icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

akrim1311
23. dec 2013

Dievčatá,ešte raz sa zapojím a končím.Ja si stále myslím,že ak Boh chce,aby som mala ďalšie dieťa,tak ho mať budem bez ohľadu na to či proti tomu niečo robím alebo nie.Lebo ak sa on rozhodne,že ho mať budem,pre neho to problém nie je.Veď je Všemohúci 😉

hellenkap
23. dec 2013

@akrim1311 Vystihla si to presne, poznám a bohužiaľ s vlastnej skúsenosti že "pán fafárko" robil problémy mi dieťa pokrstiť. Ja budem mať radšej detí koľko uznám za vhodné ja aby mali všetko čo potrebujú - strechu nad hlavou a samozrejme čo do úst!!!
Povedzme si na rovinu, žiť sexuálne nie len na splodenie detí už nie je taká doba ako dakedy, že žena mala 10 detí a chudery zomierali veľmi skoro lebo to nevydržali zdravotne.
Cirkev Vám nepomôže vo výchove detí, ani Vás nepodrží finačne preto je na Vás ako sa zariadite. U tých čo majú nepravidelný cyklus tak sa musia zariadiť inak!!!

akrim1311
23. dec 2013

@hellenkap ja takých prípadov poznám viac ☹ a je mi to veľmi ľúto,že sa to deje ☹

hellenkap
23. dec 2013

@akrim1311 podľa nie je cirkev taká aká bola kedy si ... Boha máme každý v srdci a podľa toho sa máme aj správať a konať.

cmulinko
23. dec 2013

Moje deti si priali na Vianoce braceka alebo sestricku ( napisali list Jeziskovi aj s menami pre babatko )...a ja som dnes rano smutne zistila,ze Vianoce budu '' cervene''.V kutiku duse som dufala,ze snad Jezisko vyhovie mojim detom....mozno iny mesiac v roku 2014 bude pozehnanejsi.
Kazdej jednej rodine prajem len to najkrasnejsie z Vianoc.Moje deti sa tesia ako budu spievat Happy Birthday Jezisko 😀

valy
23. dec 2013

@suezana to nechapem, ze ako to teda je, ze niekomu to len tak dovolia a inemu nie? lebo si este dostatocne neuzila, tak jej to povolili, alebo preto, ze sa pozna s knazom, takze rozhoduju znamosti? 😀 alebo ako to mam chapat? plne suhlasim s tym, ze sledovanie plodnych a neplodnych dni je pokrytectvo, okrem slovickarenia nevidim moralny rozdiel oproto kondomu alebo prerusovanej sulozi

rossio
27. dec 2013

@awalancha3 neviem ako teba ucili teologiu ale jednu vec by si mala vediet papez je neomylny a to vzdy! Tak mi tu nehovor ze su to bludy papeza a koncilov. Ano v tom case bolo mnoho bludarov a heretikov ale neplet to z papezom. Papez je petrov nastupca a on bol bozi zastupca tu na zemi a myslis ze ked je boh neomylni ze by si vybral zle? On vie co robi a co tym chce najp.aj tvojim a mojim komentom aj ked mi o tom vobec netusime....vsetko ma svoj zmysel a je len na tebe ako sa rozhodnes a comu budes verit...
A ze muz nevydrzi bez vyprazdnenia? Ved uz len v cirkvi mas priklad papez, biskupi, knazi...dobre mozes povedat ze oni su iny ano su ale vydrzia....tak nevrav ze sa to neda
Este mi neda sa nevyjadrit k teme deti....co tak prizvat knaza do tejto diskusie. Urcite by tento nazor bol cenejsi a mozno by sa aj tymto konecne zacalo riesit co je a co nieje hriech. Pretoze jedna vec je brat dieta ako bozi dar a ina vec je z coho ho vychovat(aj ked tam su argumentz ze boh sa vzdy postara o svoje deti)

