icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

billam
20. dec 2013

@ninuska8 you made my day 🙂 🙂 🙂

katren
20. dec 2013

kočky všetky čo sa tu hadate....prečítajte si knihu Teológia jej/jeho tela a potom tu napíšte k veci 😉🙂

marusik
21. dec 2013

@buducamama ešte mi nedá k JP2... vieš, sú ľudia, ktorí majú praktické skúsenosti so sexuálnym životom, no o sexuálnom živote a láske by ani zďaleka nedokázali napísať to, čo napísal JP2 bez praktickej skúsenosti 🙂

fra
21. dec 2013

@martina46 chcem poopraviť tvoje tvrdenie z prvej strany
"Problem vytvorili niektore cirkvi, ktore z antikoncepcie vyrobili hriech. "
V skutočnosti to bolo práve naopak, všetky kresťanské cirkvi, nielen rkc ale aj všetky protestantské cirkvi až do roku 1930 považovali antikoncepciu za hriech... vtedy Anglikánska cirkev prehlásila že antikoncepcia nie je hriech a postupne sa k nej pridali aj ďalšie protestantské denominácie takže v sučasnosti pravdepodobne (až tak dobre sa v tom čo tvrdia desiatky roznych protestantskych cirkví nevyznám) len rkc tvrdí, že antikoncepcia je hriech

diusik
21. dec 2013

@jolinka absolutne suhlasim!presne moj nazor...pavi sa mi,ako si to napisala

cmulinko
21. dec 2013

@jolinka rozdiel medzi tvojou a mojou metodou je len to,ze ja tu tvoju respektujem a nesnazim sa v nej hladat slova,ktore by v tebe vyvolali pociit,ze konas nieco zle,ale ty tu moju metodu si teda celkom dobre okritizovala....kritizujes otvorenost zivota v pripade pouzivania metody plodnych dni...v poriadku je to tvoj nazor,ktory akceptujem,ale teraz pisem len v mojom mene....je to tak isto moje rozhodnutie podla nej fungovat a len Pan Boh ma moze sudit za to ak moje spravanie sa voci mojmu telu bolo pokritecke...nie je clovek na zemy,kotry ma na to pravo.....kazdy by sa mal zamysliet nad sebou a nad silou vlastnej viery a vztahu s Bohom a snazit sa o spokojnost a mier vo vlastnej dusi.A to iste som sa snazila vysvetlit aj @diusik lebo tiez tam badam urcity problem pochopenia a porozumenia bez zbytocnych kritickych slov na krestanov,ktory STM metodu pouzivaju...lebo clovek sa potom citi byt naozaj ako jediny na svete,ktory ide proti prudu...proti takemu prudu,ktory vraj tiez miluje boha a je tiez je vraj veriaci svojim sposobom (na svoj obraz a na svoje potreby v zivote )...ale snad kazda viera sa zhoduje v jednej veci,ze len Pan Boh nas bude sudit a uz to tu bolo napisane tisic krat a predsa sa sem tam nejaka '' nevinna '' kritika najde,lebo jednoducho si nemozeme pomoct,musi to z nas vyliezt,ale inak sme vsetci v pohode a nemame s nasimi sestrami a bratmi nijaky problem....len neznasame to,ze su otvoremy zivotu,ked nie su......to sme dopadli,ked sa hrame na Boha.Ja za svoju '' neotvorenost '' doplatim len tak ako to Pan Boh uzna za vhodne a nie tak ako by mi to niekto doprial.Podstata mojho prispevku je len v tom,ze ja som ani len nezacala s kritikou o vasej zauzivanej atikoncepcii ,lebo si nemyslim ,ze je to voci vam spravne a ludske.

