icon

Zmierni pobyt pri mori príznaky autizmu u detí?

12. júl 2026

Ahojte, je pravda, že pobyt pri mori zmierňuje priznaky autizmu?
Ide o to, že sesternicin syn ma 6 rokov a nedavno mu to zistili. Sesternica nema velmi peniaze, zaraba minimalku a ziada v rodine o pomoc, chce ist s nim na Arubu, vraj tamojsie klimaticke zmeny mu prospeju. Ale dokopy ten dvojtyzdnovy pobyt bude stať okolo 5000eur za nich dvoch.
Prispeli by ste?

Strana
z2
anonym_87b822
12. júl 2026

Mam doma autistu a toto mi pride ako cista kalkulacia, keby chcela na auto ak nan nema alebo na terapie ci upravu prostredia doma aby bol maly v bezpeci a mal spravne podnety tak budis. Ale dovolenka tak daleko urcite nejak dlhodobo a radikalne nezmeni jeho stav. A ta cesta lietadlom mu tiez nepomoze.. u nas este aj utlmujuce lieky kt tu niekto radi na let posobia stimulujuco a syn je ako naspeedovany, vrieska vala sa po zemi, pri autizme clovek nikdy nevie ako zaberu a velakrat presne naopak ako sa ocakava ..Ja by som neprispela lebo to nerobi pre dieta ale pre seba. Taku sumu by mohla vyuzit omnoho lepsie v prospech dietata..

kacena4
12. júl 2026

ahojko moj nazor, NIE NEPOMOZE, keby to tak bolo ze by klimaticke zmeny pomohli "liecit" autizmus vsetci s detmi s nim by sa tam prestahovali v pri mori by nik z primeskych nemal autizmus. co nie je pravda... autizmus sa neda liecit je to neurovyvinove celozivotne ochorenie

anonym_b5934b
12. júl 2026
@1sally12

Určite nie. Ešte si aj destináciu bude vyberať? 🙄

@1sally12 V roku 2026 si mysliet, ze pobyt pri mori zmierni autizmus...no, ocividne nebude chlapec jediny v rodine s nejakou diagnozou😬

januska12323
12. júl 2026

Sesternica vás chce len využiť, neprispej ani cent a povedz to aj ostatným. Autizmus sa nedá nijak vyliečiť.

moony99
12. júl 2026

Autizmus je celoživotná diagnóza, poškodenie mozgu, tam nepomôže nič, dokonca zmena prostredia, zmena každodenných ritualov, jedla a pod. to môže len zhoršiť. Keby more pomáhalo, všetci sú vyliečení.

marca12
12. júl 2026

S autistickym synom cestovat na Arubu? V lietadle co bude robit? Nech ide v septembri,ked nechcem turizmus. Nie,neprispela by som na Arubu.

anonym_c6f3d0
12. júl 2026
@anonym_c517ca

@anonym_autor Na autizmus nič nepomôže, ale sesternica si bude vďaka diagnóze syna lepšie žiť a dopraje predovšetkým sebe veci, na ktoré si doteraz nedokázala zarobiť. Štát jej prispeje, rodina jej prispeje a mozno aj zbierku si onedlho založí. Takto je to na Slovensku teraz zvykom.

@anonym_c517ca mozes specifikovat ako stat prispieva rodinam s detmi s PAS? Mozno mi to uniklo a rada by som to aj ja vyuzila, lebo zatial som nenasla ziaden statny prispevok, na ktory by sme mali narok napriek tomu, ze mame dieta s PAS

anonym_df2424
12. júl 2026

@anonym_autor pane boze, len let tam trva celu vecnost. Nikto so zdravym rozumom neprispeje na takyto neskonaly vymysel

veselo_neveselo
12. júl 2026

@anonym_autor haha, to aky vtip. A hned rovno na Arubu. Ani by ma nenapadlo, nech si zarobi sama. Tebe odporucam ani tych 50 nedavat, vobec ju v tychto vymysloch nepodporuj.

anonym_3b410e
12. júl 2026

Neprispela by som ani cent. Sesternica sa chce len priživiť a využiť diagnózu dieťaťa, aby mala All inclusive dovolenku

anonym_4a8ab8
12. júl 2026

Mám jedno dieťa s astmou s jedno s autizmom, a teda k moru by som šla jedine kvôli tej astme 😂 ...to bude zrejme nejaká špekulácia. A áno ako aj iné činnosti môže sa autistov páčiť piesok, voda atď ale to sa dá zariadiť aj inde nie zrovna na arubu. A na druhej strane viem že sa kedy stane že práve autisti sú citlivý na hluk a vyslovene neznesú ten neustály sun vody (samozrejme záleží od prípadu). Tipujem že keď má u 6 rokov nebude ťažký prípad, nato by prišli dávno. A ked teda chce aby sa zlepšoval, jedno more to nespravi, mala by skôr popremýšľať na terapia mi ktoré sú možné chodiť po celý rok, a ktoré tiež stoja nejaké peniaze.

anulik12
12. júl 2026

Ako bolo spomenuté delfiniterapia vraj pomáha. Môj syn autista miluje more, ale keď sme boli prvý krát pri mori strašne sa mora bál,aj tie vlny sú hlučné..do mora ani nešiel. Už bol ten chlapček pri mori? Vôbec sa mu to nemusí páčiť. A ten dlhy len... No,ale dovolenka pre maminu super 😅 nikdy by mi nenapadlo pýtať od rodiny peniaze, lebo mam syna autistu.

anonym_531626
12. júl 2026

@anonym_autor
No keby chcela ist na Maldives tak by som prispela ale Aruba neviem kde je tak nie.

anonym_30c838
12. júl 2026

@anonym_autor Nemyslím si že zmierni. Ale napr. na delfinoterapiu by som prispela. To si skôr ona chce urobiť peknú dovolenku za vaše peniaze. A 14 hodín cesty? To je dosť teda. 1x by mohla vyskúšať ako tu radia napr. Chorvátsko. Dcéra bola so synom autistom v Egypte a vnuk bol v mori 1x, viac nechcel - slaná voda a cez piesok ho musela niesť na rukách. Mal 10 rokov vtedy.. Nechcel sa dotknúť piesku ani v šlapkách. Celú dovolenku bol iba v bazéne.

anonym_320761
12. júl 2026

Mam autistku boli sme niekolko krat pri mori a vzdy to zle znasala. More moze pomoct senzoricky- opakujuce sa vlny, jemny piesok… ale aj to mu pomoze max ten tyzden co je tam, ale vsetko okolo toho mu bude robit problemy- letisko, let, zmena prostredia, atd… neprispela by som na takyto vylet ani sestre, nie to este sesternici.

anonym_9c733d
12. júl 2026

Mam syna s autizmom...nie nepomôže mu more zmierniť prejavy PAS, ani som o takej teórii nikdy nepocula

anonym_3bd2cb
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2