icon

Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie

keziah
15. máj 2013

Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂

lucikan
19. dec 2013

@llulla pozrela som to a veru neviem, ja robievam na tento sposob kokosove gulky, robim ich z masti, bez zltka a nepecem ich. Zo skusenosti viem, ze niekedy mam tu hmotu poddajnu a dobre sa s nou robi a niekedy sa mi drobi. BUde to pomerom surovin, len vzdy to robim od oka. takze tu pomoze len skusat a zapisovat si, kedy kolko surovin bolo pouzitych. No pre mna total no go 🙂
Videla si inak ten koment, co tam pridali? Ze aj im sa to drobilo? Podla mna to je proste desna prplacka s neistym vysledkom, cize zbytocny recept... 😅

lucikan
19. dec 2013

@spinoscapularnabeta teda, to sa ozaj trapite. Ale ked uz ste u logopedov, snad budu pokroky. Silno drzim palce!

llulla
19. dec 2013

@zuzuliak1981 @lucikan dakujem kocky 🙂 Ja som si uz pred rokom dala zavazok,ze kokosovu muku pouzivat nebudem,je strasne sucha.Orechy maju v sebe aspon ten olej,ovela viac mi vyhovuju.Ale taaak sa mi pacili tie linecke na fotke,ze som zas kupila kokosovu muku a uz fakt posledny krat...Chudatko drobec,hovorila som mu,ako budeme vykrajovat a toto....Tak sme aspon klasicke medovniky vykrajovali,ale bolo mi smutno,ze to nemohol ochutnat.
Predtym som bola plna elanu,ze aj medovniky odtial spravim,kupila som "kokosovy cukor",ale ked sama autorka pise,ze sa jej s tym cestom zle robilo,tak to ani neskusim...Videla som,ze pridala novsi recept na medovniky,tak skor ten vyskusam...Len neviem,ci s tymito hviezdickami,su nejedle...Asi z nich spravim nejake gulky?Podrvim a pridam med,rozmixovany banan....Co by sa este dalo?

Ten koment nizsie som nevidela,idem ho pozriet 🙂

llulla
19. dec 2013

@spinoscapularnabeta Aj ja vam velmi drzim palce 🙂 Tvoj drobec nehovoril najprv "samohlaskovo"?Lebo moj ma tiez aj verbalnu dyspraxiu,on prve kratke slova hovoril normalne (mama,tata),ale ked chcel povedat nieco dlhsie,napr "chcem ist po schodoch",tak povedal "e i o oo",proste z toho vyslovil len samohlasky....To bol iny hlavolam,najma ked som nevedela,na co mysli....Ale nastastie sa to zlepsuje a spoluhlasky pomaly nabiehaju.
Moj tiez chod do skolky,desiatu mu balim a pred obedom ho beriem domov.Nemaju s tym problem,ale ak by mali,tak som bola pripravena tak,ze mu nebudem nosit na desiatu dima pecene veci,ale banan.Proti tomu by myslim nemali mat ake namietky.

zuzuliak1981
17. jan 2014

Ahojte, prajem stastny novy rok a hlavne vela zdravicka, ako sa vam dari? nepouzivate niekto Blue Ice rybi olej? odkial ho objednavate?

llulla
19. jan 2014

Babyyyy,vyskusane gaps palacinky/lievance.Maly sa zalizuje az za usami,vyskusajte 🙂 Fakt potrebujete len 2 vajcia a 1 banan.Vysmazala som to na kokosovom oleji 🙂

Aj ja vam prajem vsetko dobre v novom roku 🙂

@zuzuliak1981 ryby olej objednavam z Kirkman-u,ma vraj najlepsie testy na skodlive latky

zuzuliak1981
19. jan 2014

@llulla mňam, vyzerajú skvelé, dá sa namiesto bananu použiť niečo iné?

zuzuliak1981
19. jan 2014

@llulla z akej stránky objednávaš ten olej?

llulla
19. jan 2014

@zuzuliak1981 podla mna moc nie,lebo banan je taky "lepivy" a zaroven sladky.Raz som do gaps kolacika dala namiesto bananov hrusky a jablka a-nebolo to ono.Ale vyskusaj a uvidis 😉 Netolerujes banany?
Olej objednavam z puresto.eu ,najblizsie budem z iherb.com -tam su lepsie ceny.