mima4
21. dec 2013

@fra staci si vziat Bibliu do ruky a nikde sa nepise, ze obmedzovat pocet deti je hriech.
Prirodzene metody ochrany u katolikov su tiez o tom, ze nie su otvoreni novemu zivotu 😉 Pokial to prisne dodrzuju, fakt je tam riziko otehnotenia nizke, cize dobrovolne a hlavne vedome planujuu pohlavny styk tak, aby neotehotneli. Keby skutocne stali za otvorenostou zivotu, tak by neriesili absolutne nič, ale riešia 😉 čiže tá otvorenosť tam nie je.
To je ako pozvať niekoho na navstevu a neotvoriť mu dvere a tvarit sa "nie sme doma" 🙂

mima4
21. dec 2013

@babls5
viera sa nema prisposobovat dobe, to je rozdiel medzi vnimanim dobra u neveriaceho cloveka a vnimania dobra u krestana. Krestan ma stale 10 Bozich prikazani, stale plati to čo sa pise v Bozom slove, kym neveriaci clovek sa riadit iba svojimi pocitmi, svedomim.. a pretok ak sa jeho svedomie otupi v niecom, tak z toho "moralneho" do prejde do stavu "vlastne je to OK".

Zakladom viery je osobny vztah s Jezisom, kazdodeny vztah s Nim a hlavne aplikovanie tohto vztahu do vsetkeho co robime.
Ja osobne sa neprisposobujem dobe, a berem to aj preto tak, ze mam velku slobodu v Kristovi. Nemusim mat sex pred manzelstvom, lebo to robia vsetci... nemusim kradnut, lebo momentalne je to take slovenske.. nemusim urazat, lebo u mnohych to tvoji ich osobnost a su aj na to hrdi.. proste nemusim... a nechcem sa prisposobovat tejto dobe. 🙂

evening_star
21. dec 2013

@cmulinko Netvrdím, že HAK je LEN abortivna antikoncepcia ako píšeš, ale môže mať AJ abrotívny účinok. Je to jedna z možností, ako HAK bráni tehotenstvu. Prvou je samozrejme to, že bráni ovulácii. Ale ak sa predsalen stane, že vajíčko je oplodnené, nastupuje druhý účinok. A píše sa o tom aj v príbalových letákoch u HAK, to by si potom spochybňovala samotných výrobcov. A tie letáky, u ktorých to nie je napísané verbatim, doslovne, tak to ukrývajú za iné, menej jasné výrazy.
http://pastorbonus.sk/odborne-stanovisko-ako-fu...

evening_star
21. dec 2013

@evening_star Z článku napríklad toto:
2. drospirenón a etinylestradiol
Tieto účinné látky obsahujú prostriedky Yaz, Yasminelle a Aliane, ktoré síce ženy o abortívnom efekte v príbalovom letáku neinformujú, no všetky naznačujú túto informáciu v charakteristike vlastností lieku, keď priznávajú, že “najdôležitejším z nich [faktorov antikoncepčného účinku] je inhibícia ovulácie a zmeny endometria”.

cmulinko
21. dec 2013

@evening_star v podstate ja som nevylucila abortivny ucinok HAK len ho nedavam do porednej hlavnej charakteristiky ze HAK je abortivna antikoncepcia....spravne je ze je AJ abortivny...ale v prvom rade zabezpecuje antikoncepcny ucinok na zaklade hormonov...inak by sa nevolala Hormonalna antikoncepcia.Ja sa o nic ine nesnazim len o nemylenie si pojmov.......tym,ze ja tvrdim o hormonalnej antikoncepcii,ze je hormonalna a az v druhom rade abortivna v urcitych percentach...tym nikoho nezavadzam a neodbocujem od pravdy...ale pomenuvam veci tak ako naozaj su a nezavadzam zeny ty,,ze sa im snazim nanutit prvorady ucinok HAK ako abortivny,lebo tento mimochodom LIEK neucinkuje hlavne abortivne ale hormonalne.Abortivne moze ucinkovat aj uplne iny bezny like,ktory zena berie pocas obdobia,ked nevie o sebe,ze je tehotna...niektore lieky proste mozu mat za nasledok neuspesne uhniezdenie... mozno aj lieky na rakovinu,ci na centralny nervovy system mozu sposobit potrat vo velmi skorom stadiu a tym padom ich mozeme zaradit tiez medzi abortivne....ale predsa napriek tej moznosti stale si zanechavaju svoju podstatnu skupinu..napr antibiotikum,cytotoxicka skupina liekov pri rakovine...atd.ani na jednom lieku nie ej napisane hlavna skupina abortivna.A o to mi ide....o nic ine.HAK neuznavam.

