icon

Ako znížiť cholesterol prirodzene a bez liekov?

simona825
11. feb 2026
Strana
z2
anonym_095048
11. feb 2026

@simona825 uprava stravy a pohyb kazdy den

unbeholfen
11. feb 2026

Pohybu síce mám dosť, ale tú stravu neviem upraviť lebo som pažravý a chutia mi práve nezdravé jedlá.

anonym_074e9b
11. feb 2026

Nič, len lieky.

anonym_095048
11. feb 2026
@unbeholfen

Pohybu síce mám dosť, ale tú stravu neviem upraviť lebo som pažravý a chutia mi práve nezdravé jedlá.

@unbeholfen ja som pazrava tiez ale ked som sa zacala hybat, mam lepsie vysledky nez chudsi clovek. a ja mam nadvahu a dobre vysledky

unbeholfen
11. feb 2026
@anonym_095048

@unbeholfen ja som pazrava tiez ale ked som sa zacala hybat, mam lepsie vysledky nez chudsi clovek. a ja mam nadvahu a dobre vysledky

@anonym_095048 bohvie od čoho to je lebo ja ho mám len zvýšený ale ešte nepovedali že lieky na to treba.

anonym_095048
11. feb 2026
@unbeholfen

@anonym_095048 bohvie od čoho to je lebo ja ho mám len zvýšený ale ešte nepovedali že lieky na to treba.

@unbeholfen kolko mas.

enmery
11. feb 2026
@anonym_074e9b

Nič, len lieky.

@anonym_074e9b Hlúposť.

enmery
11. feb 2026

Pestrá zdravá strava a pohyb. Stačia aj prechádzky.

anonym_eb8f62
11. feb 2026

@simona825 obmedziť kupované sladkosti, kombinácia cukru a palmoveho oleja je to najhoršie na cholesterol

unbeholfen
11. feb 2026
@anonym_095048

@unbeholfen kolko mas.

@anonym_095048 to neviem ale pamätám že spomínali že zvýšený. A aj cukrovku 2 typu. Že to je všetko kvôli strave a mám jesť zdravšie.

unbeholfen
11. feb 2026
@anonym_eb8f62

@simona825 obmedziť kupované sladkosti, kombinácia cukru a palmoveho oleja je to najhoršie na cholesterol

@anonym_eb8f62 ja fičím práveže ma vysokospracovaných potravinách, polotovaroch, hotovom jedle a sladkostiach. Takže ja si o ten cholesterol doslova koledujem. Paradox že tolko cepujú fajčiarov a alkoholikov že to škodí, a tie moje fastfoody a sladkosti škodia 5x viac ako alkohol a fajčenie. Keby som namiesto prežierania sa sladkosťami a fastfoodom fajčil alebo vypil flašu vína, by som bol zdravotne lepšie.

anonym_ef56b8
11. feb 2026

@simona825 Armo lipid a pohyb - mne toto pomohlo, ide to pomaly dole. Ja som pár veci v strave obmedzila tiež, ale veľmi nebolo z čoho, lebo ja nemám rada hranolky, čipsy tiež nie, burgre a všelijaké tie omáčky k tomu už vôbec nie, vôbec nevyprazam. Mastné nemám rada, sladké vody mi nechutia…

unbeholfen
11. feb 2026
@anonym_ef56b8

@simona825 Armo lipid a pohyb - mne toto pomohlo, ide to pomaly dole. Ja som pár veci v strave obmedzila tiež, ale veľmi nebolo z čoho, lebo ja nemám rada hranolky, čipsy tiež nie, burgre a všelijaké tie omáčky k tomu už vôbec nie, vôbec nevyprazam. Mastné nemám rada, sladké vody mi nechutia…

@anonym_ef56b8 fuuu ty to máš dobré a závidím ti to. Všetko čo si vymenovala že ti nechutí, ja zbožňujem.

anonym_095048
Včera o 00:08
@unbeholfen

@anonym_eb8f62 ja fičím práveže ma vysokospracovaných potravinách, polotovaroch, hotovom jedle a sladkostiach. Takže ja si o ten cholesterol doslova koledujem. Paradox že tolko cepujú fajčiarov a alkoholikov že to škodí, a tie moje fastfoody a sladkosti škodia 5x viac ako alkohol a fajčenie. Keby som namiesto prežierania sa sladkosťami a fastfoodom fajčil alebo vypil flašu vína, by som bol zdravotne lepšie.

