icon

Antikoncepcia v 40tke

21. máj 2025

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Mám 40 rokov a začala som brať antikoncepciu. Mala som po druhom pôrode veľmi silnú ms a veľmi bolestivú, posledné 2 roky to už bolo neúnosné, prvé 3 dni som nefungovala, v noci nonstop na záchode, proste naozaj hrozné. Skúšala som aj rôzne čaje, bylinky a hocičo, neskôr už aj lieky od gynekológa, nič nepomáhalo. Nakoniec to došlo až k tomu, že ms som mala 7 dní plus špinenie, ovulácia tiež bolesti a špinenie, pms katastrofa, až som pristúpila k tomu, že skúsime to cez antikoncepciu. Pomohlo, všetko sa upravilo, ms cca 4 dní, úplná pohoda, ani neviem 😆 ale od začiatku užívania som plačlivá, ľahko sa vytočim, potom zase revem, úplne som psychicky zle na tom, mám ťažkosti s deťmi, vždy som bola pod tlakom kvôli nim, ale teraz nezvládam vôbec svoje emócie a ja neviem či to pripisovať aj tej antikoncepcii, alebo už nie. V začiatkoch som úplne cítila, že som z tych liekov rozhodena, že mi zo všetkého bolo do plaču. Teraz končím tretí mesiac čo ich užívam a tak neviem či pokračovať. Ďalší problém je, de ja som stratila úplne chuť na intímnosti, ale že úplne. Manžel je z toho nešťastný, stále tomu dáva čas a ja vôbec netuším čo so mnou je, či sa to upraví.

autor
21. máj 2025

Ms som nemala pravidelnú, nevedela som sa pripraviť či na dovolenku si vyrátať alebo výlet, proste tie prvé dni som nikam nemohla chodiť, len v blízkosti wc, to že po tom som už bola aj malatna z toľkej straty krvi ani nehovorím, čiže zase som bola len taká, že som ešte pár dní nevládala plnohodnotne fungovať. Tak bojím sa aj toho stavu keď vysadiť antikoncepciu.
Prosím, poraďte čo robiť

kiki68
21. máj 2025

A nechces radsej nehormonalne teliesko? Ja idem v 40 uz do sterilky,

katarinaba
21. máj 2025

Toto konzultuj s gynekologom. Koncis treti mesiac, je cas na zmenu. Bud inu znacku, ine zlozenie hormonov, alebo mozno skusit hormonalne / nehormonalne teliesko, inu formu antikoncepcie - vaginalny kruzok, naplast a pod.
Ja uzivam posledne tabletky uz cca 8 rokov a nic z toho co popisujes nemam. Okrem toho, ze si rano dam tabletku, tak ani netusim, ze ju uzivam. Pre mna je tabletkova forma najlepsia, ale tebe moze vyhovovat nieco ine.
Treba najst to, co ti bude vyhovovat. Povedz o problemoch lekarovi. Drzim palce.

tanyan
21. máj 2025
@kiki68

@kiki68 Ak chce antikoncepciou zmierňovať krvácanie, tak jej nehormonálne teliesko nepomôže...

magic08
21. máj 2025

mala som uplne rovnake problemy ako ty, na maternici a krcku same polypy (zistil dr na vysetreni) odporučil zakrok, od vtedy mozem povedať, že sa to zlepsilo. Tiez som brala antiku, ale mna neskutocne zalieva kazda, tak som teraz bez asi mesiac a čakam ako to bude pokracovat.
Inak, mne bola odporučane teliestko, no zatial sa tomu branim, neviem sa rozhodnut ci ano alebo nie. Hormonalne asi nie, a nehormonalne si myslim, ze nie je 100%. netuzim otehotniet v 45tke

tanyan
21. máj 2025
@magic08

mala som uplne rovnake problemy ako ty, na maternici a krcku same polypy (zistil dr na vysetreni) odporučil zakrok, od vtedy mozem povedať, že sa to zlepsilo. Tiez som brala antiku, ale mna neskutocne zalieva kazda, tak som teraz bez asi mesiac a čakam ako to bude pokracovat.
Inak, mne bola odporučane teliestko, no zatial sa tomu branim, neviem sa rozhodnut ci ano alebo nie. Hormonalne asi nie, a nehormonalne si myslim, ze nie je 100%. netuzim otehotniet v 45tke

