Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie
Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂
@zuzuliak1981 fazy nie su v knihe skoro vobec popisane, aj ked inak je kniha fajn
mrkni sem> http://zivakultura.cz/2013/04/priprava-na-gaps-...
link na jednotlive fazy neviem najst, akoby tam uz nebol, ale kopirujem, co mam odlozene v pocitaci (ale prvu fazu zmaknes teoreticky cez vikend a v druhej je uz viac jedal na vyber):
1. Fáza
Základem jsou silné vývary z masa a ryb. Z týchto vývarů si připravte zeleninové polévky, které jsou vaším hlavním jídlem. Po přecedění vývaru do něj přidejte povolenou zeleninu nakrájenou na kousky. Můžete použít cibuli, květák, brokolici, pórek, cuketu, dýni atd. Důležité je odstranit všechny tvrdé části zeleniny. Všechna zelenina potřebuje být dostatečně uvařená. Když je zelenina uvařená, přidejte na závěr 1-2 lžíce nastrouhaného česneku a přiveďte polévku na krátko zpět do varu, pak vypněte a nechte chvíli odstát. Tuto polévku jezte společně s masem, které vám zbylo z vývaru, použijte také
měkké tkáně z masa, jako jsou chrupavky, a v neposlední řadě také morek z kostí.
Probiotické jídlo je další nezbytnou součástí této diety, do jídelníčkuho treba zapojit hned od počátku. Přidávat postupně a velice opatrně. Začněte tedy s 1-2 lžícemi prvních pár dní, a postupně, pokud se neobjeví nějaká nežádoucí reakce přidávejte po lžících, až budete schopni jíst pár lžic s každou miskou polévky. Začněte pouze se šťávou z kyselého zelí. Zatím nejezte samotné kyselé zelí, protože to je v tuto chvíli vláknité a proto i špatně stravitelné. Šťáva z fermentované zeleniny je také mimo jiné důležitá pro tvorbu žaludečních šťav.
2. Fáza
Pokračujte s jedením polévek s masem a měkkými tkáněmi z masa. Pijte vývar a čaje ze zázvoru a máty. Stále přidávejte víc a víc probiotického jídla do každé porce polévky. Přidejte do polévky syrový žloutek, důkladně oddělený od bílku. Začněte s jedním žloutkem denně a postupně přidávejte až budete jíst žloutek s každou miskou polévky. Až budete mít pocit, že tolerujete žloutek dobře, můžete přidat vajíčko na měkko do polévky (bílek uvařený a žloutek téměř syrový). Není důvod omezovat počet vajec za den. Pokud máte podezření na alergii, udělějte si test sensitivity. Přidejte dušené maso a zeleninu do vašeho jídelníčku. Vyvarujte se v této fázi koření, místo toho použijte jen čerstvé byliny, sůl a pepř. Obsah tuku těchto pokrmů musí být co největší. Zvyšujte příjem fermentované zeleniny. Přidejte fermentovanou rybu a gravlax, začněte s jedním malým kouskem a postupně přidávejte víc. Začněte jíst ghee - nejprve jezte lžičku a postupně přidávejte.
3. Fáza
Pokračujte se vším co už jíte. Zkuste zralé avokádo, začněte 1-3 lžičkami a postupně přidávejte. Je důležité avokádo pořádně rozmačkat. Jezte ho nejprve vmíchané do polévky, teprve potom samotné. Přidejte dýňové placičky, jednu denně a postupně přidávejte. Tyto placičky uděláte ze 3 surovin: syrová, na kaši umletá dýně, vajíčko a ořechové máslo (přírodní, neslazené a bez přidaných olejů). Vše smíchejte a smažte malé placičky na kachním, husím tuku, nebo na klarifikovaném másle. Dejte pozor ať je nespálíte. Míchané vajíčka udělané na velkém množství tuku, zase použijte kachní, husí nebo ghee. Jezte s avokádem, pokud ho dobře snášíte a vařenou zeleninou. Obzvláště vařená cibule je vynikající na
trávení a imunitu. Uděláte ji tak, že rozpustíte 4-5 lžic nějakého živočišného oleje (kachní, husí, vepřové, ghee), přidáte na plátky nakrájenou cibuly, přiklopíte a necháte podusit při mírné teplotě asi 20-30 minut, aby byla cibule měkká, sladká a průsvitná.