evening_star
21. dec 2013

@cmulinko Zaujímavý názor, chápem, ale napriek tomu si myslím, že iné lieky ako napr. atb, o ktorých píšeš, nespôsobujú potrat tak často ako hak, skôr je to výnimočná situácia - tu by bolo dobré vidieť nejaké štatistiky. (Ja som niekde čítala, ale neviem sa dopátrať kde- bola to vedecká štúdia, ktorá dokazovala, že žena počas xy rokov používania hak zažije v priemere xy potratov, o ktorých ani nemusí tušiť). A práve preto, že hak môže spôsobiť potrat, aj keď tento účinok je oveľa menej častý ako ten primárny- bránenie ovulácie, je pre rkc neprijateľná. A okrem iného ako píšeš, že hak je hormonálny liek - tak v tom prípade sa teda zneužíva, lebo povedala by som, že 99 percent žien užíva hak primárne ako antikoncepciu, a nie ako liek na úpravu cyklu a podobne. A keby bola hak aj myslená primárne ako liek, tak by názov nebol predsa "hormonálna antikoncepcia", ale niečo iné- veď názov antikoncepcia nemá s liečbou nejakých symptómov nič spoločné.

pinkcheesecake
21. dec 2013

Nemyslim si, ze cirkvi vadi to, ze manzelia nebudu mat deti ako smeti, ale skor to, ze hak sposobuje potraty. Tak isto pri umelom oplodneni ked sa oplodnuje viac vajicok a vyberu "najlepsie" embrya, tak ostatne embrya sa zlikviduju. To je fakt. Je samozrejme na kazdom cloveku ako sa rozhodne, kazdy ma slobodnu volu, ale musi to brat aj s nasledkami. Mysliet si, ze to hriechom nie je neznamena, ze nim naozaj nie je. Kazdy veriaci musi pocitat s tym, ze aj ked sa snazi, tak sa moze "zadarit". Okrem ineho ma hak na svedomi aj ine vazne zdravotne problemy, ktore napriklad ja nie som ochotna riskovat. Za seba hovorim, ze radsej vychovat o jedno dieta viac, nez ho stratit.

cmulinko
21. dec 2013

@evening_star absolutne suhlasim,ze HAK je az priliz casto viac pouzivana pre antikoncepcne ucinky ako pre leicebne,ale v klasifikacii o farmakologickych pripravkoch je zaradeny medzi lieciva......s antikoncepcnym ucinkom ako aj liecivym ucinkom pri hormonalnych poruchach a problemoch...ale tu sa uz dohadujeme o niecom nepodstatnom co s temou nema moc vela spolocneho....zaklad je pre nas obe aj tak ten isty...pre nas neprijatelny 🙂