@magic08 Ja som mala prvé nehormonálne teliesko takmer 10 rokov a to druhé mám teraz už viac ako 10 rokov a žiadne problémy. Žiadna antikoncepcia nie je 100%. Ale ak máš dobre založené teliesko a telo ti ho neodmietne, tak funguje. 😉

magic08
21. máj 2025
@tanyan

@magic08 Ja som mala prvé nehormonálne teliesko takmer 10 rokov a to druhé mám teraz už viac ako 10 rokov a žiadne problémy. Žiadna antikoncepcia nie je 100%. Ale ak máš dobre založené teliesko a telo ti ho neodmietne, tak funguje. 😉

@tanyan ja sa prave toho bojim, ze sa nieco pokasle a otehotniem. Svet je plny detí narodeným "s telieskom v ruke" 🙂 nemam dôveru v nehormonalne a tak asi sa preto tomu branim

tanyan
21. máj 2025

Trpela som dlhé roky extrémnym krvácaním s rôznymi sprievodnými problémami. Až pred pár rokmi sa mi podarilo zlepšiť to veľmi výrazným spôsobom. Možno mi pomohlo aj užívanie Detralexu (brala som kvôli hemoroidom), ale hlavný dôvod zlepšenia vidím v užívaní veľkých dávok vitamínu C - 2-3 dni pred a počas. Krvácanie sa zmiernilo a skrátilo a takmer úplne vymizli všetky tie bolesti, kŕče...

magic08
21. máj 2025
@tanyan

Trpela som dlhé roky extrémnym krvácaním s rôznymi sprievodnými problémami. Až pred pár rokmi sa mi podarilo zlepšiť to veľmi výrazným spôsobom. Možno mi pomohlo aj užívanie Detralexu (brala som kvôli hemoroidom), ale hlavný dôvod zlepšenia vidím v užívaní veľkých dávok vitamínu C - 2-3 dni pred a počas. Krvácanie sa zmiernilo a skrátilo a takmer úplne vymizli všetky tie bolesti, kŕče...

@tanyan tak toto vyskusam 👍

tanyan
21. máj 2025
@magic08

@tanyan ja sa prave toho bojim, ze sa nieco pokasle a otehotniem. Svet je plny detí narodeným "s telieskom v ruke" 🙂 nemam dôveru v nehormonalne a tak asi sa preto tomu branim

@magic08 Ja som také dieťa ešte nestretla. Určite ich je menej ako nehôd popri hormonálnej antikoncepcii.
Ja som nechcela žiadne hormóny a neľutujem moje rozhodnutie. Brala som totiž počas strednej lieky na potlačenie nadmernej tvorby testosterónu a nemala som odvahu nejako narušiť hormonálnu rovnováhu.

magic08
21. máj 2025
@tanyan

@magic08 Ja som také dieťa ešte nestretla. Určite ich je menej ako nehôd popri hormonálnej antikoncepcii.
Ja som nechcela žiadne hormóny a neľutujem moje rozhodnutie. Brala som totiž počas strednej lieky na potlačenie nadmernej tvorby testosterónu a nemala som odvahu nejako narušiť hormonálnu rovnováhu.

@tanyan chapem, ja som zas s antikou nemala nikdy problem, no traz po 40tke... uz 5 druhov antiky som vyskusala a zatial nesadla ani jedna. takze uz na to kaslem, nemam chut skusat dalej

ysseba
21. máj 2025

Ja by som to na tvojom mieste povedala gynekologičke a asi by som chcela zmeniť antikoncepciu za iný druh. Môže byť, že táto ti nesadla a iná bude v pohode. Ja som zas mávala migrény z HAK, potom mi dali jednozložkovú a tá už bola v pohode. Alebo o teliesku si nerozmýšľala?

anjelicek26
21. máj 2025

Podla mna ti proste tato antikoncepcia nesadla...ja som roky bola spokojna s hormonalnym telieskom, menstruacia 2 dnove spinenie... muz je po vasektomii, toto riesit nemusim, ale uz len kvoli tej otravnej MS to zvazujem aj tak... boh vie kolko rokov este do prechodu.

enmery
21. máj 2025
@kiki68

@kiki68 Nehormonálne teliesko zhoršuje menštruáciu, aj bolesti.

tanyan
21. máj 2025
@enmery

@kiki68 Nehormonálne teliesko zhoršuje menštruáciu, aj bolesti.

