icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

ask
21. dec 2013

Z Bilingsovej mam dve krasne zdrave deti 😎 😀 Obidve z dni ked som otehotniet nemala 😵 Az treti krat som otehotnela uplne vedome a chcene ked som zrusila ucinnejsiu antikoncepciu🙂
(len ako poznamocka k spominanej metode)

mamkabeika
22. dec 2013

Žienky 🙂 zdravím Vás 🙂

Nestihla som si prečítať úplne celú diskusiu, len cca 5 strán.
No ako som si čítala všetky vaše názory a sem-tam "tvrdšiu" polemiku, rozhodla som sa Vám napísať 🙂

Každá jedna z nás je jedinečná, každú jednu z nás Pán stvoril na svoj obraz. Každú jednu z nás rovnako miluje! Nezáleží na tom či v Neho veríme alebo aké či koľko hriechov za život napáchame 🙂 Skúsme sa na seba navzájom pozerať Božími očami.

On ako jediný nás najlepšie pochopí, bez výhrad príjme a chce aby sme boli šťastné. To je radostná zvesť 🙂 Dáva nám však slobodnú vôľu a je len na nás či budeme v živote kráčať s Ním alebo podľa seba. Keď kráčame s Bohom, pociťujeme skutočné naplňujúce šťastie, nezáleží na tom, koľko utrpenia v živote prežívame.

Sex je dar od Boha. V sexe sa spájajú dvaja ľudia v jedno telo a AK JE TO V BOŽEJ VôLI, vzniká nový život. Ak je v Božej vôli. Vtedy sa počne dieťa. Dieťa nie je na objednávku. Len dnešný svet sa tak začal správať: HAK, bariérová či iné formy atk, IVF, interrupcie...
Mnohé páry sa snažia aj 8 rokov a otehotnejú na ten deviaty. Niektorým sa podarí na prvý "šup" 🙂 Sú ženy, ktoré otehotnejú počas nevyliečiteľnej choroby a porodia zdravé dieťa. V niektorých prípadoch všetko vyzerá v poriadku a dieťatko sa narodí mŕtve. 😢 A v mnohých prípadoch sú lekári bezradní a dieťa sa narodí zdravé. 🙂 Či som veriaca alebo neveriaca, všade navôkol môžem pozorovať zásahy vyššej moci.
Žiadne dieťa sa nenarodí bez zásahu Boha, ani dieťa počaté v Petriho miske. Každé jedno dieťa je počaté z Jeho vôle a za Jeho asistencie. Tento fakt dáva každému jedincovi Jeho podobu a dôstojnosť, ktorú treba uctievať od počatia až po prirodzenú smrť.

Keď sa rozhodnem pre jednu z neprirodzených foriem antikoncepcie (HAK/kondóm/teliesko...), dávam tým Bohu najavo, že chcem sama rozhodovať o počte svojich detí a čase ich príchodu na svet.
(Ak som neveriaca a verím len v seba, je to samozrejme to najlepšie, čo môžem urobiť. Je to zodpovedné.) Ak som však veriaca a v kostole sa každý týždeň bijem do pŕs, že v Neho verím, správam sa pokrytecky. Hovorím, že v Neho verím, ale na druhej strane mu nedovolím vstúpiť do svojej spálne. A použitím atk mu vyjadrujem, že ja viem najlepšie, kedy je vhodný čas mať dieťa, koľko detí zvládnem a pod. Tým mu nedovolím v mojom živote konať Jeho vôľu.
Som si naozaj istá, kedy je vhodný čas mať dieťa? Vidím do budúcnosti? Ak vlastním krišťáľovú guľu, v tom prípade v mojom srdci niet miesta pre Boha.
Ak sa však rozhodnem riadiť signálmi svojho tela (je ich naozaj dosť - hlien krčka, samotný krčok, BT, subjektívne pocity), používam jeho dary, čerpám z toho ako ma stvoril. Je to prirodzené. Každá žena by mala poznať svoje telo, aj zo zdravotných dôvodov. Keby Pán chcel aby sme rodili deti jedno za druhým až do menopauzy, nestriedali by sa nám plodné s neplodnými dňami a plodných dní by bolo viac 🙂 Primárnou funkciou pohlavného aktu teda nie je plodenie detí, ale v prvom rade vyjadrenie vzájomnej lásky manželov.