zuzuliak1981
19. jan 2014

@llulla banány mi nerobia dobre, skúsim avokádo alebo tekvicu
Ten olej kupujes v tekutom stave alebo kapsuliach?

llulla
19. jan 2014

@zuzuliak1981 avokado napadlo aj mna 🙂 Olej je aj tekuty,aj v malickych kapsuliach.Mam aj-aj,ale malemu davam tekuty do jedla,neprehltol by kapsulu.

zuzuliak1981
20. jan 2014

@llulla juuuuuuuuuuj, som bola pazrava a samozrejme, ze som si ich urobila, s bananom, to je strasne tieto tehotenske chute, este ze sa mam na co vyhovorit 😀 , vynikajuce su a straaaaaasne sladunke, reakcia nebola aku som ocakavala, ale boli ma zaludok, co sa mi malo kedy stava, aj ked v posledne dobe aj zo slepacieho vyvaru ☹

llulla
20. jan 2014

@zuzuliak1981 tesim sa,ze chutili 🙂 Ale je mi luto,ze mas teraz bolesti ☹ Aj na mna boli moc sladke,ale drobcovi chutili,ten tu od radosti behal,ze "maaaam palacinkyyyy" 😵 Tak ja som sa tesila z neho 🙂

keziah
autor
20. jan 2014

@llulla ja som na takych zila cele leto. lezne bez bielka, takze to bolo skor ako bananova prazenica a nie taka pekna placka 🙂 na vrch je vyborna lyzica bieleho jogurtu 😀

mamainprogress
24. jan 2014

baby som v GAPS zaciatocnik, sme na nej od noveho roka, pretoze sme mali vsetci premnozene kvasinky, u 19m syna sa to prejavovalo bielym jazykom a hnackovitou stolicou. paradoxne, odkedy sme na GAPS, co bude teraz mesiac, aj pribral a viac zje.
vymenujem potraviny u ktorych si nie som ista ci moze a prosim poradte mi ak by som nieco nemala davat.
Takze: doma vyrobene jogurty z bulharskych startovacich kultur(kazdy den 1ks), banan, mandlove mlieko (to ma kazdy vecer s lyzickou probiotik...moze?), bezlepkove parky (velmi sporadicky, doteraz za mesiac boli len 1x), kysle ovocie, kiwi, mandarinka, jablka, ryzovy chlebik (sporadicky), varena mrkva. je to OK?
musim povedat ze po necelom mesiaci na GAPS jeho jazyk, ktory bol uplne cely biely ako sneh, ze ani nebolo vidno ruzovu farbu, je jeho jazycek krasne ruzovy a uz aj pri koren isa zacina cistit. v utorok sme mali jednorazove zlyhanie, na navsteve spapal cokoladove nesquik gulicky a hned na druhy den mu jazyk zacal blednut...uz som chytala paniku ale nastastie zmizlo to...pokracujeme v diete lebo tie mrchy ocividne este neskapali.
myslim ze nam pomahaju aj probiotika, bulharske Daflorn probiotika.
stolica je stale neforemna kasovita a nachadzam velke nestravene casti potravy, hlavne mrkvu, brokolicu. cakam kedy sa zlepsi stolica a ci bude aj lepsie travit jedlo. je to normalne ze su tam kusy potravy? syn ma 19m.

mamainprogress
24. jan 2014

ak by ste chceli vediet ako vyzera candidovy jazyk tak pridavam fotku.

mamainprogress
24. jan 2014

este o jednu vec sa chcem podelit, odkedy sme na GAPS, cize necely mesiac, perfektne sa citim, som menej unavena, po jedle necitim tazobu v zaludku, nemam nafuknute brucho, nemam pochody v crevach, to iste manzel, same dobre pocity. pod stromcek som dostala Navod na prezitie pre zenu a tam Bukovsky ale neodporuca drzat dlhodobo bezlepkovu dietu pre neceliatickych ludi...neviem preco. ja by som najradsej ostala pri tejto strave. myslite, ze moze to mat nejake negativne dosledky? jedina co ma odradza je ze na etikete bezlepkoveho chleba je nejako vela E-cok, sice snazime sa drzat GAPS uplne bez chleba..cize ani bezlepkovy, ale niekedy na neho chut mam.