4. Fáza
Pokračujte s tím, co už jíte. Postupně přidávejte maso upravené pečením a grilováním. Jezte maso s vařenou zeleninou a kyselou zeleninou. Začněte přidávat za studena presovaný olivový olej do každého jídla. Začněte pár kapkami a postupně přidávejte. Můžete začít pít zeleninový, čerstvě vymačkaný džus. Začněte mrkvovým džusem, 1-2 lžičkami. Džus by měl být filtrovaný, aby jste se zbavili nežádoucí vlákniny. Můžete ho pít tak jak je, nebo si ho naředit do vody, vývaru nebo syrovátek. Je důležité každý lok doslova kousat, a pít opravdu pomalu. Postupně přidávejte na množství a až budete schopni tolerovat šálek mrkvového džusu, můžete zkusit přidat džus z řapíkatého celeru, zelí, salátu a čerstvé máty. Džus by se měl pít na lačno, nejlepší čas je tedy ráno a jako odpolední svačina. Zkuste si upéct chléb z mletých ořechů (mandlí, vlašských, pekanových atd.) nebo semínek (slunečnicových, dýňových). Tento chléb se upeče pomocí 4 surovin: mleté ořechy nebo semínka, vajíčka, nastrouhaná dýně či cuketa a nějaký tuk (ghee, máslo, kokosový olej, kachní nebo husí tuk) a trochu sole na chuť. Začněte s jedním krajíčkem za den a pomalu přidávejte.
5. Fáza
Pokud vše uvedené jídlo tolerujete bez problémů, je na čase zkusit povařené jablka, ze kterých uděláte pyré. Oloupejte jablka, odstraňte ohryzek a na trošce másla a vody je poduste, dokud nebudou měkké. Po uvaření přidejte více másla, nebo jiného tuku a rozmixujte ručním mixérem na kaši. Pokud jsou jablka kyselá, můžete přidat trochu medu. Buďte opatrní a sledujte zda se objeví nějaká reakce. Pokud žádná reakce nenastane, můžete postupně zvyšovat množství. Přidejte syrovou zeleninu, začněte s měkkými částmi zelí a oloupanou salátovou okurkou. Znovu i tady musíte být opatrní, pořádně kousat a začít od malého kousku. Pokud tolerujete zelí a okurku , můžete zkusit následující zeleninu: mrkev, rajče (pokud tolerujete nightshades zeleninu viz článek), cibuli, zelí atd. Kousejte pořádně a sledujte reakci a možné změny ve stolici, pokud se vrátí průjem, tak nejste na syrovou zeleninu připraveni a vraťte se o krok zpět, zkuste to znovu za týden nebo dva. Pokud tolerujete džus z mrkve, zelí a máty dobře, můžete přidat ovoce. Začněte s jablkem, ananasem a mangem (pokud je dostupné), ale zatím se vyvarujte citrusů.
6. Fáza
Pokud tolerujete všechno jídlo, které jste dosud zkusili, je čas ochutnat oloupané, syrové jablko. Jablko musí být dost zralé. Potom postupně přidejte ostatní syrové ovoce. Postupně ochutnávejte domácí pečené produkty, které jsou povolené na GAPS dietě. Používejte sušené ovoce jako sladidlo při pečení. Záleží na vás a na stavu vašeho zažívacího systému jak rychle nebo pomalu se úvodní dietou probijete. Někteří lidé jsou schopni to zvládnout za pár týdnů, jiným to trvá měsíce. Vaším nejdůležitějším měřítkem a indikátorem je bolest břicha a změny ve stolici. Je důležité, aby bolest břicha a průjem zmizeli, než se rozhodnete posunout do další fáze. Občas se stane, že některé jídlo budete muset představit později než je uvedeno, ale to záleží na individualních problémech dané osoby. Důležité je neustále zachovat přísun polévek a vývarů, alespoň jednou denně po dobu GAPS diety.nMůže se také stát, že se v počátku úvodní diety objeví zácpa, to díky tomu, že je odstraněna všechna vláknina z vaší diety, na kterou jsme tak zvyklí. To je normální a nemusí vás to nijak znepokojovat. Po dokončení úvodní diety, když většina vašich zažívacích obtíží je pryč, se můžete pustit do plné diety.