@unbeholfen no vsp sú fakt jed ajcukor presne ako chlast a cigarety

lindusss2016
Včera o 04:50
@unbeholfen

@unbeholfen a akeho pohybu mas dost? Ludia sa mylne domnievaju, ze domace prace alebo fyzicka robota im zabezpecia dostatok pohybu. Tym pohybom sa vdak mysli cielene cvicenie, denne aspon pol hodina (to je fakt minimum). Ist pesi do roboty a z roboty je super, ale rozhodne to nestaci

simsalabim
Včera o 06:02
@unbeholfen

@unbeholfen fastfood a v inej diskusii nariekas, ze nebudes par dni do vyplaty jest, lebo ti ostalo 11 centov. Keby si zapojil rozum a stravoval sa normalne, racionalne, doma a 1 fastfood tyzdenne si dal ako odmenu, potesila by sa aj penazenka aj tvoj cholesterol.

unbeholfen
Včera o 06:25
@lindusss2016

@unbeholfen a akeho pohybu mas dost? Ludia sa mylne domnievaju, ze domace prace alebo fyzicka robota im zabezpecia dostatok pohybu. Tym pohybom sa vdak mysli cielene cvicenie, denne aspon pol hodina (to je fakt minimum). Ist pesi do roboty a z roboty je super, ale rozhodne to nestaci

@lindusss2016 nedomnievajú sa myslne lebo fyzická práca je pohyb a spaluje to kalórie. Pól hodina, ani hodina cvičenia sa nevyrovná 8 hodinám pohybu. Každý pohyb je pohyb.

unbeholfen
Včera o 06:27
@simsalabim

@unbeholfen fastfood a v inej diskusii nariekas, ze nebudes par dni do vyplaty jest, lebo ti ostalo 11 centov. Keby si zapojil rozum a stravoval sa normalne, racionalne, doma a 1 fastfood tyzdenne si dal ako odmenu, potesila by sa aj penazenka aj tvoj cholesterol.

@simsalabim však práve preto nemám peniaze lebo fastfood je drahý.

anonym_37c275
Včera o 06:29
@unbeholfen

@unbeholfen nie, nebol, pretože alkoholom a fajčením sa časom tiez prepracuješ k iným chorobám. Zdravia strava neznamená, že zo dňa na den mysis byt kuchár. Stačí vymeniť par potravín, pridať zeleninu, vodu a pohyb.

simsalabim
Včera o 06:33
@unbeholfen

@simsalabim však práve preto nemám peniaze lebo fastfood je drahý.

@unbeholfen ved prave preto som ti napisala - citujem: "Keby si zapojil rozum a stravoval sa normalne, racionalne, doma a 1 fastfood tyzdenne si dal ako odmenu, potesila by sa aj penazenka aj tvoj cholesterol." Ak si nerozumel, poviem to jednoducho: 1) naplanuj si jedalnicek a jedz doma 2) fast food si kup raz za tyzden. A este ti poradim - ak si kupis mlete maso a hamburgrove zemle, sam si doma urobis hamburger a urcite to bude lacnejsie. Len to musis naozaj zacat planovat jedalnicek a hospodarit s tym, co mas. Lebo stravovat sa vo fastfoodoch je luxus, na ktory ty nemas.

anonym_d8bd8b
Včera o 06:59

Znížiť príjem cukru, sladkých vôd apd. Ja som mala cholesterol viac ako 6 a TGA som mala cez 3. Vylúčila som sladké vody, a prestala jesť sladkosti. Plus som pridala fyzickú aktivitu 3x do týždňa a mám všetko v norme. Žiadnu inú úpravu straby som neurobila, jem všetko.

lindusss2016
Včera o 07:21
@unbeholfen

@lindusss2016 nedomnievajú sa myslne lebo fyzická práca je pohyb a spaluje to kalórie. Pól hodina, ani hodina cvičenia sa nevyrovná 8 hodinám pohybu. Každý pohyb je pohyb.

@unbeholfen kazdy pohyb je sice pohyb, ale fyzicka praca spaluje tych kalorii uplne minimum... Mnoho obeznych ludi pracuje fyzicky, ale sportovci obezni nie su... Preco asi?

anonym_63a775
Včera o 07:22
@enmery

@anonym_074e9b Hlúposť.

@enmery neni to pravda, ze je to hlupost, mali sme v rodine vedca, ktorý skúmal cholesterol a možnosti eliminácie cholesterolu v mliečnych produktoch prostredníctvom cyklodextrinu a bol nazoru, ze keď máš genetické predispozície na zvýšený cholesterol, tak ti výrazne strava nepomoze a užívanie liekov je menej rizikove ako to, ze zijes s vysokým cholesterolom a pokúšas sa ho znizit stravou, to ide len do určitej miery.

anonym_9209c1
Včera o 08:13
@anonym_63a775

@enmery neni to pravda, ze je to hlupost, mali sme v rodine vedca, ktorý skúmal cholesterol a možnosti eliminácie cholesterolu v mliečnych produktoch prostredníctvom cyklodextrinu a bol nazoru, ze keď máš genetické predispozície na zvýšený cholesterol, tak ti výrazne strava nepomoze a užívanie liekov je menej rizikove ako to, ze zijes s vysokým cholesterolom a pokúšas sa ho znizit stravou, to ide len do určitej miery.