Keď hovoríme, že prirodzené metódy plánovania počatia sú nespoľahlivé, neovládame ich. Treba sa ich naučiť. Koľko energie vynaložíme na to aby sme vyštudovali, koľko aby sme uživili rodinu a koľko energie a času venujeme Bohu? O to práve ide. Keby kvapkali z prirodzených metód veľké peniaze, by ste videli ten lobbing! 🙂 Ale nekvapkajú a učiteľov tejto metódy je málo. No všetko sa dá, keď sa chce. A keď sa chce, Pán pomôže 😉
Užiť HAK či použiť kondóm je jednoduchšie, spolieham sa na antikoncepciu, nemusím sa spoliehať na Boha. Pretože spoľahnúť sa na Boha znamená prijať Jeho vôľu nech je akákoľvek. A to by niekedy znamenalo aj prijať dieťa do neľahkých podmienok. Prijať na seba ten kríž, ktorý je taký neatraktívny.

Samozrejme, my musíme byť zodpovední a sami vedieť usúdiť či na pôrod a starostlivosť o dieťa stačíme zdravotne alebo koľko detí dokážeme uživiť. Nemôžeme sa v nepriaznivej situácii milovať bez ohľadu na našu plodnosť. Ak sme veriaci, mali by sme vložiť všetko úsilie do spoznávania plodných dní, milovať sa mimo nich a zvyšok zveriť do Božích rúk. Na to potrebujeme vieru a tá nie je samozrejmosťou, treba o ňu prosiť, ako sa v Biblii píše.

Všetci vieme, aký je sex príjemný 😀 Aj to je Boží dar 🙂 Ak sa však sústredíme len na telesný pôžitok, je prázdny. Po niekoľkých mesiacoch alebo rokoch partnerského/manželského života nás môže prestať napĺňať, môžeme začať skúšať rôzne "ozvláštnenia" (pomôcky, zmeny polôh, miesta "činu"), no nič čisto telesné nás nedokáže uspokojiť naplno. Človek nie je len telesnou schránkou. Ak by to tak bolo, nemali by sme vôľu, túžby, city či predstavy, ale len pudy a ovládali by nás telesné zákonitosti.
Súčasná prevládajúca kultúra vyňala sex z jedinečného manželského spojenia. Sexuálna revolúcia uvoľnila sex z jeho sociálneho a psychologického zakotvenia. Pre typického moderného človeka sex už viac nepredstavuje manželský záväzok. Mladí ľudia, ktorí so sexom čakajú do manželstva na toho pravého, sú pomaly svetu na výsmech. S mužom máme pocit, že kráčame proti múru, dokonca proti názorom svojej vlastnej rodiny. Ale nie sme v tom sami, drží s nami Pán, a to je hlavné 😉

Pre takéto rozhodnutia však musíte byť dvaja. Ako som už písala, viera je darom a nie každý sme vo viere na tom rovnako. Niekto ide viac do hĺbky, niekto menej. A rozdiely bývajú aj medzi partnermi. Ak partner s takýmto niečím nesúhlasí, resp. nechce súhlasiť, do ničoho ho nenúťte, vysvetľujte mu to, odovzdajte to Bohu a modlite sa za neho. Nič iné sa s tým nedá robiť.

Ešte napíšem jedno a už končím, sľubujem 🙂 Nikdy som nebola taká šťastná, ako keď som otvorila Bohu dvere do svojho života. Do všetkých oblastí, aj do tej sexuálnej 🙂 Milovanie, ktoré je verným vzájomným sebadarovaním a ktoré je otvorené Bohu a aj prípadnej plodnosti (aj keď je mimo plodných dní) sa stáva posvätným, a orgazmus posvätnou extatickou blaženosťou 🙂 (dlhšie som na to hľadala vhodný pojem a našla som ho až v knihe Radostná zvesť o sexe a manželstve) Je to niečo slovami neopísateľné, ale tento pojem sa na to hodí najlepšie 🙂 Boh nám vo svojich daroch dáva možnosť zakúsiť večnosť. Je to úžasné 🙂