@zuzuliak1981 co sa tyka mliecnych vyrobkov, ono je to dost indi-vindi, kefirakom nalej dost mlieka, tyzden-dva ich vynechaj a skus pocas diety opat zaradit, aspon tak by som to spravila ja. Inak ja som kefirakov vysusila, som zvedava, ci sa mi ich casom podari vzkriesit.
My ideme od zajtra so synom opat na uvodnu (teda syn, ja si budem stravu "prilepsovat") s tym, ze rovno vezmeme z druhej fazy aj dusenu zeleninu, lebo varenu mi syn nezje. Len cisty vyvar, varene maso a k tomu dusenu cibulu/por/cuketu. Prvy den teda prva faza+dusena zelenina, druhy den pridame zltko, treti mozno trosku kyslej kapusty a potom sa uvidi. Na gapse sme uz pol roka, tak to hadam nejak zvladneme
@keziah toto som citala na gapsdiet.com, len som nevedela, ze cez tie fazy mozem tak rychlo prechadzat, predpokladam, ze stava z kyslej kapusty musi byt doma vyrobena, nie nejaka z tesca, aj ked bez konzervantov, vy ste preco na gaps? Vidite nejake vysledky?
@zuzuliak1981 no, na prvej faze sa odporuca byt 1-7 dni. viac nie. ja som na nej bola 2 dni, syn 1.5 dna. v druhej a tretej sa toho zas tak vela nepridava, ani nic problematicke (okrem bielka), takze tie idu rychlo. okrem toho, my kopec z tych veci aj tak nejeme (napr. avokado, gravlax), takze tie ani netestujeme. pamatam si, ze tekvicove veci nam nesedeli, takze aj tie teraz vypustim. stavu z kyslej kapusty sice mame alnaturu z dm, ale mam aj vlastnu nalozenu-zial, nie je dost stavnata.
u nas je gaps najma syn, kvoli sustavnemu kaslu (uz to trva asi 10 mesiacov) -je prachovy/roztocovy alergik, atopik, nabeh na astmu, teraz po lete je o kus lepsi ako na jar, ale to nemusi byt gapsom, ale aj mnozstvom d vitaminu zo slniecka, takze ucinnost gapsu nam preveri zima.
ja som na gapse viac-menej zo solidarity, som pelova alergicka, ale nejaky extra benefit som nepozorovala, mozno preto, ze sa miesto cokolady prezieram orechmi s medom a tie mi tusim skodia viac, ako cokolada 😀
inak my sme vsetci chori, mame nejaku hnusnu virozu, tak syn aspon nema taky extremny apetit ako obvykle
@keziah musim si zaobstarat knihu, kde si ju zohnala? Ako dlho sa ma byt v 2-3 faze? Podla coho zistim, ze my nejaka potravina nesedi? Ja to momentalne rozlisujem len podla naduvania
Tu kuraciu zmes, co beries z bioprevas, kolko polievky z toho uvaris? Predpokladam, ze v knihe su nejake recepty a aj mnozstva, ktore ma clovek jest a ako casto.