@anonym_63a775 presne tak, ak to máš geneticky dané, môžeš aj sa aj posr.ť, aj tak s tým nič neurobíš okrem liekov. Genetika je v tomto neúprosná. Môj otec mal vysoký cholesterol, športoval, nepil, nefajčili, bol chudý,.mal prvú CMP v 45 a zomrel na CMP v 52 rokoch. Ja nejem mliečne výrobky, pohybu mám extrémne veľa, cvičím, samozrejme žiaden alkohol,.cigarety a tiež mám cholesterol, bohužiaľ.

anonym_ef56b8
Včera o 08:30
@unbeholfen

@anonym_ef56b8 fuuu ty to máš dobré a závidím ti to. Všetko čo si vymenovala že ti nechutí, ja zbožňujem.

@unbeholfen no vidíš, a aj tak som mala zvýšený cholesterol, teraz je už v tom správnom intervale, ale stále je to horná hranica. 😕

anonym_074e9b
Včera o 08:38
@anonym_63a775

@anonym_63a775 presne tak. V rodine 2 mozgové príhody. 2 roky som skúšala prírodnú liečbu, nezabrala. Nebudem riskovať.

unbeholfen
Včera o 13:07

Ale tí čo sa k cholesterolu a cukrovke 2 typu vyžrali. Tí to stravou vedia opraviť. Ja pokazím ešte aj dobrú genetiku. Tí čo vedia čo všetko požerem a v akých množstvách, obrazne pobedali že je vo mne reaktor. Že im by už bolo z toho zle. Požičal som si od kamoša a idem na kebab, mám strašnú chuť. Cestou do roboty kúpim 2 litrovú coca colu, ktorú aj za noc vypijem. Cez víkend pôjde diabolská pizza. Teda pikantná, s klobásou, slaninou, cinulou, baraními rohmi, čili papričkami…

simsalabim
Včera o 14:06
@unbeholfen

Ale tí čo sa k cholesterolu a cukrovke 2 typu vyžrali. Tí to stravou vedia opraviť. Ja pokazím ešte aj dobrú genetiku. Tí čo vedia čo všetko požerem a v akých množstvách, obrazne pobedali že je vo mne reaktor. Že im by už bolo z toho zle. Požičal som si od kamoša a idem na kebab, mám strašnú chuť. Cestou do roboty kúpim 2 litrovú coca colu, ktorú aj za noc vypijem. Cez víkend pôjde diabolská pizza. Teda pikantná, s klobásou, slaninou, cinulou, baraními rohmi, čili papričkami…

@unbeholfen myslela som, ze si planoval tyzden nejest, lebo si minul vsetky peniaze do vyplaty... ale komu niet rady, tomu niet pomoci.

unbeholfen
Včera o 14:09

Tak podarilo sa mi požičať si… Horší pocit to bude keď príde výplata a potom všetkým vraciať čo som su napožičiaval kade tade. Len kvôli pažravosti. Kiež by som vydržal pôstivať celý ten týždeň pred výplatou…
Takže keď sa mi minú peniaze, tak to či ma čaká pôst záležľ od dobrej vôle kamarátov… Oficiálne mi nikde nepožičajú keďže nespĺňam podmienky ani len na povolené prečerpanie.

Ešte horšie je keď prídem k internistovi alebo diabetológivi a obaja mi dali za úkol zdravšie jesť a schudnúť, a ja prídem pribratejší, a musím sa priznať čo som jedol lebo v krvi to vraj vidia. Ako beznádejnému pacientovi mi bolo povedané len tak medzi nami, že už sem chodia takí že pred kontrolou týždeň jedia zdravo aby sa ukázali, ale vraj v krvi je to vidno, takže vybabrú len sami so sebou, nie s lekárom.

simsalabim
Včera o 14:10
@unbeholfen

Tak podarilo sa mi požičať si… Horší pocit to bude keď príde výplata a potom všetkým vraciať čo som su napožičiaval kade tade. Len kvôli pažravosti. Kiež by som vydržal pôstivať celý ten týždeň pred výplatou…
Takže keď sa mi minú peniaze, tak to či ma čaká pôst záležľ od dobrej vôle kamarátov… Oficiálne mi nikde nepožičajú keďže nespĺňam podmienky ani len na povolené prečerpanie.

Ešte horšie je keď prídem k internistovi alebo diabetológivi a obaja mi dali za úkol zdravšie jesť a schudnúť, a ja prídem pribratejší, a musím sa priznať čo som jedol lebo v krvi to vraj vidia. Ako beznádejnému pacientovi mi bolo povedané len tak medzi nami, že už sem chodia takí že pred kontrolou týždeň jedia zdravo aby sa ukázali, ale vraj v krvi je to vidno, takže vybabrú len sami so sebou, nie s lekárom.

@unbeholfen tak uz teraz zacni planovat jedalnicek. Chat gpt ti pomoze. to je normalne tragicke, takto ist z dlhu do dlhu. Ale ako tak citam, mozes si za to sam. Ako dospely clovek by si sa mal vediet trochu ovladat a aj rozmyslat.

Strana
z2