Všetkým prajem požehnané a radostné vianočné sviatky 🙂

diusik
22. dec 2013

@mamkabeika to je tak krasne napisane,ze mi je do placu,a som rada ze tato tema tu vznikla prave teraz na Vianoce, a ze som vdacna ze mozem poznat Boha,aj ked ako pises,moja viera nejde mozno tak do hlbky.Z tvojich slov je citi,ze Boh je milostivy,a to mnohi potrebujeme citit v prvom rade...

mima4
22. dec 2013

@babls5 vidis, a ja mam taky nazor a mam skveleho muza!! A poznam velmi vela parikov s podobnym zmyslanim, ktore sa lubia a maju krasne manzelstva 🙂
A v tomto je rozdiel v uvazovani neveriaceho a veriaceho cloveka. Veriaci clovek neuvazuje sebecky "mam chut", ci "chcem", ale pyta sa Boha na Jeho volu a vela nachadza v Bozom slove. Ja osobne vnimam počkať az do manzelstva za jednu z najvacsich ochran pre srdce zeny, pre jej zivot.

mima4
22. dec 2013

@fra

suhlasim s tebou, ze deti su pozehnanim, o tom jasne hovori Bozie slovo, hlavne stara zmluva, kde ti potomci boli neraz dedicmi velkeho bohatstva svojich otcov, napr. abraham, jacob atd... v tom mas urcite pravdu 🙂
Ale z nicoho nevyplyva, ze regulovanie potomstva je niečo negativne. Teraz momentalne som v 5. knihe Mojzisovej a mam pocit (moj subjektivny pocit), ze "milujte a mnozte sa" je prikaz Boha do určitých kritických situacii, napr. na počiatku, kde bola iba Eva a Adam, či po veľkej potope.. tam keby nedošlo k tomu množeniu, tak ako ľudstvo končíme 😀
Milovať sa v neplodne dni je rovnake odmietanie dietatka, ako nasadenie kondomu. Je to vedome rozhodovanie sa pre neotvorenost novemu zivotu. Určite je to lepsia ochrana, ako brat HAK, hlavne pre zdravie zeny, ale princip je rovnaky. To je ako otazka, ci je lepsie cloveka zabit smrtelnou injekciou v spanku, ktora zareaguje ihned alebo utopit 😉 Sposoby su rozne, ale ciel iba jeden - zabit, vziat zivot. To iste sa vztahuje aj na ochranu pred pocatim. POuzivanie kondomu, ci pharmatexu ma ten isty ciel, ako ked si zena vedome a dobrovolne meria bazalnu teplutu, sleduje krcok maternice, ci hlien - nemat deti 🙂

Kazdopadne prirodzene metody, aj ked nie su vyuzivane ako antikoncepcia maju velmi velke plus a to, ze umoznuju zene spoznat svoje telo, jeho fungovanie 🙂 a tak si naplanovat napr. aj take hluposticky ako kedy este mozem ist na plavaren a pod 😉

jolinka
22. dec 2013

@kallocka jolinka Rozdielom prirodzenych metod od kondomov je samozrejme aj v tom, ze nesexujeme furt. Clovek si to po5dnovej absencii omnoho viac uzijem; ten tyzden si manzelia prejavuju lasku vsetkymiinymi sposobmi, je to krasne. Myslia jeden na druheho a toje modernemu sposobu zivota vzdiale

citujem tu tvoj prispevok, lebo medzitym "usla" diskusia dalej , aby si vedela k comu reagujem.

frekvencia milovania je vysoko individualna. Prirodzene prestavky si robi kazdy, aj ja velmi dobre chapem ake je pekne mat sex po dlhsej absencii 🙂 😉 😉 Takisto mysliet jeden na druheho a prejavovat si lasku i inak ako priamo sexom...je zavisle od vztahu tych dvoch, nechapem co s tym ma moderny sposob zivota ci sposob ako neotehotniet.