Na tu virozu si neskusala velke davky vitaminu C? Tusim sa na gapse doplnky velmi neodporucaju, ale mne Cecko pri poslednom nachladeni velmi pomohlo a podarilo sa mi to utlmit hned na zaciatku
@keziah @zuzuliak1981 Moj nazor je,ze sa vobec neda zovseobecnovat,kolko dni na tej-ktorej faze...Uz si tie zaciatky presne nepamatam (syn gapsuje cez dva roky),ale zda sa mi,ze do dalsej fazy mozes ist,ked nemas naduvanie,bolesti brucha,hnacky,ani zapchy,stolicu taku,aka ma byt a to minimalne 2x denne....My sme boli na prvej faze o dost dlhsie ako 7 dni,tusim okolo tretieho dna mu zacal viditelny die off a ten samotny trval 2 dni,potom sme museli nastartovat travenie,pockat na dobru stolicu a az potom sme isli do druhej fazy...Ak sa nahodou stane,ze niekto je v niektorej faze kratsie,ako by mal,o to dlhsie bude trvat,kym sa crevo uzdravi.Takze dolezite je,skumat individualne,ci sa citim ok,ci mozem ist dalej 🙂 To ci jednemu trva tyzden,moze inemu trvat mesiac 😉
@llulla ako vyzeral ten die off? Vy ste davali hned od zaciatku bio kult a stavu z kyslej kapusty?
@zuzuliak1981 knizku mam odtialto, ale da sa aj inde kupit, samozrejme http://www.dary-zivota.sk/dary-zivota/eshop/1-1...
Ohladne toho, kedy sa posunut do dalsej fazy, pozri prispevok z 12.6. http://zivakultura.cz/2013/03/den-6-detoxikacni... ale pekne to popisala aj @llulla
Polievku nemeriam na litre, proste varievam cca z 1.5 kg masa/kosti a z toho mi vystaci na cca 4 porcie. Cize polievkove zmesi obvykle davam do hrnca 2 a vyvar jeme 2 dni. Inak vsimla som si, ze polievka z tej zmesi nezrosolovatie, lebo je tam malo koze asi, nabuduce kupim 1 polievkovu zmes a 1 kridla.
Megaaskorbicku liecbu vyuzivam, ale ten uvod natchy vzdy musim odtrpiet. Ale mam dojem, ze mi skracuje dobu liecby. Momentalne nespim vdaka upchatemu nosu.
Inak ide ma porazit, syn od dnes nema rad uz ani cuketu ani por (na prvom intre po 2 dnoch znenavidel mrkvu, brokolicu aj karfiol). Takze jedina zelenina, ktoru je ochotny skonzumovat, je dusena cibula. Parada.
@keziah vdaka za link, cena ma milo prekvapila, ja som pozerala na amazone a tam vyjde cca 25USD v anglictine, kym to cele prestudujem, tak sa k tomu asi skor ako buduci rok nedostanem, ale ved male zmeny mozem urobit uz teraz
vy vzdy kupujete bio maso? asi by to bolo najlepsie
vcera som si vsimla, ze sa nesmie jedla soda, beries ju aj napriek tomu s ceckom?
mimochodom, llulla pisala, ze svojmu drobcovi mixuje polievky, mozno to by mohlo zabrat
@zuzuliak1981 bio kult ano, ale so stavou z kyslej kapusty opatrne- dnes akurat syna prehnalo, zrejme z nej. holt, chuti mu a dal si k jedlu podstatne viac, ako lyzicu
biomaso nekupujem vzdy, iba kuracinu a hovadzinu. morku idem teraz kupit z farmy, ale inak male kusy (stehna, trupy..) som este nikde neobjavila v biokvalite. a tiez zatial nemam dobry zdroj materialu na vyvar z ryby.
hej, bikarbona by sa nemala, ale ked som chora, davam si ju.
mixovanie polievok som skusala, ale syn ich bojkotuje. on ma uz 5 rokov a cim dalej, tym jasnejsie predstavy o tom, co mu nechuti. ked bol mensi, zjedol vsetko, co nezjedlo jeho. momentalne vkladam poslednu nadej do fasirok podla tohto receptu, ale asi ich budem dusit http://zivakultura.cz/2013/06/masove-kulicky-be...