fra
21. dec 2013

@mima4 ved uplne na začiatku Biblie Gn1, 28 stojí: "Ploďte a množte sa"
V Oz 9,11-14 a Ex 23,25-26, Iz 54,1-3 a na mnohych dalších miestach sa píše o tom že nemať deti sa pokladalo za smutok a mať ich sa pokladalo za radosť a požehnanie
Krásny Ž 127 hovorí:"Hľa, Pánovým dedičným darom sú synovia, jeho odmenou je plod lona. Čím sú bojovníkovi šípy v ruke, tým sú vám synovia z mladých liet. Blažený muž, ktorý si nimi tulec naplnil" a Ž 128 "... tvoja manželka je ako plodonosný vinič vnútri tvojho domu, tvoji synovia sú ako mládniky olivy okolo tvojho stola, veru tak bude požehnaný muž ktorý sa bojí Pána" a v Prísloviach 17 čítame "korunou starcov sú ich vnukovia" - jednoducho Biblia je plná opisov toho, ako Boh požehnáva ľudí tým, že im dáva deti - no a v kontexte tohto môžeme predpokladať, že ak niekto deti nechce, akoby istým sposobom netúžil po tomto božom požehnaní (ako na nom nelipol ani Ezau) ... o tom, čo znamena Rim 1,26 sa dá polemizovať, čo to znamena vymeniť prirodzené za neprirodzené, každopadne antikoncepcia nie je prirodzená ... no a klasicky pripad Onan- on nebol potrestaný preto, že nechcel splodiť dediča svojmu bratovi (Dt 25,5-10 hovorí, že trestom za toto správanie bolo veľmi strápňujúce verejné pokarhanie previnilca) ale preto, že zabránil počatiu

fra
21. dec 2013

@mima4 a nepíšem že teraz všetci mame mať po 10 detí, to určite ostáva na rozhodnutí každého človeka v dnešnej neľahkej dobe (hoci- ktorá doba bola ľahká?), každopádne mne Bibliou prechádza jasná niť, zdá sa mi to celkom jasné, že deti sú Božím požehnaním a ich odmietaním akoby sa odťahujeme aj od Božieho požehnania

diusik
21. dec 2013

@cmulinko musim uznat ze ano,ty si ma nikdy tak ofvorene nekritizovala a nesudila.ale napr ja teraz cutim utok z tvojej strany "viera na svoj obraz a podla svojich potrieb"toto citim ako ty opisujes moju vieru,ale to nemozes tvrdit,je to len tvoje hladisko.ja netvrdim ze som mozno tak silny a tak uprimny krestan ako ty.ale to este neznamena ze nemozem verit niecomu co je nad nami.co vyssie.co je Boh.ty tvrdis ze moja viera je "len akoze"a coja viem aka,no Magdus,tymto ma sudis aj ked tvrdis ze nie.ja som ta nekritixovala .ja som sa ta normalne uprimne opytala ze aky je rozdiel v technikach ked pri obidvoch ide o to iste...niektore moje slova neboli reakciou na teba.ale na inych.ktori to neberu ako ty.hovoria napr ze jedine to a hento je spravne a nic ine...

nasta197
21. dec 2013

@diusik či je to vlastne HAK? každá to tu skoro píše...

diusik
21. dec 2013

@nasta197 hormonalna antikoncepcia-skratka

nasta197
21. dec 2013

@diusik boze tak tak a ja rozmýšlam ci nejaký nový sposob ako neotehotnieť :D heeh 😉

babls5
21. dec 2013

@mima4 my mame sex pred manzelstvom lebo mame naňho chut a tomu sa nedá odolat 😉 nemam dovod si to odopierat a keby som mala taky nazor tak ostanem do smrti sama

irriss
21. dec 2013

nedavno jsem se seznamila s maminkou spoluzaka mych dvojek a ta je SILNA evangelicka..popira mi vse..vcetne Bible a veskerych svatku....maji k tomu vlastni vysvetleni..potrebovala bych dusevni ozdravovnu u Francesca, abych pochopila situaci od praveho a "nezavisleho" zdroje zaroven 😀
prijde mi totiz ze ON je jediny, kdo je schoipen byt OTCEM vsech..nehlede na nabozenstvi a druh viry 😎

vranovcanka
21. dec 2013

@babls5 si nepochopila zakladne principy-prirovnam to ku pleteniu svetra,ak vynechas zopar ociek,lebo si myslis,ze su nemoderne,mozes nakoniec vyhodit cely sveter-nemyslis???ale kazdy si je strojcom svojeho stastia a toto je odomna na tvoju adresu uz vsetko.vela stastia...