Rozdiel medzi tymi co pouz. lubovolne zabrany a tzv. "prirodzenymi"sposobami je vo vynechani milovania v plodnych dnoch.
Vela parov ma prestavky aj tyzden, mesiac kym sa im opat chce milovat, ved aj najlepsia dobrota sa vie prejest ze ? 😉 🙂
Predstav si ale par u ktoreho je jadro milovania prave v plodnych dnoch lebo jedine vtedy zena pocituje tuzbu a ma aj z toho daco 😉 Bilingsova ci symtotermalna metoda sice takemu paru moze priniest istotu ze splodia dieta len vtedy kedy si praju [dajme tomu ze nezlyha metoda ani partneri} ....ale nevyriesi v podstate PRIRODZENY jav , ktory zariadila priroda ci Boh , ze vlozil do zeny tuzbu milovat sa prave v case ovulacie 😉

Iste, iste...moze tu niekto prist, zbozne zagulat ocami a povedat ze v takom pripade ma zena "obetovat" svoje potesenie {vsak Boh pre nu obetoval viac} . Len prosim...aby o nutnosti obetovat potesenie...nerozpravili ti, co obetovat nemuseli 😉 😉 😉 😉 😒 😒 😒

Ano...teraz sa tu ozvu zienky, ake oni maju super potesenie v neplodnych dnoch 😀 😀 😀 ...vsak ok, ale je to trochu "neprirodzene" ved co si budeme zakryvat, sex je primarne urceny na rozmnozovanie a s vynimkou cloveka a niektorych primatov ho ziadne zviera nepouziva mimo tejto primarnej funkcie "len tak" ...na udrzanie vztahu.

Takze toto ja vidim ako paradox...ze metoda ktora sa nazyva prirodzena....vlastne tak trochu "neprirodzene" privadza {niektorych} partnerov milovat sa vtedy ked sa im "prirodzene" nechce, ak nechu mat neobmedzeny pocet deti.

wadja
22. dec 2013

ruku na srdece! KOLKE Z VAS SI VRZLI AZ PO DVADBE ??????????????????!!!!!!!!

wadja
22. dec 2013

*SVADBE*

wadja
22. dec 2013

a mimochodom ...ak je hriech mat gumu , tabletky tak co je potom ak splodim dieta a potratim ???moja chyba ci ??????!!!

mima4
22. dec 2013

@wadja ja 🙂 a bolo to jedno z najlepsich rozhodnuti v mojom zivote.. a taktiez mam manzela, ktory je krestan, clovek nasledujuci Krista, nie tzv. veriaci - typicky vyskytujuci sa v nasom state 😉
Vdaka poslusnosti Bohu a Pismu sme velmi pozehnani, mame krasne manzelstvo a cistotu sme nepraktizovali len pred manzelstvom, ale praktizujeme ju aj teraz ale uz z manzelskeho pohladu.

„Nie každý, kto mi hovorí: ,Pane, Pane,‘ vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach. Mnohí mi v onen deň povedia: ,Pane, Pane, či sme neprorokovali v tvojom mene? Nevyháňali sme, v tvojom mene zlých duchov a neurobili sme v tvojom mene veľa zázrakov?‘ Vtedy im vyhlásim: Nikdy som vás nepoznal; odíďte odo mňa vy, čo páchate neprávosť!"

Darmo človek sa nazyva kresatnom, darmo "vyhrieva" kostolné lavice, darmo absolvuje všetky nabozenske obrady (krst, birmovky,..), keď reálne prakticky nežije každodenný život s Bohom, keď sa neriadi Jeho slovom a nie je Jemu poslušný.
Darmo chce od Neho požehnanie, ked nežije v sulade s Bozim slovom. Potom prirodzene nedovoli pozehnaniu prist do jeho zivota.

Bez osobneho vztahu s Jezisom vždy bude človeku cudzie riadiť sa Bibliou.

jolinka
22. dec 2013

@cmulinko
az teraz som sa dostala k odpovedi na tvoj prispevok... dole kopirujem cast svojho predchadzajuceho prispevku

"Ja obdivujem vsetkych tych co bilingsove a symtotermalne metody uplatnuju, klobuk dolu ak su spokojni.

Co mi ale vadi je taka vagne pokrytectvo metod plan. plod. a neplod. dni.... Nad metody pouzitia kondomu ci prerus. suloze sa "povysuju" tym ze su tzv. OTVORENE zivotu emoticon emoticon"

mozno ze si to takto pochopila ...ale rozhodne som nemala na mysli, ani to tak necitim...ze ti co pouzivaju metody prirodz. planovania pllodnych a neplodnych dni by sa mali citit pokrytcami alebo ze pokrytecky nakladaju so svojim telom...

