Dlhotrvajúce svrbenie a vyrážky
Ahojte, hľadám radu alebo skúsenosť s kožným problémom, ktorý ma trápi už niekoľko týždňov a zatiaľ nič nezaberá trvalo.
Priebeh:
• Začiatok: Svrbenie začalo na podbrušku. Potom prišlo asi 3-týždňové obdobie relatívneho pokoja, no následne sa to vrátilo v oveľa silnejšej intenzite. Neskôr sa mi začali robiť vyrážky (najviac tam kde som sa škriabal teda stehná, zadok, spoj medzi zadkom a stehnami kde sa zohyba koža)
• Šírenie: Svrbenie rozšírilo na stehná, zadok a neskôr na celý trup (brucho, chrbát, podpazušie).
• Akútny stav: Tento pondelok sa mi na bruchu vyhodila masívna reakcia (vyzerá to ako silná žihľavka) a v noci ma svrbelo prakticky celé telo od pása nahor. Tu som si myslel, že by to mohla byť alergia na praci prostriedok a vyhodilo sa mi to z trička, ktore bolo vyprane v spominanom prostriedku. Tato reakcia nastala až ovela neskôr potom, ako ma už svrbela “trenirkova” oblasťa mal som vyražky.
Doterajšia liečba:
1. 1. návšteva kožného: Ešte som vyražky nemal, lekár si nebol istý, predpísal Infectoscab (na parazity) a Locoid Lipocrem. Zlepšenie bolo minimálne.
2. 2. návšteva: Začali sa mi objavovať vyrážky, nasadený Prednison (tabletky) a Beloderm (masť). Beloderm stav výrazne zlepšil, ale hneď ako som ho vysadil, všetko sa vrátilo v dvojnásobnej sile.
3. 3. návšteva (streda): Dermatológ mi z vyhadzaného brucha určil diagnózu ako kontaktná alergia. Dostal som Infileu (silný kortikoid) a Lipobase na premasťovanie. Tiež ma poslal na epikutenne testy.
Dôležité pozorovania:
• Už 10 rokov užívam antihistaminikum Fixit. Všimol som si, že keď som si dal dvojnásobnú dávku, tá akútna reakcia na bruchu začala ustupovať.
• Mám pocit, akoby som mal na bruchu a chrbte permanentnú žihľavku.
• Najhoršie je to večer a v noci – pod oblečením ma to neznesiteľne svrbí najmä mad ranom medzi 5-7 na spoji pod zadkom. Tam som sa aj najviac škrabal a mam najviac vyrážok
•Už viac ako 2 tyždne perieme veci len vo vode a octe (aj preto si myslim že by stym mohlo byt spojene to nepreprate tričko) avšak bez zlepšenia.
•Cca tyžden držím prisnu histaminovu dietu z ryže, zemiakov, mrkvy a jablk, rovnako bez zlepšenia.
Po všetkych možnych konzultaciach s umelou inteligenciou a guglenim (som laik a netušim, preto sa tu pytam) si myslim, že by to mohla byť alergia na ten praci gel ktora mi to spustila v trenkovej oblasti a postupne sa to presunulo do chronickeho stavu, kde ma draždi už prakticky čokolvek. Ďakujem
ked si teda myslis ze je to reakcia na praci gel, skusil si ho vymenit? rovnako aj praci prasok? co sa tyka stravy, si si isty ze to nemoze sposovobat ani ryza,zemiaky, mrkva ci jablka? nepouzivas bujony na varenie?
@anonym_5e5f31 Ahoj ďakujem za odpoved. Aj sme ho skušali vymeniť aj ale ako píšem, perieme už asi 2 tyždne len no vode. Ohladom stravy dobry point ale nikdy som žiadnu alergiu na potravinu nemal tak to si nemyslim.
@anonym_5e5f31 Ahoj ďakujem za odpoved. Aj sme ho skušali vymeniť aj ale ako píšem, perieme už asi 2 tyždne len no vode. Ohladom stravy dobry point ale nikdy som žiadnu alergiu na potravinu nemal tak to si nemyslim.
@warzenkaktus tak drzim palce, este co mi napada tak nos len oblecenie zo 100% bavlny, skus sa fakt teraz vyhnut polyesteru
Tiež som nemala alergiu na žiadnu potravinu ale pred pár rokmi ma začalo svrbiet telo na miestach kde je podprsenka, doskriabala som sa až do stavu ,,cucflekov” a koza ostala zjazvena, medzitým svrbenie a opuchy prstov a rúk a extrémne vysypy na tvári a neskôr sa pridalo neznesiteľne svrbenie hlavy, skočila som tak ze som si vlasy umývala so samponom môjho psa lebo ma nedeazdil - potom som prišla na to prečo (kupovala som mu kvalitnejší šampón ako sebe). Na alergologii mi zistili intoleranciu na konzervaty, farbiva a glutamat. Od kedy som zmenila kozmetiku a stravu mám kľud zo všetkými vyššie spomínanými ťažkosťami kym nezjem niečo z pazravosti čo by som nemala
Tiež som nemala alergiu na žiadnu potravinu ale pred pár rokmi ma začalo svrbiet telo na miestach kde je podprsenka, doskriabala som sa až do stavu ,,cucflekov” a koza ostala zjazvena, medzitým svrbenie a opuchy prstov a rúk a extrémne vysypy na tvári a neskôr sa pridalo neznesiteľne svrbenie hlavy, skočila som tak ze som si vlasy umývala so samponom môjho psa lebo ma nedeazdil - potom som prišla na to prečo (kupovala som mu kvalitnejší šampón ako sebe). Na alergologii mi zistili intoleranciu na konzervaty, farbiva a glutamat. Od kedy som zmenila kozmetiku a stravu mám kľud zo všetkými vyššie spomínanými ťažkosťami kym nezjem niečo z pazravosti čo by som nemala
@anonym_88b5c0 Ďakujem krasne za odpoveď. Tym ako ti to pribudali mi to celkom pripomina to moje. Prosim, ake testy ti na alergologii robili?
@anonym_88b5c0 Ďakujem krasne za odpoveď. Tym ako ti to pribudali mi to celkom pripomina to moje. Prosim, ake testy ti na alergologii robili?
@warzenkaktus klasika brali mi krv plus kožné testy + crohnova choroba, deravé črevo, celiakia a laktóza - z toho nevyšlo nič chvalabohu, mala som aj poriadne kŕče po niektorých jedlách ako je kapusta či ovocie či polievky, a bolo to vlastne z benzoanu a glutamatu

ked si teda myslis ze je to reakcia na praci gel, skusil si ho vymenit? rovnako aj praci prasok? co sa tyka stravy, si si isty ze to nemoze sposovobat ani ryza,zemiaky, mrkva ci jablka? nepouzivas bujony na varenie?