betunka39
27. dec 2013

JA som veriaca, nepouživame žiadnu hor.antikoncepciu, ale obyčajnu preruš. sulož, prezervativ velmi malo lebo potom mam problemy. Myslim, že nikde boh nezakazal sex pre požitok, na začiatku ked stvoril Adama a potom Evu, povedal Adamovi, že mu ju dava preto ,aby sa necitil sam, aby mu bola pre potešenie. A tiež povedal milujte a množte sa,. PRe mna to znamena, že Boh dal spojenie pre manželov nielen pre plodenie deti, ale pre vyznanie lasky, odovzdania sa navzajom,. My mame 5 deti. Možem povedať ,ze len prve z nich bolo ako tak planovane. Ostatne prišli aj napriek tomu, že sme použivali metodu plodných dni. Posledna Alžbetka, naše potešnei prišla nečakane a po odzneni verdiktu od lekarov, že ja už viac deti nebudem mať, kedže som prekonakla operaciu. Aj napriek tomu moj manžel daval pozor pri sexe a aj napriek všetkým vyjadreniam lekarov mame Alžbetku. A poviem Vám bol to dar od Boha v pravej chvili, vo chvili kedy som bola pre naše problemy rozhodnuta odisť od manžela ak nezmeni asvoj nazor. Ked som zistila, že som tehotne ako zazrakom sa všetko vyriešilo a urovnalo. CHcem tým povedať, že pan nam da tolko deti, kolko on uzna, možme sa chraniť ako chceme. Všetky merody su neapolahlive. Poznam pary, ktorwe uživaju antiko a preda ich to nechranilo. Či jecto hriech, necňviem nikde v sv. písme som nečitalal o tom, že sa nesmieme chraniť. Možno to zistime potom. Keby sme brali sex ako hriech, tak aj uživanie cigariet ,alkoholu, drog by bol porovnateľný hriech, kedže všetko čo niči a poškodzuje zdravie je hriech. A kolke z Vas fajčia, aleob poživaju alkohol, spovedate sa z toho?Pretože vo spytovani svedomia v knižke je postavena otazka, chranim dostatočne svoje zdravie. Z toho dedukujem ,že hormonalan antiko, je hriech ,lebo poškodzuje zdravie, ale preruš. sulož, prezervativ, meranie teploty ,ved to moje zdravie nepoškodzuje. Možno sa mýlim, ale ja si to takto vysvetlujem. A nakoniec, ved ked by som teraz z manželom mala sex len vtedy ked možem, na to že chodi preč tak asi by sme ho mali tak 2x do roka. Nasledkom toho by boli hadky, lebo by bol nervozny a časom by mohlo dojsť aj k nevere nemyslite, že je to tak trocha aj o tom. Ved odmietanie manžela, teraz možem ,teraz nei ved to frustrujuce a vyvolava to len zlo v rodine. Niet nad plne brucho a prazdny miešok v manželstve. Tak hovorili stare babky a asi mali pravdu. Nebolo tolko rozvodov.Muž č nenajde doma hlada inde, plati to aj opačne.

mamavera
29. dec 2013

@rossio pápež je neomylný?!?!? V pohode vedel o zneužívaní detí kňazmi a ako neomylný s tým nič nerobil....A čo odpustky? A upalovanie? A zastrašovanie?

sorciera24
29. dec 2013

po precitani tejto diskusie som rada, ze som neveriaca 🙂 (ale niektore "vyroky" tu spomenute stoja za to si dat zaramovat..... 😀 neomylny papez....YESs! 😀 )

sissmiss
29. dec 2013

@jolinka ale jasne ze ta cmulinko chape...dala si to tak polopatisticky ze to uz jasnejsie nejde. Ale ako moze priznat ze je to tak? Ved tym ziju tieto zeny cely svoj dospely zivot, je to ich presvedcenie, ony sa nemozu vzdat casti seba, to je velmi tazko uniest. Takyto obraz si o sebe vytvorili a ty im nastavis zrkadlo, tu bolo priam pocut ako im svorne zaklapli viecka. Nechcu sa vidiet take ake skutocne su.