Chap to tak, ze metodu ako taku povazujem za DOBRU...ja uznavam vsetky jej klady ktore tu odzneli...to ze nezasahuje chemicky do zen. tela, to ze neusmrti ziadne pocate dieta, to ze manzelia ktori si na cas plodnych dni odopru sex...su potom k sebe pritulnejsi 😉 🙂 🙂 🙂 atd. atd. ..a opakujem opat...ze si vazim vsetkych ktori sa tejto metody drzia.

jedine vytku ktoru som mala ...nie ani tak voci metode, skor kvoli "ideologickej omacky" okolo nej, ci ako to nazvat...ze sa nazyvat otvorenou k zivotu, pritom to tak nie je. to je vsetko. Ja ta nenutim so mnou suhlasit. a uz vobec ale VOBEC odhovarat od planovania rodicovstva touto metodou, robis dobre a pokracuj 😎 😎

niekto tu spominal priklad s navstevou a dverami , dufam ze neporusim "autorske prava"...ak to teraz opat pouzijem...
Ja mam velmi rada podobenstva...v tomto podobenstve je NAVSTEVA spermie 😀, DOM je maternica, HOSTITEL je vajicko 😀 😀 😀 {brat s humorom prosiiiiiiiim 😉 😉 😉 🙂 🙂 😀}

Vajicko hovori Bohu
" vies Boze, ja som otvorene navsteve...{spermiam a teda zivotu}
nie ako ti co zvadzaju spermie na nespravnu cestu aby nemohli trafit do domu{metoda prerus. styku},
ja im nezatvaram dvere aby klopali a nemohli vojst {kondom}
ja im neprekladam prazdny stol a studeny dom aby zomreli od hladu a chladu {HAK}
ja im neotravim jedlo aby umreli v krutych bolestiach {spermicidne pripravky}

Nie, ja mam vzdy otvorene dvere navsteve..... AZ na to ze ehm ehm, nikdy nie som doma....{pozyvam navstevy v neplodne dni}

imanuel
22. dec 2013

@wadja Ahoj, ani ja s mojim manželom, plus poznám množstvá párov, ktoré nemali sex pred manželstvom. 🙂 S mojim manželom nie len priamo pohlavný styk, určité časti svojho tela ani nevideli pred manželstvom odhalené. Vydala som sa za 34ročného výborného muža, máme spolu tri deti, milujeme Pána Ježiša a sme šťastní. 😀 😀 😀

cmulinko
22. dec 2013

@jolinka a Boh vajicku odpovedal....celkom mudro rozmyslas az na jednu vec...ja som ten,kto ta stvoril a ja ti poviem kedy budes ci nebudes doma 🙂 ...lebo cely tvoj zivot je uz vopred predurceny a ty vajicko mas za zivotnu ulohu dozriet a uvolnit sa kedy ti ja poviem a byt otvorena zivotu aj ked si myslis,ze,ze mas moznost zamknut si dvere...maj na vedomi...Ja som kluc co otvori vsetky dvere.
Clovek mieni a Pan Boh meni a v mojom pripade ak STM metoda nebude uspesna...tak budem uspesne tehotna...presne tak ako to Pan Boh chcel.Zatial so mnou moj Pan Boh celkom sucitil a spolupracoval na mojich potrebach a dava mi len taku tarchu,ktoru som schopna niest.....mam za sebou 5 tehotenstiev (vsetky planovane ) ale nikdy som netvrdila,ze STM je 100%. V mojom pripade zatial ano ale do buducna nevidim...na 100 % uspesnost potrebuje clovek splnat podmienky ktore ja v kazdodennom zivote nemozem splnat. Odporucam sa troska zacitat do tejto metody.STM metoda je velmi zlozita a casovo narocna....tym,ze v case,ked pouzivam metodu STM z nej pouzivam len 3 body sledovania tak dobrovolne si zvysujem riziko otehotnenia,lebo v podstate momentalne som na tom asi takto,ze snazit sa nesnazime...mame sex kedy sa nam zachce,ale pred 1 rokom som si to nemohla dovolit kvoli zdravotnym problemom...teraz mozem a teraz som svoju STM metodu poslala na dovolenku....nech si oddychne...ja to zatial zvladnem bez nej 😉...lebo nic mi nebrani v tom prijat dalsi zivot nech sa to uz stane kedykolvek.