@zuzuliak1981 on mal velmi silny die off,bol ako chory-nevladal a to az tak,ze ked sme isli do parku,nevladal chodit,museli sme ho nosit...Ked chcel vyliezt po schodoch na smykalku (co vedel lavou zadnou),nevladal-padal...Co bolo najviditelnejsie,tak ho tahalo na stranu,no hrozny pohlad,velmi som sa vtedy bala-ale jedol vela (vyvar+maso+zeleninu),tak som si logicky zdovodnovala,ze za tie dva dni na takejto strave mu predsa nemoze nieco chybat...Trvalo to dva dni,potom akoby utalo...Doma vacsinou lezal,ale bol aj podrazdeny,rozplakal sa za hocico....Citala som o die off-och,kde deti prespia (od vycerpania) vkuse aj viac ako 24 hodin a poviem vam,ze to je asi najmilostrdnejsii die off,aj ked ja by som sa bala a nenechala spat tak dlho.
Probiotika mal od zaciatku,ale nie Biokult-ten sa v tom case na Sk nepredaval.Najprv mal nejake probiotika zo Slovenska,uz si presne nepamatam ktore,ale bolo tazke ich vybrat (skoro vsetky mali take zlozenie,ze GAPS ich nepovoloval),potom som zacala objednavat znacku Kirkman,tie su velmi kvalitne a silne,robim z nich aj jogurty a vzdy sa podarili.Medzicasom sme skusali aj BioKult,ale tie boli slabe,ale to tym,ze uz sme dlhsie davali Kirkman ten je snad 10x silnejsi,tak sme sa zas vratili k nemu....Videla som ale viditelny rozdiel v case,ked sme pouzivali rozne probiotika-tie slovenske boli velmi slabucke,uz by som cih nekupila...Ked sme po nich nasadili Kirkman,viditelne sa zlepsilo aj travenie,aj ostatne...Takze naozaj skusajte kvalitne znacky,kym najdete tu "svoju".
Stavu z kyslej kapusty som myslim davala,ale fakt najprv lyzicku,potom dve a tak postupne...
@keziah presne ako pises-na to zrosolovatenie je potrebne mastne maso,ale aj kosti...My mame teraz jahnacie a z toho neuvarim rosolovity vyvar,ani keby som bola carodejnik,musim to miesat s inym masom,kostami.
A plne davam za pravdu-cim je dieta starsie,tym viac vymysla v jedeni.Ja musim doteraz vyvar mixovat-inak by mi nezjedol ani varene maso,ani varenu zeleninu,ale ked mu to rozmixujem,tak je spokojny-vyzera to ako kremova polievka a je spokojny 🙂 Takze u nas varena zelenina len v takomto stave...Najviac surovej zeleniny zje vo forme stavy-kazde ano odstavujem,ma to vemi rad-vypije cca 6 dcl stavy.Potom si uzobava z mrkvy,uhorky,rajciny-ale nezje toho vela.
A co sa tyka imunity-nas maly isiel po roku na GAPSe do skolky a chory veru byval-ale on ma oslabenu imunitu.Na jar sa to vyrazne zlepsilo,tak mu asi chybal D-vitamin.
@keziah aj olej z trescej pecene mam odtial 🙂 Mna na Kirkmanovi zaujalo to,ze ich vitaminy a doplnky su "ultra tested"-testovane na 950 kontaminantov,vratane tazkych kovov a kadecoho mozneho,svoje vyrobky testom podrobuju pravidelne a fakt sa nam velmi osvedcili.Este sa hovori,ze Swanson je dobra znacka,chystam sa vyskusat aj to 🙂
Probiotika sa nam osvedcili Probiodefense-tie davam vecer a rano davam Acidophillus-tie ranajsie zvyknem obmienat,ale Probiodefense mame ako stalicu.Objednavala som najprv z USA,z ich oficialnej stranky,potom ich zacali predavat aj Holandania - www.puresto.eu (vyhoda je,ze su cca o 3-4 dni doma)
a najnovsie som zistila,ze za lepsie ceny su na iherb.com , tak sa najblizsie chystam objednat odtial 🙂
@llulla pocula som, ze healthy origins su dobre, kolko stoji postovne? Mozno by som sa pridala k objednavke
Ten die off u tvojho syna, musel byt strasny, zacali ste rovno uvodnou fazou, alebo najprv plnou gaps?
@keziah ok, zo stavou budem opatrna, vraj je ok z dm, na aku farmu chodis, niekde pri ba?