@enmery Môže tak telo zareagovať, ale nemusí. Ja som mala rovnaké problémy bez nehormonálneho telieska a aj s ním.

luccija
21. máj 2025

Nemáš polyp, myom?skôr by som chcela nech sa doktor zamera prečo silno krvacas.Atk ti nesadla treba inú hľadať.

zupka33
21. máj 2025

Mne takisto HAK pomohla na zmensie bolesti pri ms a celkovo sa mi cyklus upravil, zacala som to mavat pravidelne, ale zase na druhej strane mi sposobovala rozne vykyvy nalad, ako popijes. A takisto aj busenie srdca som z nej mavala, potom uz som ju musela vysadit, lebo mi z nej nebolo dobre.

autor
21. máj 2025

Vyšetrenia mám robené pravidelne, nič nezistil, mám za sebou dve sekcie a vraj veľmi zhrubnutú vnútornú jazvu. V minulosti som mala ms pravidelnú, ako hodinky, bezbolestnú a krátku, dve sc s odstupom 2 rokov, potom posledné kojenie dva roky, vtedy to bolo ešte ok, po ukončení kojenia sa to takto spustilo u mňa, myslela som, že sa to postupne upraví, ale 5 rokov som trpela a posledné 2-3 roky už fakt až malátnosť, potom sa pridalo špinenie a občas krvácanie aj počas ovulácie. Na vyšetrenie chodím pravidelne a aj mimo preventívky, keďže som sa bála, že čo sa so mnou deje.
No nič, určite mu budem volať, keďže mi končia teraz tabletky, len som teda chcela počuť skúsenosti od vás.
Nad telieskom som nerozmýšľala, teda dávnejšie áno ale teraz nie, vyslovene mi povedal, že mi treba hormonálnu antikoncepciu aby sa mi to upravilo.
Ešte sa chcem spýtať, ak ste takto menili antikoncepciu a skúšali, ktorá vám sadne, tak vás to nerozhadzalo ešte viac? Normalne sa bojím experimentovať 🙈 nechcem už zažívať tie stavy čo som mala, hlavne teraz pred letom a počas leta a na druhej strane nechcem tu psychicku nepohodu čo cítim. Aj teraz mi je úzko z toho, chytám paniku

magic08
21. máj 2025

mne cyklus nerozhadzalo, ale... prve tbl co mi predpisal, som pri nich krvacala vkuse cely mesiac, skor spinila na striedacku so slabym krvacanim, po mesiaci som ziadala zmenu, tak mi dal ine, pri nich som krvacala vyse 2 tyzdne a zalialo ma skoro okamzite, nohy som mala v podstate bez kolien... tak som to vysadila a skusala sa odvodnit... opat som sla na vysetrenie, zas dalsia antika a opat zaliata.... teraz posledne co som brala boli v celku fajn, cyklus mi upravili, krvacanie ok, no po 6 mesiacoch ma zase zalialo a objavilo sa krvacanie aj mimo cyklu.... tak som vysadila aj tieto tabletky, nemam uz na to nervy proste a idem zmenit gyndosa.. snad najde iny sposob pomoci ako len antikoncepsia... V podstae si myslim, ze idem pomaly do perimenopauzy, takze tieto problemy sa budu len zhorsovat... možno nakoniec dam to teliesko, aj ked nie som s tym stotoznena vobec, zatial