inspiration2
29. dec 2013

Na svete neexistuje iné náboženstvo, ktoré by sposobilo toľko utrpenia a bolesti a smrti ľuďom ako kresťanstvo. To, že niekto v Boha verí je určite po psychickej stránke pre človeka prínosné, ale pokiaľ chcete diskutovať o náboženstve tak si dajte dokopy historické fakty a potom píšte o neomylnosti!
Stále rozmýšlam, ako niekto v roku 2013 môže praktizovať sex iba na splodenie detí, počítať si neplodné dni, keď naše poznatky z biológie sú tak obrovské, že by sme všetci mali vedieť, že takto to nefunguje!Čo ste slepé niektoré alebo sa robíte hlúpe, alebo Vám manželia blokujú Google, že nemožete prísť k informáciám? ☹

maca_p
29. dec 2013

@betunka39 tvoj nazor sa mi paci, si spravna veriaca. klobuk dole 🙂
ziadne citovanie z biblie, proste mas triezvy, realny pohlad.

rossio
29. dec 2013

@mamavera a tiež "aby som ťa ešte pobavila"
@sorciera24 pre dotyčne ktore si myslia že som napisala hluposť omyl!!!! papež je neomylny !!! nechapem ako sa niekto može takto strapňovať keď o tom tak prd vie. Ja mam štatnicu z teologie a aj teraz ju študujem tiež a to nielen kresťanstvo ale mam prehlad aj o inych naboženstvach.... rada ti pošlem minimalne 1 knihu kde je spominane že papež je neomylny!!! to či to ty prijmeš je tvoja vec a viera každeho. Potom mi tu prosim nekecaj aka si veriaca keď ani zaklady historie cirkvi nevieš. Nepovažujem seba za najmudrejšiu ale zatym čo som napisala si stojim, pretože to viem, a nepišem hluposti čo mi ako prve napadnu, len preto aby som bola zaujimava. To asi tak všetko k tomu. Nema vyznam to tu niekomu vysvetlovať hlavne že ste tu všetky kresťanky. Tak ja by som sa na tvojom mieste nestrapňovala že ani zaklady nevieš.

rossio
29. dec 2013

@inspiration2 pre teba plati tiež text vyššie !

mima4
29. dec 2013

@rossio
mozes dat odkaz na Bozie slovo, t.j. Bibliu, kde sa uvadza ze papez je neomylny?

Ak to tam nenajdes, tak je to len ludsky vymysel...

Inak..pisat taketo veci, len zhovadujes krestanstvo a robis z neho tlupu nesvojpravnych!!

inspiration2
29. dec 2013

@rossio ja tebe neberiem tvoju vieru, ver tomu, len prosím ťa, nepresviedčaj o takýchto abstraktných veciach ľudí okolo seba. Pápež bol vždy ten, čo dával pokyn na tie zverstvá, čo kresťania robili v histórii, tak mi tu netrep o neomylnosti. Možno keby si žila v dobe kupovania odpustkov, inkvizície alebo križiackych výprav, keby tvoje deti niekto dal upáliť, zabiť v mene Boha, tak by si tu inak písala. Knihy o neomylnosti kohokoľvek sú založené na veľmi subjektívnom pocite, je to rovnaké ako knihy o duchoch, anjeloch, tarote a podobne. Nepleť to s Bohom, Ježišom a náboženstvom, viera nieje o tom, aby niekto veril slovám človeka, viera je v prvom rade láska v človeku a to, že sa niekto k viere postaví tak, že chodí do kostola je určite menej ako to, že niekto vo viere žije aj keď do kostola nechodí!!!! Ja verím v Boha, som realista, mám rada fakty, niesom bájkar, ale verím aj, že jeden človek ktorý pomôže je bližšie k Bohu ako tisíce kresťanov, ktorí sa modlia!!!! A táto téma predsa o tomto nieje!

ivanka.7
29. dec 2013

@sorciera24
@mamavera
to, ze papez je neomylny nie je chory vyrok, je to dogma katolickej cirkvi, preto sa nemozes cudovat, ze ju tu pritomne katolicky pisu ako jasnu vec. Dogma je (citujem): "pravda Pánom Bohom zjavená, ktorú nám Cirkev predkladá, aby sme správne žili na tomto svete a po smrti dosiahli spásu. Každý katolík, ktorý by odmietol čo len jednu dogmu stáva sa materiálnym heretikom, a keď ani po napomenutí nezmení svoj postoj stáva sa formálnym heretikom a automaticky sa vylučuje z Cirkvi."