@zuzuliak1981 odtialto beriem hovadzie kosti-maju aj chrupavky, uvarila som z nich riadnu zelatinu 😀 a teraz morku, ale je to pre mna dost problem, zviera vraj ma 10-12 kg a ja mam minimrazak. ak si z ba/okolie, mohli by sme si niekedy morku podelit, nech nam ju rozfaklia na polovicu. farma je sice daleko, ale raz do tyzdna vozia objednane veci do bratislavy, do freshmarketu
http://www.farmatuska.sk/
@zuzuliak1981 postovne si uz presne nepamatam,z iherb.com je tusim od 4 USD (ale dlhsie to trva),DHL-kou je to rychle a stoji to cca 12-15 USD,z puresto.eu si postovne nepamatam.
@keziah som z ba/okolie, tak by sme sa mohli nejako dohodnut, tiez mame len maly mrazak a zvycajne plny zeleniny, takze to budem musiet nejako zredukovat 😀 , je mrazena zelenina na gaps ok? mam zamrazenu aj nejaku domacu, ale vacsinou z obchodu
ja som uz opat na prasky-presne ako prvy krat, ked som bola so synom na uvodnej. moj "spolupracujuci" synator nezje nic, okrem oprazeneho zltka s pazitkou a dusenej cibule s masom-dnes ho naplo aj z tej. akokolvek upravena zelenina nema sancu. nezabera ziadny uplatok, nalepky, peciatky, nic... od druheho dna uz nezje ani polievku-presne to mi spravil aj prvy krat a len pred mesiacom som ho opat naucila opat polievku na obed zjest-sice len cisty vyvar, ale aj to bolo vitazstvo. a nemozem zaradit nic dalsie z 4. fazy, lebo mu este dobiehaju hnacky zo stavy z kyslej kapusty. asi to zase vzdam.
@keziah to mi je luto, s detmi, to musi byt fakt tazke ☹
vcera som varila kuraci vyvar, je krasnej zlatej farby, ale je tak mastny, ze len pri pohlade nan sa mi dviha zaludok, mam ho pit takto alebo zriedit s vodou?
@zuzuliak1981 dost pomaha, ked si do kazdej porcie prihodis zeleninu a uvaris ju v tom. pridaj este zltky, maso a ani nezbadas, ze polievka je mastna. ja to takto jem ako hlavne jedlo.
@keziah dakujem, chystam sa to mat na obed, len ten zltok si nie som ista, mam iba vajicka z klietkoveho chovu, este som sa poriadne nezasobila, musim sa najprv pripravit, tak zatial chcem aspon pridat tie vyvary, aj knizku uz mam objednany, z tej stranky, co si doporucila
@zuzuliak1981 ked si tam pridas dusenu/varenu zeleninu,bude to mnamka 🙂
bolo to vyborne, dalsia davka na veceru 🙂
@zuzuliak1981 skus obmienat druhy a kombinacie zeleniny, nech sa ti nepreje
my zase ideme experimentovat s mletym masom, nech mame zmenu
ja som dnes teda zabalila synove intro, po 3 dnoch hnaciek (zo zltok a dusenej cibule, je to mozne???? poslednu stavu z kyslej kapusty mal predvcerom), nemam odvahu pokracovat, pac ma momentalne zapal priedusiek a to je u neho pomerne neprijemne ochorenie, keby sme sli za lekarkou, zrejme nas posle do nemocky, takze radsej skusim intro zase neskor, popripadne nejaku jemnejsiu verziu, ze vyradime len ovocie a to, co odsledujem, ze nabeton vadi
@keziah prajem skore vyzdravenie

Rozumiem tomu spravne? V prvej faze mozem len vyvary a zazvorovy caj? Musim si asi kupit knihu, lebo mi to nie je uplne jasne, taktiez neviem, ako mam na tom fungovat, ked musim chodit do prace a tam mame len mikrovlnku, kefirky budu asi musiet ist do mrazaku, sbohom jogurt na ranajky ☹ to budu zase kila dole