babls5
21. dec 2013

@vranovcanka. Tak snazim sa aby sme boli štastni ako rodina na štedry večer sa modlime ale na viac akosi nieje cas nebudem robit zo seba super krestanku ale nebudem sa zatracovat verim v Boha modlim sa za rodinu a nikdy by som nepovedala zleho slova na Boha ale viac akosi nieje akosi sa to vytraca nemam ani birmovku lebo som otehotnela aj ked som patrila medzi najaktivnejsiu na naboženstve a na biblickej olympiade som bola na 2hom mieste no je mi luto ze sa to vytratilo zomna
@vranovcanka

naolina
21. dec 2013

@babls5 vo vztiahu k Bohu- vsetko sa da napravit! Pan Boh nam VZDY dava sansu.On nas miluje!On je milosrdny a vzdy ma cas nas vypocut!

naolina
21. dec 2013

@lukihomamina aj mna tato otazka zaujma...dakujem ti, ze si taka otvorena ..zial ja nemam pravidelny menzes, otehotnela som v "neplodne dni", v bilingsovu metodu neverim, HAK nechcem brat, ina ochrana(prezervatyv) nam nevyhovuje.....Teraz sa pytam samu seba- co ja mam robit? bojim sa otehotnet v kratkom termine po porode......JE TO TIAZKE ☹ SOM ZUFALA ☹ neviem ake je spravne resenie- tiez hladam.....

suezana
21. dec 2013

@strociatka mám priateľov - sú veriaci a pred manželstvom spolu intímne nežili a keďže už mali viac rokov, veľmi si to chceli vychutnať - ona však okamžite otehotnela - myslí si, že v svadobnú noc 🙂 preto sa rozhodla, že po dieťatku sa chce chrániť nejakou metódou, ale keˇdže vieme, ako to je, kým sa do toho žena dostane (teória, prax...) povolil jej kňaz kondóm - sama mi to povedala - takže z toho dedukujem, že cirkev nie je proti tomu 😉

a pre všetky, čo tu hovoria, ako si prispôsobujeme Božie slovo a Bibliu - kto z vás vie na 100% čo z toho, čo nás učí cirkev a čo je v Biblii je naozaj Božie slovo?????
.... Boh nám dal aj rozum a slobodnú vôľu ... každej jednej z nás

kveta
21. dec 2013

@evening_star Len poznamka. Pouzivam HAK kvoli poruche cyklu, lebo krvacam viac dni v mesiaci, nez nekrvacam.. Antikoncepcny ucinok nepotrebujem. Ale kvoli ideologii rkc zatiahnutej do lekarenskej praxe si musim za liek plne platit. Vyslo ma to na 37 EUR za tri mesiace. Chore..

imanuel
21. dec 2013

@mima4 Ahoj, vo veľmi veľkom percente s tvojimi názormi súhlasím. Drž sa. 😉 😉 😉

maria117
21. dec 2013

@amadora odkial mas,ze Boh dal milovanie ludom len na plodenie deti??? Toto som este teda nepocula a tiez sme boli na predmanzelskej priprave,nejakym prednaskach,stretnutiach, aj som citala nejake knihy,nap. "Radostna zvest o manzelstve a sexe" alebo tiez odporucam "Sex ako ho nepoznate."
K teme, my zatial babatko neplanujeme,ale zas ak by sa podarilo,boli by sme radi,takze sa velmi netrapime co ako,i ked sledujem si plodne dni a meram teplotu,aby som sa to naucila a zvykla si. Ja mam ale dost problem naucit sa nejakej rutine,nezabudnut,nevynechat,vsimnut si a potom to aj niekam vcas zaznacit a moj cyklus je taky isty 🙂 no zatial to nevadi a potom uvidime,snad konecne dospejem a budem zodpovednejsia 🙂 Antikoncepciu nepouzivame,ani nemame v plane zacat.