cmulinko
22. dec 2013

@mamkabeika si moja krvna skupina a dakujem ti za tvoj prispevok,lebo konecne som si precitala aj to v com sama verim a podla coho sa snazim aj zit.

mima4
22. dec 2013

@jolinka super podobenstvo 🙂

1andrea111
22. dec 2013

@lukihomamina Ahoj, ja bo som pridala svoju skúsenosť. V prvom rade sa považujem za veriacu kresťanskú ženu a pred niekoľkými rokmi som riešila túto otázku. Používame kondom. Hľadala som odpoveď a ono to nie je taká jednoduché. Čo som sa pýtala kresťanských rodín, tak väčšinou sú tieto rodiny viacdetné a možno v 80% mali viac detí, pre prirodzenú metódu ( a je jedno akú), ktorú praktizovali. Osobne ich považujem za slabo spoľahlivé. A stres, ktorý človek prežíva, či nie je tehotný, plno neistých dní, kedy nevie, či môže... nakoniec sa dopracujete k tomu, že človek pre istotu má sex zopár krát a s tým sú spojené zase iné problémy manželstva. Ja som osobne túto metódu praktizovala, zlyhala - možno som nebola dôsledná, často som si nebývala istá. No viem, že viac detí nechcem. Ak by kresťanstvo ponúklo možnosť, ktorá by bola spoľahlivá, môžme sa baviť na kresťanskej a morálnej úrovni o dodržiavaní. Ale ak tu takáto možnosť nie je - veď nemožno nasilu nútiť mať veľa detí, alebo je riešenie nemať sex v manželstve? U niekoho prirodzené metódy môžu byť spoľahlivé, u niekoho nie. Ten kto ich chce praktizovať, by mal byť vždy otvorený novému životu.

anibas
22. dec 2013

@wadja Taky tak 😉 😉 A neľutujem !

jolinka
22. dec 2013

@cmulinko cha ale ved hovorime o tom istom 😉 😉 😀 😀 😀
kluc ma Boh...o tom som pisala. 😅 a ked chce otvori aj kondom 😉 😉... aj hocico ine.

a ked kondom nebude uspesny budem uspesne tehotna 😅

Chapes o com hovorim? Ze vajicko nie je otvorene na navstevu...tvari sa ze ma vzdy otvorene dvere...ale hlada ako nebyt doma ked ma prist navsteva. Ine je , ze niekedy ta moze navsteva pristihnut necakane. 😉

V kazdom pripade, ani ten co pouziva kondom ani ten co STM nie je otvoreny pre zivot...jeden preto ze zatvara dvere, jeden preto ze hlada sposob ako nebyt doma ked je navsteva {hlada neplodne dni}.
Ovoreny pre zivot je tu jedine Boh.. On otvori zenu pre zivot ak sa rozhodne...tak ze hmmm... nahle si tehotna, presvedcena, ze ste to robili v zarucene neplodne dni {ako sa to stalo nam pri stvrtom dietati, mmch dovtedy sme pouzivali stm takze vdaka za ponuku na prestudovanie 😉 } , alebo presvedcena ze si vzala tabletku ci mala spolahlivy kondom...

Ja som ale Bohu vdacna . ze nas takto "prekabatil" 😉 😉 a ze mame stvrteho syna...

Mne len islo o to aby ti co pouz. bilingsa alebo STM...netvrdili aki su "otvoreni" pre zivot {ved v podobenstve sa vajicko chvalilo pokrytecky} , inak nepochybujem ze metoda je pekna, zdrava a spolahliva {spolahliva na ludskej urovni, co kona Boh...je jeho usudok do ktoreho sa nemiesam}

jolinka
22. dec 2013

@cmulinko a mmch Boh by nepovedal vajicku ze rozmysla mudro..vajicko je hlupe a domyslave...ale inak ma dobre srdce 😉 😉

cmulinko
22. dec 2013

@jolinka nakolko idu sviatky tak ti napisem,ze mas pravdu...ber to ako Vianocny darcek 😀 lebo ine dni by som nesuhlasila 😀 .a nase debaty by boli nekonecne,lebo na kazdu akciu by bola reakcia 😀

jolinka
22. dec 2013

@cmulinko ja nepotrebujem "pravdu" ako Vianocny darcek.

debata sa skonci v okamihu, ked to jeden ukonci...na rozhovor treba dvoch 🙂

jolinka
22. dec 2013

toto uz pisem vsetkym...nie konkretnej osobe.

