu ? Preto sa radsej opytam teba, ked tvrdis, ze su tu nejake prirodne AH.
Mam aj doplnkovu otazku : ak niekoho s alergiou na hmyz postipe vcela aky je postup ? Nechat ho prirodne zdochnut a podat malo ucinne "prirodne AH" alebo volat zachranku a zatial napichat chemiou ?