llulla
24. jan 2014

@mamainprogress moj syn zacal "gapsovat" trosku starsi,ako tvoj maly-mal 23 mesiacov,ale vyse mesiaca predtym bol ba nemliecnej a bezlepkovej strave.Ak to dobre chapem,vy ste isli na gaps bez intra,proste na plnu gaps dietu.Tam sa vobec nema jest ovocie,uz si presne nepamatam kolko (my sme isli cez intro,tak to bolo trosku ine),ale mari sa mi,ze okolo 2.mesiacov? To iste plati aj pri protikvasinkovej diete,pretoze kandidy ziju aj z cukru v ovoci.A tiez by sa pri nastupe na gaps bez intra nejaku dobu nemali ani jogurty 😒 Ale ak by sme to preskocili,tak v gaps sa celkovo nesmu obilniny,ani sporadicky-takze ani bezlepkovy chlebik,ani ryzovy.Parky uz vobec nie,tam je vela bezlepkovej muky.Mandlove mlieko je ok,len by malo byt doma vyrabane-ale ako potravina sa v gapse mozu vsetky orechove mlieka.A tiez pecivo sa pecie z "orechovej muky",resp. z pomletych orechov-len pozor,lebo kandidam aj orechy robia dobre 😖 Orechy (myslim orechy celkovo-aj vlasske,aj mandle,aj lieskovce....) by si mala nechat macat v slanej vode 12 hodin,potom premyt a dat vysusit do rury.Az taketo orechy by sa mali jest,alebo mliet na muku.Uskladnit sa mozu v chladnicke a do 3.dni spotrebovat.
Malinky musel mat tienkandidy velmi premnozene ☹ Takze to bude dlho trvat,kym sa crievka upravia-aj tie nestravene zvysky v potrave svedcia o tom,ze zatial nezvladaju celkom ani tu zeleninu...
Ak by bolo na mne,tiez sme vsetci dlhodobo gaps.Ja neverim,ze clovek potrebuje lepok a cim dalej,tym viac ludi sa stravuje inak-bez lepku a citi sa lepsie.Bukovsky propaguje tusim aj soju 😕 A celkovo sa o nom hovori,ze viac pozera na kaloricky prijem,ako na potravinu celkovo...Drzim palce,nech sa tych kvasiniek nadobro zbavite 😵

llulla
24. jan 2014

Ospravedlnujem sa za preklepy,pisem z ipadu 🙂

lucikan
24. jan 2014

@llulla tie palacinky, pani aky genialny napad, to musim vyskusat, tesim sa, drobci sa budu zalizovat 🙂

lucikan
24. jan 2014

@mamainprogress odporucam ti knizku precitat, je to vazne super citanie
K Bukovskému - ono ak gapsujes, alebo potom prejdes na ten sposob stravy aky odporuca autorka po diete, tak bye bye Bukovsky, oni maju priam opacne nazory na hadam uplne vsetko?
Ak sa citis lepsie bez lepku nie je o com, presne to je to najdolezitejsie voditky pri strave - po com sa citim dobre?
Nestravne kusky v stolici su nasi stari znami, ja to vecne riesim, pre mna je to vzdy signal, ze synovi nieco nesadlo. Ale napr nasa detska lekarka mi bohorovne tvrdi, to sa nebojte, on si z toho vezme, co potrebuje a zbytok vyluci. Povazujem to za hlod. Aj som sa snazila nieco o tom googlit, ale nejak sa mi nepodarilo nieco relevantne najst.

lucikan
24. jan 2014

@keziah ako vy? gapsujete dalej? ci si s tym prastila?
My sme pridali nejake obilniny. Este neviem moc zaver urobit, ale amarant bol problem, quinoa zda sa ze by sla. Posudzujem to prave podla toho, ci som to nasla v stolici alebo nie. Kvaskovy chlieb zatial ok, ale ma ho velmi malo a nie psenicny.
Ja som sa tak viacej spustila, hlavne u nasich cez sviatky a teraz zbieram odhodlanie na navrat, mam pocit, ze moja na cukre zavisla mysel sa brani zubami nechtami... 🙄 A to nevyjedam nic moc, max jedna tabulka horkej cokolady denne (lebo aj to mi prestalo chutit). Napr ani med mi uz nechuti, zda sa mi strasne sladky. Cize ja v reali cez den temer nic sladke nezjem, ale myslienky na sladke mam kazdu chvilu. Dost ma to stve, je to velmi neprijemne. Aj tu cokisu si davam skor pre to psychicke nutkanie a nie pre skutocnu chut na to. Ako paneboze z tohto von???