A jednou z dogiem je aj: "92. Rímsky pápež, keď hovorí „z katedry“ je obdarený neomylnosťou vo veciach viery a mravov, takže jeho rozhodnutie je samo zo seba, nie zo súhlasu Cirkvi a jeneopraviteľné."

To len aby ste mali na vysvetlenie bez zbytocnych emocii a urazlivych reakcii (hoci po niektorych prispevkoch tu sa ani necudujem).

@inspiration2 hlavnym problemom vojen a ostatnych veci boli vzdy ludia. S krestanstvom ako takym to nemalo nic spolocne.

rossio
29. dec 2013

@mima4 a ty si mysliš že Boh by dovolil aby hlava cirkvi bola omylna? Tu na zemi ju zastupuje papež. Tym čo ty pišeš vlastne hovoriš že Boh roby chyby??? Pišeš len to čo sedi tebe, neprijimaš pravdu druhych, skus si viac naštudovať, nielen bibliu ale aj prorokov, listy Jana, Matuša, Lukaša ich životy a učenie, a až vtedy pochopiš čo všetko je pod jednou vetou v biblii vysvetlene. V minulosti bolo ine chapenie ako dnes.
OPUŠTAM TUTO DISKUSIU pretože to nema zmyslel tu niečo niekomu vysvetlovať kto o to vôbec nestoji tu pišete LEN TO ČO SEDÍ VÁM. nie to čo je pravda a to je rozdiel a žial aj dnešna dobe!!! Majte sa tu krasne a žite si podľa svojho svedomia len sa prosim nezapajaj do diskusii o kresťanstve keď o tom v podstate nič nevieš. Vieš len zaklady, no to natakuto debatu nestači. ZBOHOM

inspiration2
29. dec 2013

@ivanka.7 pápež nieje človek? 🙂 myslím, že si treba preštudovať trošku históriu, ak chceme tvrdiť, že kresťanstvo s vojnami nemalo nič spoločné 🙂 toto už totiž nieje o názoroch, to sú holé fakty a o faktoch nikto nediskutuje 🙂 je mi len lúto, že teda také kresťanky nevedia nič o histórii, tým pádom je akákoľvek debata zbytočná

dankariska
29. dec 2013

@lukihomamina Paci sa mi vysvetlenie Bozieho stvoritelskeho planu a tam sa da pochopit hlboka podstata manzelstva. Aj preto viem, ze manzelstvo pred Bohom nie je o papieri. My sme manzelia este len 5 rokov, z toho 3 roky sme sa pokusali o babatko. Pocas tohto casu som cely cas vyuzivala symptotermalnu metodu k tomu,aby som otehotnela ale zaroven som zistila ako funguje moje telo a ako mozem tuto metodu vyuzivat ak budeme chciet predchadzat pocatiu. Myslim si ze antikoncepcia, prerusovana suloz a kondomy rozdeluju manzelov po duchovnej stranke. Naopak plnohodnotne prezity sex vytvara velku jednotu manzelstva. Je to hlbka ktoru sa tazko vysvetluje, to trepa zazivat a pochopit.

mima4
29. dec 2013

@ivanka.7
ale kazda dogma nepotvrdena Bozim slovom je len hereza, nema nič spoločne s Bohom, je to take vytvaranie si vlastneho nabozenstva...

Z historie vieme, čo napachali aj papeži, tak prečo pred tym zakryvat zrak? Ved aj on je len človek, hriešny a omylný aj upadajuci. Kto vyhlasil o sebe ze je neomylny atd.. ten človek potupuje automaticky Boha a stava sa sebe samym bohom v zivote a kryje to za krestanstvo. Ale z biblickym krestanstvom to nema nič spoločne.

iva87
29. dec 2013

@mima4 citam tuto diskusiau a az doteraz som sa dobre bavila, ale tvoj príspevok o tom ako na Orave a Liptove mame 7-8 deti ma teda riadne vytocil, ty si tu aj niekedy bola??? Uz nezijeme v dobe kamennej a predstav si aj Orava aj Liptov su celkom civilizovane, nemnozime sa ako zajace!