Moj zaver je...ze za "otvorenu zivotu"...zo strany muza a zeny povazujem jedine nechraneny sex pocas ktoreho kolvek dna cyklu {ak to partnerom vyhovuje}

Ostatne metody hladaju sposob ako vziat veci do vlastnych ludskych ruk a planovat pocet deti aky chceme. To ze Boh vezme veci do vlastnych ruk {a vlastne vzdy tak robi} a prekazi obcas nase planovanie je vec druha.

Dalsia debata je o tom ktory sposob je moralne prijatelny a ktory nie. ...ale to uz sa netyka "otvorenosti"

tymto nateraz koncim. prajem vsetkym pozehnane Vianoce

ssilviaad
22. dec 2013

mamkabeika, vystižnejsie ste to ani nemohli napisat. Uplne s vami suhlasim. 🙂

cmulinko
22. dec 2013

@jolinka moj posledny komentar k tebe bol brany ako humor....a darceky sa neodmietaju...(tiez to ber s humorom...myslela som,ze humor mas rada...resp z tvojich prispevkov to bolo evidentne.Aj tebe prajem krasne Vianoce (to uz myslim uprimne a vazne ) 🙂

awalancha3
22. dec 2013

....ženy, podme na to z uplne opačného konca.......... sme poniektoré kresťanky.... a berme to tak, že lubime svojich manzelov a oni lubia nás..... a sme natolko veriace, ze odmietame akukolvek formu antikoncepcie..a máme už 3-4 deti, čo nás privádza na pokraj finančného a priestorového kolapsu a nie je možne sa deťom už venovať atd atd.... ateda sa rozhodneme, že piate či sieste dieta už nezvládneme ani fyzicky. Tak, OK, zaprieme sa a povieme rozhodné nie sexu, už dokonca života žiadny sex..... žena to možno aj zvládne, ale čo jej manžel? Boh mu nadelil večne sa zaplnajuce semeníky a nutnosť vyprázdnovať ich. Co Boh zamýšlal, ked to takto vymyslel? Povedia si obaja manželia, že ked nechcu dalšie deti, lebo nevládzu, tak manzel 15-20 rokov bude bez vyprázdnovania? Alebo je prijatelné aby si to robil sám? Odpoved je jasná............Clovek je tvor prírodný a príroda (Boh) určila čo a ako. Clovek nesie v sebe pozostatky zvieraťa (medzi inými aj pohlavný pud), ale je aj človekom, mysliacim uvažujúcim tvorom. Nevedel Boh, ze sa človek a jeho schopnosti budu vyvíjať? Nepredpokladal, že vývoj, veda a pod pojdu dopredu? myslím si, že výklad kresťanstva, už od prvých koncilov, snad aj skor je zlý a ide nesprávnym smerom...........A dnes už nikto nevie vytrhnut spodnu tehlu tej megastavby. A napokon aj musi byt protiváha iným náboženstvám. BOH povedal, že sa nemožete milovať s človekom s ktorým sa lubite mimo obdobia, kedy chcete počať? To nepovedal Boh, to je výdobytok ranného stredoveku, výmysel človeka (pápežov a koncilov), ktorý chcel mať absolutnu moc na ostatnými......... Celá historia ludstva je pretkaná bojmi a vojnami.... a vrchnost nútila manzelov mat neustále deti.... aby bola zásoba vojakov......Prosím, nevkladajte výmysly zlých cirkevných hodnostárov a svetskej vrchnosti do ust Boha (prírody)......Iba jedna vec stojí nad všetkým.... neubližovať vedome iným, nesposobovať duševnu či fyzicku bolesť zo svojej ješitnosti, egoizmu, neznalosti a podobne. A este milosrdenstvo, pomoc a sucit. To je všetko tak málo stačí. Kto toto robí a takto žije, tak nemože ani smilniť, ani kradnúť ani robiť nič zlé........Boh (príroda) nemože prísť ku každemu z nás a povedať, že počuj... ja nemožem chodiť po ludoch a vysvetlovať, čo a ako máte robiť, dal som vam rozum a volu a tým rozumom ste mali prísť na to, že deti nemju sposobovaťsvojim nadpočtom obtiaže a stresy, svojím rozumom, ktorý máte odo mna musíte prísť na to, kolko detí zvládnete dobre vychovať ......keby ste nemali rozum, nemuseli ste byt clovekom, ale ostat zvieratkom. Musíte cítiť čo je dobré, pre vás a pre deti......... je dobré mať 8 detíé a nevladať sa im venovať a vychovávať z nich dobrých ludí, alebo mat 2-3 a zvládnuť to? Boh neostal v dobe stredoveku, nie je to bigotný, ortodoxný starý ujo čo sa červená pri slove sex a zakazuje ho na vsetky strany.......ani prísny vládca čo chce aby ste sekali deti za vsetkých okolnosti ako na beziacom páse......Alebo si ozaj myslíte, že sa Boh náramne čuduje, že sa lieta do vesmiru, že sa prišívaju ludské končatiny, že sa vymyslela antikoncepcia.. že čo to tí ludkovia vymysleli... ved mali v potetváre orat na drevených radliciach a ženy nasekať 12 detí a pri 13tom umriet pri porode........Uz toho Boha nepodcenujte a nestotoznujte ho s chtíčmi ludských ludí prezlečených za pápežov a arcibiskupov (chudak JP II musel strasne trpiet, lebo si to vsetko uvedomoval, ale radikalne zmeny tisicroci trvajucich dogiem urobiť nemohol).