Inak kocky, taka otazka na vsetky, vedia vam deti stravit semena a orechy? U nas sa to javi tak, ze mne syn nestravi absolutne nic, vsetko poctivo namacane, ale aj tak nie.

llulla
24. jan 2014

@lucikan u nas boli orechy nestravene dlllho...Potom som kupila novy mixer (stary nezvladol gaps a odisiel do vecnych lovist 😀 ) a ten pomlel orechy najemnucko,ziadna hrubsia struktura (ako pri starom mixery).....A odvtedy je aj stolica ok.

llulla
24. jan 2014

@lucikan tie palacinky su priserne sladke 😀

keziah
autor
25. jan 2014

@lucikan syn je viac-menej na gapse este, ale uz skor len zo zvyku, po nejakych 10 mesiacoch sledovania, skusania, patrania a stale bez jednoznacnych vysledkov ci zlepsenia som mu nasadila 1/2 davku antihistaminik, co mal predpisane a idem riesit aj ine veci v zivote.. pedina ma strasne sprdla, ze syn je zanedbany, takze sa ideme teraz sustredit na jeho dalsie problemy s ortopedom, logopedom a celkovo spravne usmernovat jeho socialny vyvoj.... akosi sa nezvladam sustredit na vsetko naraz. cize gaps viac menej este ano, ale raz tyzdenne mu dam aj normalne pecivo alebo ryzu ci zemiaky, teraz som na ranajky zaviedla ovsenu kasu-namacam ju vopred cez noc.
U seba som s gapsom tresla uplne a stratil sa mi ekzem, co som mala cele leto na ukazovakoch. Mne teda gaps nepomohla, pac som nevedela, ze mi vadi vajecny zltok a/alebo banany a uhorky.
Ja som dlho chut na sladke zahanala hrozienkami s mandlami. Inak myslim, ze syn tiez mandle moc nestravi.

mamainprogress
26. jan 2014

@llulla urobila som verziu s avokadom. Z 1 avokada a 2 vajec vyslo 6 minilievancov. Fotka skresluje ale boli dost zelene, ved jasne, avokado. Syn zjedol s cucoriedkami, ja len tak. Chuti to dost vajcovo, prijemne na ranajky podla mna. Este skusim urobit bananove.

martina46
31. jan 2014

@llulla
lievance vyzeraju nadherne, musim raz skusit, len otazocka, nelepi sa to na panvicu?
ako sa obracaju?

briketa
31. jan 2014

@lucikan to noazaj nie je hlod. Telo ma k dispozicii z traviaceho traktu urcite enzymy, v urcitom mnozstve (bielkovinu ktora chemicky rozstiepi potravu) . Tie vsak nie schopne rozlozit vsetko. Hlavne sa to tyka hrubych vlaknin. Nestravime mrkvu, kukuricu, hrach, fazulu, arasidy...atd... enzymy ich "nacnu" telo si vstrebe z tej fazule vitamin, aj ked ju celu nerozlozi. Co nezvladne, ide vcelku do stolice..

spinoscapularnabeta
31. jan 2014

Ahojte baby, po case som sem nakukla, obdivjem ako to zvladate.
Ja som si tym prastila celkom rychlo aj napriek tomu ze som zaznamenala vyrazne zmeny. nezvladla som to.
Maly si celkom na to zvykol, ale obaja aj s dcerkou boli stale stale hladni. nakoniec mi zacal syn uplne odmietat vyvary a zelenin skoncil na mandlovom chlebe s klobasou a vajciach.
vydrzala som to len desat dni:( nakoniec sme sa rozhodli ze to ukoncime. niektore veci sme si nechali, snazim sa zit bez chlebu a mliecnychvyrobkoch, ryzu a zemiaky jeme. Maleho to celkom nastartovalo, travenie mame uz dobre aj s rozpravanim je to lepsie. chcela som zacat znova ale polievky mi maly od vtedy odmieta uplne tak bez toho to nema vyznam. ja sama si tym este chcem prejst, chceli by sme mat este babatko tak nech m dam dobry zaklad🙂

Vsetkym drzim palce, budte silne a hlavne si nazbierajte mnozstvo receptov🙂

llulla
31. jan 2014

@martina46 vysmazala som ich na kokosovom tuku,tak sa nelepili.Ale na sucho by sa asi lepili..Ak chces robit bez tuku,tak mozno na nizkej teplote,pomalicky by sa to dalo-ale,neskusala som to 🙂