mima4
29. dec 2013

@rossio
prečo si sem nedala konkretny odkaz o neomylnosti?
Inak, ja mam bibliu z velkej časti prečitanu 😉

Inak, zastupca Boha je Ježiš 🙂 On je hlava Cirkvi, skutočnej Cirkvi bez nabozenskeho fanatizmu a zloby... ale tuto Cirkev nevidno očami, lebo patria do nej tí, čo sa rozhodli pre Ježiša, bez ohladu do ktoreho spoločenstva chodia.

mima4
29. dec 2013

@dankariska pouzivame kondomy a mame hlboky duchovny vztah k Panovi s mojim muzom 🙂
Sorry, ale nesedi to, čo si napisala. Mozno vy mate taky duchovny problem, ale my nie. My sme si s muzom blizky, citame spolocne aj Bozie slovo, vzdy aj nejaku knizku, mometalne "odrobinky" - biblicke zamyslenia na kazdy den od Dr. viery rohačkovej...

mima4
29. dec 2013

@iva87
ja som nenapisala, ze vsetci tam mate tolko deti, ale urcite suhlasis, ze je to oblast, kde je to podstatne vyskytovanejsi fenomen ako niekde inde. Taktiez si nemyslim, ze rodina s 8 detmi nie je civilizovana...

sorciera24
29. dec 2013

@rossio po prve nei som veriaci...len to nie.....veriaci clovek by sa rozhodne nemal prejavovat akot y..... a co ked studujes teologiu (ja mam statnicu z religionistiku+ z kopu inych dispciplin) a nebudem sa tu bit do prs za nejaku subj. pravdu.....co je podla teba pravda?.....pretoze absolutna pravda neexistuje....a ten, co tvrdi, ze ju ma je bud blazon alebo nominant na nobelovku 😉

ivanka.7
29. dec 2013

@inspiration2 nie som katolicka, to po prve, som skoncena historicka, to po druhe
@mima4 ja som to sem dala preto, aby tu niekto pochopil, preco tu dievcata katolicky tak vehementne o tom hovoria, ze to nie je ich ranajsi vymysleny blud, ale kedze su katolicky a riadia sa tym, co hovori RKC, pretoze sa tak rozhodli. A k tomu patria aj katechizmus, dogmy a jednou z nich je neomylnost papeza. To je cele. Btw. tato dogma bola schvalena na II. vatikanskom koncile (1962-1965), takze cisto z tohto hladiska mozeme povedat, ze papezi v stredoveku a la kriziacke vypravy boli omylni a hriesni 😝

Co sa tyka tych oblubenych kriziackych vyprav, bolo v nich napachaneho mnoho zla v mene krestanstva a krok JP2 s ospravedlnenim (aspon myslim ze to bol on) bolo na mieste, ale dufam, ze sa zhodneme na tom, ze skutocni a pravi krestania uznavajuci vsetky hodnoty za nimi neboli. Potom sa da tazko vysvetlit napr.vyplienenie Zadaru, ci dobytie krestanskeho Konstantinopolu - v drvivej vacsine pripadov, nech uz formalne slo o cokolvek slo (ako obvykle) o prachy, moc a uzemie.
Takto som to myslela nijako inak - ale samozrejme to by nebola nedela, aby sa tu do mna nepustili osy 😉

zuzkaanicka
29. dec 2013

Ja teda neviem, ale nemal by byt intimny zivot naozaj intimny a teda len medzi partnermi? 😕 ... myslim, ze nikto dalsi nema co do toho strkat nos a kazdy sa teda ma riadit podla svojho najlepsieho svedomia a vedomia 😉 ... co sa tyka tych "subojov" o dogmach a podobne-osobne si myslim, ze toto treba riesit na akademickej pode-na MK to posobi komicky ... to uz sa mozeme zacat bavit o axiome vyberu, to by mohlo byt tiez dost vyzivne 😝

mamavera
29. dec 2013

@ivanka.7 sila....