billam
22. dec 2013

@awalancha3 len taky dodatok...aj farari a vsetci cirkevní hodnostari sú muži...je u nich prijateľné "vyprazdnovanie"? Či je to hriech len u manželov?

diusik
23. dec 2013

@cmulinko
@awalancha3
@jolinka len ma napadol jeden pribeh,moji prarodicia boli veriaci,ked uz mali viac deti a citili ze uz nevladzu,tak spolu 4 roky nespali.ze ked to na pradedka "prislo" tak sa pomodlil.po 4 rokoch sa spolu vyspali a prababka hned aj otehotnela 🙂 toto by sa v dnesnej presexuoalizovanej dobe nedalo 🙂
pekne Vianoce kazdej

czechzuzanaba
23. dec 2013

@awalancha3
Akorat jsem to chtela napsat🙂 Vzdyt to vubec nedava smysl. Chlapovi "nadelit" chut, teda i nekterym zenam 😀 A potom jim to zakazat, teda muzou si svihnout, ale jen kdyz chteji detatko. No to je logika....
Ve formach antikoncepce nevidim rozdil z pohledu krestanstvi... HAK, kondom, nebo nejaka pocitatelna metoda - kde v Bibli je napsane ze to ano a to uz ne?
Dal by me zajimalo, kdyz verici zjisti, ze prirozene otehotnet nepujde, jak to, ze umele oplodneni je ok? Vzdyt Buh asi nechtel, aby meli dite, kdyz to nejde...Me to prijde uplne stejne zasahovani do Boziho chteni jako potrat...myslim ideologicky....

erni
23. dec 2013

kocky miestami tato diskusia bola ostra ale aj zabavna...ja myslim,ze nic v zivote nie je cierne ani biele, a dufam,ze pri Bozom sude volba ochrany pred pocatim bude uplne nepodstatna ( ak teda neslo o umele prerusenie tehotenstva)...pretoze ak nie sme v nebi alebo svati, tak pachame hriechy od rana az po kym nejdeme spat..a napriek tomu nam to nebrani milovat Boha, kazdy ako vieme, olutovat a zit podla nasho vedomia a svedomia 😉

diusik
23. dec 2013

@erni presne,Boh nam dal slobodnu volu, a dal nam k tomu svedomie,aby sme sa kazdy podla neho rozhodovali,ale najpodstatnejsie je,ze nam dal JEZISA,kt snima hriechy sveta...a to je skvele a oslobodzujuce...