autor
21. máj 2025
@magic08

mne cyklus nerozhadzalo, ale... prve tbl co mi predpisal, som pri nich krvacala vkuse cely mesiac, skor spinila na striedacku so slabym krvacanim, po mesiaci som ziadala zmenu, tak mi dal ine, pri nich som krvacala vyse 2 tyzdne a zalialo ma skoro okamzite, nohy som mala v podstate bez kolien... tak som to vysadila a skusala sa odvodnit... opat som sla na vysetrenie, zas dalsia antika a opat zaliata.... teraz posledne co som brala boli v celku fajn, cyklus mi upravili, krvacanie ok, no po 6 mesiacoch ma zase zalialo a objavilo sa krvacanie aj mimo cyklu.... tak som vysadila aj tieto tabletky, nemam uz na to nervy proste a idem zmenit gyndosa.. snad najde iny sposob pomoci ako len antikoncepsia... V podstae si myslim, ze idem pomaly do perimenopauzy, takze tieto problemy sa budu len zhorsovat... možno nakoniec dam to teliesko, aj ked nie som s tym stotoznena vobec, zatial

@magic08 práve toho sa bojím, tých zmien, teraz som v takom blbom životnom období, že nemám silu a ani energiu na tieto zmeny. Ani neviem či tie moje stavy môžu byť spôsobené tou antikoncepciou, alebo aj tými okolnosťami čo sa mi teraz dejú. Viem, že v začiatkoch to antikoncepcia spôsobovala, lebo mi bolo do plaču aj za blbosti a inak tiež som zabudla napísať, že prvý mesiac som krvácala 2 týždne a vlastne až druhý cyklus a tretí bol už super. No naozaj nechcem teraz keď začnú horúčavy a chceme dosť cestovať cez leto, tak polku času stráviť na záchode a v bolestiach 🙈 asi tomu dám ešte čas a jednu krabičku ešte skúsim vybrať a uvidíme ako to bude pokračovať

magic08
21. máj 2025

vyskusaj, mne antika nalady nemeni, mozno prvy mesiac som podrazdenejsia, potom sa to upravi, ja mam skor problem s tym spinenim a hlavne zavodnenim. to je u mna katastrofa

autor
21. máj 2025
@magic08

vyskusaj, mne antika nalady nemeni, mozno prvy mesiac som podrazdenejsia, potom sa to upravi, ja mam skor problem s tym spinenim a hlavne zavodnenim. to je u mna katastrofa

@magic08 volala som s gynekológom, povedal, že keďže mi to krásne upravilo cyklus tak mám skúsiť ešte počkať, vlastne mám upravený zatiaľ len druhý cyklus, keďže prvá ms bola ešte dlhá. Tak uvidím tento mesiac aký bude s tými náladami 🙏

Ďakujem všetkým ❤️

magic08
21. máj 2025

urcite este vydrz. Ja som si pri tej poslednej zvykla na treti mesiac, ale bohuzial po dalsich troch mesiacovch boli problemy naspat. tak neviem co sa stalo

tinka8512
21. máj 2025

Ja nechapem preco mam normalne menstruaciu s telieskom 😔

janula2511
21. máj 2025

Akú hak berieš?

autor
21. máj 2025
@janula2511

Akú hak berieš?

@janula2511 mistra

sandra025
29. máj 2025

Ja som tiež po 40tke musela nasadiť antiku,mne vôbec nechodila gynekológ mi musel každý mesiac pichat inekciu do prechodu,zevraj nejdem

kalifka
31. júl 2025

Ja som mala hrozné PMS a tak som musela ísť do antiky, a doktorka mi odporučila jednozložkovú. Veľmi som bola s liekmi spokojná, s tým, že odporúčila brať bez prestávky na menzes sa mi hormóny zlepšili.

janula2511
31. júl 2025
@kalifka

Ja som mala hrozné PMS a tak som musela ísť do antiky, a doktorka mi odporučila jednozložkovú. Veľmi som bola s liekmi spokojná, s tým, že odporúčila brať bez prestávky na menzes sa mi hormóny zlepšili.

@kalifka ktorú si brala?a ešte ju berieš alebo už si vysadila?

kalifka
31. júl 2025
@janula2511

@kalifka ktorú si brala?a ešte ju berieš alebo už si vysadila?

@janula2511 brala som zlynda a vysadila som ju, lebo som išla už do prechodu. Ale bola som s ňou veľmi spokojná.